AfterDawn: IT-alan uutiset

Olympiakomitea painostaa Kiinaa luopumaan nettisensuurista

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 1.4.2008 18:32 Kommentteja (4)

Olympiakomitea painostaa Kiinaa luopumaan nettisensuurista Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) painostaa tämän vuoden kesäolympialaisia isännöivää Pekingiä sallimaan avoimen Internetin käytön kisojen ajan. Kiinassa netin sensuuri on arkipäivää, mutta kisojen isäntäkaupunki on allekirjoittanut suostumuksen, joka takaa liki 30 000:lle median edustajalle mahdollisuuden raportoida vapaasti kisatapahtumista koko kisojen ajan.
KOK:n varapuheenjohtaja Kevin Gosper kertoo lehdistölle keskustelleensa isäntäkaupungin edustajien kanssa asiasta viimeksi tänä aamuna. Viime viikkoina kritiikkiä on sadellut Kiinan suuntaan Tiibetin kärjistyneen tilanteen lisättyä nettisensuuria, mutta Gosper huomauttaa etteivät kisat ole vielä alkaneet.

Gosperin huolena on, ettei lehdistö pysty Pekingin kisojen aikana toimimaan yhtä vapaasti kuin edellisten kisojen aikana. Olympialaiset kisataan tänä vuonna elokuun 8. ja 25. päivän välisenä aikana.

KOK:n mukaan Kiina on jo tehnyt paljon kisajärjestelyjen ja vapaan raportoinnin eteen, mm. lakeja on uudistettu. Muutokset maassa eivät kuitenkaan ole pysyviä, sillä tammikuussa voimaan tulleet lait raukeavat tämän vuoden lokakuussa.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

11.4.2008 19:25

Toivottavasti painostavat Suomenkin luopumaan nettisensuurista jos vielä joskus saadaan kisat tänne. Kun kerta olemme nyt liittyneet tähän sensuurimaiden jaloon joukkoon...

21.4.2008 21:23

eikös nuo sensuuriongelmat ratkeaisi vpn tunnelilla toimittajan kotimaiseen servuun

31.4.2008 23:44

mielestäni sensuuri ja sananvapauden rajoittaminen ei auta ketään tai mitään. ei edes diktaattoreita. toki lyhyellä tähtäimellä voidaankin jotakin saavuttaa, mutta pidemmässä juoksussa pilkka sattuu omaan nilkkaan.

Tuskin Kiinan tilannekaan pahaksi muuttuisi vaikka sensuurit purettaisiin ja toisin ajattelijat saisivat ilmaista itseään. Lähinnä asioita voitaisiin alkaa siten korjata ja vallanpitäjienkin asema voisi jopa toisaalta helpottaa.

No mutta tehköön jokainen omat valintansa. Jos ne valinnat koskee minua, niin voinhan aina jotenkin ilmaista mielipiteeni, oli se sitten laillista tai ei.

42.4.2008 1:00
oappi
Inactive

@kane_k

Noinhan se onnistuu.. mut onhan se hyvä et voi ilman kikkailujaki käyttää.

Sinäänsä pitää olla aika pettyny suomen touhuun, jos ei noin isossa masssa olla vieläkään saatu suodatusta kunnolla toimimaan nii mikä on todennäköisyys et suomessa saatas? Vpn palveluu saa kohtuu halvalla ulkomailta (jopa ilmaiseksi), joten jos oikeesti haluu kiertää suodatuksen se on mahdollista. Tollanen vaa luo lisää kiinnostusta blokattuja sivuja kohtaan.

No suomi taitaa muutenki olla ihmisoikeuksissa jo aika lähellä kiinan tasoo =).

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto