AfterDawn: IT-alan uutiset

DVB-H EU:n viralliseksi mobiili-TV-standardiksi

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 17.3.2008 16:04 Kommentteja (8)

DVB-H EU:n viralliseksi mobiili-TV-standardiksi Euroopan Unioni on valinnut DVB-H-lähetystekniikan unionin viralliseksi mobiilitelevisiostandardiksi. Tästä eteenpäin kaikkien EU-jäsenmaiden odotetaan kannustavan maiden operaattoreita tukemaan EU-alueen yhtenäistä mobiili-TV-ratkaisua. Matkapuhelinvalmistaja Nokia on ollut mukana kehittämässä DVB-H:ta ja sen vuoksi ollut vahvasti ajamassa ratkaisua EU:n standardiksi.
DVB-H on lyhenne sanoista Digital Video Broadcasting for Handhelds. Ratkaisu on luonnollinen valinta EU:n standardiksi, sillä DVB-H:lla on jo valmiiksi laaja kannatus eri markkinoilla sekä laitevalmistajien keskuudessa. Nokian lisäksi matkapuhelinvalmistajat Motorola, Philips, Sagem, Sony, Ericsson ja Samsung sekä operaattorit Vodafone, O2 ja T-Mobile ovat ratkaisun kannattajia.

EU:n päätöksen paras puoli on, että nyt vältytään markkinoiden pirstoutumiselta eri standardien välille. Esimerkiksi kuluttajat voivat nyt huoletta ilman vaaraa sekaannuksesta sijoittaa mobiilitelevisiopuhelimiin ja -laitteisiin. DVB-H:n kanssa markkinoista kilpaili esimerkiksi Qualcommin MediaFLO. Todennäköisesti EU:n päätös myös nopeuttaa mobiili-TV-markkinoiden kehittymistä.

Eri tahot ovat päätyneet DVB-H:n käyttöön tekniikan edullisuuden vuoksi. Euroopan tutkimuslaitosten kehittämä DVB-H on avoin standardi, ja toisin kuin kilpailevien ratkaisuihin sen käyttöön ei liity kalliita lisensointimaksuja.

Mobiilitelevisio ei vielä ole ottanut kunnolla tuulta purjeisiin missään päin Eurooppaa. Verkko on tällä hetkellä kunnolla toiminnassa vasta Italiassa, ja lähetyksien aloittamista on suunniteltu Suomessa, Itävallassa, Ranskassa, Espanjassa ja Sveitsissä.

Mobiilitelevision kasvuvetureiksi povataan suuria urheilutapahtumia. Tänä vuonna pidettävät Pekingin olympialaiset ovat ensimmäinen koitos, jonka suosion odotetaan heijastuvan myös mobiili-TV:n katsojalukuihin. Toinen kasvua synnyttävä tapahtuma on jalkapallon EM-kisat, jotka nekin pelataan tänä vuonna. Voimakkaan kasvun odotetaan alkavan viimeistään ensi vuonna, ja vuoteen 2015 mennessä maailman mobiili-TV-markkinoiden odotetaan olevan arvoltaan 20 miljardin euroa.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

117.3.2008 16:35
hentriz
Inactive

Voisihan sitä tollaisisa laitteita ostaakkin, kunhan vain saadaan joskus kunnollinen verkko tänne Pohjolan erämaihin. Eipä mielyttäisi katsella tota vain kauppareisuilla...

217.3.2008 17:33

N96 voisi ostaa kunhan ilmestyy. Töissä sitten katselee kisoja...

317.3.2008 20:04

Koskahan älypuhelinten käyttö työaikana aletaan rajoittaa :D...

418.3.2008 0:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti myung:
Koskahan älypuhelinten käyttö työaikana aletaan rajoittaa :D...
Koskakohan on ollut puhelimen käyttö noin yleensä työaikana sallittua muutakuin työasioissa?

518.3.2008 1:13

Kuka oikeesti kattoo kännykällä telkkaa. Voisivat siellä Eu :ssa paneutunut oikeisiin asioihin eikä tämmösii höpöhöpö asioihin.

618.3.2008 5:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti opalaisen:
Kuka oikeesti kattoo kännykällä telkkaa. Voisivat siellä Eu :ssa paneutunut oikeisiin asioihin eikä tämmösii höpöhöpö asioihin.
Kohta nähdään miten menee kaupaksi, luulen, että nämä kelpaavat paremmin kuin hyvin.. Kyllähän ylekin on katsotuin kanava vaikka kaikki väittää ettei sitä katso, kyllä se kuluttajakunta jostain aina löytyy...

Eli jos ei sua kiinnosta niin miks ylipäänsä postailet tänne ettei kiinnosta? Itse ainakin odotan tätä omaan puhelimeeni (tosin viel hinnat nii korkeet dvbh laitteis ettei kehtaa ostaa) :P

718.3.2008 13:54

Suuresti epäilen että Suomessa DVB-H verkko tullaan näkemään vain yli 50k kaupungeissa, joten mieluummin sijoittaisin DVB-T tekniikkaan, vaikka sitä ei voi katsoa liikkuvassa autossa.

815.9.2008 2:51

Kuukausi maksuja tuostakin pitäisi maksaa?Minusta se saisi näkyä liittymän kanssa ilman lisämaksuja

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Viimeisimmät uutiskommentit

Uutisarkisto