AfterDawn: IT-alan uutiset

Nettimusiikin hinnat korkeita Suomessa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 3.3.2008 21:35 Kommentteja (14)

Nettimusiikin hinnat korkeita Suomessa Digitoday verkkojulkaisu on selvittänyt Suomessa myytävän nettimusiikin hintatasoa ja vähemmän yllättäen on selvinnyt, että suomalaiset kuluttajat maksavat verkon kautta ostettavista ja ladattavista kappaleista enemmän kuin yhdysvaltalaiset toverinsa.
Jos Yhdysvaltojen dollarihinnat käännetään suoraan eurohinnoiksi, ovat halvimmat musiikkikappaleet Yhdysvalloissa noin 60 eurosenttiä ja kalleimmat Suomessa ostettavissa olevat kappaleet 1,39 euroa, joten maiden välille tulee hintaeroa joissain tapauksissa lähes 80 eurosenttiä, eli kun suomalainen kuluttaja ostaa itselleen yhden kappaleen digitaalisessa muodossa, saa Yhdysvalloissa samalla rahalla itselleen parhaassa tapauksessa kaksi musiikkikappaletta.

Suomessa levy-yhtiöt nappaavat noin kaksi kolmasosaa digitaalisen myynnin tuotoista ja Teoston osuus osuus kappaleen arvolisäverottomasta hinnasta on kahdeksan prosenttia. Täten yksittäisen levyn myynti digitaalisessa muodossa ei tuo levykauppiaalle yhtä suurta voittoa kuin fyysisten levyjen myynnistä on mahdollista saada ja tämä asia on myös kauppiaiden tiedossa. "Musiikin digitaalinen myynti on kauppiaan kannalta selkeästi cd-myyntiä kannattamattomampaa" kommentoi Anttilan etämyynnistä vastaava johtaja Mika Leiponen Digitodaylle.

Hintojen lisäksi suomalaisten kuluttajien kiusana ovat DRM-suojaukset, jotka ovat yleisempiä Suomessa toimivissa isoissa musiikkikaupoissa kuin vastaavissa Yhdysvalloissa toimivissa kaupoissa. Täten monet suomalaiset digikaupat syrjivät esim. Linux-käyttöjärjestelmiä käyttäviä kuluttajia, sillä DRM-suojatut WMA-tiedostot on tarkoitettu lähinnä Windows-käyttöjärjestelmien toistettavaksi.

Korkeiden hintojen ja DRM-suojausten taustalla ovat levy-yhtiöt, jotka eivät ole tuoneet DRM-vapaita ratkaisuja tai edullisempia hintoja vielä Suomeen. "Kopiosuojaamattomien tiedostojen tarjoaminen riippuu paljolti levy-yhtiöiden käytännöistä" kertoi Leiponen Digitodaylle. DRM-vapaa musiikki kelpaisi myös muille verkkokaupoille ja mm. HS Musiikkilataamon Ville Vihermaa haluaisi enemmän DRM-vapaa musiikkia myyntiin. "Me toivomme, että kopionestoja vähennettäisiin. Ostamisen pitäisi olla mahdollisen helppoa" kommentoi Vihermaa Digitodaylle.

Levy-yhtiöiden innokkuus DRM-vapauteen ei kuitenkaan näytä heijastuvan Suomeen ja Universal Musicin Mikko Haapalan mukaan suomalaisten pitää vain odottaa. "Totta kai uusien juttujen testaaminen lähtee isoilta markkinoilta. Kaikilla isoilla yhtiöillä on menossa kokeiluja kopiosuojaamattoman musiikin saralla, mutta niistä ei ole saatu vielä selkeitä tuloksia" kertoi Haapala Digitodaylle. EMI:n Jari Petäjäniemi lupaa kuitenkin enemmän DRM-vapaa musiikkia myös Suomen markkinoille vielä tämän kevään aikana. Petäjäniemen mukaan ongelmat johtuvat kauppapaikkoja tuottavien yritysten valinnoista ja EMI on parhaillaan hiomassa teknisiä yksityiskohtia näiden yritysten kanssa.

Toivottavasti pienempien levy-yhtiöiden tekemät tempaukset ohjaavat myös suuremmat levy-yhtiöt kuluttajien kannalta parempaan suuntaan, jotta kuluttajia kiusaavista DRM-suojauksista päästäisiin mahdollisimman nopeasti eroon maksullisen sisällön kohdalla.

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

13.3.2008 21:50

No ilmankos ei mene kaupaksi.

23.3.2008 21:54

Eipä ainakaan itsellä tulisi ensiksi mieleen ostaa yhtä kappaletta 1,35€/kpl :P Ryöstöä tuollainen.

34.3.2008 1:22

Itse oon ostanu ulkomailta. Ei oo mitään eroa sillä lataako suomesta vai jostain muualta. Keskimääräinen hinta latauksille ollut noin 7 euroa/ albumi.

44.3.2008 2:38

Täyttä rosvousta. Piraatteja tässä maassa on nimenomaan ahneet levy-yhtiöt, hyvä, että ihmiset on tähänkin alkaneet herätä.

Ja musiikki häviöttömässä muodossa, flac, ja ilman typeriä drm ym. roskarajoituksia huomattavasti edullisemmin, niin kotimaastakin voisi harkita ostavansa.


Forumin säännöt, lue ennen kuin postaat:
http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/2717

Afterdawnin oppaat:
http://fin.afterdawn.com/artikkelit/

54.3.2008 4:07
Wicerig
Inactive

oho

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.3.2008 @ 04:11

64.3.2008 4:11
Wicerig
Inactive

Lainaus:
Jos Yhdysvaltojen dollarihinnat käännetään suoraan eurohinnoiksi, ovat halvimmat musiikkikappaleet Yhdysvalloissa noin 60 eurosenttiä

Arvonlisävero tuohon, niin ollaan jo 73 sentissä. Ei se paljoa selitä. Heikko dollari korostaa tuota hintaeroa entisestään.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.3.2008 @ 04:12

74.3.2008 11:36

Onneksi nullsleep (kautta 8bit people) jakaa chiptunejaan ilmasella niin ei tarvi maksaa mistään :p

84.3.2008 14:36

Onnex on niin surkeeta nykyään se musiikki että riittää voicen/mtv:n/radion kuuntelu. Maksaa ja imutella ei tosiaan jaksa.

94.3.2008 15:15

Toisenlainen esimerkki (nettimusiikin myynnin edelläkävijöistä), Magnatune - Artistit saa 50% rahoista, saat itse päättää paljonko haluat levystä maksaa, 3 kaveria saa myös imuttaa. Musiikki on drm- vapaata ja formaatin voi itse valita, vaikka pakkaamattomana .wav tiedostoina jos niin haluaa. Suurten levy yhtiöiden materiaalia niiltä ei löydy. Mutta kuka levyn- tai musiikinkeräilijä niitä suuria levy yhtiöitä tarviikaan. Harvinaisia levyjä löytyy sitäkin enemmän. Music Is Here on toinen todella edullinen ja valikoimaltaan laaja häviöttömän drm vapaan Flac - musiikin ostospaikka.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.3.2008 @ 15:42

104.3.2008 15:44

Lainaus:
Suomessa levy-yhtiöt nappaavat noin kaksi kolmasosaa digitaalisen myynnin tuotoista ja Teoston osuus osuus kappaleen arvolisäverottomasta hinnasta on kahdeksan prosenttia.
Sitten päälle vielä se, mitä kauppias haluaa nykäistä välistä. Ja mitä jää artistille käteen. Lappunen missä lukee kalliista hinnoista johtuvat heikot myyntiluvut ja rahaa ei irtoa millään. Mikäpä sen hauskempaa. Mulle sopisi muutenkin, että koko musiikkiteollisuus kokisi kunnon vallankumouksen. Muutama isompi levy-yhtiö sopisi mennä ihan huvikseen nurin ja tilalle voisi tulla muutama pienempi tarjoten paremoaa valikoimaa musiikista. Samoin tuo hinnoittelu saisi samalle mennä uuskiksi. Nykyään kaikki on vain ökyvoiton tavoittelua, eikä kukaan edes välitä itse musiikista, kunhan raha virtaa.

114.3.2008 17:47

Lainaus:
Ostamisen pitäisi olla mahdollisen helppoa
Mahdollisimman ?

124.3.2008 20:10

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 21:27

136.3.2008 10:06

En ole kyllä ymmärtänyt miksi truetone soittoäänet maksavat 2-3 euroa (pätkä kestosäkeestä), kun koko kappaleen voi ihan laillisestikin ostaa alle tuon, ripata juuri haluamansa kohdan ja siirtää puhelimeen


Tässä toisaalta järkevä esimerkki ladattavan musiikin hinnoittelusta:
MTV3 Download Store:
Nightwish - Dark Passion Play (Finnish Limited Edition) 18,50e http://download.mtv3.fi/album/Nightwish/...F-3705A2BA581E/

CDON.COM:
Nightwish - Dark Passion Play (2CD digipak) 10,95e(+postikulut) = 13,90e http://www.cdon.com/product.phtml?prod=761380

149.3.2008 13:30

On turhan kallista ostaa "huonoa musiikkia" nettianttilan download kaupasta. Eikö iTunes store tullut Suomeen muutenkin jo aikaa sitten?

Kiinnostaisi tietää paljonko artisti saa keskimäärin käteen? Saattaa olla vain rakko joka jää käteen kitaran soittamisesta ja muutama hassu sentti/biisi.
Makuuhuonemuusikolle esim. Cdbaby:n d.d. (digital distribution)
antaa 91% käteen/biisi.

Cdbaby:llä tietenkin ostaminen vaatii luottokortin tms. mutta niin myös iTunes Storessa, oli sitten ostamassa suomen kaupasta tai muusta.

Ainakin Cdbaby:n mp3 biisit eivät ole drm-suojattuja mikä on mielestäni hyvä asia. Kerran kun asiakas biisinsä ostaa niin mielestäni niitä pitää voida polttaa levylle tai laittaa mihin tahansa mp3 soittimeen ilman rajoituksia. En ymmärrä keinotekoista drm-suojausmentaliteettia muuna kuin isojen levy-yhtiöiden suojakeinona.


Cdbaby Digital Distribution

Digital Beat@cdbaby

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto