AfterDawn: IT-alan uutiset

3G nopeutuu 42 megabitin sekuntinopeuteen vielä tänä vuonna

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 29.3.2008 09:22 Kommentteja (16)

3G nopeutuu 42 megabitin sekuntinopeuteen vielä tänä vuonna Kerroimme pari päivää sitten japanilaisen NTT DoCoMon testeistä, joissa demottiin jopa 250 megabitin sekuntivauhtiin yltävää 3G-verkon kehitysversiota. 3G-tekniikkaan perustuvista verkoista on tarkoitus ottaa vielä paljon nykyistä enemmän irti ennen neljännen generaation verkkoihin siirtymistä. Vaikka 4G-tekniikankin suunnittelu on ollut käynnissä jo vuosien ajan, vie aikansa, että täydelliset speksit saadaan määritettyä ja laitteet valmistukseen.
Super 3G -nimellä kulkevan tekniikan teoreettinen maksiminopeus tukiaseman suuntaan on 75 megabittiä sekunnissa ja käyttäjän suuntaan huimat 300 megabittiä sekunnissa.

Ruotsalainen Ericsson on luvannut esitellä ensi viikolla omaa versiotansa 3G-verkkojen vauhdittajaksi. Kenttätesti on määrä järjestää ensi viikolla Las Vegasissa CTIA Wireless -tapahtumassa.

Demossa Ericsson lupaa yhdistää 64QAM- ja 2x2-MIMO-tekniikat (Multiple-Input Multiple-Output). Kaupallistaminenkaan ei ole ongelma, sillä yritys lupaa tuoda tekniikan markkinoille jo tämän vuoden puolella.

Vaikka Ericssonin versio 3G:n nopeuttajasta ei ylläkään 42 megabitin sekuntinopeudella NTT DoCoMon tasolle, on tekniikka kuitenkin vähemmän teoreettisella tasolla, sillä sen kerrotaan olevan valmis markkinoille lähes välittömästi. Japanissa testattu Super 3G sen sijaan yritetään saada valmiiksi markkinoita varten ensi vuoden aikana.

Saattaa kuulostaa yllättävältä, mutta Ericssonin mukaan uusi tekniikka voidaan ottaa käyttöön tukiasemien päässä pelkällä ohjelmistopäivityksellä, riippuen tietysti tukiaseman laitteistosta. Esimerkiksi Ericssonin RBS 3000 -tukiasema on mahdollista päivittää uuden nopeamman 3G:n lisäksi myös 4G-aikaan tarvittaessa pelkällä ohjelmistopäivityksellä.

HSPA:n ensimmäinen vaihe tuli markkinoille HSDPA-nimellä, jolla päästään muutaman megabitin sekuntinopeuksiin. Suomessa operaattorit tarjoavat HSDPA-tekniikkaan pohjautuvia palveluita maksimissaan 3,6 megabitin nopeudella, vaikka tekniikka mahdollistaa maksimissaan 14 megabitin yhteydet. Tekniikkaa on kehitetty edelleen HSPA+-nimellä, jolla päästään teoriassa 28 megabitin sekuntinopeuksiin.

Ericsson kutsuu 42 megabitin tekniikkaansa nimellä HSPA Evolution.

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

129.3.2008 9:25

Aika mukava parannus tekniikkaan siitä parista megasta, mikä se ennen on ollut, sais tulla tommoset päivitykset nokialle, ettei tarvis ostaa uutta kapulaa sen vuoksi... :P

229.3.2008 9:39

Ei ole kyllä mitään kännykänvaihtotarvetta 3g kapulaan täällä maaseudulla, miksi hankkia, jos ei ole verkkoa. On aivan sama miten tekniikka kehittyy, jos sitä ei saada täällä kattavasti käyttöön.

329.3.2008 10:07

Linnuntietä Turun keskustaan 12 kilometriä ja 3G-verkolle monta kilometriä. Lisäksi puhelinjohdon vetäminen taloon maksaisi lähes 2000€, koska linjan pituudeksi tulisi sähkötolppia pitkin noin 400 metriä. Ei siis edes kovin kaukana korvessa tarvitse asua, kun jo yhteyksien saamisessa joko suuria ongelmia tai se on vähintäänkin kohtuuttoman kallista.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.3.2008 @ 10:09

429.3.2008 10:23
hentriz
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Teuco:
Linnuntietä Turun keskustaan 12 kilometriä ja 3G-verkolle monta kilometriä. Lisäksi puhelinjohdon vetäminen taloon maksaisi lähes 2000€, koska linjan pituudeksi tulisi sähkötolppia pitkin noin 400 metriä. Ei siis edes kovin kaukana korvessa tarvitse asua, kun jo yhteyksien saamisessa joko suuria ongelmia tai se on vähintäänkin kohtuuttoman kallista.
?

Itselläni on Turun keskustaan noin 15 kilometriä ja 3G-verkolle muutaman sata metriä. Kaiken lisäksi tossa keskustassa ihan hyvin 3g-verkko kuuluu, joten missäs korvessa sinä asut :D

Kieltämättä 3G-verkkot ovat Suomessa aika harvasa, vain suurimpien kaupunkien taajamat ovat verkon peitealueella. Saisivat tehdä siinä parannusta.

529.3.2008 10:26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Teuco:
Linnuntietä Turun keskustaan 12 kilometriä ja 3G-verkolle monta kilometriä. Lisäksi puhelinjohdon vetäminen taloon maksaisi lähes 2000€, koska linjan pituudeksi tulisi sähkötolppia pitkin noin 400 metriä. Ei siis edes kovin kaukana korvessa tarvitse asua, kun jo yhteyksien saamisessa joko suuria ongelmia tai se on vähintäänkin kohtuuttoman kallista.

Näin on,jos väität että 12 km Turusta on ongelmia,niin ei oikein tekniikka ole kohdallaan.Mitähän tarkoitusta 3g,llä mahtaa olla keskustassa,kun siellä saa jo kiinteällä nopeat yhteydet olen itse kauempana Turusta kuin sinä,ei kannata edes yrittää.Ainakin Sonea tyrkyttää langattomia,koska laki sallii sen,jos yhteys on sillä mahdollisuus totuttaa.Tuntuu siltä että hinta 2000€/400m liitty juuri tähän langaton strategiaan.Täällä maksetaan lankaliittymästä pelkkää kuukausimaksua 21,50 €uroa.Tukiasemat pitäisi sijoitella palvelemaan niitä missä kiinteä on vaikea toteuttaa,tai maksaa jo omaisuuden.Sellainen se Suomalainen tietoyhteiskunta ??

629.3.2008 10:36

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Teuco:
Linnuntietä Turun keskustaan 12 kilometriä ja 3G-verkolle monta kilometriä. Lisäksi puhelinjohdon vetäminen taloon maksaisi lähes 2000€, koska linjan pituudeksi tulisi sähkötolppia pitkin noin 400 metriä. Ei siis edes kovin kaukana korvessa tarvitse asua, kun jo yhteyksien saamisessa joko suuria ongelmia tai se on vähintäänkin kohtuuttoman kallista.
?

Itselläni on Turun keskustaan noin 15 kilometriä ja 3G-verkolle muutaman sata metriä. Kaiken lisäksi tossa keskustassa ihan hyvin 3g-verkko kuuluu, joten missäs korvessa sinä asut :D

Kieltämättä 3G-verkkot ovat Suomessa aika harvasa, vain suurimpien kaupunkien taajamat ovat verkon peitealueella. Saisivat tehdä siinä parannusta.
Hirvensalosta hieman eteenpäin asustelen. Korpeahan tämä on=D Mutta jokapauksessa pointti oli se, että melko harvakseltaan 3G:tä tosiaan löytyy ja varmaan suurempaa tarvetta ihmisillä olisi liikkuvalla laajakaistalla syrjempänä. No toivottavasti ymmärtävät laajentaa verkkoa.

Miten noiden langallisten verkkojenkin vetäminen on yhtäkkiä muuttunut niin kannattamattomaksi, sillä vaikka lankapuhelimista monet ovatkin luopuneet niin samalla kuitenkin nettiyhteyksien määrä on kasvanut.

729.3.2008 11:03

Lainaus:
Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Teuco:
Linnuntietä Turun keskustaan 12 kilometriä ja 3G-verkolle monta kilometriä. Lisäksi puhelinjohdon vetäminen taloon maksaisi lähes 2000€, koska linjan pituudeksi tulisi sähkötolppia pitkin noin 400 metriä. Ei siis edes kovin kaukana korvessa tarvitse asua, kun jo yhteyksien saamisessa joko suuria ongelmia tai se on vähintäänkin kohtuuttoman kallista.
?

Itselläni on Turun keskustaan noin 15 kilometriä ja 3G-verkolle muutaman sata metriä. Kaiken lisäksi tossa keskustassa ihan hyvin 3g-verkko kuuluu, joten missäs korvessa sinä asut :D

Kieltämättä 3G-verkkot ovat Suomessa aika harvasa, vain suurimpien kaupunkien taajamat ovat verkon peitealueella. Saisivat tehdä siinä parannusta.
Hirvensalosta hieman eteenpäin asustelen. Korpeahan tämä on=D Mutta jokapauksessa pointti oli se, että melko harvakseltaan 3G:tä tosiaan löytyy ja varmaan suurempaa tarvetta ihmisillä olisi liikkuvalla laajakaistalla syrjempänä. No toivottavasti ymmärtävät laajentaa verkkoa.

Miten noiden langallisten verkkojenkin vetäminen on yhtäkkiä muuttunut niin kannattamattomaksi, sillä vaikka lankapuhelimista monet ovatkin luopuneet niin samalla kuitenkin nettiyhteyksien määrä on kasvanut.
Tiedustele asiaa>Laita osoitteeksi > kirjaamo@mintc.fi Osoite viestntäministeriön virallinen osoite.Siihen vastaa neuvotteleva virkamies:Rainer Salonen.Vastaus on tullut arkisin lähetettyihin tiedusteluihin,jopa seuraavana päivänä.Huom.!Vastaukset ovat pääosin operaattoreita suosivia.
Tarkennus>Eruskunnan puhelimia operoi Sonera ja keskusta Elisa.
Voit siitä päätellä missä mennään.

829.3.2008 11:13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti esavolai:
Ei ole kyllä mitään kännykänvaihtotarvetta 3g kapulaan täällä maaseudulla, miksi hankkia, jos ei ole verkkoa. On aivan sama miten tekniikka kehittyy, jos sitä ei saada täällä kattavasti käyttöön.
Se on nähtävä näin että GPRS riittää,missä aika ja rahaa palaa,ja hermot päälle.Jokainen operaatoori mainostaa kuinka kattava verkko heillä on,mutta jos kyselee,niin vastaukset ovat:Me laajennamme verkkoa koko ajan,mutta mitään aika suuretta >vuosi,kk ja päivä<ei kyllä tule esiin missään vaiheessa.Kysymykseksi jää ilman vastausta,miten verkko voisi toimia,jos edes operaattori itse ei ole verkon peittoalueen ajankohdasta tietoinen.Jos kyselee,niin kyllä selityksiä löytyy.Kyllä pitäisi toimia,onko korkeita kallioita edessä,onko tiheää puustoa,onko varma että puhelin tukee verkkoa jne.Asiakas on se jonka tehtäväksi on tullut verkon testaaminen kalliilla hinnalla.

929.3.2008 12:35

Kokoa ajan tulee niin paljon uusia teknologioita etta vanhoja katvealueita ei ehtida kehittaa kuin keskustaa pidemmalle.

1029.3.2008 13:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JasonSco:
Kokoa ajan tulee niin paljon uusia teknologioita etta vanhoja katvealueita ei ehtida kehittaa kuin keskustaa pidemmalle.
Jos 3 g kihtyy 42 Megaan,niin se olisi tietoliikenteessä vallankumous,mutta se jää merkityksettömäksi siitä systä että sen toimintavarmuus on epävarmaa juuri siellä missä yhteyden tarve olisi suurin.Taajamissa on jo suurella osalla mahdollisuus saada kuidun avulla 100 megaa.Se juuri ihmetyttää jos Esim.on kiintellä yhteydellä mahdollisuus saada nopea nettiyhteys ja silti maksaa vielä jostain 3g yhteydestä,mikä ei toimi kun rajoitetulla alueella.Meneehän GSM katveeseen vielä suuressa osassa maata.Pohjoisessa se toimii paremmini pääteillä,mutta kun menee vähänkin tieltä pois,niin pitäisi olla mukana suuntaava antenni,joka paikassa sekään ei auta.Autossakin pohjoisen asukkaat pitävät mukanaan 50cm piiskaantannia magneetojalustalla minkä voi soitettaessa kiinnittää auton katolle,sama koskee puhelun vastaanottoa.Hyvä antenni halvimmillaan maksaa 63 euroa.ama koskee 3g yhteyttä että pitäisi olla lisäantenni vähänkin kauempana tukiasemasta ja silti yhteyden laatu on epätasainen tai yhteyttä ei muodostu.Hinnat määräytyvät pääosin siitä kuinka paljon on kilpailua ja valta-osa ihmisistä ei keksi mitään käyttöä super nopealle yhteydelle,mikä myös maksaa super hinnan.1-8megaa on suurimmall osalle täysin riittävä.Suurempaa nopeutta tarvitsevat ne joiden käyttötarkoitus on elokuvien lataaminen,se taas on ihan oma erityis ryhmä,eikä niitä ole paljoa.

1129.3.2008 16:50

Ainakaan oma puhelimeni (Nokia E61) ei pysty käsittelemään tietoa niin nopeasti, että tuollaisita nopeuksista olisi jotain hyötyä.

Käytän puhelinta todella paljon Wlanin kautta, jonka nopeus on 5 megabittiä ja siitä huolimatta, että letkussa riittää nopeutta, puhelin on edelleen hidas, kun ei suorituskyky riitä.

Toivottavasti puhelimen rautatasokin kehittyy tiedonsiirtonopeuksien myötä.

1229.3.2008 20:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tarmo78:
Ainakaan oma puhelimeni (Nokia E61) ei pysty käsittelemään tietoa niin nopeasti, että tuollaisita nopeuksista olisi jotain hyötyä.

Käytän puhelinta todella paljon Wlanin kautta, jonka nopeus on 5 megabittiä ja siitä huolimatta, että letkussa riittää nopeutta, puhelin on edelleen hidas, kun ei suorituskyky riitä.

Toivottavasti puhelimen rautatasokin kehittyy tiedonsiirtonopeuksien myötä.
Olet aivan oikeassa,vääntö loppuu puhelimesta juuri siinä tilanteessa,ja luultavasti jos puhelimeen lisätään vääntöä,niin nousee myös hinta.Kannettava on jees juttu,mutta huono laittaa taskuun ja on se vähän hankala aina raahata mukanakaan.Nyt on yksi oppiryhmä joka puhuu langattomien yhteyksien tietoturvasta,mutta en ole sen suhteen ongelmia.Ei murtoja tehdä nyt sentään ilmaiskuina.Ihan hyvä juttu pitää pitää 3 g,tä vaikka ainoana yhteytenä,jos toimii kunnolla.

1330.3.2008 5:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Teuco:
Linnuntietä Turun keskustaan 12 kilometriä ja 3G-verkolle monta kilometriä. Lisäksi puhelinjohdon vetäminen taloon maksaisi lähes 2000€, koska linjan pituudeksi tulisi sähkötolppia pitkin noin 400 metriä. Ei siis edes kovin kaukana korvessa tarvitse asua, kun jo yhteyksien saamisessa joko suuria ongelmia tai se on vähintäänkin kohtuuttoman kallista.
Tuo ei ole vielä mahdoton etäisyys saada 3G-yhteys toimimaan. Kunnon suuntaavalla 3g-antennilla homman pitäisi hoitua edullisemmin kuin 2000€ :D Antenni + ilmainen kuuluvuusarvio täällä:

http://www.nokianpuhelimet.fi/index.php?...d&productId=878

On se kyllä sääli että nuo korkeat taajuudet rajoittaa tuota 3G-kantomatkaa. Sitä olen myös ihmetellyt että miksi ihmeessä @450 nopeus on niin alhainen, ei kait se pelkästään alhaisesta taajuudesta voi johtua? Luulisi että pakkaamalla ja moduloimalla saataisiin parempi nopeus. Osaisiko joku viisaampi kenties selittää tuota?

Täälläkin sivukylillä lähtee kuparilangat ensivuonna rullalle ja vaihtoehdoksi tarjotaan @450 verkkoa. Nykyisestä 8/1Mb nopeudesta pitäisi siis siirtyä taas liian hitaaseen yhteyteen. Ja laitteet tietysti maksaa itse. Ei naurata.

1430.3.2008 14:26

Tuo ei ole vielä mahdoton etäisyys saada 3G-yhteys toimimaan. Kunnon suuntaavalla 3g-antennilla homman pitäisi hoitua edullisemmin kuin 2000€ :D Antenni + ilmainen kuuluvuusarvio täällä:

http://www.nokianpuhelimet.fi/index.php?...d&productId=878

On se kyllä sääli että nuo korkeat taajuudet rajoittaa tuota 3G-kantomatkaa. Sitä olen myös ihmetellyt että miksi ihmeessä @450 nopeus on niin alhainen, ei kait se pelkästään alhaisesta taajuudesta voi johtua? Luulisi että pakkaamalla ja moduloimalla saataisiin parempi nopeus. Osaisiko joku viisaampi kenties selittää tuota?

Täälläkin sivukylillä lähtee kuparilangat ensivuonna rullalle ja vaihtoehdoksi tarjotaan @450 verkkoa. Nykyisestä 8/1Mb nopeudesta pitäisi siis siirtyä taas liian hitaaseen yhteyteen. Ja laitteet tietysti maksaa itse. Ei naurata.


Tiedän kyllä 450 langattoman,sillä olen sitä käyttänyt,muuten on ihan ok.Yhteys on vakaa,matkaa lähimpään tukiasemaan on 15 km.Nopeus on juuri se haittapuoli.Käytin ulkona 50 cm piiskaantennia ja modeemissa on kaikki neljä palkkia näkyvissä.Laitteet maksaa maltaita.Pöytä modeemi 250,00Euroa ja 50 cm piiska antenni 63,00 Euroa joten hintaa on.Ja liittymä on priorisoimaton eli 5 Gt/kk.Minä en ole huomannut mitää silti,mutta ei ole asemalla varmaan ollut liikennettä.Olen kuullut että 450 tarvitsisi lisää taajuksia ?Täällä on sama juttu että piuhat lähtee pusikoista pois.Ihme tilanne.Soneralla laitteet ovat paljon kalliimpia kuin esim.GsmStore mistä minä ostin.Luulisi että Sonera yrittää myös lisätä 3g,n peittoa,että tulisi nopeutta.Viestintäministeriö hyväksyy puhelut kännyllä ja netin 1 Gt.Siihen on tyytyminen.Jos et ole käynyt www.adressit.com sivulla ,niin laita nimesi sinne,vaikka ei siitä mitään apua ole.Kun olet sivuilla laita hakuun lankaverkon puolesta.Olin yhteydessä ministeriöön ja Sonera jätti 14/3-08 selvityksen ja ministeriössä työryhmä käsittelee ja tutkii miten Sonera aikoo homman hoitaa.
Nyt pitäisi olla niin että palvelu ei saisi huonontua keneltäkään.Jos sulla on ollut 8 Gt yhteys,niin niiden pitäis saada olla kunnes ilman piuhaa tule sama.Niitä ne ovat suoralta kädeltä poistamassa jolla on 512Kbts ja 1Gt vetoamalla että Langattomalla 450 tulee 1Gt.Selvitys tulee ministeriöstä Huhtikuun aikana ja jos se Soneran selvitys on niitä tyydyttänyt,niin silloin piuhat lähti.Olen kysellyt 3g kattavuutta Soneralta ,mutta ei selventävää vastausta tule muuta kuin että laajennetaan.Ajankohdasta ja paikasta ei vaan saa selvää.Pitää olla tarkkana että mitä tekevät,että ehtisi puuttua ajoissa VM,n kautta asiaan.Vielä 450 asiaa.Kytkin modeemista tulevan piuhan koneen ethernetiin,mikä toimii hyvin mutta kun oli aikaa nin asensin mukana tulevalta CD,ltä USB ajurit,ja silloin ei tullut mitää yhteyttä.Niissä on varmaan yhteensopivuus ongelma Minulla On Vista Premium 32 bit.Vista vähän temppuilee ohjaimilla.Esim.HP,n printtereissä all-in one jutuissa mnee päin seiniä.Vaikka hakee netistä ohjaimia,niin sama juttu.Hp ei myös osaa vastata kysymykseen.Vaikka mainitaan että on vista yhteensopiva,niin eipän ole kaikki kohdallaan.Harmittaa kun vähän syrjäsä kaikki jo maksaa enemmän ja sitten yhteydet tuplasti mitä taajamissa.450 ei tykkää myös liian tehokkaasta antennista jos singnaali on vahva,sillä se ei nappaa kiinni sitä.Jos on kartan sinisellä alueella,niin riittää pelkkä modeemin tappi tai lisä piiska.Seuraataan tilannetta.

156.4.2008 0:53

Saisivat nyt saatana tarjota nopeampaa kuin 44kbps tänne. Alkaa pikkuhiljaa vituttamaan tämä paska, otetaan ISDN ja kk-maksullinen motukka pois ja sitten tyrkytetään "mobiililaajakaistaa", onko teidän mielestä 5kt/s:n latausnopeus laajakaistanopeus? Normaali motukkakin pieksää sen ja latenssitkin ovat paljon paremmat!

166.4.2008 10:32

5 kbts ei ole mikään latausnopeus.Ei tule mitään edes päivityksistä.Mitään vastausta ei tule millään.ISDN on ollut jo kauan pois käytöstä,tai ei ole myyty uutta .Jos yhteys on aikaveloitteinen,niin sitten kyllä tyhjenee lompakko,ennen kuin kotisivu aukeaa.Tämä 450@langaton toimii kyllä moitteettomasti,eikä kyllä reagoi Soneran palvelin ongelmiin,mitä siellä on yhtenään ollut.Nopeutta saisi olla enemmän,mutta se tulee varmaan ajankohtaiseksi,kun Huhtikuun aikana tulee selvitys VM,stä miten Sonera asian hoitaa.Laajakaistan määritys on ollut suomessa 512/256kbts.Nyt on ilmeisesti käsitystä muutettu että se olisi 1Mbts.
Vuoden 2009 aikana 450@langaton pitäisi kattaa melkein koko maan.Saattaa olla että 3 g on myös sinä aikana laajentunut nykyistä laajemmalle.Taajuuksia pitäisi lisätä langattomiin yhteyksiin.Nyt niillä on suunnitteilla ottaa niitä digiTV,n käyttöön,mitä jäi käyttämättä kuin TV,n analogiset lähetykset loppuivat.Digitv minua nyt ei niin kiinnosta ,kun parhaat ohjelmat ovat kuitenkin maksukortin takana.Viestintäministeriö on nyt taas vauhdittanut Laajakaista strategiaa,kun ensimmäinen meni vähän pitkäksi ja rahaa on mennyt liikaa ties minne ? Pitää selvitellä asiaa jos löytyis jotain uutta tietoa

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto