AfterDawn: IT-alan uutiset

Frendien lataamisesta napsahti jättisuuri kännykkälasku

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 3.3.2008 16:30 Kommentteja (18)

Frendien lataamisesta napsahti jättisuuri kännykkälasku Briteissä on jälleen saatu osoitus siitä, miksi EU:ssa halutaan saada puhelinoperaattoreiden ulkomailla tapahtuvan datansiirron laskutus kuriin. Tällä kertaa brittimiehelle tärähti 11 000 punnan eli noin 14 tuhannen euron lasku neljän Frendit-sarjan jakson lataamisesta matkapuhelimeen.
Miehen vaimo oli laittanut miehensä puhelimesta latautumaan neljä komediasarja Frendien jaksoa. Miehellä oli käytössään Vodafonen liittymä, jonka sopimuksen mukaan lataaminen on ilmaista Iso-Britannian alueella. Ongelmat kuitenkin alkoivat, kun mies lähti työmatkalle Saksaan.

Televisio-ohjelmien lataaminen tietysti katkesi lennon ajaksi, mutta sarjojen lataaminen olikin jatkunut koneen laskeuduttua Saksan maaperälle. Tuntuvien roaming-maksujen ansiosta Vodafone ja Saksassa dataliikenteen välittänyt operaattori varmasti saavat riittävän korvauksen vaivannäöstään. Mikäli oletetaan yhden Frendi-jakson olleen esimerkiksi 140 megatavua kooltaan, on laskun huomioon ottaen dataliikenne maksanut noin 25 euroa per megatavu.

Miehelle jättilaskun syntyminen selvisi hänen palattuaan jo kotiinsa, kun Vodafonesta soitettiin ja varoitettiin tulevasta suuresta laskusta. Britannian teleliikennettä valvova viranomainen Ofcom aikoo selvittää tämänkin tapauksen, joka ei ole ainoa laatuaan. Toinen esimerkkitapaus on 63-vuotias britti Ray Elmitt, joka oli Espanjan työmatkallaan tunnin yhteydessä yhtiönsä verkkosivustoon kännykkänsä selaimella. Hintaa tunnin surffailulle kertyi 1 150 puntaa eli noin 1 500 euroa.

Vastaavat tapaukset yleistyvät jatkuvasti, kun mobiilipalvelut paranevat jatkuvasti ja kännykän kautta on yhä helpompaa ottaa yhteys verkkoon. Elmitt summaa hyvin matkapuhelinten käyttäjien tuntoja tilanteessa: "Olin todella ärsyyntynyt, sillä uskon että useimmat käyttävät mobiililaajakaistaa kuten koti- tai työyhteyttään eivätkä murehdi latausrajoista."

Euroopan Komissio on puuttunut teleoperaattoreiden ulkomailta käsin lähetettyjen tekstiviestien ja Internetin käytön ryöstöhinnoitteluun. Komissio vaatii, että palvelujen hinnat täytyy pudottaa järkeville tasoille myös ulkomailla käytettyjen palvelujen osalta. Hintatason tulee korjautua heinäkuun alkuun mennessä.

Internetin käyttö liittymän kotimaan ulkopuolella voi olla jopa 20 kertaa kalliimpaa kuin kotimaassa. Operaattoreille kyseessä on tärkeä tulonlähde, sillä niiden tuloista peräti 10-18 prosenttia muodostuu ulkomaan roaming-liikenteestä.

Edellinen Seuraava  

18 kommenttia

13.3.2008 16:37

aivan älyttömän kallista...

23.3.2008 16:48

Niimpä, sika kallis lasku etten sanoisi ja vain 4 jaksoa !

33.3.2008 17:21

toivottavasti latas edes niitä hyviä jaksoja. :)

43.3.2008 17:23

Saman se maksaa täälläkin. Kannattaa varoa ei mollukkaa passaa ulkoiluttaa ulkomailla. ;)

53.3.2008 20:16

Tuohon saisi kehittää joku systeemi, että ulkomaan data-yhteys täytyy avata manuaalisesti operaattorilta, ettei tuollaisia vahinkoja syntyisi niin herkästi. Ei varmaan operaattoria innostaisi, mutta...

63.3.2008 22:20

kyllä tolla hinnalla olis pitäny saada jo koko tuotantokausi frendejä. ^^

73.3.2008 22:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti spotless:
kyllä tolla hinnalla olis pitäny saada jo koko tuotantokausi frendejä. ^^
sillä hinnalla olis saanu jo jennifer anistonin kotiin viikonlopuks :D

84.3.2008 0:46

Aika reilua...

Huvituttaisi tuollainen 14K€ puhelinlasku. Mitähän ne oikeesti tekis, ei kai noita voi joutua maksamaan kokonaan?

94.3.2008 7:08

Tätä vartenhan on PrePaidit jollasen voi hommata vieraassa maassa suht helposti ilman ongelmia. Vaikeaahan niiden korttien kanssa kikkailu kyllä on...

104.3.2008 12:30

Varmasti elämänsä kalliimmat 4 jaaksoa :D mulla on monesti tehny hallaa edes torniossa käyttää puhelimen kautta nettiä kun haaparanta on niin lähellä (alle 1km) ja välillä puhelin heittää minut ruottin verkkoon. Siihen kyllä voisi tehä vähän järkevämmät hinnoittelut. Välillä kun olen soittanut kaverille niin joku ihmeen ruottalainen vastaa? :O

114.3.2008 13:50

Hmm. Jos sama hinnoittelu pätisi myös tietokoneiden nettiliikenteeseen, minulle napsahtaisi pelkästä tämän päivän liikenteestä 25 kertaa 225 Mt, elikkä 5625 € lasku. Pelkästä siitä hyvästä, että latasin yhden nyrkkeilyottelun. Saisin varmaan joulukortteja netikalta tuollaisilla laskuilla. Otin tuon nyrkkeilyottelun vain esimerkiksi siitä, mitenkä kallista tuo kännykkäliittymällä surffaaminen eri maassa on. Mielestäni operaattoreiden pitäisi laskea hintoja kännykkäneteissä.

124.3.2008 14:46

Eipä tässä voi oikein muuta sanoa kuin että Melko Kallista.

134.3.2008 15:49

Tällaisissa tapauksissa onkin hyväksi, että on EU, joka pystyy säätämään unionin laajuisia lakeja kuluttajan suojaksi. Tietty EU:n reagointi nopeus ei ole aina se paras mahdollinen. Törkeää rosvousta koko hinnoittelu. Voipi myös olla että oikeusteitse ratkaisuksi tulee, ettei miehen tarvitse maksaa noin törkää laskua.

144.3.2008 17:22

Sitten jos kännyköihin joskus tulevaisuudessa kehitetään viruksia ja ne alkaa lataileen..

155.3.2008 17:55

onkohan olemassa sellasta prepaid liittymää johon sisältyis datamaksut? ei tulisi tämmösiä ongelmia hehe

165.3.2008 18:36

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti saddami:
Sitten jos kännyköihin joskus tulevaisuudessa kehitetään viruksia ja ne alkaa lataileen..
Tulee vanhan ajan modeemit mieleen. :D

178.3.2008 18:16
vaino666
Inactive

Joskus ennen oli puhelimessani soneran prepaid kortti. Menin läppärillä kokeilun vuoksi nettiin. Eipä mennyt montaa minuuttia kun 20 € kortti loppui. Otin asiasta selvää, niin laskutus oli vaivaiset 6 € megatavu. Kolmen megan jälkeen saldo oli nolla.
Minulla oli muutenkin ongelmia liittymien kanssa. Muistaakseni soneralla, kun otin data-jupinan liittymään, ei siihen enää saanut saldorajaa. Puhelimia kun hävitin parin kuukauden välein ja liittymää sulkiessa sanottiin, että onpa tiuhaan soitettu Afrikkaan.
Saunalahdelle avasin liittymän, jonka kuukausimaksu oli 66 senttiä. Otin myös dataliittymän, joka oli 10 e kuussa. Juoduin putiikkiin vielä maksamaan 200 € takuumaksun. Hävitin taas puhelimen ja suljin liittymän. Koska lähin paikka, mista sain sim-kortin oli 75 km. päässä ostin taas prepaid kortin. Laskuja en avannut 3 kuukauteen, koska ajattelin, että sieltä on tullut vain 66 sentin lasku ja sen voi vähentää takuumaksusta. Ketkut olivat kuitenkin laskuttaneet sen 10 € kuussa ja lähettäneet laskut perintätoimistoon, josta tuli 160 € lasku suljetusta liittymästä, kaikkine kuluineen.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.3.2008 @ 18:36

188.3.2008 22:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wilunen:
Eipä tässä voi oikein muuta sanoa kuin että Melko Kallista.
Elämä on.

E6750 @ 3.20GHz | X Dream i117 cooler | Abit IP35 | 2084mb 800MHz DDR2 | PNY 8800GTS (G92) 512MB | Samsung T166 500GB | Samsung F1 SpinPoint 1TB | Samsung F1 SpinPoint 750GB | Samsung Spinpoint F2 EcoGreen 1,5TB | Corsair HX520 | Samsung writemaster SH-S182 | Logitech G5 | Samsung LE46A567 46"| Canon MP220 | Win XP

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
1 kommentti
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
1 kommentti
Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä (18.7.2018 16:33)
Euroopan komission on määrännyt Googlelle 4,34 miljardin euron sakon yhtiön hakukoneen määräävää markkina-asemaa vahvistavien laittomien käytäntöjen vuoksi. Käytännössä kyse on siitä, että Google ....
2 kommenttia
Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita (18.7.2018 06:48)
Spotify on tehnyt Android- ja iOS-sovelluksiinsa viimeisten viikkojen aikana pienen muutoksen, mutta se helpottaa monen kuuntelijan elämää ratkaisevasti. Ainakin arjessa on yksi ensimmäisen ....
1 kommentti
Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää (18.7.2018 06:30)
Seuraavien sukupolvien VR-lasien käyttömukavuus voi olla täysin toista luokkaa kuin nykyään, sillä VirtualLink-konsortio on esitellyt uuden USB-C-liitäntään pohjautuvan standardin, joka mahdollistaa ....

Uutisarkisto