AfterDawn: IT-alan uutiset

Applen esitteli iPhonen ja iPod touchin kehitysympäristöä - mukana myös pelejä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 7.3.2008 11:19 Kommentteja (6)

Applen esitteli iPhonen ja iPod touchin kehitysympäristöä - mukana myös pelejä Pitkän odotuksen jälkeen Apple on vihdoinkin esitellyt julkisesti yrityksen iPhone- ja iPod touch -laitteille tarkoitettua kehitysympäristöä, jonka avulla kaikki halukkaat voivat tehdä omia sovelluksia kyseisille laitteille.
Tällä hetkellä sekä iPhonella että iPod touchilla voi ajaa ulkoisia sovelluksia, mutta ohjelmien käyttämistä varten pitää laitteiden ohjelmistoja muokata epävirallisin keinoin. iPhone SDK:n myötä epävirallisten keinojen käyttäminen ei kuitenkaan ole enää tarpeellista, joten kaikki iPhonen tai iPod touchin omistajat pääsevät vihdoinkin hyödyntämään laitteidensa monipuolisia ominaisuuksia.

Monet epävirallisten ohjelmien kehittäjät olivat huolissaan mahdollisista rajoituksista, joita iPhone SDK mahdollisesti sisältää, mutta Steve Jobs vahvisti eilen, ettei iPhone SDK sisällä mitään keinotekoisia rajoituksia, vaan kyseessä on sama kehitysympäristö, jolla Apple on itse kehittänyt iPhonen että iPod touchin mukana tulevat sovellukset.

Kehittäjät voivat siis hyödyntää mm. kosketusnäyttöä, verkko-ominaisuuksia ja laitteiden mukana tulevia ohjelmointikirjastoja täysin vapaasti. iPhone SDK on ollut suljetussa jakelussa jo pidemmän aikaa ja sen avulla onkin työstetty jo useita pelejä, joista eniten huomiota on kerännyt Will Wrightin kehittämän Spore-peli. Kosketusnäytöllä ja kiihtyvyysantureilla varustetut iPhonet ja iPod touchit sopivat erinomaisesti pelaamiseen ja Sporen lisäksi kaupallisista peleistä ainakin Super Monkey Ballia päästään pelaamaan Applen laitteilla.

Ohjelmia kehittävät tahot pääsevät myös kauppaamaan omia sovelluksiaan uuden App Store -palvelun kautta. Ohjelmien kehittäjät saavat itse päättää miten ohjelmansa hinnoittelevat ja kehittäjät saavat 70 prosenttia tästä summasta itselleen. App Storen kautta voi julkaista myös ilmaisia ohjelmia, joten lompakon nyörejä ei ole pakko löysätä kaikkien ohjelmien kohdalla. Apple kuitenkin tarkistaa kaikki App Storen kautta levitettävät ohjelmat, joten aivan kaikkia ohjelmia ei todennäköisesti voi levittää palvelun kautta.

Virallisten ohjelmien ajaminen iPhonessa ja iPod touchissa pitäisi onnistua kesäkuun loppuun mennessä, jolloin Apple julkaisee 2.0-version iPhonen ohjelmistosta. Valitettavasti iPod touchin käyttäjille ohjelmien ajaminen vaatii maksullisen päivityksen ostamista. Ohjelmien kehityksestä kiinnostuneet voivat suunnata selaimensa Applen omalle iPhone Developer Program -sivustolle, josta voi myös ladata ilmaiseksi iPhone SDK:n beta-version.


Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

17.3.2008 13:40

HYVÄ APPLE. BUU NOKIA BUU. GO HILLARY GO GO.

27.3.2008 15:12
pseDe
Inactive

Miksi ei classicille tehdä vastaavanlaista tempausta.
Mutta hyvä että saavat toucin omistajat kaiken irti laitteestaan.

37.3.2008 16:00

Vielä kun huhut ( kylläkin aika epätodennäköiset sellaiset) kävisi toteen ja tippuisi 8gb touch pois ja 16 gb mallin hinta 100€ alaspäin..

47.3.2008 23:19
masa92
Inactive

Tämän takia meillä ei ole ikkunoita seinissä vaan syömme omenoita. Apple vei taas voiton kotiin.

58.3.2008 13:15

Ja vielä ku tulis se 3G et saatais Suomeenkin niin olis jotain mielenkiintoa koko puhelinta kohtaan.

69.3.2008 18:08

Järkyttävää, että Touchille nuo kaikki päivitykset täytyy OSTAA, kun taas iPhonelle ne saadaan ilmaisina päivityksinä :(

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Applen suoratoistopalvelu myöhästelee pahasti – Syynä yhtiön konservatiivisuus Applen suoratoistopalvelu myöhästelee pahasti – Syynä yhtiön konservatiivisuus (23.9.2018 12:19)
Apple on PR-kuvaltaan varsin liberaali yhtiö, mutta yhtiön sisäinen ohjenuora on kuitenkin melko konservatiivinen ja varovainen. Teknologiajätti esimerkiksi kieltäytyy levittämästä App Storessa ....
Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? Magic Leap -lasit saivat vakuuttavan tukijan – Luvassa hyvää äänentoistoa? (22.9.2018 15:30)
Laadukkaista audiotuotteista tunnettu Sennheiser aloittaa yhteistyön vasta ensimmäisen kaupallisen tuotteensa julkaisseen Magic Leapin kanssa. Magic Leapin tuotekehitys on painottunut laajennettua ....
Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia Piratismi ei tappanutkaan musiikkia – Kasvaa kovaa vauhtia (22.9.2018 10:29)
Yhdysvaltojen musiikkiteollisuuden etujärjestö RIAA on julkaissut tilastotietoa millaisessa jamassa ala nykyisin on. Ala on ollut suurten muutosten kourissa, mutta se on kuitenkin päässyt kiinni ....
1 kommentti
iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys iPhone XS purettiin osiin – Sisältä löytyi pieni yllätys (22.9.2018 09:09)
Uusien iPhonien tullessa markkinoille, tietyistä asioista on tullut perinteitä. Puhelimet tulevat myyntiin seuraavan viikon perjantaina, sitä ennen teknologiamediat julkaisevat laitearvostelunsa ....
Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla Keskihintainen älypuhelin hakusessa? Tällaisia ominaisuuksia saa noin 200 eurolla (22.9.2018 08:52)
Tällä viikolla Samsungilta putkahti uusi Galaxy A7 -älypuhelin, mutta keskihintaisten puhelimien anti ei jäänyt siihen. Yhtiö nimittäin paljasti uudet J-sarjan Galaxyt, jotka hintansa puolesta ....

Uutisarkisto