AfterDawn: IT-alan uutiset

Digiaikaan enää reilut neljä päivää -- kauppa kiihtyy

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 25.2.2008 15:04 Kommentteja (3)

Digiaikaan enää reilut neljä päivää -- kauppa kiihtyy Analogisten lähetysten lakkaamiseen myös kaapeliverkoissa on aikaa enää reilut neljä päivää, kun lähetykset loppuvat helmi-maaliskuun vaihteessa. Lähenevä päivämäärä on odotetusti ruuhkauttanut elektroniikkaliikkeet, sillä digivastaanottoon tarvittavat laitteet olivat vielä vähän aikaa sitten hankkimatta noin viidenneksellä kaapeliverkon kotitalouksista.
Taloussanomien haastattelemien kodinkonekauppiaiden mukaan suosituimmat digiboksit, kuten Topfieldin moninkertainen testimenestyjä TF-5100PVRc, ovat loppuneet joidenkin kauppojen hyllyiltä. Näin siitäkin huolimatta, että liikkeet ovat varautuneet kovaan kysyntään moninkertaisilla varastoilla.

Kuluttajien hermoja ja lompakoita rasittava digisiirtymä on kauppiaiden juhlaa. "Joka päivä on ollut uusi myyntihuippu, itse asiassa jo helmikuun alusta", Veikon Koneen viihde-elektroniikan tuotepäällikkö Petri Feirikki toteaa Taloussanomille. Feirikin arvion mukaan digisovittimia ja taulutelevisioita myydään näinä päivinä noin tuplasti normaaliin kuukauteen verrattuna.

Feinikin mukaan ostoksia tehneet ovat hankkineet olohuoneisiinsa noin 370-600 euron tallentavia digibokseja, kun muihin huoneisiin on kelvannut vajaan sadan euron perusboksit. Taulutelevisioista parhaiten ovat käyneet kaupaksi sekä antenni- että kaapeliverkon virittimellä varustetut mallit.

Expertin aluemyyntipäällikkö Tapani Aaltonen uskoo vahvan myynnin jatkuvan yli kuukauden vaihteen. Kauppa kiihtyy kuun loppua kohden, muttei rauhoitu vielä ensi kuussakaan. "Tiedämme viime elokuun kokemuksesta, että ensi viikko tulee olemaan ihan hulabaloota ja maaliskuun ensimmäinen viikko samoin. Yllättävän moni jättää hankinnan viime tippaan", Aaltonen kertoo.

Myös Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Samuli Seppälä on huomannut saman. "Kaapelidigibokseja menee nyt hullun lailla. Ero puolen vuoden takaiseen tilanteeseen on iso. Tällä kertaa ihmiset ovat todella myöhässä liikkeellä", Seppälä kertoo.

Suomessa televisiota katselee kaapeliverkon kautta noin 60 prosenttia koko televisiokansasta. Näistä noin viidenneksellä eli 300 000 taloudella digiostokset olivat vielä kuukausi sitten tekemättä.

Kun antenniverkon analogiset lähetykset loppuivat vuoden 2007 syyskuussa, oli kolmannes kaapeliverkon katsojista vielä vailla digisovitinta. Yksi syy kaapeliverkon kuluttajien viivyttelyyn digisiirtymässä on se, että kaapeliverkon laitteita on yleisesti ollut antenniverkon laitteita huonommin saatavilla. Laitteet olivat pitkään myös kalliimpia. Nämä syyt olivat keskeisessä osassa myös silloin, kun kaapeliverkon analogisille lähetyksille päätettiin antaa jatkoaikaa.

Nyt sekä televisioita että digibokseja on saatavana kohtuullisen hyvin myös kaapelivastaanottoon, ja laitteiden toimivuus on myös parantunut. Laitevalmistajat eivät kuitenkaan edelläänkään näe yhtä kannattavana panostaa kaapeliverkkojen laitteisiin, sillä useissa suurissa maissa digitelevision päähuomio keskittyy antenniverkon lähetyksiin. Se, että Suomessa on noin kolme miljoonaa kaapeliverkon asiakasta, ei juuri paina suurten yhtiöiden vaakakupissa.

Myös aluksi siirtymään nihkeästi suhtautunut digisiirtymän projektipäällikkö Tauno Äijälä pitää jälkeen päin ajateltuna hyvänä asiana. "Hyvä, että kävi näin. Nyt on rakennuttu kovalla työllä turvaverkkoja ja autettu ikäihmisiä. On aika selvää, ettei meillä olisi riittänyt resursseja tähän kaikkeen viime vuonna", Äijälä totesi MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Äijälä näkee digisiirtymän etenemisen sujuneen sekä hyvin että huonosti. "Hyvin siinä mielessä, että 90 prosenttia suomalaisista oli jo tammikuun alussa digikatselun piirissä. Mutta ongelmia on myös ollut, ja niitä osattiin kyllä odottaa."

Ongelmiksi Äijälä mainitsee vanhat antennit sekä tekstitykset, jotka eivät ole toimineet aivan halutusti. "Tekstityshän on pohjoismainen ilmiö, Keski-Euroopassa vallalla on yhä dubbaus. Tämän vuoksi suuret laitevalmistajat eivät aluksi kehittäneet järjestelmää tarpeeksi, mikä aiheutti ongelmia", Äijälä sanoo.

Digiboksin hankinnan kanssa vielä empivät voivat ottaa avukseen AfterDawnin Digiboksivalitsimen, joka kolmen kysymyksen perusteella listaa ehdot täyttävät digiboksit tietokannasta. Boksia valitessaan kannattaa muutenkin tutustua laitetietokannan tarjontaan, sillä etenkin mukana olevat käyttäjien arviot laitteista voivat tarjota kullan arvoista tietoutta.

Tutustu myös
listaan kaapeliverkon tallentavista digibokseista käyttäjäarvosanojen mukaan järjestettynä ja käyttjäarvosanojen mukaan järjestettyyn listaan kaikista kaapeliverkon digibokseista.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

125.2.2008 16:07

millä noi numerot suhteutetaan? ittekin monesti saa kuulla että myy ties monetta boksia asiakkaalle...

227.2.2008 16:43
lolpoju
Inactive

****

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.3.2008 @ 17:41

327.2.2008 18:03

Joo, meillä on kolme henkeä ja kolme boxia + digi-tv. Vanhemmilla 3 henkeä asustelee samassa taloudessa ja sieltä löytyy 3 boxia. Eli kaks taloutta, yhteensä 7 digi-boxia/digi-tv:tä, taitaa hiukan vääristää tilastoja :)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Amazon aikoo tuoda ääniavustajansa mikroaaltouuniin ja autoon Amazon aikoo tuoda ääniavustajansa mikroaaltouuniin ja autoon (18.9.2018 20:15)
Amazonia ei tunneta teknologiayhtiönä, mutta se silti toimi ääniavustajien ja älykaiuttimien pioneerina. Nyt biljoonan dollarin verkkokauppajätti työstää ainakin kahdeksaa Alexalla varustettua laitetta. ....
Googlen Family Link antaa vanhemmille avaimet teinien puhelimiin Googlen Family Link antaa vanhemmille avaimet teinien puhelimiin (18.9.2018 19:50)
Google julkisti perheiden välisiä älypuhelinkuvioita helpottavan Family Link -hubin viime vuoden puolella. Erityisen käytännöllinen ominaisuus on EU:n tietosuojadirektiivin eli GGDPR:n jälkimainingeissa. ....
Samsungin älypuhelimiin lisää mullistuksia: J-sarja saa kirveestä, Galaxy M tilalle Samsungin älypuhelimiin lisää mullistuksia: J-sarja saa kirveestä, Galaxy M tilalle (18.9.2018 18:55)
Samsung on vuosien saatossa ollut yhdessä Applen kanssa älypuhelinmarkkinoiden stabilointiaines. Korealaisyhtiöltä on voinut vuosi toisensa jälkeen odottaa samaa kaavaa, jolla menestystä onkin ....
Nokian ennen omistama Withings julkaisi uuden Steel HR Sport -älykellon Nokian ennen omistama Withings julkaisi uuden Steel HR Sport -älykellon (18.9.2018 17:56)
Älyvaa'astaan tuttu Withings siirtyi 2016 yrityskaupassa osaksi Nokiaa. Nokian alaisena Withings julkaisi uudelleen Steel HR -älykellonsa. Sittemmin ranskalaisyhtiö on myyty Nokian toimesta ....
iPhone XS -arvostelut julki – Tämä on huonoa ja hyvää iPhone XS -arvostelut julki – Tämä on huonoa ja hyvää (18.9.2018 15:53)
Applen uuden sukupolven iPhone XS- ja iPhone XS Max -puhelimien ensiesittelystä on kulunut alle viikko aikaa, mutta teknologiasivustot ovat jo julkaisseet laitearvostelut puhelimista. Salassapitosopimus ....

Uutisarkisto