AfterDawn: IT-alan uutiset

Viihde-elektroniikan kaupalla ennätysvuosi

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 11.2.2008 19:12

Viihde-elektroniikan kaupalla ennätysvuosi Suomalaisten panostus kodintekniikkaan kasvoi jälleen vuonna 2007. Kodintekniikka-alan yhteistyöfoorumi Kotekin juuri julkaisemien tilastojen mukaan vuoden myynti oli lähes 2,15 miljardia euroa ja kasvua edellisvuodesta kertyi 6 prosenttia. Digisiirtymän aiheuttaman digiboksi- ja taulu-tv-rumban vuoksi viihde-elektroniikan osuus koko alan kaupasta nousi peräti seitsemällä prosentilla peräti 37%:iin.
Viihde-elektroniikan vilkas kauppa heijastui muihin tuoteryhmiin, joiden myynnin kasvu hidastui. Kotek uskoo kuitenkin saman kehityssuunnan uskotaan jatkuvan edelleen tänä vuonna. "Viihde-elektroniikka jatkanee kasvuaan digitalisoitumisen jatkuessa ja Pekingin olympialaiset saavat myös oman huomionsa TV-kaupassa", kertoo Kotekin puheenjohtaja Timo Laatikainen.

Viihde-elektroniikan veturituotteita olivat juuri digiboksit ja taulutelevisiot. Taulutelevisioita myytiin ennätyksellisesti lähes 395 000 kappaletta, ja kasvua edellisestä vuodesta kertyi 54 prosenttia. "32-tuuman taulu-TV on suosituin ja suurin kokoryhmä ollen 47 % kaupan arvosta. Myös tätä suuremmat kuvakoot ovat kasvattaneet suosiotaan ja 32" ja sitä suurempien mallien osuus onkin jo noin 75 % taulutelevisioiden kaupan arvosta", Kotekin Viihde-elektroniikka-vastuualueen Elina Yrjänheikki tarkentaa.

Kuluttajan kannalta ikävää on, että vuoden viimeisellä jaksolla keskihintojen lasku taittui hienoiseksi nousuksi. Kotekin mukaan taulutelevisioiden keskihinta oli syyskuussa 991 euroa, mutta joulukuussa keskihinta oli kivunnut 1 146 euroon. Hintojen nousu tosin selittyy osin kysynnän siirtymisellä suurempiin kuvakokoihin ja laitteiden ominaisuuksien kehittymisellä.

Taulutelevisioitakin kovempaa kasvu oli digibokseissa, joita myytiin vuoden aikana peräti yli 1 340 000 kappaletta. Luku on kaksinkertainen vuoteen 2006 verrattuna. Myös boksikaupan kasvun uskotaan jatkuvan, kun kodin ykköslaitteena paikkansa vakiinnuttaneen tallentavan digiboksin kaveriksi hankitaan sovittimet kakkos-, kolmos- ja mökkivastaanottimiin.

Matkapuhelimien myynti säilyi lähes ennallaan vuoden takaisesta. Määrällisesti myytyjen laitteiden määrä kasvoi 2 prosentilla ja kahden miljoonan myydyn laitteen raja ylittyi jälleen. Keskihinnan lasku 208 eurosta 194 euroon kuitenkin pudotti kaupan kokonaisarvoa. Myydyistä puhelimista neljännes oli älypuhelmia.

Myös digikamerat kävivät hyvin kaupaksi. Koko vuonna myytiin yhteensä 388 000 digikameraa. "Kamerakauppaakin vahvasti hillinneen elokuisen digi-TV-siirtymän jälkeen loppuvuodelle ennakoitu myynnin kasvu toteutui ja kamerakaupassa nähtiinkin paras joulumyynti viiteen vuoteen", Kotekin Esa Heikkilä toteaa.

Kotekin mukaan kameroista haetaan nyt kuvanlaatua ja helppokäyttöisyyttä sekä soveltuvuutta myös vaikeisiin kuvausolosuhteisiin. Yhtenä kehityssuuntana voidaan selvästi nähdä optisen kuvanvakaimen yleistyminen myös edullisimmissa hintaluokissa.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana Kotek nostaa esiin erilaisten kuvapalvelujen nopean kehityksen. Esimerkiksi kuvakirjatulostus oli vahvasti mukana joulumarkkinoilla. Ihmisten kiinnostus paperisiin kuviin vaikuttaa siis yhä säilyneen.

Kotekin luvut perustuvat Kotekin ja Elektroniikan Tukkukauppiaat Ry:n yhdessä GfK Retail & Technologyn laatimaan aineistoon. GfK on maailman johtava kodintekniikan jälleenmyynnin tutkija, joka on toiminut Suomessa vuodesta 2003 alkaen. Vuoden 2007 tilastot löytyvät Kotekin sivuilta.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa (23.2.2018 15:09)
Sunnuntaina esiteltävästä Samsungin Galaxy S9:stä tiedetään jo lähes kaikki tietämisen arvoinen. Muotoilu, tekniikka ja myynnin aloituspäivä ovat olleet jo hyvän tovin tiedossa. Sen sijaan puhelimen ....
5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan 5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan (23.2.2018 14:46)
Nokia kokeili aikoinaan millaista kysyntää matkapuhelinverkkoon kytkeytyvällä kannettavalla tietokoneella on. Markkinat eivät reagoineet 3G-yhteydellä varustettuun kannettavaan erityisen hyvin, ....
SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat (23.2.2018 14:36)
Älypuhelimet ovat tiiviisti pakattuja tietokoneita, joissa uusien ominaisuuksien tai suorituskyvyn lisääminen tarkoittaa lähes aina pinta-alan tarvetta muodossa tai toisessa. Tämän takia älypuhelinvalmistajat ....
1 kommentti
WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen (22.2.2018 22:20)
WhatsApp on maailman suosituin viestisovellus, jonka käyttäjämäärissä lähelle pääsee vain toinen yli miljardin käyttäjän viestin, Facebook Messenger. Molemmat omistaa tietysti Facebook, joka ....
Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella (22.2.2018 21:15)
Applen viime vuoden iPhone-julkaisut toivat merkittäviä uudistuksia yhtiön älypuhelinlinjastoon. Monille iPhone X:n näyttö ja käyttöliittymäuudistukset olivat merkittävin uudistus vuosikausiin, ....
1 kommentti

Uutisarkisto