AfterDawn: IT-alan uutiset

Viihde-elektroniikan kaupalla ennätysvuosi

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 11.2.2008 19:12

Viihde-elektroniikan kaupalla ennätysvuosi Suomalaisten panostus kodintekniikkaan kasvoi jälleen vuonna 2007. Kodintekniikka-alan yhteistyöfoorumi Kotekin juuri julkaisemien tilastojen mukaan vuoden myynti oli lähes 2,15 miljardia euroa ja kasvua edellisvuodesta kertyi 6 prosenttia. Digisiirtymän aiheuttaman digiboksi- ja taulu-tv-rumban vuoksi viihde-elektroniikan osuus koko alan kaupasta nousi peräti seitsemällä prosentilla peräti 37%:iin.
Viihde-elektroniikan vilkas kauppa heijastui muihin tuoteryhmiin, joiden myynnin kasvu hidastui. Kotek uskoo kuitenkin saman kehityssuunnan uskotaan jatkuvan edelleen tänä vuonna. "Viihde-elektroniikka jatkanee kasvuaan digitalisoitumisen jatkuessa ja Pekingin olympialaiset saavat myös oman huomionsa TV-kaupassa", kertoo Kotekin puheenjohtaja Timo Laatikainen.

Viihde-elektroniikan veturituotteita olivat juuri digiboksit ja taulutelevisiot. Taulutelevisioita myytiin ennätyksellisesti lähes 395 000 kappaletta, ja kasvua edellisestä vuodesta kertyi 54 prosenttia. "32-tuuman taulu-TV on suosituin ja suurin kokoryhmä ollen 47 % kaupan arvosta. Myös tätä suuremmat kuvakoot ovat kasvattaneet suosiotaan ja 32" ja sitä suurempien mallien osuus onkin jo noin 75 % taulutelevisioiden kaupan arvosta", Kotekin Viihde-elektroniikka-vastuualueen Elina Yrjänheikki tarkentaa.

Kuluttajan kannalta ikävää on, että vuoden viimeisellä jaksolla keskihintojen lasku taittui hienoiseksi nousuksi. Kotekin mukaan taulutelevisioiden keskihinta oli syyskuussa 991 euroa, mutta joulukuussa keskihinta oli kivunnut 1 146 euroon. Hintojen nousu tosin selittyy osin kysynnän siirtymisellä suurempiin kuvakokoihin ja laitteiden ominaisuuksien kehittymisellä.

Taulutelevisioitakin kovempaa kasvu oli digibokseissa, joita myytiin vuoden aikana peräti yli 1 340 000 kappaletta. Luku on kaksinkertainen vuoteen 2006 verrattuna. Myös boksikaupan kasvun uskotaan jatkuvan, kun kodin ykköslaitteena paikkansa vakiinnuttaneen tallentavan digiboksin kaveriksi hankitaan sovittimet kakkos-, kolmos- ja mökkivastaanottimiin.

Matkapuhelimien myynti säilyi lähes ennallaan vuoden takaisesta. Määrällisesti myytyjen laitteiden määrä kasvoi 2 prosentilla ja kahden miljoonan myydyn laitteen raja ylittyi jälleen. Keskihinnan lasku 208 eurosta 194 euroon kuitenkin pudotti kaupan kokonaisarvoa. Myydyistä puhelimista neljännes oli älypuhelmia.

Myös digikamerat kävivät hyvin kaupaksi. Koko vuonna myytiin yhteensä 388 000 digikameraa. "Kamerakauppaakin vahvasti hillinneen elokuisen digi-TV-siirtymän jälkeen loppuvuodelle ennakoitu myynnin kasvu toteutui ja kamerakaupassa nähtiinkin paras joulumyynti viiteen vuoteen", Kotekin Esa Heikkilä toteaa.

Kotekin mukaan kameroista haetaan nyt kuvanlaatua ja helppokäyttöisyyttä sekä soveltuvuutta myös vaikeisiin kuvausolosuhteisiin. Yhtenä kehityssuuntana voidaan selvästi nähdä optisen kuvanvakaimen yleistyminen myös edullisimmissa hintaluokissa.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana Kotek nostaa esiin erilaisten kuvapalvelujen nopean kehityksen. Esimerkiksi kuvakirjatulostus oli vahvasti mukana joulumarkkinoilla. Ihmisten kiinnostus paperisiin kuviin vaikuttaa siis yhä säilyneen.

Kotekin luvut perustuvat Kotekin ja Elektroniikan Tukkukauppiaat Ry:n yhdessä GfK Retail & Technologyn laatimaan aineistoon. GfK on maailman johtava kodintekniikan jälleenmyynnin tutkija, joka on toiminut Suomessa vuodesta 2003 alkaen. Vuoden 2007 tilastot löytyvät Kotekin sivuilta.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
3 kommenttia
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
4 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto