AfterDawn: IT-alan uutiset

Digiaikaan enää reilut neljä päivää -- kauppa kiihtyy

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 25.2.2008 15:04 Kommentteja (3)

Digiaikaan enää reilut neljä päivää -- kauppa kiihtyy Analogisten lähetysten lakkaamiseen myös kaapeliverkoissa on aikaa enää reilut neljä päivää, kun lähetykset loppuvat helmi-maaliskuun vaihteessa. Lähenevä päivämäärä on odotetusti ruuhkauttanut elektroniikkaliikkeet, sillä digivastaanottoon tarvittavat laitteet olivat vielä vähän aikaa sitten hankkimatta noin viidenneksellä kaapeliverkon kotitalouksista.
Taloussanomien haastattelemien kodinkonekauppiaiden mukaan suosituimmat digiboksit, kuten Topfieldin moninkertainen testimenestyjä TF-5100PVRc, ovat loppuneet joidenkin kauppojen hyllyiltä. Näin siitäkin huolimatta, että liikkeet ovat varautuneet kovaan kysyntään moninkertaisilla varastoilla.

Kuluttajien hermoja ja lompakoita rasittava digisiirtymä on kauppiaiden juhlaa. "Joka päivä on ollut uusi myyntihuippu, itse asiassa jo helmikuun alusta", Veikon Koneen viihde-elektroniikan tuotepäällikkö Petri Feirikki toteaa Taloussanomille. Feirikin arvion mukaan digisovittimia ja taulutelevisioita myydään näinä päivinä noin tuplasti normaaliin kuukauteen verrattuna.

Feinikin mukaan ostoksia tehneet ovat hankkineet olohuoneisiinsa noin 370-600 euron tallentavia digibokseja, kun muihin huoneisiin on kelvannut vajaan sadan euron perusboksit. Taulutelevisioista parhaiten ovat käyneet kaupaksi sekä antenni- että kaapeliverkon virittimellä varustetut mallit.

Expertin aluemyyntipäällikkö Tapani Aaltonen uskoo vahvan myynnin jatkuvan yli kuukauden vaihteen. Kauppa kiihtyy kuun loppua kohden, muttei rauhoitu vielä ensi kuussakaan. "Tiedämme viime elokuun kokemuksesta, että ensi viikko tulee olemaan ihan hulabaloota ja maaliskuun ensimmäinen viikko samoin. Yllättävän moni jättää hankinnan viime tippaan", Aaltonen kertoo.

Myös Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Samuli Seppälä on huomannut saman. "Kaapelidigibokseja menee nyt hullun lailla. Ero puolen vuoden takaiseen tilanteeseen on iso. Tällä kertaa ihmiset ovat todella myöhässä liikkeellä", Seppälä kertoo.

Suomessa televisiota katselee kaapeliverkon kautta noin 60 prosenttia koko televisiokansasta. Näistä noin viidenneksellä eli 300 000 taloudella digiostokset olivat vielä kuukausi sitten tekemättä.

Kun antenniverkon analogiset lähetykset loppuivat vuoden 2007 syyskuussa, oli kolmannes kaapeliverkon katsojista vielä vailla digisovitinta. Yksi syy kaapeliverkon kuluttajien viivyttelyyn digisiirtymässä on se, että kaapeliverkon laitteita on yleisesti ollut antenniverkon laitteita huonommin saatavilla. Laitteet olivat pitkään myös kalliimpia. Nämä syyt olivat keskeisessä osassa myös silloin, kun kaapeliverkon analogisille lähetyksille päätettiin antaa jatkoaikaa.

Nyt sekä televisioita että digibokseja on saatavana kohtuullisen hyvin myös kaapelivastaanottoon, ja laitteiden toimivuus on myös parantunut. Laitevalmistajat eivät kuitenkaan edelläänkään näe yhtä kannattavana panostaa kaapeliverkkojen laitteisiin, sillä useissa suurissa maissa digitelevision päähuomio keskittyy antenniverkon lähetyksiin. Se, että Suomessa on noin kolme miljoonaa kaapeliverkon asiakasta, ei juuri paina suurten yhtiöiden vaakakupissa.

Myös aluksi siirtymään nihkeästi suhtautunut digisiirtymän projektipäällikkö Tauno Äijälä pitää jälkeen päin ajateltuna hyvänä asiana. "Hyvä, että kävi näin. Nyt on rakennuttu kovalla työllä turvaverkkoja ja autettu ikäihmisiä. On aika selvää, ettei meillä olisi riittänyt resursseja tähän kaikkeen viime vuonna", Äijälä totesi MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Äijälä näkee digisiirtymän etenemisen sujuneen sekä hyvin että huonosti. "Hyvin siinä mielessä, että 90 prosenttia suomalaisista oli jo tammikuun alussa digikatselun piirissä. Mutta ongelmia on myös ollut, ja niitä osattiin kyllä odottaa."

Ongelmiksi Äijälä mainitsee vanhat antennit sekä tekstitykset, jotka eivät ole toimineet aivan halutusti. "Tekstityshän on pohjoismainen ilmiö, Keski-Euroopassa vallalla on yhä dubbaus. Tämän vuoksi suuret laitevalmistajat eivät aluksi kehittäneet järjestelmää tarpeeksi, mikä aiheutti ongelmia", Äijälä sanoo.

Digiboksin hankinnan kanssa vielä empivät voivat ottaa avukseen AfterDawnin Digiboksivalitsimen, joka kolmen kysymyksen perusteella listaa ehdot täyttävät digiboksit tietokannasta. Boksia valitessaan kannattaa muutenkin tutustua laitetietokannan tarjontaan, sillä etenkin mukana olevat käyttäjien arviot laitteista voivat tarjota kullan arvoista tietoutta.

Tutustu myös
listaan kaapeliverkon tallentavista digibokseista käyttäjäarvosanojen mukaan järjestettynä ja käyttjäarvosanojen mukaan järjestettyyn listaan kaikista kaapeliverkon digibokseista.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

125.2.2008 16:07

millä noi numerot suhteutetaan? ittekin monesti saa kuulla että myy ties monetta boksia asiakkaalle...

227.2.2008 16:43
lolpoju
Inactive

****

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.3.2008 @ 17:41

327.2.2008 18:03

Joo, meillä on kolme henkeä ja kolme boxia + digi-tv. Vanhemmilla 3 henkeä asustelee samassa taloudessa ja sieltä löytyy 3 boxia. Eli kaks taloutta, yhteensä 7 digi-boxia/digi-tv:tä, taitaa hiukan vääristää tilastoja :)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Tuleeko VR:stä pannukakku? Elokuvateatteri ei panosta enää teknologiaan Tuleeko VR:stä pannukakku? Elokuvateatteri ei panosta enää teknologiaan (14.12.2018 13:43)
Uusien teknologioiden muuttaminen massahiteiksi on erittäin vaikeaa. Se huomattiin 3D-elokuvien kohdalla ja se on huomattu myös VR:n kohdalla. Ainakin IMAX tuntuu olevan pettynyt VR:n yleistymiseen, ....
1 kommentti
Apple investoi isolla kädellä Yhdysvaltoihin – Avaa uusia toimipisteitä Apple investoi isolla kädellä Yhdysvaltoihin – Avaa uusia toimipisteitä (14.12.2018 11:55)
Vuoden alussa Apple ilmoitti kiihdyttävänsä investointeja Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin verohelpotuspäätösten myötä. Applen suunnitelmiin kuuluivat datakeskusten laajentaminen ja ....
Pokemon Go -kehittäjälle virtaa rahaa – Iso kehityshanke meneillään Pokemon Go -kehittäjälle virtaa rahaa – Iso kehityshanke meneillään (14.12.2018 11:34)
Pokémon Go -hittipelistään tunnettu Niantic on hakemassa uutta rahoitusta yhtiön mobiilipeliliiketoiminnan kasvattamiseksi. Yhtiö on vailla 200 miljoonaa dollaria. Saman summan Niantic keräsi ....
Facebookista maksu-TV-välittäjä? Voi toteutua jo ensi vuonna Facebookista maksu-TV-välittäjä? Voi toteutua jo ensi vuonna (14.12.2018 08:49)
Maailman suurin yhteisöpalvelu Facebook käy parhaillaan sisältösopimusneuvotteluita yhdysvaltalaisten kaapelitelevisiokanavien kanssa. Mikäli neuvotteluissa edistytään Facebookin toivomalla ....
Intel teki läpimurron – Prosessoreita voidaan valmistaa 3D:nä Intel teki läpimurron – Prosessoreita voidaan valmistaa 3D:nä (13.12.2018 13:47)
Intel on kehittänyt täysin uudenlaisen tavan valmistaa logiikkapiirejä, mikä voi poikia vielä isoja läpimurtoja tietotekniikan saralla. Foveros-nimen saanut teknologia on käytännössä menetelmä, ....

Uutisarkisto