AfterDawn: IT-alan uutiset

Brittioperaattorit torjuvat piratismin valvontasuunnitelmat

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 15.2.2008 16:55 Kommentteja (11)

Brittioperaattorit torjuvat piratismin valvontasuunnitelmat BBC:n mukaan Iso-Britannian internetpalveluntarjoajat torjuvat maan hallituksen esittämän ajatuksen, joka pistäisi operaattorit valvomaan asiakkaidensa käyttäytymistä. Operaattorien mukaan laki ja tekniikan rajallisuus estävät niitä toimimasta muuna kuin pelkkänä "johtimena" asiakkaiden ja internetin välillä.
Ehdotetun valvonnan tarkoituksena olisi sulkea piratismiin syyllistyvät netin ulkopuolelle. Vastaava laki on jo valmisteilla Ranskassa. Britannian internetpalveluntarjoajien yhdistyksen ISPA:n edustajan mukaan operaattorit kuitenkin torjuvat ajatuksen, sillä vuoden 2002 elektronisen kaupan säädökset määrittelevät operaattorit pelkiksi yhdyskäytäviksi, jotka eivät vastaa verkossa liikkuvasta materiaalista millään tavalla.

ISPA:n edustaja lisäsi, että myös muut lait kieltävät täysin palveluntarjoajilta datapakettien sisällön tutkimisen, ellei tutkintaan ole annettu viranomaisen lupaa. Samoin tekniset ongelmat vaikeuttavat tietyn tyyppisen liikenteen karsimista. Esimerkkinä hän mainitsee P2P-verkot, joita käytetään sekä laittoman materiaalin, kuten elokuvien ja musiikin, levittämiseen, mutta yhtä lailla laillisiin tarkoituksiin.

Jenkkioperaattori Comcast on tällä viikolla ollut otsikoissa, kun palveluntarjoaja myönsi rajoittaneensa P2P-liikennettä. Brittioperaattorit eivät tuomitse Comcastin toimia, vaan päinvastoin pitävät toimintamallia oikeana - jopa elinehtona, mikäli haluaa säilyä mukana operaattoribisneksessä.

ISPA:n edustajan Comcastin toimissa ei ole mitään outoa, sillä kaikki operaattorit toimivat samoin. Kyse on edustajan mukaan liikenteen optimoinnista, jolla pyritään hyödyntämään kaikkia asiakkaita tasapuolisesti. Samoin brittiläinen palveluntarjoaja Virgin Media kertoo rajoittaneensa liikennöintiä päivän ruuhkaisimpaan aikaan, kello 16 ja 21 välillä. Tuolloin liikennettä rajoitettiin asiakkailta, joiden liikennöinti ylitti 3,5 gigatavua kyseisen viiden tunnin aikaikkunan sisällä.

Myös muut operaattorit toimivat vastaavalla tavalla. Operaattoreiden mukaan liikenteen rajoittaminen on tarpeen, jotta netti säilyisi käyttökelpoisina kaikille, eikä muutamat tehokäyttäjät tukkisi koko verkkoa. Esimerkiksi nettivideot ja -puhelut vaativat reaaliaikaista tiedonsiirtoa, joten verkon vasteajat täytyy pitää kurissa. Muuten valitusten tulva tyytymättömiltä käyttäjiltä olisi taattu.

Think Broadbandin Andrew Ferguson toteaa kuitenkin, että tavoissa, joilla palveluntarjoajat hoitavat liikenteen sääntelyn, on paljon eroja. "Erot löytyvät siitä, miten paljon sääntely vaikuttaa käyttäjiin ja kuinka avoimesti tarjoajat kertovat sääntelyn olemassa olosta ja vaikutuksista", Ferguson kertoi BBC Newsille.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

115.2.2008 17:42

En tiedä ymmärsinkö tuon aivan oikein, mutta tuntuu kyllä järjettömältä, että kutistetaan kaistaa tuolla lailla. Jos maksan 8/1-kaistasta, oletan minun myös saavan käyttää sitä ilman rajoituksia. Jos saankin käyttöön esimerkiksi klo 16-21 vain 2/512- tai 4/1-kaistan, en saa sitä, mistä olen maksanut.

Muuten uutinen vaikutti hyvältä, hienoa että edes operaattoreilla on munaa sanoa vastaan.

215.2.2008 17:46

Aivan. Itse operaattorit kusevat omille kintuilleen kun myyvät kaistaa, jota ei todellisuudessa ole olemassa.

315.2.2008 18:59

Http, voip ja muun vastaavan liikenteen priorisoinissa P2P-liikenteen edelle ei perjaateessa olisi mitän vikaa. Liikenteen sotkemisessa tai todella rajoittamisessa on taas selkeästi jotain vialla.

415.2.2008 20:42

hmm? typerää tuollainen rajoittaminen, miksi tuoda myyntiin 32meganen liittymä jos sitä ei voi käyttää( kenties sama kuin ostaa ferrari kun ei silläkään voi ajaa suomessa 300km/h?)? Ja mihin "tavallinen" ihminen (ei warettaja) edes tarvitsee yli megasta netti?

515.2.2008 20:54

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.11.2009 @ 00:26

615.2.2008 20:57

jees zipzap tiivisti minunkin ajatukseni täydellisesti.

716.2.2008 4:33

Lainaus:
Jenkkioperaattori Comcast on tällä viikolla ollut otsikoissa, kun palveluntarjoaja myönsi rajoittaneensa P2P-liikennettä. Brittioperaattorit eivät tuomitse Comcastin toimia, vaan päinvastoin pitävät toimintamallia oikeana - jopa elinehtona, mikäli haluaa säilyä mukana operaattoribisneksessä.
Briteissä on arvot taas kohdallaan. Ainoa keino pärjätä kilpailussa on tehdä sopimusrikkomuksia!

Asiakkaiden tehtävä on tuolloin vaatia virheen suuruista hinnanalennusta vahingonkorvauksena. Tämä taas aiheuttaa sen, että operaattorit on samalla viivalla ja että epärehellisyydellä ei saavuteta kilpailuetua. Olen jo vuosikaudet koittanut rohkaista niitä suomalaisia, jotka ovat joutuneet operaattorin yksipuolisen liikenteenrajoittamisen uhriksi, hakemaan vahingonkorvausta. Tällaista on havaintojeni perusteella tapahtunut ainakin Oulun seudulla. Eli kuluttajavalituslautakuntaan vain kirjallinen valitus jossa vahingonkorvausvaade. Mieluiten tarkka euromääräinen ja hyvin perusteltu.

Lopettakaa operaattorien sopimusrikkomukset! Muuten ne vetävät kaikkia höplästä minkä jaksavat ja tekevät sillä voittoa. Oulussa olisi ollut jo aikoja sitten ryhmäkanteen paikka erästäkin operaattoria vastaan. Ja ihan käräjäoikeudessa tietenkin.

816.2.2008 12:17

Itse tiedän kokemuksesta kuinka muutama käyttäjä voi tukkia koko verkon warettamalla ja se on todella ärsyttävää silloin kuin itse tarvitsisi sitä nettiä johonkin kevyempään käyttöön. Kaikki vain junnaa paikallaan ja kestää kauan ottaa yhteys kotimaassa sijaitseviin sivustoihin.

Itse olen sitä mieltä, ettei siinä ole mitään pahaa, jos joutuu rajoittamaan liikennettä, jotta netin käyttö pysyy sujuvana kaikille. Tämä on ihan ok. Minusta säännöistä pitää kuitenkin mainita asiakkaille, jotta asiakkaat tietävät mitä ostavat. Jos ostan 10 megasen yhteyden ja en saakaan koko kapasiteettiä käyttööni, niin se on kusetusta, jos ei rajoitteista ole erikseen mainittu.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.2.2008 @ 12:19

916.2.2008 12:17
jarppa151
Inactive

Laajakaistasopimusta tehdessä kannattaa huomata,mitä sopimuspaperis-ssa lukee.Itselle on tulossa 8/1M Soneran ADSL laajakaista,maksan kyllä 8/1Megasesta,mutta se voi olla jotain aivan muuta.Tässä suora lainaus sopimuksesta.Nopeusluokassa 8Mbit nopeus on enintään 8/1Mbit/s,mutta pääsääntöisesti vähintään 2/512Mbit/s.Edellisellä lauseella operaattori pesee kätensä ,kun asiakas valittaa nopeusongelmista ja yleensä vielä vihjailee ,että ongelma on asiakkaan omissa laitteissa.Uskoisin että linjan avauduttua keskimääräisen nopeuden pystyy mittaamaan,jos nopeus ei ole se mitä on luvattu annetaan hinnan alennusta sen mukaan.Kyllähän tommonen tyhjästä rahastaminen on selvää kusetusta.

107.3.2008 16:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Stanner:
Itse tiedän kokemuksesta kuinka muutama käyttäjä voi tukkia koko verkon warettamalla ja se on todella ärsyttävää silloin kuin itse tarvitsisi sitä nettiä johonkin kevyempään käyttöön. Kaikki vain junnaa paikallaan ja kestää kauan ottaa yhteys kotimaassa sijaitseviin sivustoihin.

Itse olen sitä mieltä, ettei siinä ole mitään pahaa, jos joutuu rajoittamaan liikennettä, jotta netin käyttö pysyy sujuvana kaikille. Tämä on ihan ok. Minusta säännöistä pitää kuitenkin mainita asiakkaille, jotta asiakkaat tietävät mitä ostavat. Jos ostan 10 megasen yhteyden ja en saakaan koko kapasiteettiä käyttööni, niin se on kusetusta, jos ei rajoitteista ole erikseen mainittu.
tuosta juuri että itsellä elisan 10/1 kaista mutta päivisin n. klo 15-22 en saa käyttööni kuin n. 5/512 varsinkin tuo uppikaistan vajaus ketuttaa kun se muutenkin on niin pieni ja yleinen pingi tuolloin 15-22 on noin 20-50 (joka sekin ketuttaa kun yrittää pelata pelejä jossai pingi kirjaimellisesti tappaa)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.3.2008 @ 16:48

Asus P8Z68-V PRO/G3|Gigabyte GTX 670 Windforce & *PhysX* Asus GTX 460 DiCU 1GB|Intel i7-2600K @ 4,4GHz + Noctua NH-D14 |Kingston 1333MHz 4GB*4= 16GB|Corsair HX1000W | Windows 7 Ultimate 64-Bit@PNY Professional 120GB|BenQ XL2420T|BitFenix Shinobi XL

112.6.2009 0:58

Kiinnostava seikka: entä internetin keksijöiden vastuu asioissa?
Mielestäni se on täysin vastaava kuin operaattorien = 0

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto