AfterDawn: IT-alan uutiset

VTT mukana tutkimassa P2P-TV:n tulevaisuutta

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 19.2.2008 17:58 Kommentteja (2)

VTT mukana tutkimassa P2P-TV:n tulevaisuutta VTT on kertoo lähteneensä mukaan eurooppalaiseen laajaan yhteisprojektiin, jossa tutkitaan Internet-television tulevaisuutta. Hankkeessa on mukana yhteensä 21 eri toimijaa. Joukossa on yrityksiä, mediasisällön tuottajia ja tutkimusinstituutteja, jotka yhdessä muodostavat P2P-Next -klusteri. Kumppanit, joihin kuuluu VTT:n lisäksi kuuluu mm. BBC, EBU ja Pioneer Digital Design Ltd., kehittävät seuraavan sukupolven Internet-television jakelujärjestelmää, joka perustuu vertaisverkkoteknologiaan (P2P) sekä sosiaaliseen vuorovaikutukseen.
P2P-Next -klusteri on saanut tutkimukseen 19 miljoonan euron EU-rahoituksen. Projekti kehittää P2P-teknologian avulla EU-lainsäädännön huomioon ottavaa ja avoimeen lähdekoodiin perustuvaa tehokasta, personoitua, käyttäjäkeskeistä ja osallistavaa Internet-televisiotekniikkaa. Projektissa syntyvä ohjelmistoteknologia tuotetaan sekin avoimen koodin periaatteella, jotta uuden liiketoiminnan syntymiselle on mahdollisimman vähän esteitä.

Projektin lähtökohtina on havainto Internetin kasvaneesta roolista televisio- ja radiolähetyksien täydentäjinä. "Internet-lähetysten markkinaosuus kasvaa sitä mukaan, kun on-line-videoinnin laatu paranee, määrä kasvaa ja sisältö monipuolistuu. Uudet tekniikat tuovat katsojille ja kuuntelijoille merkittävästi lisää tv- ja radiokanavavaihtoehtoja ja palveluita, jotka eivät ole riippuvaisia ajasta tai paikasta. Tekniikka antaa myös mahdollisuuden rakentaa kuluttajien omia yhteisöjä erilaisten aiheiden ympärille", VTT:n tiedotteessa todetaan.

Projekti rakentuu siis osittain samanalaisten rakennuspalasten varaan kuin netti-TV Joost, Yhdysvaltojen televisioyhtiöiden verkkojakelukokeilut tai suomalainen Floobs.

P2P-yhteisprojektin tavoitteena on toteuttaa seuraavien 48 kuukauden kuluessa kehittämäänsä jakelualustaan pohjautuva käyttökoe, jossa on mukana suuri joukko set-top-box-kuluttajaelektroniikkalaitteita ja tietojärjestelmiä. Mukana on sekä PC, Mac että Linux -alustalle toteutetut versiot palvelusta.

Hankkeen johtaja Luis Rodríguez-Rosellón (European Union, Unit of Network Media) mukaan projektissa tutkitaan uusia keinoja jakaa P2P-teknologian avulla video-esityksiä, ja tekniikka antaa kaikille mahdollisuuden lähettää video-esityksiä missä tahansa ja kuinka monelle tahansa. "Käynnistämämme projekti auttaa alan eurooppalaisia toimijoita olemaan Internet-televisioinnin uranuurtajia", toteaa Rodríguez-Roselló.

Myös EBU:n tekninen johtaja Lieven Vermaele näkee hankkeen mahdollisuutena TV-yhtiöille. "P2P-teknologia on erityisen mielenkiintoinen TV-yhtiöille, koska se voi madaltaa kynnystä siirtyä edullisiin Internet-pohjaisiin jakelujärjestelmiin", toteaa Vermaele.

Hankkeen koordinaattorina toimiva VTT:n teknologiapäällikkö Jari Aholan mukaan laajan eurooppalaisen teknologisen osaamisen ja EU-rahoituksen yhdistäminen tarjoaa keinoja, joilla voidaan luoda Internet-pohjaista televisiotekniikkaa maailmanlaajuiseen käyttöön. "Monitieteellisenä organisaationa VTT voi yhdistää ennakkoluulottomasti projektissa eri tekniikoita. Eurooppalaiset televisiolähetykset digitalisoituvat vuoteen 2012 mennessä, joten on tärkeää olla ajoissa valmiina digitaalisen yhdentymisen tuomiin teknis-lainsäädännöllisiin haasteisiin. Hanke antaa meille mahdollisuuden olla muiden eurooppalaisten toimijoiden kanssa johtamassa väistämätöntä muutosta", Ahola sanailee.

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

119.2.2008 19:00

Eipä muuta voi sanoa kuin wau...kerrankin saa lukea p2p:sta ilman, että kerrotaan sen olevan saatanan sikiön pikkuserkku. Vaikka osa uutisesta onkin vähän sananhelinää niin toivottavasti avaa ovia kivikautisten yhtiöiden käytettäväksi.

220.2.2008 14:59

Lainaus:
...edullisiin Internet-pohjaisiin jakelujärjestelmiin
Kuinkahan on, jos ja kun isot euroopalaiset tv-kanavat alkavat levittää ohjelmiaan p2p-verkoissa ei varmaan mene kovinkaan kauaa kun koko Euroopan runkoverkko on tukossa. Internet niinkuin sen nykyisin tunnemme ei enää toimi ollenkaan. Ja vaikka runkoverkko kestäisikin, niin pullonkaulat syntyvät sitten maiden ja kaupunkien sisäisiin verkkoihin.

Siitä on edullisuus kaukana, kun koko infra joudutaan rakentamaan uusiksi.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto