AfterDawn: IT-alan uutiset

Nokialta uusi malli N810-tabletista WiMAX-tuella

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 2.4.2008 15:33 Kommentteja (6)

Nokialta uusi malli N810-tabletista WiMAX-tuella Eilen käyntiin pyörähtäneillä CTIA Wireless 2008 -messuilla on esitelty jälleen sekä uusia tuotteita että vanhojen tuotteiden päivityksiä, joista jälkimmäisiä edustaa Nokian N810 WiMAX Edition -tabletti.
Kuten laitteen nimestä voi päätellä, on kyseessä tuttu ja turvallinen N810-kämmenlaite, johon on lisätty tuki langattomille WiMAX-verkoille. WiMAX-tuen myötä laitteen paino on kasvanut 3 grammaa (paino 229 grammaa) ja paksuutta on tullut lisää 2 millimetriä (paksuus 16 millimetriä) N810-malliin verrattuna. Muuten laite on käytännössä identtinen N810-mallin kanssa, mutta saatavuuden osalta näyttää siltä, että laitetta tullaan myymään ainoastaan Yhdysvalloissa niillä alueilla, joista löytyy operaattoreiden WiMAX-verkkoja.

WiMAX-verkkojen suurin hyöty esim. WLAN-verkkoihin verrattuna on pidempi kantomatka, jonka myötä yksi WiMAX-tukiasema voi palvella laitteitta luotettavasti jopa viiden kilometrin säteellä ja parhaassa tapauksessa WiMAX-verkon käyttö onnistuu jopa 20 kilometrin päässä tukiasemasta, jos tukiasemaan on suora näkyvyys laitteesta. WiMAX-tuki asettaa kuitenkin omat rajoituksensa akun kestolle ja WiMAXin kanssa N810-laitteen akun luvataan kestävän surffausta noin 3 tuntia, kun WLAN-verkkoa käyttäessä vastaavaksi ajaksi annetaan 4 tuntia. WiMAX-verkon tiedonsiirtonopeudet vaihtelevat normaalisti 2-4 Mbps välillä, mutta optimaalisissa olosuhteissa myös 10 Mbps nopeudet ovat mahdollisia.

WiMAX-tuen avulla laitteella on helpompi tehdä esim. VoIP-puheluita ja laitteessa olevan kameran avulla myös videopuhelut ovat mahdollisia. Laitteesta löytyy tuttuun tyyliin myös GPS-paikannin, jopa 8 gigatavun muistikortteja tukeva muistikortinlukija, 4,13-tuuman WVGA-näyttö (resoluutio 800x480 pikseliä), Bluetooth 2.0 -tuki ja USB-portti tiedonsiirtoa varten.

Laitteen käyttämästä maemo Linux OS2008 -käyttöjärjestelmä julkaistaan samalla uusi versio, jonka N810- ja N800-laitteiden omistajat voivat ladata ilmaiseksi, kunhan N810 WiMAX Edition tulee myyntiin tämän vuoden toisen neljänneksen aikana. Tärkein uudistus uudessa käyttöjärjestelmässä on Seamless Software Update -ominaisuus, jonka avulla käyttöjärjestelmän ja sen ohjelmien asentaminen ja päivitys pitäisi olla huomattavasti helpompaa ja manuaalisten asennusten pitäisi jäädä unholaan.Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

12.4.2008 20:26

No tänne koti Suomeen, kyseinen uutinen ei ole kovin merkittävä, koska se ei tulossa tänne, niinkuin uutisessa luki...

22.4.2008 20:28

No tänne Suomeen, kyseinen uutinen ei ole kovin merkittävä, koska se ei tulossa tänne, niinkuin uutisessa luki. Muutenkin WLAN kuulostaa paremmalta, kuin WiMAX, enkä usko, että sillä on mtn mahdollisuuuksia voittaa WLAN langattomien verkkojen kamppailussa, kun nopeudetkin ovat niin alhaiset...

32.4.2008 20:28

No tänne Suomeen, kyseinen uutinen ei ole kovin merkittävä, koska se ei tulossa tänne, niinkuin uutisessa luki. Voi olla offtopic:ia, mutta WLAN kuulostaa paremmalta, kuin WiMAX, enkä usko, että sillä on mtn mahdollisuuuksia voittaa WLAN langattomien verkkojen kamppailussa, kun nopeudetkin ovat niin alhaiset...

43.4.2008 14:17

Djmushu, WiMAX ja WLAN ei ole ihan suoraan verrattavissa. Kyllä, WLAN-kotiverkkosi on nopeampi kuin mikään WiMAX-verkko mutta miten hyvä kantama WLAN:illa on? WiMAXia on käytetty mm. Turunmaan saaristossa jossa tukareitten välillä on kymmeniä kilometrejä.

53.4.2008 14:46

Kylhä noit wimax verkkoja alkaa suomessakin olla, alla esim pk seudulla yhdestä wimax operaattorista

http://suomicom.fi/wimaxkaupungissa.php

64.4.2008 0:33

"WiMAX Pro -liittymien siirto peittoalueella vaatii aina SuomiComin luvan. Liittymän käyttö on sallittu ainoastaan oletustukiasemassa."

Onpa aika "joustava ja siirrettävä" niin kuin mainostavat.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto