AfterDawn: IT-alan uutiset

Digiaikaan enää reilut neljä päivää -- kauppa kiihtyy

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 25.2.2008 15:04 Kommentteja (3)

Digiaikaan enää reilut neljä päivää -- kauppa kiihtyy Analogisten lähetysten lakkaamiseen myös kaapeliverkoissa on aikaa enää reilut neljä päivää, kun lähetykset loppuvat helmi-maaliskuun vaihteessa. Lähenevä päivämäärä on odotetusti ruuhkauttanut elektroniikkaliikkeet, sillä digivastaanottoon tarvittavat laitteet olivat vielä vähän aikaa sitten hankkimatta noin viidenneksellä kaapeliverkon kotitalouksista.
Taloussanomien haastattelemien kodinkonekauppiaiden mukaan suosituimmat digiboksit, kuten Topfieldin moninkertainen testimenestyjä TF-5100PVRc, ovat loppuneet joidenkin kauppojen hyllyiltä. Näin siitäkin huolimatta, että liikkeet ovat varautuneet kovaan kysyntään moninkertaisilla varastoilla.

Kuluttajien hermoja ja lompakoita rasittava digisiirtymä on kauppiaiden juhlaa. "Joka päivä on ollut uusi myyntihuippu, itse asiassa jo helmikuun alusta", Veikon Koneen viihde-elektroniikan tuotepäällikkö Petri Feirikki toteaa Taloussanomille. Feirikin arvion mukaan digisovittimia ja taulutelevisioita myydään näinä päivinä noin tuplasti normaaliin kuukauteen verrattuna.

Feinikin mukaan ostoksia tehneet ovat hankkineet olohuoneisiinsa noin 370-600 euron tallentavia digibokseja, kun muihin huoneisiin on kelvannut vajaan sadan euron perusboksit. Taulutelevisioista parhaiten ovat käyneet kaupaksi sekä antenni- että kaapeliverkon virittimellä varustetut mallit.

Expertin aluemyyntipäällikkö Tapani Aaltonen uskoo vahvan myynnin jatkuvan yli kuukauden vaihteen. Kauppa kiihtyy kuun loppua kohden, muttei rauhoitu vielä ensi kuussakaan. "Tiedämme viime elokuun kokemuksesta, että ensi viikko tulee olemaan ihan hulabaloota ja maaliskuun ensimmäinen viikko samoin. Yllättävän moni jättää hankinnan viime tippaan", Aaltonen kertoo.

Myös Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Samuli Seppälä on huomannut saman. "Kaapelidigibokseja menee nyt hullun lailla. Ero puolen vuoden takaiseen tilanteeseen on iso. Tällä kertaa ihmiset ovat todella myöhässä liikkeellä", Seppälä kertoo.

Suomessa televisiota katselee kaapeliverkon kautta noin 60 prosenttia koko televisiokansasta. Näistä noin viidenneksellä eli 300 000 taloudella digiostokset olivat vielä kuukausi sitten tekemättä.

Kun antenniverkon analogiset lähetykset loppuivat vuoden 2007 syyskuussa, oli kolmannes kaapeliverkon katsojista vielä vailla digisovitinta. Yksi syy kaapeliverkon kuluttajien viivyttelyyn digisiirtymässä on se, että kaapeliverkon laitteita on yleisesti ollut antenniverkon laitteita huonommin saatavilla. Laitteet olivat pitkään myös kalliimpia. Nämä syyt olivat keskeisessä osassa myös silloin, kun kaapeliverkon analogisille lähetyksille päätettiin antaa jatkoaikaa.

Nyt sekä televisioita että digibokseja on saatavana kohtuullisen hyvin myös kaapelivastaanottoon, ja laitteiden toimivuus on myös parantunut. Laitevalmistajat eivät kuitenkaan edelläänkään näe yhtä kannattavana panostaa kaapeliverkkojen laitteisiin, sillä useissa suurissa maissa digitelevision päähuomio keskittyy antenniverkon lähetyksiin. Se, että Suomessa on noin kolme miljoonaa kaapeliverkon asiakasta, ei juuri paina suurten yhtiöiden vaakakupissa.

Myös aluksi siirtymään nihkeästi suhtautunut digisiirtymän projektipäällikkö Tauno Äijälä pitää jälkeen päin ajateltuna hyvänä asiana. "Hyvä, että kävi näin. Nyt on rakennuttu kovalla työllä turvaverkkoja ja autettu ikäihmisiä. On aika selvää, ettei meillä olisi riittänyt resursseja tähän kaikkeen viime vuonna", Äijälä totesi MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Äijälä näkee digisiirtymän etenemisen sujuneen sekä hyvin että huonosti. "Hyvin siinä mielessä, että 90 prosenttia suomalaisista oli jo tammikuun alussa digikatselun piirissä. Mutta ongelmia on myös ollut, ja niitä osattiin kyllä odottaa."

Ongelmiksi Äijälä mainitsee vanhat antennit sekä tekstitykset, jotka eivät ole toimineet aivan halutusti. "Tekstityshän on pohjoismainen ilmiö, Keski-Euroopassa vallalla on yhä dubbaus. Tämän vuoksi suuret laitevalmistajat eivät aluksi kehittäneet järjestelmää tarpeeksi, mikä aiheutti ongelmia", Äijälä sanoo.

Digiboksin hankinnan kanssa vielä empivät voivat ottaa avukseen AfterDawnin Digiboksivalitsimen, joka kolmen kysymyksen perusteella listaa ehdot täyttävät digiboksit tietokannasta. Boksia valitessaan kannattaa muutenkin tutustua laitetietokannan tarjontaan, sillä etenkin mukana olevat käyttäjien arviot laitteista voivat tarjota kullan arvoista tietoutta.

Tutustu myös
listaan kaapeliverkon tallentavista digibokseista käyttäjäarvosanojen mukaan järjestettynä ja käyttjäarvosanojen mukaan järjestettyyn listaan kaikista kaapeliverkon digibokseista.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

125.2.2008 16:07

millä noi numerot suhteutetaan? ittekin monesti saa kuulla että myy ties monetta boksia asiakkaalle...

227.2.2008 16:43
lolpoju
Inactive

****

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.3.2008 @ 17:41

327.2.2008 18:03

Joo, meillä on kolme henkeä ja kolme boxia + digi-tv. Vanhemmilla 3 henkeä asustelee samassa taloudessa ja sieltä löytyy 3 boxia. Eli kaks taloutta, yhteensä 7 digi-boxia/digi-tv:tä, taitaa hiukan vääristää tilastoja :)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
1 kommentti
Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä (18.7.2018 16:33)
Euroopan komission on määrännyt Googlelle 4,34 miljardin euron sakon yhtiön hakukoneen määräävää markkina-asemaa vahvistavien laittomien käytäntöjen vuoksi. Käytännössä kyse on siitä, että Google ....
Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita (18.7.2018 06:48)
Spotify on tehnyt Android- ja iOS-sovelluksiinsa viimeisten viikkojen aikana pienen muutoksen, mutta se helpottaa monen kuuntelijan elämää ratkaisevasti. Ainakin arjessa on yksi ensimmäisen ....
Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää (18.7.2018 06:30)
Seuraavien sukupolvien VR-lasien käyttömukavuus voi olla täysin toista luokkaa kuin nykyään, sillä VirtualLink-konsortio on esitellyt uuden USB-C-liitäntään pohjautuvan standardin, joka mahdollistaa ....
OnePlus 6:n kamera saa kehuja – Tarkennus on tarkka ja nopea OnePlus 6:n kamera saa kehuja – Tarkennus on tarkka ja nopea (17.7.2018 18:11)
Elisalla ja Telialla huippumyynteihin yltänyt OnePlus 6 saa suitsutusta valokuvaukseen erikoistuneelta DxO Labsilta. Puhelimen kamera saavutti DxOMark-testissä komeat 96 pistettä. OnePlussan ....
1 kommentti

Uutisarkisto