AfterDawn: IT-alan uutiset

Wareta, niin jäät ilman nettiä?

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 12.2.2008 08:25 Kommentteja (34)

Wareta, niin jäät ilman nettiä? Britannialaiset saattavat jäädä tulevaisuudessa ilman internet-yhteyttä, mikäli maassa kaavailtu uusi lakialoite saa tuulta alleen. Saarivaltiossa suunnitellaan lakia, joka pakottaisi internet-palveluntarjoajat katkaisemaan asiakkailtaan yhteydet, mikäli he lataavat liittymänsä kautta laitonta materiaalia.
Vaikka kyseisen lain valmistelu on vasta aluillaan, pääsi se julkisuuteen The Times -lehden uutisoitua asiasta. Mikäli laki ajetaan maassa läpi, tulee ongelmaksi mitä luultavimmin tekniikka, jolla tunnistaa internet-liikenteestä laiton P2P-liikenne, minkä perusteella netti laitettaisiin poikki.

Yhteys ei katkeaisi kuitenkaan heti ensimmäisestä hairahduksesta, vaan käyttäjälle lähetettäisiin ensin sähköpostitse varoitus, jossa häntä kehoitettaisiin lopettamaan laittoman materiaalin lataaminen. Mikäli latailu kuitenkin jatkuisi varoituksesta huolimatta, katkaistaisiin kyseinen internet-liittymä määräajaksi. Mikäli tämäkään ei auttaisi, tulisi ajankohtaiseksi liittymän lopullinen katkaisu.

Arvioiden mukaan Iso-Britanniassa ladataan piraattimateriaalia vuosittain jopa kuuden miljoonan eri lataajan voimin. Elokuva- ja musiikkiyhtiöt haluavat puuttua asiaan, sillä heidän mukaansa kyseinen piratismi tulee maksamaan alan teollisuudelle menetettyjen tulojen muodossa vuosittain jopa miljardeja puntia.

Edellinen Seuraava  

34 kommenttia

112.2.2008 9:34

sitä ollaan tuollakin amerikkalaistumassa.

212.2.2008 10:07

Ehkä säväyttävin otsikko hetkeen :)

Lainaus:
Mikäli laki ajetaan maassa läpi, tulee ongelmaksi mitä luultavimmin tekniikka, jolla tunnistaa internet-liikenteestä laiton P2P-liikenne, minkä perusteella netti laitettaisiin poikki.
Tuossapa se suurin ongelma. Miten tunnistat esim. HTTP:ksi naamioidun salatun p2p-liikenteen - tai etenkään siinä liikkuvat paketit?

312.2.2008 10:11

"Elokuva- ja musiikkiyhtiöt haluavat puuttua asiaan, sillä heidän mukaansa kyseinen piratismi tulee maksamaan alan teollisuudelle menetettyjen tulojen muodossa vuosittain jopa miljardeja puntia."

Ja brittien palvelun tarjoajille miljoonia kun ei ole nettiliittymää...no kaikkea voi tietysti kokeilla mutta tuon takana täytyy olla riaa tai mpaa kukaan muu ei keksi noin idioottimaista.

412.2.2008 10:12

Ja tuo nettiyhteyksien irtisanominen ei vähennä minkään osapuolen tuloja vai? Operaattorit varmaan ihan mielissään tällaisista uudistuksista.

512.2.2008 10:14
jaskpaska
Inactive

Aika perseestä tommonen... !!!

612.2.2008 10:21
tiplu
Inactive

Heh, eiköhän rikollinen mieli äkkiä keinot keksi... Luvattomat verkon käytöt voi hieman lisääntyä.

712.2.2008 10:28

Millököhän perusteekka noi tulojen menetykset on taas laskettu? Veikkaampa perinteistä tapaa ja levy-yhtiöt on kuvitellut että jokainen ostaisi jokaisen levyn minkkä käyttäjät lataa.

812.2.2008 10:38

Minua kiinnostaisi tietää että millä nuo mahtavat erotella "laillisen" ja "laittoman" P2P-liikenteen?

Jos lataa freeware-ohjelmia tai vaikka Dependent Recordsin musiikkia, katkeaako netti koska henkilö käyttää P2P:ta ja näin ollen saattaa syyllistyä laittomuuksiin?

912.2.2008 10:52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
Millököhän perusteekka noi tulojen menetykset on taas laskettu? Veikkaampa perinteistä tapaa ja levy-yhtiöt on kuvitellut että jokainen ostaisi jokaisen levyn minkkä käyttäjät lataa.
Näinhän se lasketaan. Jos tyyppi imuttaa 300 levyä, niin se on levy-yhtiöltä pois 300*20e.

1012.2.2008 10:59

Lainaus:
Yhteys ei katkeaisi kuitenkaan heti ensimmäisestä hairahduksesta, vaan käyttäjälle lähetettäisiin ensin sähköpostitse varoitus, jossa häntä kehoitettaisiin lopettamaan laittoman materiaalin lataaminen.
Oikein sähköpostitse laitetaan virallisia kirjeitä nykyään? Kyllä se kirjeposti enemmän vakuuttaa. Ja muutenkin tuollaiset kirjeet saattavat hyvinkin mennä roskakoriin tai jopa roskapostiin lukemattomana.

1112.2.2008 11:22

Kuka sitä omaa nettiä käyttää? ku naapurin nettikin on täysin avoin, eikä vaan yksi, vaan heti löytyy 10, ja paremmalla antennilla varmaan 50. Sääli vaan naapureita kun joutuvat oleen sit ilman yhteyksiä.
Millon tämmönen saadaan suomeen?
Haloo ex lex karpela, ex saarela, mikä sen nimi nykyjään on? Olis hauska nähdä miten kaikin tavoin tätä voidaan kiertää.
En muuten vieläkään käytä edes turvavyötä vain ja ainoastaan sen takia et suomen laki niin määrää. ja olen jo ajanut yli 1000000 km ja 30 vuotta, ja vedän tappiin asti ilman.
On se perkele et kaikkiin asioihin pitää nykyään määrätä joku laki, ettei ihmisen tarvii itte ajatella????

1212.2.2008 13:08

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti epr:
On se perkele et kaikkiin asioihin pitää nykyään määrätä joku laki, ettei ihmisen tarvii itte ajatella????

Juuri sen takia turhia lakeja joudutaan säätämään koska itsekkäät ihmiset eivät aina erota oikeaa väärästä.
Ja hiekkalaatikkokeskustelu jatkuu...

1312.2.2008 13:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Japsu1:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti epr:
On se perkele et kaikkiin asioihin pitää nykyään määrätä joku laki, ettei ihmisen tarvii itte ajatella????

Juuri sen takia turhia lakeja joudutaan säätämään koska itsekkäät ihmiset eivät aina erota oikeaa väärästä.
Ja hiekkalaatikkokeskustelu jatkuu...
Juu ja sinä sitte noudatat kaikkia pykäliä? Saksassa aikanaan oli se viiksekäs kaveri hiekkalaatikon päällikkönä ja laki sano et pannaan juutalaiset uuniin ja niin tehtiin.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.2.2008 @ 13:59

epr

1412.2.2008 13:52

Waretusta tulee varmaan aina olemaan, kun joku kielletään, keksitään uusi keino ohittaa se.

1512.2.2008 13:59

Onneksi ne edes varoittavat, sillä olisi vituttavaa honata että netti katkennut koska waretin :S

1612.2.2008 14:01

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti epr:
Millon tämmönen saadaan suomeen?

Ei ihan henkilökohtainen esto mutta nettisensuurin havistelua viime viikolta:
http://fin.afterdawn.com/uutiset/arkisto/12814.cfm

Orwell, tuo ikuinen optimisti.

1712.2.2008 14:28

Entäs miten valvotaan p2p laillisesti käyttäviä henkilöitä?
Linux, hd-tasoiset kotivideot, oma työprojekti, lomakuvat, oma tekemä musiikki...

1812.2.2008 14:29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti epr:

En muuten vieläkään käytä edes turvavyötä vain ja ainoastaan sen takia et suomen laki niin määrää. ja olen jo ajanut yli 1000000 km ja 30 vuotta, ja vedän tappiin asti ilman.
On se perkele et kaikkiin asioihin pitää nykyään määrätä joku laki, ettei ihmisen tarvii itte ajatella????

Tämähän menee nyt ihan offtopiciksi, mutta siitähän minä tykkään. Sanotaanko, että sinunhan ne on hautajaiset. Jos et ole koskaan joutunut turvvyön pelastamaksi, niin et todennäköisesti voi tietääkkään mitä kaikkea sellainen vyö voi tehdä. Jos oikein muistan, niin pelkkä turvatyyny voi olla jopa vaarallinen ja pelkkä turvavyö lieventää vammoja n. 40%. Yhdessä ne lieventääa vammoja jopa n. 80% . Eikä se syy aina ole itsessä, Suomen maanteilla liikkuu tuhansia muitakin.

Ja mitä varsinaiseen uutiseen tulee, niin palveluntarjoajilla ole haluja eikä resursseja ruveta suodattaan liikennettä. Saatikka sen takia menettää maksavia asiakkaita (vaikka enitenhän ne tienaa just niistä iltapäivälehtien lukijoista, joiden tiedonsiirtopiikki vuorokaudessa saattaa 3/4 olemassa olevasta kaistasta..)

1912.2.2008 15:25

No taas tämän jälkeen voi olla valtion raha asiat huonossa kunnossa.
Pienen laskemisen jälkee sanotaan nyt vaikka että britanissa olisi 500000 warettajaa, he todennäköisesti muuttavat jonnekin muualle missä saa warettaa. Minkähänlaiset tappiot tulee valtiolle vero tuloista, kun 500000 veronmaksajaa lähtee maasta pois?

(nuo luvut ovat nyt vaan esimerkkejä eivät ole todellisia

2012.2.2008 16:00
RIVER2
Inactive

Taas ovat palveluntarjoajat tulilinjalla. Jos he suostuvat tuohon, asiakkaat suuttuvat (kenties boikotoivat), jos palveluntarjoajat jäävät vastustamaan tuota, päättäjät (lue: TO-järjestöt) vihastuvat. Eli nyt ollaan melko kinkkisessä tilanteessa.

PS. Paras otsikko vähään aikaan ;)

2112.2.2008 16:14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti RIVER2:
Taas ovat palveluntarjoajat tulilinjalla. Jos he suostuvat tuohon, asiakkaat suuttuvat (kenties boikotoivat), jos palveluntarjoajat jäävät vastustamaan tuota, päättäjät (lue: TO-järjestöt) vihastuvat. Eli nyt ollaan melko kinkkisessä tilanteessa.

PS. Paras otsikko vähään aikaan ;)
Miten niin ovat tulilinjalla ja asiakkaat suuttuvat? Mitä sitten? Voihan sitä toki vaihtaa kansalaisuutta ja muuttaa ulkomaille asumaan.

2212.2.2008 16:32

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti epr:
Kuka sitä omaa nettiä käyttää? ku naapurin nettikin on täysin avoin, eikä vaan yksi, vaan heti löytyy 10, ja paremmalla antennilla varmaan 50. Sääli vaan naapureita kun joutuvat oleen sit ilman yhteyksiä.
Millon tämmönen saadaan suomeen?
Haloo ex lex karpela, ex saarela, mikä sen nimi nykyjään on? Olis hauska nähdä miten kaikin tavoin tätä voidaan kiertää.
En muuten vieläkään käytä edes turvavyötä vain ja ainoastaan sen takia et suomen laki niin määrää. ja olen jo ajanut yli 1000000 km ja 30 vuotta, ja vedän tappiin asti ilman.
On se perkele et kaikkiin asioihin pitää nykyään määrätä joku laki, ettei ihmisen tarvii itte ajatella????

Voi että, et käytä turvavyötä koska laki määrää niin? :<

2312.2.2008 16:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jaska551:
No taas tämän jälkeen voi olla valtion raha asiat huonossa kunnossa.
Pienen laskemisen jälkee sanotaan nyt vaikka että britanissa olisi 500000 warettajaa, he todennäköisesti muuttavat jonnekin muualle missä saa warettaa. Minkähänlaiset tappiot tulee valtiolle vero tuloista, kun 500000 veronmaksajaa lähtee maasta pois?

(nuo luvut ovat nyt vaan esimerkkejä eivät ole todellisia

Ei vitun idiootti, luuletko että AIKUISET ihmiset muuttaa maasta sen takia että ei saa warettaa? Menehän nyt kasvamaan ja odota siihen saakka kun isi ja äiti ei maksa nettiliittymää.

2412.2.2008 16:36

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jaska551:
No taas tämän jälkeen voi olla valtion raha asiat huonossa kunnossa.
Pienen laskemisen jälkee sanotaan nyt vaikka että britanissa olisi 500000 warettajaa, he todennäköisesti muuttavat jonnekin muualle missä saa warettaa. Minkähänlaiset tappiot tulee valtiolle vero tuloista, kun 500000 veronmaksajaa lähtee maasta pois?

(nuo luvut ovat nyt vaan esimerkkejä eivät ole todellisia
luuletko, että kaikki jotka warettaa muuttaa pois maasta sen takia, että voi warettaa ja kuinkahan paljon kalliimmaksi tulee muuttaa ulkomaille kuin ostaa tarvitsemansa waretetut jutut(huom puhun yleisesti ei koske poikkeuksia joita aina on)

2512.2.2008 17:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti q-hub-op:
Entäs miten valvotaan p2p laillisesti käyttäviä henkilöitä?
Linux, hd-tasoiset kotivideot, oma työprojekti, lomakuvat, oma tekemä musiikki...
No tietysti ne uhrataan kaikki voittoa tavoittelevien yritysten alttarille.

Maailmassa on vikana se, että tyhmät ihmiset ovat niin varmoja kaikesta - ja älykkäät niin epävarmoja.

Bertrand Russell

2612.2.2008 17:14

Mietityttää todellakin tuo, että miten todistat asiakkaan lataavan laitonta materiaalia.. Lataat saman (kryptatun) tiedoston itse, jolloin rikot lakia. Vai meinaavatko sallia 'viranomaisten' lataavan näitä tiedostoja 'tarkistuksen' varjolla. Idea on taas kunnianhimoinen, mutta toteutus on sitten eri asia.

(pahoittelen heittomerkkien huoletonta heittoa, innostuin ehkä hiukan liikaa)

2712.2.2008 21:59
RIVER2
Inactive

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti RIVER2:
Taas ovat palveluntarjoajat tulilinjalla. Jos he suostuvat tuohon, asiakkaat suuttuvat (kenties boikotoivat), jos palveluntarjoajat jäävät vastustamaan tuota, päättäjät (lue: TO-järjestöt) vihastuvat. Eli nyt ollaan melko kinkkisessä tilanteessa.

PS. Paras otsikko vähään aikaan ;)
Miten niin ovat tulilinjalla ja asiakkaat suuttuvat? Mitä sitten? Voihan sitä toki vaihtaa kansalaisuutta ja muuttaa ulkomaille asumaan.
Lainaus uutisesta:

"pakottaisi internet-palveluntarjoajat katkaisemaan asiakkailtaan yhteydet"

Miten luulet asiakkaiden suhtautuvan siitä, että heidän palveluntarjoaja on pakotettu seulomaan heidän liikennettä tekijänoikeuksien nimissä ja tarvittaessa katkaisemaan warettjien yhteydet netissä? Ollaan iloisia? Ja keiden luulisit tästä kärsivän eniten? Palveluntarjoajan tietenkin. Asiakkaat voivat suoraan vaihtaa palveluntarjoajaa (minkä minä uskoisin heidän tekevän), jos netti katkeaa. Warettajat maksavat juuri eniten niistä kalleista yhteyksistä, joten taloudelliset tappiot palveluntarjoajille voisivat olla melko suuret.
Luuletko että kaikilla on varaa tai edes halua muuttaa ulkomaille sen takia että kotona on netti poikki? Ja kuinka moni saatika ryhtyisi opettelemaan uutta kieltä sen takia? Tuskin kukaan jaksaa vaivautua. Siirrytään vaan sinne anonyymi-puolelle niin asiat helpottaa jo kummasti ;)

2812.2.2008 22:07

Tommosta lakia mitenkään saada läpi. Ei ainakaa semmosta ohjelmistoo pysty tekemään mikä tunnistaa ripatun musiikkitiedoston siirtämisen paikasta A paikkaan B.

2912.2.2008 22:12

Haluaisin tässä vaiheessa kysyä että onko edes mahdollista tunnistaa esim. laiton musiikki biisin lataus? Siis voiko sen erottaa musiikkikaupasta ladatusta biisistä jos yhteys on salattu?

3013.2.2008 0:10

Lainaus:

Lainaus uutisesta:

"pakottaisi internet-palveluntarjoajat katkaisemaan asiakkailtaan yhteydet"

Miten luulet asiakkaiden suhtautuvan siitä, että heidän palveluntarjoaja on pakotettu seulomaan heidän liikennettä tekijänoikeuksien nimissä ja tarvittaessa katkaisemaan warettjien yhteydet netissä? Ollaan iloisia? Ja keiden luulisit tästä kärsivän eniten? Palveluntarjoajan tietenkin. Asiakkaat voivat suoraan vaihtaa palveluntarjoajaa (minkä minä uskoisin heidän tekevän), jos netti katkeaa. Warettajat maksavat juuri eniten niistä kalleista yhteyksistä, joten taloudelliset tappiot palveluntarjoajille voisivat olla melko suuret.
Luuletko että kaikilla on varaa tai edes halua muuttaa ulkomaille sen takia että kotona on netti poikki? Ja kuinka moni saatika ryhtyisi opettelemaan uutta kieltä sen takia? Tuskin kukaan jaksaa vaivautua. Siirrytään vaan sinne anonyymi-puolelle niin asiat helpottaa jo kummasti ;)
Niin pointti olikin, että jos kaikki operaattorit tekee samaa, niin vaihda siinä sitten. Muuttavat ulkomaille?

BTW. Kaikkein parhaimmat asiakkaat ovat ne, jotka käyttävät kaistaa vähiten, vaikka olisikin sitten hitaampi kaista, koska hitaammat ovat useimmiten suhteessa silti kalliimpia etenkin käyttöprosenttiin suhteutettuna.

3113.2.2008 10:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti epr:

En muuten vieläkään käytä edes turvavyötä vain ja ainoastaan sen takia et suomen laki niin määrää. ja olen jo ajanut yli 1000000 km ja 30 vuotta, ja vedän tappiin asti ilman.
On se perkele et kaikkiin asioihin pitää nykyään määrätä joku laki, ettei ihmisen tarvii itte ajatella????

Tämähän menee nyt ihan offtopiciksi, mutta siitähän minä tykkään. Sanotaanko, että sinunhan ne on hautajaiset. Jos et ole koskaan joutunut turvvyön pelastamaksi, niin et todennäköisesti voi tietääkkään mitä kaikkea sellainen vyö voi tehdä. Jos oikein muistan, niin pelkkä turvatyyny voi olla jopa vaarallinen ja pelkkä turvavyö lieventää vammoja n. 40%. Yhdessä ne lieventääa vammoja jopa n. 80% . Eikä se syy aina ole itsessä, Suomen maanteilla liikkuu tuhansia muitakin.

Ja mitä varsinaiseen uutiseen tulee, niin palveluntarjoajilla ole haluja eikä resursseja ruveta suodattaan liikennettä. Saatikka sen takia menettää maksavia asiakkaita (vaikka enitenhän ne tienaa just niistä iltapäivälehtien lukijoista, joiden tiedonsiirtopiikki vuorokaudessa saattaa 3/4 olemassa olevasta kaistasta..)
,

Eiköhän tämä loppuelämä mäne ilman "terveyssidettä". Mutta miksi määrätä lakeja joita ei voida valvoa? Olen tämän 30 vuoden aikana saanut yhden rikesakon ajosta ilman vyötä. Nykypykälät tekevät laista naurettavan, eikä se mitenkään lisää lainkuuliaisuutta. Viimesenä tulee mieleen lex kyrpelän ware laki.

epr

3213.2.2008 11:06

Kohta tätä ehdotetaan Suomessakin. Mutta eipä se haittaa paskaakaan, kun on keksitty esim. kryptaus. Ei onnistu P2P -laittomuuksien esto mitenkään.

3313.2.2008 11:12

No tuompa esille toisen näkökulman tähän.

Nythän kaikki haluavat (nojoo ei kaikki) hd-tasoisia elluja, tv-ohjelmia jne. Ja Hd-tasoisen leffan katselu netin yli on tuskaa 512 mt-liittymällä, komea diashow tiedossa. Ja tavallisen leffankin katsominen on vaikeaa, leffa(nettifirmathan) ja osa operaattoreista tarjoaa juuri 8-100 megan linjoja työ- ja elokuvakäyttöön koska silloin kaistanlevys riittää pätkimättä katsoessa.

Mitenkähän nämä yritykset suhtautuvat siihen? Eivät varmaan kovin hyvin. Nythän juuri nykyisessä yhteiskunnassa digitaaliset kuvat, musiikit yms ovat melkein kaikkille arkipäivää, usassa esim netistä katsottavat ellut ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Englanti ei ole siinä suhteessa poikkeus, kuten ei pieni suomemmekaan.

Eli kysymys kuuluu, ovatkohan nämä riaa, mpaa ja kumpp. ottaneet tämän huomioon? Eivät takuulla vaikka sieltä saisivatkin korvauksensa, ja kuitenkin 2p2-verkkoja käyttävät moni muukin kuin piraatit ja silloin tämä esto-sydeemi ei oikein toimi.

Nykyään piraateista on tullut must-juttu ja kuitenkin internetin käyttäjistä pieni osa on piraatteja. Ja ristiriitaista on se että leffa-yhtiöt tolkuttavat parempia linjoja netinylikatsottaville elokuville ja musiikille yms ja sitten koitetaan alasajaa näitä nopeita kaistoja, hassua.

349.7.2008 18:38

SSL-kryptauksen varaan näyttää warettajien tulevaisuus jäävän.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto