AfterDawn: IT-alan uutiset

Supernopea 3G siirtää 250 megaa sekunnissa

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 27.3.2008 12:31 Kommentteja (11)

Supernopea 3G siirtää 250 megaa sekunnissa NTT DoCoMo kertoi testanneensa onnistuneesti supernopeaa 3G-verkkoa, joka siirtää peräti 250 megabittiä sekunnissa (Mbps). Teoriassa Super 3G -verkko pystyy siirtämään jopa 300 Mbps verkosta päätelaitteeseen ja 75 Mbps päätelaitteesta verkon suuntaan, joten nopeusero nykyisiin 3G-verkkoihin on huima.
Alkuperäisillä 3G-verkoilla päästään teoreettisesti 2 Mbps tiedonsiirtonopeuteen. Käytännössä tieto siirtyy kuitenkin enintään 384 kbps nopeuksilla. Nykyisin käytössä oleva HSDPA nostaa 3G-verkon nopeuden teoriassa 14 Mbps:ään, mutta Suomessa operaattoreiden tarjoamat siirtonopeudet ovat parhaimmillaan n. 3,6 megabittiä sekunnissa.

DoCoMo suoritti onnistuneen kenttätestin todellisessa langattomassa ympäristössä lähellä yhtiön tutkimuslaboratoriota Yokosukassa, Japanissa. Testeissä käytettiin neljää MIMO-antennia (Multiple-Input Multiple-Output) ja 20 megahertsin taajuuskaistaa, joka DoCoMon mukaan on Super 3G -standardin määrittämä maksimi.

Super 3G on 3GPP:n kehittämä seuraava kehitysaskel W-CDMA-pohjaisten 3G-verkkojen HSDPA- ja HSUPA-protokollista. W-CDMA on 3G:n Japanissa ja myös Euroopan UMTS-verkoissa käytetty versio. Super 3G -standardi on vielä kehitteillä, ja valmiiksi markkinoita varten se on tarkoitus saattaa vuoden 2009 aikana.Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

127.3.2008 14:23

...Eli taas on tullut hankittua sitä välivaiheen paskaa. Onneksi ei ole liika sijoitettu rahaa.

Onhan sekin sitten hauskaa jos 3G-verkko siirtää dataa yhtä nopeasti kuin WLAN.

227.3.2008 14:36

Sääs nährä, että kuinka nopeasti Suomeen saadaan kunnon 3g... offtopicina kysyisin kokemuksia "mokkulan" käyttäjiltä, että minkä laisia uppinopeuksia ootte saaneet? Itsellä 384kbps yhteys; Missään papereissa ei lue uppinopeutta, ite saanut upittua maximissaan 7kt/s ja latausnopeus siinä 50kt/s eli juuri se 384kbps. Onko tämä kusetusta, ettei kerrota sitä uppi nopeutta? Tietysti näitä liittymiä ei ole sellaiseen tarkoitettu, missä uppia hirveesti tarvittas, mutta esim ventrilossa pingit pyörii +100ms juuri tuon hitaan upin takia...

327.3.2008 15:53

Njah, tulevaisuudessa joku keksii semmoiset tiedonsiirtonopeudet, että maanpinnalta kärähtää kaikki savuna ilmaan. Siinä sitten bitit kolisevat omia aikojaan pitkin atmosfääriä. Ennen sentään ehti katsella langatonta kuvansiirtoa televisioantennien kautta, nyt täytyy omituisia bittejä huhuilla, josko nuo lennähtäisivät omaan vastaanottimeen.
Aivan sama liikkuuko tieto äänen- vai valonnopeudella, ei tässä jäniksen selässä olla.
Aivojenvälinen ajatuksennopeus on kai seuraava askel. Kukaan ei ehdi enään tajuta mistään mitään ja kaikki ovat onnellisia surkean elämänsä loppuun.

427.3.2008 16:15

Faktahan on se, että Suomessa kännykkämastoihin menee tällä hetkellä 2-meganen yhteys, jota ollaan nyt tuplaamassa. Voitte vaan itsekukin laskeskella siitä, että kuinka monta sataa megaa siitä saadaan läpi? Ja entäs jos käyttäjiä on vaikka 4... Luvatkoon mitä tykkäävät, mutta todelliset nopeudet noihin tekijöihin.

527.3.2008 16:26

Lainaus:
...offtopicina kysyisin kokemuksia "mokkulan" käyttäjiltä, että minkä laisia uppinopeuksia ootte saaneet?

En ole mokkulan käyttäjä, mutta käsittääkseni mainoksissa puhutaan HSDPA-modeemista (High-Speed Downlink Packet Access), eikä mitään uplinkistä (HSUPA), joten uploadin voisi kuvitella olevan ihan 3G:n "perusspeksin" mukainen.

Lainaus:
Faktahan on se, että Suomessa kännykkämastoihin menee tällä hetkellä 2-meganen yhteys, jota ollaan nyt tuplaamassa.

Itse faktaan en ota kantaa, mutta eikös HSPA-verkon laajuus olekin aika rajallinen verrattuna kännykkäverkkoon, ei liene tarkoituskaan, että se kattaisi joka paikan ainakaan vielä pitkään aikaan. Eli kännyverkon rajoitukset eivät välttämättä estäisi HSPA-verkon nopeuttamista niillä alueilla, joissa ko. verkko ylipäätään on käytössä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.3.2008 @ 16:41

627.3.2008 17:49

Kuinkahan tehokkaita nämä päätelaitteet sitten ovat lähetystehoiltansa? Ei ole ihme, että on syöpää nykyään niin paljon. Olisi vaan pysytty siinä parhaassa mahdollisessa, lankaverkon laajakaistassa. Tämä on hirveätä riistoa, kun laajakaistan hinta tulee näemmä pysymään samana (33,90 €/kk), kun muutetaan langattomaan ja nopeus silti puolittuu 2 megasta 1 megaan! :'(

(Poislukien esim. TV-signaali yms.)

728.3.2008 9:23

Yksittäisten laitteiden lähetystehot eivät kai juurikaan ole kasvamassa, vaan lisänopeutta saadaan esim. käyttämällä parempia modulointi- ja pakkaustekniikoita ja vakiotaajuisen kantoaallon sijasta ns. hajaspektritekniikkaa.

Sen sijaan laitteiden määrän jatkuva lisääntyminen lisännee kyllä asuinympäristön säteilytehotasoja.

828.3.2008 9:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kaakatus:
Faktahan on se, että Suomessa kännykkämastoihin menee tällä hetkellä 2-meganen yhteys, jota ollaan nyt tuplaamassa. Voitte vaan itsekukin laskeskella siitä, että kuinka monta sataa megaa siitä saadaan läpi? Ja entäs jos käyttäjiä on vaikka 4... Luvatkoon mitä tykkäävät, mutta todelliset nopeudet noihin tekijöihin.

Niinpä. Eräs tuttava otti juuri tuollaisen megasen mokkulan, niin vähän alustavasti varoittelin, että jos sattuu samalla alueella olemaan muita mokkulan käyttäjiä, niin siinä saattaa hyvinkin loppua kaista kesken.

Ja vaikka tukiasemasta eteenpäin kaistaa tulevaisuudessa riittäisikin, niin ilmassa ei välttämättä riitä. 384kbit/s varaa aina yhden kanavan, ja ei noita kanavia loputtomiin asti ole, kun ottaa vielä huomioon, että se käytössä oleva taajuusalue pitää jakaa kolmen (Sonera, Elisa, DNA) verkko-operaattorin kesken.

928.3.2008 9:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Yksittäisten laitteiden lähetystehot eivät kai juurikaan ole kasvamassa, vaan lisänopeutta saadaan esim. käyttämällä parempia modulointi- ja pakkaustekniikoita ja vakiotaajuisen kantoaallon sijasta ns. hajaspektritekniikkaa.

Sen sijaan laitteiden määrän jatkuva lisääntyminen lisännee kyllä asuinympäristön säteilytehotasoja.
Juuri näin. Langaton järjestelmä on paljon huonompi kaikin puolin kuin langallinen. Verovaroilla vielä rakennettiin ne linjat ja nyt ne puretaan KANSALAISTEN OMAISUUTTA olevat linjat! :(

Emolevy: ASUS P5Q Pro | Prossa: Intel Core 2 Duo E8500 (3,6 GHz) | Muisti: 2x2Gb DDR2 800 Mhz Kingston HyperX | Kiintolevy: Samsung F1 750 Gb 7200 rpm | Näyttis: Asus Radeon HD 4800 512 Mb | Äänikortti: E-MU 0404 PCI | Wintoosa Vista Home Premium 64-bit | Muuta paskaa...

1031.3.2008 10:32

juup. Näinhän se vähän on...Olen 3g käyttäjä ja periaatteessa systeemi toimii ihan hyvin mutta ruuhkautumista olen toisinaan havainnut.

Tosin hyviä puolia liikkuvuus, kun työn puolesta hyvä verkko on aina ulottuvilla. En ole oikeastaan kaivannut langallisia systeemejä enää, mutta lisäpotku ei olisi pahitteeksi...

1131.3.2008 19:02
Crashfan
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti stay:
offtopicina kysyisin kokemuksia "mokkulan" käyttäjiltä, että minkä laisia uppinopeuksia ootte saaneet? Itsellä 384kbps yhteys; Missään papereissa ei lue uppinopeutta, ite saanut upittua maximissaan 7kt/s ja latausnopeus siinä 50kt/s eli juuri se 384kbps.

Itsellä megan yhteys on ollut kotona siinä ja siinä, ettei putoa EDGE:n puolelle. Latausnopeus 130 kt/s ja uppi about 20. Kohtuu nopea.

Kameran merkillä ei väliä - kunhan se on Canon.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto