AfterDawn: IT-alan uutiset

Formaattisodan siviiliuhrit ja jälkipyykki: noin miljoona HD DVD -soitinta

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 20.2.2008 14:09 Kommentteja (11)

Formaattisodan siviiliuhrit ja jälkipyykki: noin miljoona HD DVD -soitinta Toshiba on luvannut jatkaa HD DVD -laitteiden ylläpitoa ja ja muut valmistajat laitteiden myyntiä ainakin jossain muodossa, vaikka formaatti ollaankin melko pikaisesti kuoppaamassa. Kiinnostava kysymys onkin, kuinka paljon ylläpidettäviä laitteita ehtiä jo kaiken kaikkiaanpäätyä maailmalle niiden kahden vuoden aikana, jonka HD DVD ehti olla markkinoilla.
Vastauksena kysymykseen Engadget poimi HD DVD:n myyntiluvut Toshiban pääjohtaja Atsutoshi Nishidan eilisestä lehdistötilaisuudesta. Luvut ovat seuraavat:

HD DVD -soittimet:
* USA - 600 000 yksikköä
* Eurooppa - 100 000 yksikköä
* Japani - 30 000 yksikköä

Johon lisätään vielä erilliset HD DVD -asemat:
* Xbox 360 -asemia (maailmalla yhteensä) 300 000 kpl
* HD DVD:llä varustettuja tietokoneita (maailmalla yhteensä) 300 000 kpl
Eli HD DVD -laitteita on myyty yhteensä ainoastaan noin 1,3 miljoona kappaletta, mikä on vähemmän kuin Toshiban alkuperäinen myyntitavoite oli vuodelle 2007. Kun jo pelkästään Blu-ray-asemalla varustettuja Sonyn PlayStation 3 -konsoleita on myyty maailmanlaajuisesti noin 10,5 miljoonaa, on Blu-ray-laitteilla jo valmiiksi massiivinen yliote laitemarkkinoista.

Mielenkiintosita on myös se, mitkä tekijät johtivat lopulta Blu-rayn voittoon. BBC:n mukaan yksin suurimmista syistä oli juuri PS3:n valtaisat myyntiluvut ja sitä kautta saavutettu yliote laitekannasta. The Inquirer yrittää kumota BBC:n väitteet toteamalla, että lopullinen isku vaikuttaa pikemminkin olleen sisällön tuottajien joukkopako HD DVD:stä Blu-rayhin.

Sisällöntuottajien loikkaaminen Blu-rayhin oli epäilemättä viimeinen niitti HD DVD:n ruumisarkun kanteen, mutta Inquirer unohtaa miettiä syytä eri tahojen äkilliseen päätökseen hylätä HD DVD. Ehkä he havaitsivat Blu-rayn jyräävän laitemyynnillä ohi Toshiban, joka jäi hintaleikkauksista huolimatta pahasti jälkeen kilpasisarestaan, ja päättivät siksi jättää uppoavan laivan. PS3:n osuus Blu-rayn voitosta voi siis hyvinkin olla varsin merkittävä, vaikka konsoleiden vaikutusta formaattisodan lopputlokseen väheksyttiinkin, sillä konsolien ostajien on yleensä arvioitu keskittyvän enemmän peleihin kuin elokuviin.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

120.2.2008 14:42

Olis mikkisoftan vaan pitänyt laittaa hd-dvd asema xroskaan ;)

220.2.2008 15:14

Uhrina voin sanoa että en ole uhri, pistän kamat myyntiin 10vuoden päästä 50€-100€ per levy, ja soittimesta pyydän tonnin! hahah nyyh

Mutta MicroSoft mokasi hätäilemällä x:n julkaisullaan ja jos jokainen myyty x olisi ollut myös HD DVD soitin niin tilanne olisi hyvinkin erilainen!

320.2.2008 17:20

Anttila reagois nopeasti: Erä HD-DVD leffoja -50% eli toisin sanoen KAIKKI HD-DVD leffat -50% :D

420.2.2008 19:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti himpo:
Uhrina voin sanoa että en ole uhri, pistän kamat myyntiin 10vuoden päästä 50€-100€ per levy, ja soittimesta pyydän tonnin! hahah nyyh

Mutta MicroSoft mokasi hätäilemällä x:n julkaisullaan ja jos jokainen myyty x olisi ollut myös HD DVD soitin niin tilanne olisi hyvinkin erilainen!
HD DVD ei ole Mikkisoftan formaatti, eikä sen tappio ole kovin suuri menetys firmalle. Jos Xboksiin olisi ympätty HD DVD-soitin se olisi ollut varmaan samoissa hinnoissa PS3:n kanssa, jolloin se olisi myynyt vähemmän, mikä puolestaan olisi ollut huono juttu Mikkisoftalle.

Sony puolestaan olisi kärsinyt suuret tappiota jos Blu-ray olisi kukistunut, jolloin myös PS3 olisi flopannut pahasti. Vaan Sonyllä onkin jo kokemusta formaatin tukemisesta pelikonsolin avulla. Sonyn päätöstä ympätä PS2:een DVD-soitin kritisoitiin aikanaan, vaan kuinkas kävikään. Toki tilanne oli silloin eri, formaattisota on paljon kiivaampi ja PS3:lla on enemmän ja varteenotettavampia vastustajia.

520.2.2008 20:25
SotaOrava
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Pexu:
Anttila reagois nopeasti: Erä HD-DVD leffoja -50% eli toisin sanoen KAIKKI HD-DVD leffat -50% :D
Hmm mikä anttila missä? pakko käydä hakee :D

620.2.2008 21:11

todennäköisesti Anttila myy elokuvat alennuksella valtakunnallisesti. ainakin muissa tuoteryhmissä tarjoukset on samat paikasta riippumatta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.2.2008 @ 21:15

720.2.2008 21:37

Nyt vain halpoja polttavia hd-dvd-laitteita myyntiin ja niihin halpoja tyhjiä aihioita. Tuskin kuoppaantuisi kokonaan tuokaan formaatti.

821.2.2008 01:08

Varmasti suuri syy on ollut laitekannalla, mutta uskoisin että vaikutusta on myös levyjen eroavaisuudella. Eri toten se että BR:llä on toimivammat kopiosuojaukset ja aluekoodaukset ovat varmasti vaikuttaneet elokuva yhtiöiden päätöksiin tukea BR:ä. Se taas ei ole niin hyvä kuluttajalle jne...

921.2.2008 10:11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DraReb:
Varmasti suuri syy on ollut laitekannalla, mutta uskoisin että vaikutusta on myös levyjen eroavaisuudella. Eri toten se että BR:llä on toimivammat kopiosuojaukset ja aluekoodaukset ovat varmasti vaikuttaneet elokuva yhtiöiden päätöksiin tukea BR:ä. Se taas ei ole niin hyvä kuluttajalle jne...
Nuo BR:n kopiosuojauksethan toimivat huonommin kuin hd-dvd:n. Toki ne suojaavat sisältöä kopioinnilta jonkun verran tehokkaammin, mutta en sanoisi että asemien pakkopäivitys kuuluu toimivuuteen. :P

1021.2.2008 13:19

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti himpo:
Uhrina voin sanoa että en ole uhri, pistän kamat myyntiin 10vuoden päästä 50€-100€ per levy, ja soittimesta pyydän tonnin! hahah nyyh

Mutta MicroSoft mokasi hätäilemällä x:n julkaisullaan ja jos jokainen myyty x olisi ollut myös HD DVD soitin niin tilanne olisi hyvinkin erilainen!
HD DVD ei ole Mikkisoftan formaatti, eikä sen tappio ole kovin suuri menetys firmalle. Jos Xboksiin olisi ympätty HD DVD-soitin se olisi ollut varmaan samoissa hinnoissa PS3:n kanssa, jolloin se olisi myynyt vähemmän, mikä puolestaan olisi ollut huono juttu Mikkisoftalle.

Sony puolestaan olisi kärsinyt suuret tappiota jos Blu-ray olisi kukistunut, jolloin myös PS3 olisi flopannut pahasti. Vaan Sonyllä onkin jo kokemusta formaatin tukemisesta pelikonsolin avulla. Sonyn päätöstä ympätä PS2:een DVD-soitin kritisoitiin aikanaan, vaan kuinkas kävikään. Toki tilanne oli silloin eri, formaattisota on paljon kiivaampi ja PS3:lla on enemmän ja varteenotettavampia vastustajia.
Kiitos valaistuksesta, asiahan ei olekkaan tullut kenellään selväksi kuka HD-DVD formaatin takana on :-)

Mutta kuitenkin M$:n olisi pitänyt seisoa valintansa takana ja ottaa hieman takkiin että OMA LEIRI olisi voittanut, eikä vain yrittää maksimoida omia voittojaan!

Jos joku "sota" tahdotaan voittaa niin "liittouman" jokaisen jäsen on tehtävä omat uhrauksensa, parhaan lopputuloksen puolesta.

1121.2.2008 13:33

Lainaus:
Jos joku "sota" tahdotaan voittaa niin "liittouman" jokaisen jäsen on tehtävä omat uhrauksensa, parhaan lopputuloksen puolesta.
Palaahan nyt oikeaan maailmaan, tämä on bisnestä, ei sotaa. :P

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto