AfterDawn: IT-alan uutiset

ESA: Piratismi uhkaa peliteollisuuden kasvua

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 14.2.2008 11:17 Kommentteja (16)

ESA: Piratismi uhkaa peliteollisuuden kasvua Yhdysvaltalainen peliteollisuuden etujärjestö Entertainment Software Association (ESA) pelkää piratismin uhkaavan alan kasvua. Järjestö nimeää suurimmiksi piratismipesäkkeiksi Venäjän, Kiinan, Malesian, Kanadan sekä muutamat Euroopan maat, mukaan lukien länsinaapurimme Ruotsin.
ESA laatii raporttinsa Yhdysvaltain hallituksen kauppaa edustavalle elimelle, USTR:lle, joka arvioi raportin perusteella immateriaalioikeuksien riittävyyttä ja toteutumista ympäri maailman. ESA:n ei kiellä, etteikö peliteollisuudella pyyhkisi tällä hetkellä hyvin, ja mainitseekin teollisuuden tahkonneen viime vuonna ennätykselliset 18,85 miljardin dollarin (12,9 mrd. euron) tulot. Kasvu voisi kuitenkin olla vielä suurempaa ilman pelien erimuotoinen piratisointia, johon listataan kuuluvaksi piraattikopiot, verkkopiratismi ja nettikahviloissa tapahtuva piratisointi.

ESA ei itse laadi raporttia, vaan sen laatii kansainvälinen immateriaalioikeusjärjestö IIPA. IIPA arvioi, että mainituilla ongelma-alueilla piratismin osuus voi olla jopa 80-90 prosenttia koko pelimarkkinoiden arvosta. Järjestön varovaisen arvion mukaan piratismi aiheutti peliteollisuudelle vuonna 2007 jopa 30-35 miljardin dollarin eli 20-24 miljardin euron menetykset. Menetykset olisivat siis tämän arvion mukaan kaksi kertaa suuremmat kuin teollisuuden kokonaistulot.

ESA:n mukaan Kanadassa kärsitään tehottomasta lainsäädännöstä, joka mahdollistaa piraattikopioiden jälleenmyymisen. Venäjällä, Kiinassa ja Malesiassa taas ongelmana on pelien fyysisten piraattikopioiden tuotanto ja levittäminen, joka aiheuttaa riesaa myös muissa maissa. Piraattikopioiden levitysverkossa Paraguay nimetään keskeiseksi solmupisteeksi. Kiinaa vaivaa myös byrokratia, joka hidastaa laillisten pelien pääsyä markkinoille.

Verkkopiratismi taas on suurin murheen aihe etenkin Euroopassa. Italia, Espanja, Puola ja, epäilemättä erityisesti Pirate Bayn ansiosta, Ruotsi listataan maina, joissa P2P-verkot ovat paha vitsaus. Verkkopiratismi on ESA:n mukaan ongelma myös Brasiliassa, Kanadassa ja Kiinassa.

IIPA:n koko raportti (Special 301) on luettavissa täältä.

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

114.2.2008 11:45

Heh, kun mpaa, riaa epäonnistuvat (ainakin jossakin määrin) piratismin pysäytyksessä seuraava yrittäjä on jo näköpiirissä..

Itse uutiseen, itse ainakin halua että pelit ovat "alkuperäisiä" koska netti, päivitys ja itse pelaaminenekin on helpompaa voi pelata ns julkisilla servuilla eikä privaatisti. No poikkeuksiakin mahtuu joukkoon. Peli teollisuushan on jo ohittanut elokuvat joten tuo oli nyt odotettua että jotain hekin tekevät, tb taas tulilinjalla.

214.2.2008 11:56

Vaikuttaa taas niin propagandalta, joka yrittää mustamaalata tavalliset ihmiset ja maat jossa ei olla menty isoveli valvoo systeemiin asti.

314.2.2008 11:58

Lainaus:
Järjestön varovaisen arvion mukaan piratismi aiheutti peliteollisuudelle vuonna 2007 jopa 30-35 miljardin dollarin eli 20-24 miljardin euron menetykset.
Eli hänkö tosiaan väittää, että jos piratismia ei olisi olemassa, peliteollisuus olis tuon verran tuottoisampaa?

Itse sanoisin, että ilman piratismia pelit eivät saisi läheskään samanlaista huomiota kuin nykyään, jolloin tuotot olisivat pienempiä kuin nykyään. Tuntuu epäloogiselta syyttää tässä vaiheessa jotain omasta huonosta menestyksestä, kun peliteollisuudella menee parhaiten ikinä. Levyteollisuuden nyt täytyy jotain syyttää huonosta menestyksestä, sen melkein jo ymmärtää.

414.2.2008 12:11

Lainaus:
ESA: Piratismi uhkaa peliteollisuuden kasvua
Jälleen kukaan ei uhkaa peliteollisuutta, vain kasvua.

Lainaus:
Järjestön varovaisen arvion mukaan piratismi aiheutti peliteollisuudelle vuonna 2007 jopa 30-35 miljardin dollarin eli 20-24 miljardin euron menetykset.
Onkohan taas laskettu että yksi piraattina ostettu/ladattu peli = 50 euroa tappiota? Ja muutenkin että jokainen pelin lataaja olisi muutoin pelin ostaja?

Lainaus:
ESA:n ei kiellä, etteikö peliteollisuudella pyyhkisi tällä hetkellä hyvin, ja mainitseekin teollisuuden tahkonneen viime vuonna ennätykselliset 18,85 miljardin dollarin (12,9 mrd. euron) tulot.
Eikö noilla tuotoilla mukama saa tarpeeksi monta ferraria la lamborghinia peliteollisuuspomojen pihoille? Olisiko parempi otsikko, että "Piratismi estää peliteollisuutta rikastumasta entisestään riistämällä köyhiä ihmisiä."
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.2.2008 @ 12:13

514.2.2008 12:41
Gagadu
Inactive

Onhan ihan järjetöntä kun peli saattaa maksaa 69,euroa
ei ihme että piratismi kukoistaa.

Kyllä varmaankin pelien tuottajat voisi vaikuttaa pelien myyntihintoihin.

Pane::Verbatim.

614.2.2008 13:54

Hmmm...
13.2.2008: Pelimarkkinat uuteen ennätykseen

http://www.mbnet.fi/uutiset/?uutinen=2482

Niin eli miten se muka uhkaa pelitaloutta?

714.2.2008 15:16

Kun mikään ei riitä tarvitaan lisää.

814.2.2008 17:21

Kannattaa muistaa näitä kommentteja kirjoittaessanne, että ilman kasvua ei ole uusia työpaikkoja, ilman uusia työpaikkoja ei ole uusia kuluttajia, ilman kulutusta ei ole plaa plaa plaa.

Moni teollisuuden ala ja monet yksittäiset yritykset hakeva kasvua kehittyvien maiden uusilta markkinoilta. Mielestäni kasvun edellytys uusilla markkinoilla esim. CEE-maissa, Kiinassa sekä Venäjällä on että lainsäädäntö olisi yrittäjien kannalta oikeudenmukainen.

914.2.2008 17:33

"Kannattaa muistaa näitä kommentteja kirjoittaessanne, että ilman kasvua ei ole uusia työpaikkoja, ilman uusia työpaikkoja ei ole uusia kuluttajia, ilman kulutusta ei ole plaa plaa plaa."

Tämä on totta ja mitallin toinen puoli, menee hyvin vähennetään väkeä maximoidaan voittoja jne. Hyvänä esim. on stora enso sekä nokia. Molemmat yritykset tuottivat kovat voitot ja bonukset hirveät (näin tavallisena työntekijänä ajatellen)...

Mutta alkuperäinen on aina alkuperäinen, siis suosikaamme niitä. Ja peliteollisuuden pitää ottaa huomioon myös se että paskoilla peleillä ei voi pärjätä, tosin ea tekee poikkeuksen varsinkin lisälevyjen valmistajana.

1014.2.2008 19:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 375H&H:
Kannattaa muistaa näitä kommentteja kirjoittaessanne, että ilman kasvua ei ole uusia työpaikkoja, ilman uusia työpaikkoja ei ole uusia kuluttajia, ilman kulutusta ei ole plaa plaa plaa.

Eri asia tarvitaanko näitä uusia työpaikkoja, kun nyt jo monilla aloilla ainaki suomessa on jopa pula työntekijöistä.

1114.2.2008 20:13

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 375H&H:
Kannattaa muistaa näitä kommentteja kirjoittaessanne, että ilman kasvua ei ole uusia työpaikkoja, ilman uusia työpaikkoja ei ole uusia kuluttajia, ilman kulutusta ei ole plaa plaa plaa.

Eri asia tarvitaanko näitä uusia työpaikkoja, kun nyt jo monilla aloilla ainaki suomessa on jopa pula työntekijöistä.
;-D

No sehän on vain työntekijän etu kun voi vapaammin valita mitä työtä haluaa tehdä.

1214.2.2008 20:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 375H&H:
Kannattaa muistaa näitä kommentteja kirjoittaessanne, että ilman kasvua ei ole uusia työpaikkoja, ilman uusia työpaikkoja ei ole uusia kuluttajia, ilman kulutusta ei ole plaa plaa plaa.

Moni teollisuuden ala ja monet yksittäiset yritykset hakeva kasvua kehittyvien maiden uusilta markkinoilta. Mielestäni kasvun edellytys uusilla markkinoilla esim. CEE-maissa, Kiinassa sekä Venäjällä on että lainsäädäntö olisi yrittäjien kannalta oikeudenmukainen.
Kun miettii maapallon tilaa, niin ihmettelen, että on vielä ihmisiä, joita ei huoleta kasvu ja sen tavoittelu. Tosin ei peliteollisuus esim. kasvihuoneilmiötä ratkaise, mutta soisi lisääntyvän ajattelun, missä paremminkin supistetaan tuotantoa ja kulutusta.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.2.2008 @ 20:56

Maailmassa on vikana se, että tyhmät ihmiset ovat niin varmoja kaikesta - ja älykkäät niin epävarmoja.

Bertrand Russell

1315.2.2008 0:26

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 21:18

1416.2.2008 1:47

mitäköhän jos tehtäis semmoinen laki joskus et olisi vain yksi järjestö mikä valvois tekijänoikeuksia säästyi aika paljon rahaa ja vois vaikka pikkusen nipistää pelien hinnoista.

1517.2.2008 14:49
lakukissa
Inactive

Lainaus:
ESA:n ei kiellä, etteikö peliteollisuudella pyyhkisi tällä hetkellä hyvin, ja mainitseekin teollisuuden tahkonneen viime vuonna ennätykselliset 18,85 miljardin dollarin (12,9 mrd. euron) tulot.
taitanut mennä vähän väärin. jos he eivät latasi pelejä netistä, en uskoisi että he silti kävisivät ostamassa jokaista peliä minkä olivat muuten ladanneet.

1617.2.2008 22:13

Lainaus:
Lainaus:
ESA:n ei kiellä, etteikö peliteollisuudella pyyhkisi tällä hetkellä hyvin, ja mainitseekin teollisuuden tahkonneen viime vuonna ennätykselliset 18,85 miljardin dollarin (12,9 mrd. euron) tulot.
taitanut mennä vähän väärin. jos he eivät latasi pelejä netistä, en uskoisi että he silti kävisivät ostamassa jokaista peliä minkä olivat muuten ladanneet.
Niinpä - en olisi ostanut Unreal Goldia enkä Deus Exää, mutta aiemmin piratoimani (Ultimate) DooM, DooM 2, Final DooM ja Quake 2 pelit olen myöhemmin ostanut... Ostan hyvin vähän pelejä, imuroin laillisesti pelejä ja imuroin laittomasti pelejä, mutta ne pelit joita en osta mutta olen piraattuna hankkinut en ostaisi vaikkein olisi piraattina hankkinutkaan - jotta nyt puhuttaisiin ihan 100% totta niin jokin poikkeus per IsoKasa pelejä saattaisi löytyä... tämä jää selvittämättä, mutta sen merkitys peliteollisuuteen on kyllä helvetin olematon väitettyyn verrattuna koska uskon, että näin se on useimmilla muillakin.

Joitakin pelejä en osta muuten ihan sen takia kun ovat niin kalliita - Konsolipelit ovat mielestäni suorastaan hävyttömän kalliita, josta syystä en ole ostanut pleikkaripelejä vaan pelannut niiden piraattiversioita emulaattorilla... Vanhoja konsoleita ja pelejä tulee joskus hankittua, mutta nämä ovat silloin jo jonkun ostamia eikä minun niiden hankkiminen enää rikastuta peli-yhtiöitä jotka ovat jo niistä rahat aiemmin saaneet.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto