AfterDawn: IT-alan uutiset

Netti taskukokoon Operan uudella mobiiliselaimella

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 5.2.2008 18:25 Kommentteja (6)

Netti taskukokoon Operan uudella mobiiliselaimella Opera julkaisee mobiililaitteille räätälöidystä selaimestaan uuden version, jonka myötä selailukokemuksen luvataan vastaavan aiempaa paremmin pöytäkoneella selailua. Uusi Opera Mobile 9.5 on valmistajan mukaan entistä nopeampi, sen käyttöliittymää on parannettu ja selain tukee Operan omia pikku lisäohjelmia. Opera esittelee selaintaan mobiilialan Mobile World Congress -tapahtumassa ensi viikolla.
Mobiililaitteiden näyttöjen kasvu ja suorituskyvyn lisääntyminen sekä yhteyksien nopeutuminen ovat johtaneet siihen, että netti on vihdoin sulloutumassa taskuun. Parantamisen varaa on toki edelleen sekä laitteissa että ohjelmistoissa, mutta kehitystä parempaan tapahtuu onneksi vääjäämättä.

Opera Mobile 9.5 on taas pieni askel parempaan suuntaan. Selain helpottaa navigointia monen pienen parannuksen avulla. Verkkosivuja voi esimerkiksi nyt pyörittää ja zoomata aiempaa helpommin. Selaimen Opera Widget -lisäohjelmien tuki helpottaa eri sivustojen sisällön integrointia matkapuhelimen näytölle. Halutessaan sivuja voi myös tallentaa puhelimen muistiin, jolloin ne ovat käytettävissä myös ilman verkkoyhteyttä.

Selaimen luvataan olevan erittäin nopea. Operan oma Presto-sivunlatausmoottorin luvataan lataavan verkkosivut pöytäkoneiden suorituksiin verrattavalla nopeudella. Operan mukaan erot latausnopeudessa korostuvat etenkin raskailla JavaScriptiä ja Ajaxia käyttävillä sivuilla. Operan selain on todellakin ns. "Web 2.0-valmis", eli se osaa näyttää flash- ja JavaScript-sisältöä (toisin kuin esimerkiksi Applen kehuttu mobiiliselain).

Opera Mobile 9.5 julkaistaan kaikille keskeisille mobiililaitealustoille sekä erillisenä ohjelmistona että sovelluskehittäjien versiona. Omat versiot on luvassa ainakin Symbian, Windows Mobile ja Linuxille. Tarkkaa julkaisupäivää ei vielä ilmoitettu.

Operan mobiiliselain on valmiiksi asennettuna useiden eri valmistajien laitteissa. Sitä käyttävät mm. valmistajat HTC, Motorola, Nokia, Samsung ja Sony Ericsson. Opera Mobilen voi halutessaan myös ostaa erillisenä ohjelmistona, nykyisen version (8.6) hinta on 19 euroa. Operalla on myös ilmainen mini-versio mobiiliselaimestaan.

Alla on esittelyvideo Opera Mobilen ominaisuuksista.


Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

15.2.2008 18:34

"Operan selain on todellakin ns. "Web 2.0-valmis", eli se osaa näyttää flash- ja JavaScript-sisältöä (toisin kuin esimerkiksi Applen kehuttu mobiiliselain)."

Kyllähän mobiili-Safari JavaScriptin hanskaa, mutta flash tosiaan puuttuu. Web 2.0 / AJAX siis toimii ongelmitta, mutta flash-mainokset sun muut tilulilut jäävät pois.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.2.2008 @ 18:34

25.2.2008 19:45

Edellistä versiota kokeilin Nokia e61 -puhelimessa ja se oli täysi susi. Opera Mini on joka osa-aluueella parempi.

Mahtaako tämä olla ilmainen? Edellinen muistaakseni maksoi jotain (mutu).

35.2.2008 19:46

Itse tykkään myös enemmän Opera Ministä, N70 käytössä (valitettavasti)

45.2.2008 22:02

Opera mini on ainakin ollut hyvä selain N95:ssä. Puhelimen oma selain ei oikein vastannut mitään tarkoitusta. Jospa tuosta selaimesta olisi sitten johonkin...

55.2.2008 22:31

Tätä ei enää voi oikein verrata ikivanhoihin Operan 8-versioihin...selain kun on suunniteltu ja kirjoitettu lähes täysin uusiksi. Vanhat Operat tosiaan alkoivat jäädä jo uuden Mininkin jalkoihin, mutta tämä vaikuttaa jo huimalta parannukselta.

Saapas nähdä miten tämä mobiilifirefox pärjää:
http://www.intomobile.com/tag/skyfire/

66.2.2008 9:07

Omassa luurissa (6670) on opera mini neloinen, ja hyvin toimii, mutta välillä buggaa, esim. se ihme kursori häviää jonnekkin ilman syytä...

Ja toivottavasti tuo sitten toimii symbian60 versio kakkosellakin...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto