AfterDawn: IT-alan uutiset

New Line ja Tolkienin perilliset kisaavat sormusten herruudesta

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 12.2.2008 15:21 Kommentteja (12)

New Line ja Tolkienin perilliset kisaavat sormusten herruudesta Taru sormusten herrasta -trilogian kirjoittaneen J.R.R Tolkiennin perikunta on haastanut kirjat filmatisoineen elokuvastudio New Line Cineman oikeuteen. Perikunta ei mielestään ole saanut elokuvstudiolta sille kuuluvaa osuutta elokuvien jättimäisistä tuotoista.
Perikunta on lähdössä käräjöimään yhdessä kirjojen julkaisuoikeudet omistavan kustantaja HarperCollinsin kanssa. Perikuntaa edustavien asianajajien mukaan New Line ei ole tilittänyt perikunnalle senttiäkään, vaikka elokuvat ovat tuottaneet yhtiölle reilut 4 miljardia euroa seitsemässä vuodessa.

"En osaa kuvitella, miten ihmeessä New Line aikoo perustella valamiehille että elokuvat voivat tuottaa miljardeja, mutta luojan perilliset, joilla on oikeus omaan osuuteensa, eivät saa penniäkään", toteaa asianajaja Bonnie Eskenazi lausunnossaan.

Oikeusteitse haetaan 150 miljoonan dollarin (noin 103 miljoonan euron) hyvitystä vahingonkorvauksena ja rangaistuksena. Lisäksi New Linella on pelissä myös tulevat ansiot, sillä yhtiöltä halutaan ottaa pois oikeus Tolkienin tuotannon jatkofilmatisointiin.

New Line ilmoitti joulukuussa suunnittelevansa kahta uutta elokuvaa, joita kyseinen päätös koskisi. Molemmat elokuvista perustuvat kirjaan Hobitti eli sinne ja takaisin.

Perikunnan edustajan mukaan oikeustoimet olivat viimeinen keino, johon haluttiin turvautua. Edustajan kertoo, ettei oikeustoimiin lähdetty kepein perustein, mutta New Line ei ole jättänyt muutakaan vaihtoehtoa.

New Line ei ole vielä kommentoinut tilannetta.

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

112.2.2008 16:04

Onkohan tapaus jokin sellainen, että perikunta on antanut luvan tehdä kirjoista elokuvat, mutta eivät ymmärtäneet tehdä siitä sopimusta joka toisi heille tuloja. Nyt kun on huomattu paljonko elokuvat ovat tuottaneet, alkoi oma typeryys nyppiä ja piti löytää keinoja siivun saamisesksi jälkikäteen.

212.2.2008 16:23

No jos perikunta on luvan antanut filmatisointiin ja ovat ryssineet sopimuksen, niin onko siihen enää tässä vaiheessa paljoa sanomista? Ja eikai New Line Cinema sentää ilman lupaa ole voinut tuota leffaa tehdä? :P Vai voiko? :O

312.2.2008 16:28

Hmm... mielestäni saisi antaakkin rahaa, koska ilman tolkienia yhtiö ei olisi saanut rahaa ja ei se perikunta new lineä oikeuteen haasta mikäli selvästi ollaan menty sopimuksen mukaan kuka nyt haluaisi valtavasti laskuja oikeusjutuista ja tietää häviävänsä.

412.2.2008 17:05

Näinhän se menee;

Studiot eivät anna penniäkään -> sanovat asian olevan vapaata riistaa
Studiot perivät pennit -> sanovat asian olevan tekijänoikeuden alla.. joten 'all your base are belong to us' ;)

512.2.2008 17:33

voisivat pyytää korvauksena koko tuottoa!

612.2.2008 18:01

Tämänkin oikeus jutun taitaa voittaa taas se kellä on eniten rahaa.

712.2.2008 18:02

Sitten jos ja kun New Line joutuu perikunnalle maksamaan, alkaa se syyttämään piratismiä tästäkin, koska onhan se nyt selvää että piratismi on vähentänyt taru sormusten herran tuloja ainakin tuon 150 miljoonaa mitkä se joutuu maksamaan perikunnalle.

812.2.2008 20:26

Tuo jatko filmasisointi kuulostaa hyvältä :)

912.2.2008 20:51

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Supo:
Tuo jatko filmasisointi kuulostaa hyvältä :)
Niinpä. tekisköhän ne Sirmallionistakin jos kiltisti pyytäis =)

1012.2.2008 22:41

Hm... Muistaan kuulleeni jostain, että herra Tolkien myi itse aikoinaan Sormusten herran elokuva oikeudet johonkin pilkka hintaan koska oli sitä mieltä, että sormusten herra on elukuvaksi sopimaton... Eli onko tällöin Tolkien perikunnalla mitään oikeutta edes olla vailla mitään... Mutta tierähäntä...

1113.2.2008 14:46

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Supo:
Tuo jatko filmasisointi kuulostaa hyvältä :)
Niinpä. tekisköhän ne Sirmallionistakin jos kiltisti pyytäis =)
Kyse on Hobitista joka on jo työn alla.

Lainaus:
.. herra Tolkien myi itse aikoinaan Sormusten herran elokuva oikeudet johonkin pilkka hintaan koska oli sitä mieltä, että sormusten herra on elukuvaksi sopimaton...
Melkeimpä näin, Tolkien siis kielsi elokuvan teon, sillä oli sitä mieltä että siitä ei olisi saatu tarpeeksi hyvää, eikä olisi tehnyt oikeutta kirjoille, toisin kuin uudet, jotka ovat hyviä ja mukailee kirjojakin, tosin joillain muutoksilla.

------------

Taitaa olla tullut vi*utus perikunnalle kun ovat huomanneet mistä potista jäi paitsi:

Lainaus:
"En osaa kuvitella, miten ihmeessä New Line aikoo perustella valamiehille että elokuvat voivat tuottaa miljardeja, mutta luojan perilliset, joilla on oikeus omaan osuuteensa, eivät saa penniäkään"
Aivan, samaa mieltä. Niillä on oikeus siivuun, mutta tyhmät ei tajunnut sitä kun oikeudet leffan teosta myivät. Perikuntien lässytykset ovat sitä paitsi ihan ääliömäistä, hehän vain yrittävät saada rahaa lisää Tolkienin tekosilla, eli eivät ole itse tehneet mitään tuon rahan eteen, ääliöitä sanon minä! Huvittavinta vielä on se, kuinka Tolkien itsekin ammensi tuotoksiinsa melkein kaiken kansantaruista ja kertomuksista..

Rahat kuuluu sille joka niiden eteen on jotain tehnyt, New Line Cinemalle. Jackson yritti tehdä sopimusta muidenkin studioiden kanssa, mutta NLC oli ainoa joka suostui sopimukseen Jacksonin kanssa.

1216.2.2008 18:13

Lainaus:
Melkeimpä näin, Tolkien siis kielsi elokuvan teon, sillä oli sitä mieltä että siitä ei olisi saatu tarpeeksi hyvää, eikä olisi tehnyt oikeutta kirjoille, toisin kuin uudet, jotka ovat hyviä ja mukailee kirjojakin, tosin joillain muutoksilla.


Juu-u. Kyllähän nuo uudet leffat on aika suolesta. En usko, että ite Tolkien olis tykänny tommosesta Hollywood saastasta. Ohan niissä ihan hyviäkin hetkiä, mutta kaiken pilaa taas totaalinen idiotismi tietyissä asioissa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto