AfterDawn: IT-alan uutiset

Nyt Kuubassa saa myydä jo kännyköitäkin

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 29.3.2008 08:13 Kommentteja (8)

Nyt Kuubassa saa myydä jo kännyköitäkin Kuubassa tapahtuu jälleen. Kerroimme pari viikkoa sitten, kuinka maan hallitus sallii viimein muun muassa DVD-soittimien ja tietokoneiden myynnin tavallisille kansalaisille. Hallitus kertoi osittaisesta myyntirajoituksista luopumisen syyksi sähkön saatavuuden paranemisen.
Maan uusi hallitsija Raul Castro ei aio lopettaa sähkölaitteiden myyntirajoitteiden poistamista, vaan nyt maassa on annettu lupa myös matkapuhelinten vapaaseen kauppaan. Kuuba ilmoittikin perjantaina, että se sallii ensimmäisen kerran kansalaistensa matkapuhelinten rajoittamattoman käytön.

Kuubassa monopoliasemassa oleva matkapuhelinoperaattori Etecsa aloittaa Reutersin mukaan puheluiden tarjoamisen tavalliselle kansalle jo muutaman seuraavan päivän sisällä. Tähän mennessä Kuubassa on voinut päästä käyttämään matkapuhelinta ainoastaan työnsä puolesta tai vaihtoehtoisesti rekisteröimällä liittymä jonkun ulkomaalaisen nimiin. Nyt kansalaiset pääsevät muuttamaan liittymäsopimukset omiin nimiinsä.

Vaikka tietokoneet, ja nyt kännykätkin ovat sallittuja, ei maan tietoliikenneyhteyksistä voi sanoa samaa. Internet-liikennöinnin rajoitusten tarkoituksena on pidetty hallituksen halua hiljentää toisinajattelijat.

Tällä hetkellä Kuubassa saa ostaa siis esimerkiksi tietokoneita, DVD-soittimia, videoita, mikroaaltouuneja, riisinkeittimiä ja matkapuhelimia. Ensi vuonna luvataan poistaa ilmastointilaitteiden myyntikielto ja vuonna 2010 luvassa olisikin jo leivänpaahtimien ja sähköuunien parempi saatavuus.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

129.3.2008 9:13

Varokaa Eurooppa ja Yhdysvallat, varokaa Kiina ja Intia. Kuubasta tulee tätä menoa vielä kehityksen ykkösvalta koko maailmassa.

229.3.2008 10:14
hentriz
Inactive

Onkohan Raul Castrolla mielessä parantaa kansalaisten elämää vai onko tällä joku muu tarkoitus, joka olisi Kuuban hallitukselle hyödyksi?

329.3.2008 14:49

Jotenkin putosin kärryiltä. Onko siis Kuubassa lähes täysi elektroniikan myyntikielto? Mitä ihmettä se hallitus on päättänyt että esim. ilmastointilaitteita ei saisi ostaa tai jtn. Kuuban tilanne itselleni on ihan vieras.

429.3.2008 16:42
pseDe
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Aunustico:
Varokaa Eurooppa ja Yhdysvallat, varokaa Kiina ja Intia. Kuubasta tulee tätä menoa vielä kehityksen ykkösvalta koko maailmassa.
Yhdysvaltoihin ei nyt pitkä matka enää ole.

529.3.2008 16:55

Mikä ihme mahtaa olla syynä ilmastointilaitteiden, sähköuunien ja leivänpaahtimien myyntikieltoon?

Telkkarit, TV:t ja DVD-soittimet ymmärrän, mutta en noita edellä mainittuja.

629.3.2008 17:01

Niillä ei ole ollut varaa rakentaa kunnon sähköverkkoa joka pystyisi antamaan virtaa kaikille noille laitteille.

730.3.2008 11:34

Lainaus:
Niillä ei ole ollut varaa rakentaa kunnon sähköverkkoa joka pystyisi antamaan virtaa kaikille noille laitteille.

Jepjep nyt ymmärrän.

830.3.2008 13:32

Kuuba on mielenkiintoinen maa. Siellä on oikeastaan ainoa paikka maapallolla jossa vielä toimii toimiva kommunismi melkeinpä sen perusperjaateiden mukaan. Ilmainen koulutus ja sairaanhoito kaikille edustavat tätä. Maa on kuitenkin talouspakotteiden saartama ja siksi erittäin köyhä. Enkä siten ihmettele sen rajoituksia sähkölaitteissa. Vaikka nyt on annettu mahdollisuus sähkölaitteiden ostoon ei se kuitenkaan ole mahdollista suurelle osalle väestöstä sähkön hinnan vuoksi, joka nousee käytön mukaan siten että vähän käyttäville se on lähes ilmaista ja paljon käyttäville erittäin kallista.

Itse en oikeastaan näe edes mitään vikaa sähkölaitteiden kiellossa. Vaikka itse olen niihin addictoitunut ei ne kuitenkaan koko mailma ole ja siten kenellekkään välttämätön hyödyke. Mitä itse olen nähnyt meininkiä kuubassa ei se todellakaan ole mikään kauhea Pohjois-Koreaan verrattavissa oleva dictatuuri. Vaan köyhä konrolloitu valtio jonka hallintojärjestelmä ei miellytä Yhdysvaltoja, mutta toisaalta ajaa kansalaisten etua ihan oikeasti.

YK:ssa on äänestetty jo 16 vuoden ajan kauppasaarron purkamisesta, mutta joka kerta se on kaatunut Yhdysvaltojen, Israelin sekä parin muun valtion vastustukseen. Joten ei se ole kuuban vika että siellä ei ole elintaso noussut muun mailman tapaan.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Viimeisimmät uutiskommentit

Uutisarkisto