AfterDawn: IT-alan uutiset

Temppuilevia digitekstityksiä ei tarvitse sietää

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 6.2.2008 10:32 Kommentteja (9)

Temppuilevia digitekstityksiä ei tarvitse sietää Digisovitinta pitää voida käyttää siihen tarkoitukseen, johon se on alun perin tehtykin, toteaa Kuluttajavirasto tiedotteessaan. Virasto teroittaa, että tekstityksen on toimittava kaikilla kanavilla. Kuluttajan ei tarvitse tyytyä siihen, että tekstityksessä on jatkuvasti ongelmia.
Kuluttajavirasto kannustaa kuluttajia puolustamaan oikeuksiaan, mikäli laite ei toimi niin kuin pitää. Suomessa myytävien laitteiden pitää olla teknisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne todella myös toimivat Suomessa. Muussa tapauksessa laitteessa on kuluttajansuojalain mukaan virhe, joka kuuluu myyjän vastuulle. Myyjä vastaa siis siitä, jos teksti ei näy lainkaan tai tekstityksessä on jatkuvasti puutteita. Kuluttajansuojalain mukaan virhe hyvitetään joko korjaamalla laite, vaihtamalla se uuteen tai purkamalla kauppa.

Myyjän vastuuseen vaikuttaa muun muassa se, kuinka tiheästi virhe esiintyy. Digitelevisiota avattaessa tai kanavaa vaihdettaessa tekstitys tai kanava voi tulla näkyviin pienellä viiveellä. Se ei välttämättä ole virhe, ellei se toistu säännöllisesti. Sen sijaan virheenä pidetään sitä, että tekstitys jää säännöllisesti laahaamaan paikoilleen. Jos teksti jää piiloon, kyseessä on todennäköisesti väärä kuvasuhdeasetus, ei virhe.

Myyjää ei vapauta vastuusta sekään, että Yleisradio on muuttanut tekstitysjärjestelmäänsä. Viraston mukaan tekstityksessä on korjausyrityksistä huolimatta edelleen virheitä, joita ei tarvitse sietää. Myöskään sovittimen hinnalla ei voi olla vaikutusta tekstitykseen, vaan halvimpien ja kalliiden laitteiden pitää yhtä lailla toimia odotetusti.

Tallentavat digilaitteet eivät nekään saa armoa tekstitysten suhteen, vaan tekstityksen pitää toimia moitteettomasti myös ohjelmien tallennuksen yhteydessä. Jos tallennettujen ohjelmien tekstityksessä on toistuvasti ja jatkuvasti ongelmia, virhe kuuluu jälleen myyjän vastuulle.

Ongelmien esiintyessä digisovittimien myyjät eivät myöskään voi vedota tietämättömyyteensä vastuistaan ja velvollisuuksistaan. Kuluttajavirasto ja kuluttaja-asiamies julkaisivat vuoden 2006 kesäkuussa digisovittimien virhetilanteista ja niiden korjausvastuusta linjauksen, joka laadittiin yhteistyössä digialan kanssa. Näin ollen digilaitteiden myyjien voi olettaa ainakin 1,5 vuoden ajan olleen hyvin tietoisia vastuistaan.

Miten sitten toimia, jos ongelmia esiintyy? Kuluttajavirasto neuvoo, että tekstityksen temppuillessa kannattaa mahdollisuuksien mukaan ensin yrittää selvittää, mistä virhe mahdollisesti johtuu. Kannattaa esimerkiksi tarkistaa, että asetukset ovat oikein, päivitykset ajan tasalla ja antenniolosuhteet kunnossa. Myös käyttöohjeet kannattaa lukea tarkasti. Apua voi kysyä esimerkiksi digi-TV-infosta, Yleisradion omasta infosta tai kaapeli-TV-operaattoreiden asiakaspalvelusta. Ja tietysti apua voi löytyä myös AfterDawnin digiTV-keskustelualueelta.

Mikäli ongelmia ei kuitenkaan saa yrityksistä huolimatta ratkottua, kannattaa ottaa yhteyttä myyjään. Kuluttajavirasto/kuluttaja-asiamies on laatinut kuluttajille valitusmallin, joka helpottaa asian selvittämistä. Valitusmalli löytyy Kuluttajaviraston sivuilta täältä.

Yleensä kuluttajan pitää valittaa havaitsemastaan virheestä kahden kuukauden sisään laitteen ostosta. Tämä ei Kuluttajaviraston mukaan kuitenkaan täysin ehdoitta päde digisovittimien tapauksessa. Kuluttajan voi nimittäin olla vaikea hahmottaa, mistä tekstityksen virheet johtuvat. Virheet myös tulevat usein esiin vasta vähitellen. Lisäksi julkisuudessa on annettu lupauksia siitä, että ongelmatilanteet tulevat korjautumaan.

Mikäli oma digisovitin on vielä hankkimatta, kannattaa tutustua AfterDawnin laitevertailun antenni- ja kaapeliverkon digiboksitarjontaan sekä taulutelevisioihin. Apuvälineenä sopivan digiboksin haravoinnissa voi käyttää digiboksivalitsinta, joka ehdottaa sopivia bokseja muutaman kysymyksen perusteella.

Kuluttajavirasto on laatinut myös yleisen toimintaohjeen (PDF) digisovittimen vikatilanteiden varalle.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

16.2.2008 10:45

Myyjät syyttävät huonoa antennia tai Digitaa ja Digita ja Yle syyttävät laitteita.Tässä välissä kuluttajan on vaikeaa osoittaa syyllistä,että silleen.

26.2.2008 11:05

Tästä on nyt jäänyt kokonaan pois tietokoneeseen liitettävät digisovittimet jotka alkavat olemaan aika yleisiä myös Suomalaisissa kodeissa. Onko myyjän tai YLE:n syytä ettei tekstitykset toimi jos kuluttujan tietokone on niin solmussa (esim. kodekkien takia) ettei se osaa toistaa YLE:n tekstejä tai jos kuluttaja ei yksinkertaisesti osaa asentaa digisovitinta oikein?

36.2.2008 11:10

Entä jos YLE:n tekstit eivät näy peittokuvatasolla tietokoneeseen liitetyllä digisovittimella, kun tietokone on kytkettynä televisioon?

46.2.2008 11:46

Laitevalmistajille on alusta asti ollut selvää mitkä tekstitysmallit Suomessa toimivat ja mitkä ei. Jos laite on joutunut myyntiin Suomessa, niin vastuu on minunkin mielestäni myyjällä - hänen olisi pitänyt ottaa selvää myytävästä tuotteesta ensin. Kuluttajan ei tarvitse ostaa sikaa säkissä.

Lainaus:
Myyjät syyttävät huonoa antennia tai Digitaa ja Digita ja Yle syyttävät laitteita.Tässä välissä kuluttajan on vaikeaa osoittaa syyllistä,että silleen.
Kuluttajansuojavirasto esitti oman näkemyksensä, joka perustuu kuluttajansuojalakiin. Siitä kannattaa lähteä. Kun saadaan pari ennakkotapausta niin eiköhän homma ala sujua nopeammin myyjien puolesta.

Lainaus:
Tästä on nyt jäänyt kokonaan pois tietokoneeseen liitettävät digisovittimet jotka alkavat olemaan aika yleisiä myös Suomalaisissa kodeissa. Onko myyjän tai YLE:n syytä ettei tekstitykset toimi jos kuluttujan tietokone on niin solmussa (esim. kodekkien takia) ettei se osaa toistaa YLE:n tekstejä tai jos kuluttaja ei yksinkertaisesti osaa asentaa digisovitinta oikein?
Eiköhän digisovitin ole digisovitin, oli se kiinni tietokoneessa tai TV:ssä. Jos kuluttaja itse on sekoittanut tietokoneensa, niin eiköhän hän itse ole silloin myös vastuussa, sillä itse laitteessa ei tällöin ole vikaa. Jos ei osaa asentaa digisovitinta, niin sitten käyttää asennusohjetta tai pyytää laitteen myyjältä suomenkielistä asennusohjetta...

Lainaus:
Entä jos YLE:n tekstit eivät näy peittokuvatasolla tietokoneeseen liitetyllä digisovittimella, kun tietokone on kytkettynä televisioon?
Eiköhän mene asetuspuolen ongelmaksi tai näytönohjaimen syyksi? Jos tekstit muuten toimivat, niin vika ei ole laitteessa. Mutta ehkä ilmastonsuojelun kannalta olisi älykkäämpää ostaa erillinen digiboksi telkkariin: se vie mahtavasti sähköä kun sinulla on tietokone päällä vain sitä varten, että TV:stä näkyisi kuva.

56.2.2008 12:36

Ihmiset eivät kokemukseni mukaan suostu tajuamaan että Ylellä (tai yleensä DVB tekstitys) tekstit tulevat etukäteen digilaitteen puskuriin, ja sieltä piirretään aikakoodin avustamana tv-ruudulle oikeaan aikaan.

Tästä johtuu että kanavaa vaihdettaessa tekstitys ei näy heti, koska just sille repliikille mikä on ääniraidalla menossa, ei ole puskuroitua tekstitystä. Tekstitys kun voi tulla 5s aikaisemmin puskuriin, kuin tekstitystä tarvitaan (aikakoodilla käsketään piirtämään ruudulle).

Mutta se jos tekstitys ei näy 20s kanavan vaihdon jälkeen on selkeä vika. Muuten se on standardin ominaisuus.

Tekstityksen siirto puskuriin ei tapahdu kiinteästi esim. 5 sekuntia ennen käyttöä, vaan silloin milloin kanavanipun kaistassa on parhaiten kaistaa vapaana tekstityksen multipleksaukseen (johtuen kuvavirran muutoksista, muista kanavista samassa nipussa jne).

66.2.2008 13:40

Jaahas. Onneksi itselläni ei ole digiboksin kanssa ongelmia, Nokian 260T toimii vieläkin moitteettomasti. Harmi että Nokia jätti tämän "pikkubisneksen"..

76.2.2008 16:09

No onhan noita vikoja"ominaisuuksia"todella paljon ihmisten boxeissa.Jos 20% toimii noin suunnilleen niin eihän se tekniikasta hyvää kuvaa tuo.

87.2.2008 9:27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Supo:
No onhan noita vikoja"ominaisuuksia"todella paljon ihmisten boxeissa.Jos 20% toimii noin suunnilleen niin eihän se tekniikasta hyvää kuvaa tuo.

No ei todellakaan..naapuri valitti eilen että boxi huutaa heikkosingaali, tarkista antennijohto (kaapelitalous) ja kaikki kunnossa mutta kuva pimenivälillä, pikselssimössöö, jähmetty. Katseli poikansa kanssa 4:sta ja subbaria...onneksi ei ole digipoksia joten vartoilen rauhassa hd-aikakautta..

99.2.2008 4:09

Entäs DigiTV:t? vuoden vanha ja alusta asti ollut sellainen, kun kanavaa vaihtaa saa odottaa tekstejä n.30 sec.....?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto