AfterDawn: IT-alan uutiset

Antenniverkon teräväpiirtolähetykset käynnistyvät Isossa-Britanniassa jo ensi vuonna?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 5.4.2008 18:59 Kommentteja (6)

Antenniverkon teräväpiirtolähetykset käynnistyvät Isossa-Britanniassa jo ensi vuonna? Teräväpiirtolähetysten puute on suututtanut taulutelevisioiden omistajia varsinkin Euroopassa, jossa antenniverkon kautta näkyvät teräväpiirtokanavat ovat harvinaisia. Suomessa arviot antenniverkon kautta tapahtuvien teräväpiirtolähetysten alkamisajankohdista ovat lähinnä arvailuja, koska toistaiseksi mitään virallisia suunnitelmia ei ole tehty. Isossa-Britanniassa tilanne on kuitenkin toisenlainen ja paikallista kehitystä valvova Ofcom on kertonut, että osassa Britanniaa antenniverkon teräväpiirtolähetyksiä päästään seuraamaan jo ensi vuonna.
Tällä hetkellä saarivaltakunnan suunnitelmissa on neljä ilmaista teräväpiirtokanavaa, joista yksi olisi BBC:n kanava. Kolmen muun kanavapaikan kohdalla järjestetään tarjouskilpailu ja näitä kanavapaikkoja haluavat itselleen ainakin ITV, Channel 4, Five ja S4C.

Kaikki Isossa-Britanniassa asuvat kuluttajat eivät kuitenkaan pääse katselemaan antenniverkon teräväpiirtolähetysiä vielä ensi vuonna, vaan esimerkiksi Lontoossa asuvat kuluttajat joutuvat odottamaan vuoteen 2012 asti, jolloin analogiset lähetykset päättyvät Lontoon alueella ja täten vapautuvat taajuudet saadaan teräväpiirtolähetysten käyttöön.

Lähetyksien katsomista varten kuluttajien täytyy ostaa itselleen uudet DVB-T2- ja MPEG4-AVC-tekniikoita tukevat digisovittimet, jotta teräväpiirtolähetysten katselu onnistuu. DVB-T2-standardi ei ole kuitenkaan tällä hetkellä vielä täysin valmis, eikä DVB-T2-yhteensopivia laitteita ole valmistettu, joten tietyt tahot uskovat, että lähetykset saadaan kuunnolla käyntiin vasta vuosien 2010 tai 2011 aikana, jolloin laitteita olisi paremmin tarjolla. Ofcomin saamien tietojen mukaan ensimmäiset laitteet ehtivät kuitenkin markkinoille jo vuoden 2009 aikana ja vuonna 2010 markkinoilla pitäisi olla jo useita DVB-T2-yhteensopivia digisovittimia.

Teräväpiirtolähetyksistä kiinnostuneet britit pääsevät kuitenkin jo tänä vuonna katselemaan ilmaisia teräväpiirtolähetyksiä, kun BBC ja ITV aloittavat lähetyksensä satelliitin kautta.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

15.4.2008 19:19

Kunhan suomessa ensin sallitaan sananvapaus, niin sitten tuo vois olla asialistalla seuraavana.

25.4.2008 19:25

Kunhan suomessa TV-yhtiöt ensin toipuvat näistä digin aiheuttamista lisäkustannuksista tässä 10 vuoden sisällä, niin sitten ehkä

35.4.2008 19:30

Ei taida riittää edes 10 vuotta että päästään HD lähetyksiin ja sitä paitsi 10 vuoden päästä on jo paremmat tekniikat.

46.4.2008 10:50

Suomi olisi ollut hienosti etulinjassa hd-lähetyksissä, mutta eipä valtiovaltaaa kiinnostanut. Vanhaa digi romua sen sijaan pakotetaan ottamaan (jos katsot telkkua). voi voi...

56.4.2008 13:51

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:
Suomi olisi ollut hienosti etulinjassa hd-lähetyksissä, mutta eipä valtiovaltaaa kiinnostanut. Vanhaa digi romua sen sijaan pakotetaan ottamaan (jos katsot telkkua). voi voi...
"Lähetyksien katsomista varten kuluttajien täytyy ostaa itselleen uudet DVB-T2- ja MPEG4-AVC-tekniikoita tukevat digisovittimet, jotta teräväpiirtolähetysten katselu onnistuu. DVB-T2-standardi ei ole kuitenkaan tällä hetkellä vielä täysin valmis, eikä DVB-T2-yhteensopivia laitteita ole valmistettu"

Kun nämä kotimaiset HD-intoilijat vielä oppisivat suhteellisuudentajua.. Minkähänlainen itku olisi tullut kun oltaisiin tosissaan siirrytty käyttämään standardia jota ei ole vielä olemassakaan, laitteilla joita ei ole valmistettu.

Kun nytkin näyttää hirmuinen kiukku nousseen näistä nykyisistä laitteista.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.4.2008 @ 13:56

67.4.2008 0:28

Kunhan saisi edes kelvollista SD digikuvaa ensin niin sitten voisi puhua HD kuvasta. Pois turhat kanavat (iskelmä, jeesus tv 7 jne) ja tila käyttöön niin että ne kanavat jotka oikeasti lähettävät ohjelmaa jota voi katsoa saisi laadukkaampaa kuvaa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto