AfterDawn: IT-alan uutiset

iPhonen SDK sisältää sittenkin rajoituksia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 11.3.2008 18:49 Kommentteja (2)

iPhonen SDK sisältää sittenkin rajoituksia Apple julkaisi viime viikolla pitkään odotetun kehitysympäristön iPhone-matkapuhelimelle ja iPod touch -mediasoittimelle ja julkaisun yhteydessä alustan sanottiin olevan täysin sama sekä Applella työskenteleville kehittäjille että kaikille muille.
Tämän viikon aikana on kuitenkin selvinnyt, ettei alustan avoimuus ole sama kaikille, vaan kolmansien osapuolien kehittämät ohjelmat kokevat selviä rajoituksia sekä kehitysympäristön että lisenssiehtojen puolelta.

Kehitysympäristön tuoma rajoitus ohjelmien kehittäjille on merkittävä, sillä ohjelmia ei voi jättää ajoon taustalle, joten esim. pikaviestimiä, VoIP-ohjelmia tai GPS-paikannusohjelmia täytyy pitää jatkuvasti laitteiden näytöillä, jos niitä haluaa käyttää. Jos laitteen käyttäjä esimerkiksi vastaa ohjelmia käyttäessään puheluun, sulkeutuu ajossa oleva ohjelma pois puhelun tieltä.

Epävirallisten muokkausten avulla kolmansien osapuolien ohjelmia voi kuitenkin ajaa iPhonessa taustalla, joten Applen syy moiselle rajoitukselle on laitteiden käyttömukavuus, joka pyritään takaamaan tällä tavalla, sillä usean yhtäaikaisen sovelluksen ajaminen laitteessa saattaisi pahimmassa tapauksessa hidastaa sen perustoiminnat mateluksi, jolloin kuluttajat saattaisivat syyttää asiasta Applea.

Kehitysympäristön rajoitusten lisäksi Apple on asettanut myös muita rajoituksia ohjelmille, joista yksi estää iPhonen yhteydessä matkapuhelinverkon käyttämisen VoIP-liikenteelle. WLAN:in kautta VoIP-liikennettä saa kuitenkin siirtää, joten kyseisen rajoitus saattaa johtua matkapuhelinoperaattoreista, jotka eivät halua asiakkaidensa käyttävän halvempia VoIP-puheluita.

Kolmas kritiikkiä kerännyt päätös liittyy ladattavan koodin suorittamiseen, jonka Applen lisenssi kieltää. Täten esim. internet-selaimien laajennokset eivät ole sallittuja ja myös Sunin aikaisempi ilmoitus tuoda Java-ympäristö iPhonelle saattaa olla ongelmissa kyseisen päätöksen vuoksi, sillä ladatun Java-koodin suorittaminen rikkonee Applen asettamia lisenssiehtoja.

Kuluttajien kannalta olisi parempi, jos Apple löysentäisi lisenssiehtojaan ja rajoituksiaan, jotta kyseisille laitteille saataisiin mahdollisimman laaja sovellustarjonta, jolloin Applen laitteet voisivat kilpailla paremmin muita vastaavia laitteita vastaan.


Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

111.3.2008 19:01

Niinpä tietysti. Apple pitää kaikesta huolimatta hommat suhteellisen tiukasti omassa hallinnassaan.

211.3.2008 22:03

Ei mahda mitään. Lisää harmia heille, jotka haluaisivat iPhonea kehittää. Järkevä veto Applelta. :/

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.3.2008 @ 22:03

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Riittääkö jatkossa huoltajan suostumus WhatsAppin käyttöön? Riittääkö jatkossa huoltajan suostumus WhatsAppin käyttöön? (25.4.2018 15:07)
WhatsApp muutti käyttöehtojaan Euroopan Unionin tulevan tietosuoja-asetuksen mukaiseksi, mutta teki sen hieman isolla kädellä. Jatkossa WhatsAppin ikäraja on 16 vuotta. Nyt netissä onkin ....
2 kommenttia
Gmailin uudet ominaisuudet paljastettiin – Mahdollisuus lähettää tuhoutuvia sähköposteja Gmailin uudet ominaisuudet paljastettiin – Mahdollisuus lähettää tuhoutuvia sähköposteja (25.4.2018 14:43)
Google on esitellyt jättimäisen uudistuksen Gmailiin. Maailman suosituimpiin sähköpostipalveluihin kuuluvan Gmailin käyttöliittymä nykyaikaistuu ja samalla siihen tuodaan joukko uusia ominaisuuksia. ....
Amazon esitteli uuden palvelun – Tilaa tavaraa nettikaupasta auton takakonttiin Amazon esitteli uuden palvelun – Tilaa tavaraa nettikaupasta auton takakonttiin (25.4.2018 11:08)
Uutisoimme vuonna 2014 Volvon visioimasta roam delivery -kuljetusvaihtoehdosta, jossa verkkokauppaostokset voisi tilata suoraan oman auton takakonttiin. Työpäivän jälkeen ei siis tarvitsisi ....
Honor 9 Lite saapui Suomeen – Näin paljon se maksaa Honor 9 Lite saapui Suomeen – Näin paljon se maksaa (25.4.2018 10:44)
Huawei on aloittanut Honor 9 Lite -älypuhelimensa myynnin tänään Suomessa. Honor 9 Lite tulee myyntiin kolmessa eri värissä: Midnight Black, Sapphire Blue ja Glacier Grey. Puhelimen suositushinta ....
IoT-vallankumous voi alkaa Suomessa – Elisa käynnisti NB-IoT-verkon Suomessa IoT-vallankumous voi alkaa Suomessa – Elisa käynnisti NB-IoT-verkon Suomessa (25.4.2018 10:18)
Elisa kertoo tarjoavansa ensimmäisenä operaattorina valtakunnallista NB-IoT-verkkovalmiutta (Narrowband Internet of Things) omassa 4G-verkossaan. Kuten nimestä voi päätellä, on verkkoteknologia ....

Uutisarkisto