AfterDawn: IT-alan uutiset

MP3-soitin 10 vuoden ikään

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 12.3.2008 11:55 Kommentteja (9)

MP3-soitin 10 vuoden ikään MP3-soittimet täyttävät tänä vuonna pyöreitä, sillä vanhimmat soittimet saavuttavat tässä kuussa jo 10 vuoden iän. Ensimmäinen MP3-tiedostoja toistava kannettava soitin, korealaisen Saehan Information Systemsin MPMan F10 julkaistiin lähes tarkalleen kymmenen vuotta sitten marraskuussa 1998.
Nykymittapuulla F10 oli melko vaatimaton laite. Sisäistä flash-muistia laitteessa oli 32 megatavua, mikä riittää niukin naukin noin kymmenelle kappaleelle. Jyhkeisiin 91x70x165,5 millimetrin mittoihin yltänyt laite liitettiin tietokoneeseen rinnakkaisportin kautta. Laitteen näyttö oli pieni LCD-näyttö, joka viesti soiton etenemisestä.

Laitteen prototyyppi esiteltiin Hannoverin CeBIT-messuilla, ja massatuotantoon laite ehti toukokuussa 1998. Yhdysvalloissa laitteella oli hintaa 250 dollaria, mutta seuraavan vuoden alkuun mennessä hinta putosi jo 200 dollariin, kun kilpailevia tuotteita alkoi tulla markkinoille.


MPMan F10 (Kuva: www.antiqueradio.com)


MPMan F10 ei koskaan tullut yhtä tunnetuksi kuin puolta vuotta myöhemmin esitelty Diamond Multimedian Rio PMP300, jota usein myös virheellisesti luullaan ensimmäiseksi MP3-soittimeksi. Myös PMP300 sisälsi 32 megatavua flash-muistia ja rinnakkaisportin, mutta laitteen näyttö oli isompi ja tallennustilaa pystyi laajentamaan Smart Media -muistikorteilla.

Maineeseen PMP300 kuitenkin nousi muista syistä kuin teknisestä ylivertaisuudestaan, kun RIAA haastoi soittimen oikeuteen lain vastaisena tallentimena. RIAA onnistukin saamaan soittimen väliaikaiseen myyntikieltoon lokakuussa 1998, tosin ainoastaan kymmeneksi päiväksi. Joulukuussa Diamond puolestaan haastoi RIAA:n oikeuteen sillä perusteella, että RIAA yritti estää digitaalisten soitinten markkinoita kehittymästä.

Oikeus totesi myöhemmin, ettei Diamondin PMP300 ole Yhdysvaltain lain vastainen, ja päätös piti myös toisella kierroksella RIAA:n valituksista huolimatta. RIAA ja Diamond saivat sovittua erimielisyytensä lopulta elokuussa 1999, lähes vuoden kiistelyn jälkeen.


Rio PMP300 (Kuva: Reghardware)


Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

112.3.2008 12:25

Miten siitä voi olla jo kymmenen vuotta!?

Kyl tää tekniikan kehitys on niin huisia, että ei meinaa mukana pysyä. Vauhti vaan kiihtyy eikä loppua näy. Mitäköhän mahtaa olla 10 vuoden päästä tarjolla? Tietokonekomponenttien saralla jo nähty osien nopea vanheneminen näkyy varmaan vielä paremmin tulevaisuudessa myös kulutuselektroniikan puolella. Tänä vuonna ostamasi tuote on ensi vuonna auttamattomasti vanhanaikainen.

Pitänee varmaan jättää Blu-Ray väliin ja odottaa seuraavaa formaattia.

212.3.2008 12:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jaazer13:
Miten siitä voi olla jo kymmenen vuotta!?

Kyl tää tekniikan kehitys on niin huisia, että ei meinaa mukana pysyä. Vauhti vaan kiihtyy eikä loppua näy. Mitäköhän mahtaa olla 10 vuoden päästä tarjolla? Tietokonekomponenttien saralla jo nähty osien nopea vanheneminen näkyy varmaan vielä paremmin tulevaisuudessa myös kulutuselektroniikan puolella. Tänä vuonna ostamasi tuote on ensi vuonna auttamattomasti vanhanaikainen.

Pitänee varmaan jättää Blu-Ray väliin ja odottaa seuraavaa formaattia.
Juu nopeasti aika rientää..nytkun verrataan ipod:ia tuohon niin tuo on aataminaikainen !!, taidan minäkin jättää sen blu-rayn väliin , joskos vaikka se terralevy tulisi pian :-p

312.3.2008 12:47

Eipä ole ihme, että tätäkin menestystarinaa vauhditti väitteet laittomuudesta..

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.3.2008 @ 12:48

Maailmassa on vikana se, että tyhmät ihmiset ovat niin varmoja kaikesta - ja älykkäät niin epävarmoja.

Bertrand Russell

412.3.2008 13:06

Lainaus:
Diamond puolestaan haastoi RIAA:n oikeuteen sillä perusteella, että RIAA yritti estää digitaalisten soitinten markkinoita kehittymästä.

Tämä näyttää hyvin sen, missä oltaisiin nettimyynniin ja digitaalisen myynnin osalta yleensä, ilman napsterin kaltaisia pioneereja. Digitaalinen myynti olisi todella kuristettua ja pientä, jos levy-yhtiöt olisivat siitä alusta asti päättäneet.

Melkein yhtä absurdia, kuin MPAA:n vaatima kielto, joka eväisi kuluttajalta oikeuden käyttää videonauhuria :) (tämä siis 1980 - link).

512.3.2008 15:40

Jaahas, ennen oli 32mt ja nyt 32gt :D .

612.3.2008 18:09

Minulla on philipsin expanium 101 kannettava mp3-cd soitin vuosimallia '99 tai '00. On edelleen varsinkin äänenlaadultaan ja toimintavarmuudeltaan laadukas ja kestävä. Saattaa saada jo 40-50 euroon käytettynä (maksoi jotain yli 300 euroa uutena).

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.3.2008 @ 18:21

712.3.2008 22:53

Juu näi tää menee, tuohon aikoihin itsellä oli muistaakseni Sonyn Minidisc... Kehitys kehittyy, mielenkiintoista yrittää miettiä kymmenen vuotta eteenpäin kun näkee mitä se oli saman verran takaperin :)

812.3.2008 23:41

Kyl tommonen täytyy saada! Se olis niin hieno tossa hyllyn reunalla :D

913.3.2008 5:46

98' Taisin itse hiihdellä vielä kannettavan aksetti nauhurin kanssa. Muistan kun CD ostettiin, piti ne aina ensimmäisenä kopioida kasetille, jotta pystyi matkassa kuuntelemaan. pari vuotta myöhemmin sain Sonyn CD-Walkmanin, mikä on vieläkin tallella ja toimii.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto