AfterDawn: IT-alan uutiset

Irlantilainen internet-operaattori levy-yhtiöiden painostuksen alla suodatuksen takia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 11.3.2008 20:36 Kommentteja (19)

Irlantilainen internet-operaattori levy-yhtiöiden painostuksen alla suodatuksen takia Tekijänoikeusjärjestöt ovat jo pidemmän aikaa painostaneet internet-operaattoreita, jotta nämä aloittaisivat tekijänoikeudella suojatun sisällön suodattamisen omissa verkoissaan. Toistaiseksi mitään pakottavia toimenpiteitä ei kuitenkaan ole otettu asioiden suhteen.
Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut, sillä suuret levy-yhtiöt ovat vieneet Irlannissa toimivan Eircom-internet-operaattorin maan korkeimpaan oikeuteen, koska Eircom ei estä tietoverkoissaan tapahtuvia tekijänoikeusrikoksia suodatustekniikoiden avulla. Levy-yhtiöiden tarkoituksena on saada tietoverkossa tapahtuva suodatus pakolliseksi, jonka avulla levy-yhtiöt uskovat luvattoman lataamisen vähentyvän ja samalla toiveena on levymyynnin parantuminen.

Levy-yhtiöiden puolella jutussa on levy-yhtiöitä Irlannissa edustava Irish Recorded Music Association (IRMA), jonka johtaja Willie Kavanagh kertoi, että musiikkilevyjen myynti on laskenut 44 miljoonan euron edestä Irlannissa viimeisen kuuden vuoden aikana. Kavanaghin mukaan suurin syy tälle alamäelle on levyjen luvaton lataaminen, joka on lisääntynyt selvästi laajakaistojen ja P2P-verkkojen yleistyessä.

Eircom ei ole aikaisemmin suostunut suodatustekniikoiden käyttöönottamiseen ja Eircomin asianajajan mukaan yrityksellä ei ole mitään velvoitetta asiakkaidensa valvomiseen. Levy-yhtiöt vetoavat tapauksessa Irlannissa voimassa olevaan Copyright and Related Rights Acts 2000 -lakiin, jonka nojalla levy-yhtiöt aikovat syyttää Eircomia sen tietoverkoissa tapahtuvista tekijänoikeusrikoksista.

Eircom on Irlannin suurin internet-operaattori ja korkeimman oikeuden antamasta päätöksestä tulee ennakkotapaus, jonka myötä Irlantiin saadaan selvät pelisäännöt sen suhteen, miten pitkälle internet-operaattoreiden on mentävä, jotta tekijänoikeuksien rikkominen saadaan lopetettua internetissä.

Edellinen Seuraava  

19 kommenttia

111.3.2008 21:04

Ei näin ei todellakaan näin.

Sama kun syyttäisi tielaitosta liian hyvistä valtateistä jos joku ajaa niillä ylinopeutta.

Eikö kannattaisi käyttää rajalliset voimavarat "isojen kalojen" pyyntiin eikä tälläiseen. Huoh.

211.3.2008 21:32

Siis mitä h... eihän tuollainen suodatus ole mitenkään mahdollinen ellei operaattorit nosta nettimaksuja huimasti. Ihan järjetöntä sillä silloinkaan suodatus ei ole kokonaan mahdollista. Lisäksi operaattori voitaisiin viedä oikeuteen siitä että se ei voi tehdä mahdotonta.

311.3.2008 21:41

on ne sitten kiintyneitä niihin muinaisjäänne cd kiekkoihin, ihanku joku niitä vähän ajan päästä enää haluiais ollenka. Mitäs niillä tekis ku vie tilaa nurkis ku digitaalisena kovol ja mp3 soittimes saa paremmal äänenlaadul ja vie konkreettisest vähemmä tilaa. Vaikka waretus onkin laitonta, ei ne cd sen paremmin myis ilman sitäkään, laillisista nettikaupoista vaan parhaat biisit kumminki tulis hommattua. Ei se tietenkään oo mikään ihme, että yrittävät normaalia kehitystä muuttaa ku se tiputtaa niiden tulosta.

411.3.2008 21:44

TO-mafia ftw :|

511.3.2008 21:48

Lainaus:

Levy-yhtiöiden tarkoituksena on saada tietoverkossa tapahtuva suodatus pakolliseksi, jonka avulla levy-yhtiöt uskovat luvattoman lataamisen vähentyvän ja samalla toiveena on levymyynnin parantuminen.


Harhaluuloissa on kuulemma hyvä elää...

611.3.2008 21:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti NeoGeo1:
on ne sitten kiintyneitä niihin muinaisjäänne cd kiekkoihin, ihanku joku niitä vähän ajan päästä enää haluiais ollenka. Mitäs niillä tekis ku vie tilaa nurkis ku digitaalisena kovol ja mp3 soittimes saa paremmal äänenlaadul ja vie konkreettisest vähemmä tilaa. Vaikka waretus onkin laitonta, ei ne cd sen paremmin myis ilman sitäkään, laillisista nettikaupoista vaan parhaat biisit kumminki tulis hommattua. Ei se tietenkään oo mikään ihme, että yrittävät normaalia kehitystä muuttaa ku se tiputtaa niiden tulosta.
Jos otat netistä vaikka flacin (häviöttömän) niin miten se voi olla PAREMPI laatuinen kuin lähteenä käytetty cd... :D Mistä luulet, että levyt nettiin ripataan?

711.3.2008 22:02
djcovered
Inactive

Ei biiseistä mitä studiolla nauhotetaan, niin tehdä läheskään aina ekana levyä.. "en tiedä missä muodossa tiedosto on" mutta kyllä se koneelle ekana tallentuu.. ja julkaistaanhan sinkkuja/levyjäkin jo digitaalisena "ja pelkästään digitaalisena"

811.3.2008 22:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti djcovered:
Ei biiseistä mitä studiolla nauhotetaan, niin tehdä läheskään aina ekana levyä.. "en tiedä missä muodossa tiedosto on" mutta kyllä se koneelle ekana tallentuu.. ja julkaistaanhan sinkkuja/levyjäkin jo digitaalisena "ja pelkästään digitaalisena"
Mutta ne mitä netistä saa ladattua on toden näköisesti myyjien koodaamia tai musiikki p2p puolella voin sanoa että käytännössä jtn 99% cd/dvd, ~1% lp, promonauhat ym...

911.3.2008 22:19

Tekniikan ihmeellisessä maailmassa kaikki on ainakin jossain vaiheessa (tulevaisuudessa) varmaankin mahdollista. Oli aivan odotettavissa että valvontaa tullaan lisäämään... Tiedä sitten mitä mieltä siitä olisi. Ei kauheasti tarvitse mietiskellä kun keksii jo puolesta sekä vastaan melkoisen läjän argumentteja. Ainakin yritän olla ottamatta kantaa tunteella.

Tuli vain mieleen kun tuossa viitattiin levymyyntiin, että eihän uutisessa oikeastaan tarkenneta onko kyse cd-levyistä vai nettikaupasta.

Ihan oikeasti tervetuloa hyvät ja toimivat nettikaupat.. Olen laiska ja ostan mieluusti koneen äärellä... :) Tosin kaipaan kyllä cd-levyjen kompakteja buukletteja.

1011.3.2008 22:28

Itse uutisesta vielä sen verran että eipä näillä suodatuksilla paljoa tee kun nykyään melkeen kaikilla on torrent clientissä suojaus päällä... aika paljon saa olla laskentatehoa palvelimissa jos aikovat lennossa purkaa kaikkien käyttäjiensä cryptaukset :D

Käy niin kuin aina ennenkin kun levy yhtiöt päättää eli syyttömät kärsii, oli se sitten cd levyjen suojaus tai dvd niin ostettu laite/sovellus ei loppujen lopuksi toimi :P Tosin ne jotka eivät ole tutustuneet torrent clienttiinsä jää kiinni ensiksi ja kaikki "paatuneimmat kriminaalit" pääsee kuin koira veräjästä...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.3.2008 @ 22:30

1111.3.2008 22:37

Kyllähän se varmaan siihen menee että alkaa olla viimeiset hetket netissä villin lännen meiningillä. Alkaa seriffiä tunkee joka paikasta. No semmosta se joskus on. Eipä onnex laillista käyttöä paljon haittaa vielä.

1212.3.2008 7:39

Tuo 44 milj. ekee kuulostaa aika yliampuvalta. Onkohan ne ottaneet mukaan esim: itunesin tyyppiset latauspalvelut huomioon vai olisiko tuo puhtaasti cd-myynti? Ihmetyttää eihän se ole operaattorin vika jos varetetaan...kuten ei myöskään autokauppiaan ja autotehtaan vika jos kännissä toheloit.


To-mafioiden olisi syytä katsoa peiliin, helpompia latauspalveluja, kunnollista tekniikkaa, ei suojauksia, halvempia hintoja jne..

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.3.2008 @ 08:57

1312.3.2008 7:54

Juu kyllä noilla TO-jammuilla on levy jumittanu pahasti, sama virsi koko ajan että tulot laskee ja levymyynti ei vedä jaadidaadaa. Ja ainut syy on tietenkin iso paha internet ja ne piraatit jotka siellä mellastaa :(

Ja vielä tuosta suodatuksesta, vaikka harrastuksen vuoksi suht aktiivisesti yleisluontoisia uutisia it:n maailmasta seuraan, ei missään ole sattunut silmään kuinka tuo suodatus on teknisesti edes mahdollinen? Millä erotellaan laiton ja laillinen aines kun tavaraa kuitenkin liikkuu järjettömät määrät vaikkapa tuon uutisessa mainitun Eircomin kautta.

1412.3.2008 20:40

Osasyyllinen levymyynnin alamäkeen on myös cd levyjen huonontunut äänenlaatu, eli Loudness war.

1512.3.2008 23:45

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti NeoGeo1:
on ne sitten kiintyneitä niihin muinaisjäänne cd kiekkoihin, ihanku joku niitä vähän ajan päästä enää haluiais ollenka. Mitäs niillä tekis ku vie tilaa nurkis ku digitaalisena kovol ja mp3 soittimes saa paremmal äänenlaadul ja vie konkreettisest vähemmä tilaa. Vaikka waretus onkin laitonta, ei ne cd sen paremmin myis ilman sitäkään, laillisista nettikaupoista vaan parhaat biisit kumminki tulis hommattua. Ei se tietenkään oo mikään ihme, että yrittävät normaalia kehitystä muuttaa ku se tiputtaa niiden tulosta.
Jos otat netistä vaikka flacin (häviöttömän) niin miten se voi olla PAREMPI laatuinen kuin lähteenä käytetty cd... :D Mistä luulet, että levyt nettiin ripataan?
No mä kuuntelen ainakin trancea ja kyllä ne artistit myy omilla sivuillaan niitä kappaleita mm. 320 kbps laadul esim. http://shop.arminvanbuuren.com/

1614.3.2008 17:46

Meinaat että 320kbps mp3 on parempi laatunen kuin cd-levy? :D

1714.3.2008 20:19

Jos sairas ahneus pyhitetään niin pyhäksi että sen turvin voi katkoa tai sensuroida nettiliikennettä, niin silloin on varmasti sensuroitava myös sairasmielisen viihdeteollisuuden harjoittama päihteiden mainonta mm. lapsille.

Eli viihdekorporaatioiden musa, TV-sarjat ja elokuvat esityskieltoon!
Onhan henki ja terveys paljon tärkeämpi suojeluskohde kuin korporaatioiden sairas ahneus.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.3.2008 @ 20:27

"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

1815.3.2008 14:00

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti opelman:
Kyllähän se varmaan siihen menee että alkaa olla viimeiset hetket netissä villin lännen meiningillä. Alkaa seriffiä tunkee joka paikasta. No semmosta se joskus on. Eipä onnex laillista käyttöä paljon haittaa vielä.
Tuskin tällaista loppua saadaan - vaikka joskus tulevaisuudessa (vois kuvitella ettei ihan heti, mutta tekniikan kehitys on huimaa) tehot riittäisivät kelvolliseen valvontaan jossa vielä p2p liikenteestä pystyttäisiin kaivamaan erikseen lailliset ja laittomat operaattorien koneilla niin silloinkaan ei netin villi länsi kyllä kuole ellei ihan salattua liikennettä yleisesti ruveta kieltämään... siis käytännössä kaikkea liikennettä mitä ei pystytä ulkopuolisesti lukemaan riippumatta mitä sitä kautta siirretään...

1915.3.2008 14:31

Antti Kotilainen ajaa samaa mallia Suomeen, joko operaattorit suostuvat kyseiseen suodatukseen vapaaehtoisesti tai lobataan laki, joka pakottaa ne, kuten Ranskassa, Englannissa ja Irlannissa jo on lobattu. Ei todellakaan mene kauaa, kun sama sensuuri mitä noissa maissa alkaa tai on menossa tulee Suomeen. Lex Karpelan jälkeen tekijänoikeuksien koventamiset menee heittämällä läpi Suomessa. Suomi on todennäköisesti 4. maa euroopassa, joka ottaa suodatuksen käyttöön seuraavaksi. Ruotsissa to-mafia yritti samaa mutta kansa ja operaattorit vastustivat kiivaasti. Lisäksi operaattorit ilmoittivat, että jos sellainen laki tulee niin ne taistelevat korkeimpaan oikeuteen asti ja jatkavat EU/EY oikeuteen asti. Eli Ruotsissa täysin päinvastainen tilanne aina, kuin Suomessa. Siellä kansa on aktiivinen ja operaattorit. Suomessa kansa ja operaattorit ovat passiivisia, kuten lex karpela todisti. Ruotsissa to-mafian jokainen yritys epäonnistuu siksi, että kansa vastustaa aktiivisesti kaikkia to-mafian yrityksiä. Taidan muuttaa pian Ruotsiin alan saada tarpeeksi Suomesta, joka on kehitysmaa tekinäoikeusasioissa Ruotsiin verrattuna.

Lainaus:
TTVK vaatii netin suodatusta Suomessa ja liittymien katkaisemista suomalaisilta piraateilta
http://ec.europa.eu/avpolicy/docs/other_...go/ciapc_fi.pdf

http://piraattiliitto.org/uutiset/2008/0...sta-piraateilta
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.3.2008 @ 14:40

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto