AfterDawn: IT-alan uutiset

Muusikko levittää uutuusalbumiaan P2P-verkoissa

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 4.2.2008 15:02 Kommentteja (20)

Muusikko levittää uutuusalbumiaan P2P-verkoissa Muun muassa taiteilijanimellä Flashbulb tunnettu elektronista musiikkia säveltävä artisti Benn Jordan säväytti laittamalla uusimman albuminsa levitykseen P2P-verkoissa. Levittämällä musiikkiaan What.cd:n, Pirate Bayn ja muiden torrent-sivustojen kautta Jordan haluaa kokeilla, ovatko vertaisverkot perinteisiä jakelukanavia tehokkaampia.
Amerikkalaisen Jordanin tuorein albumi on nimeltään Soundtrack To A Vacant Life. Albumin vertaisverkkoversion mukana tulee NFO-tiedosto, jossa lukijaa tervehditään pelotellen "hei kuuntelija... lataaja...piraatti...pseudo-rikollinen...", mutta tämän jälkeen teksti saakin yllättävän sävyn: "Mikäli luet tätä, olet enemmän kuin todennäköisesti ladannut tämän albumin vertaisverkosta tai torrentina. Odotat varmaankin loppuviestin kertovan, kuinka vahingoitat musiikoita ja rikot suurin piirtein kaikkia tekijänoikeuslakeja. No, sitä sinulle ei kerrota."

Lataajan herjaamisen sijaan Jordan ihmetteleekin, miksi nykyään kukaan edes ostaa CD-levyjä, kun tarjolla on parempia vaihtoehtoja -- MP3-soittimia ja tietokoneita, joihin mahtuu talteen valtaisat levyvarastot. Jordan uskoo, että CD-ostajat haluavat tukea suosikkiartistejaan, mutta toteaa ettei CD-levyjen ostaminen ole tähän paras tapa.

"Haluatko ostaa CD:n vain osoittaaksesi tukesi? Jos et erityisesti pidä CD-levyistä, älä vaivaudu. Jälleenmyyjät pitävät hinnat niin korkeina, että heidän osuutensa tuloista on usein yli kahdeksankertainen artistin osuuteen verrattuna. Sitä paitsi CD:t valmistetaan kierrätykseen kelpaamattomasta muovista ja jättävät ruman jalanjäljen ympäristöön", Jordan toteaa.

Jordan ei kuitenkaan halua tarjota musiikkiaan täysin ilmaiseksi, vaan toivoo musiikkia lataajien tukevan häntä taloudellisesti hänen levy-yhtiönsä Alphabasicin kautta. Vaihtoehtoina Jordan tarjoaa esimerkiksi vapaaehtoiset lahjoitukset tai levyn ostamisen häviöttömässä FLAC-muodossa.

Jordan ei vielä paljasta kokeilunsa tuloksia, eli tietoa siitä onko musiikin tarjoaminen ilmaiseksi ollut kannattavampaa kuin normaali CD-bisnes. Blogissaan hän kuitenkin ilmaisee tyytyväisyytensä kampanjan saamaan huomioon, jonka hän arvelee tehokkuudellaan jo ohittaneen 20 000 dollarin mainoskampanjan.

Vaikka Jordan ei ole varma kampanjansa kannattavuudesta, hän on kuitenkin vakuuttunut, että jotain muutosta levy-yhtiöiden nykyisiin toimintamalleihin kaivataan. Hän toteaa, etteivät levy-yhtiöt kykene enää vastaamaan asiakkaidensa tarpeisiin. Tämä taas johtaa piratismiin, joka tuhoaa teollisuuden.

"Ei väliä montako ihmistä haastetaan oikeuteen, montako torrent-sivustoa suljetaan tai montako idioottimaista suojakeinoa (Key2Audio, DRM jne.) keksitään, ihmiset jatkavat lopulta aina tekemisiään kuten tahtovat.Jossain vaiheessa toimialan on hyväksyttävä, että sen liiketoimintamalli on muuttumassa ja kehitettävä uusia liiketoimintasuunnitelmia tilanteen mukaan,", Jordan pohtii.

Jordan ei usko, että lahjoitukset ovat pitkäkestoinen ratkaisu tilanteeseen. Nekin ovat hänen mukaansa kuitenkin "huomattavasti parempi vaihtoehto kuin esittää, ettei 85 prosenttia kuulijakunnasta ole olemassa."

Edellinen Seuraava  

20 kommenttia

14.2.2008 15:38
RIVER2
Inactive

Tämähän onkin hyvä tapa saada julkisuutta.

24.2.2008 15:40

Lainaus:
Lataajan herjaamisen sijaan Jordan ihmetteleekin, miksi nykyään kukaan edes ostaa CD-levyjä, kun tarjolla on parempia vaihtoehtoja -- MP3-soittimia ja tietokoneita, joihin mahtuu talteen valtaisat levyvarastot. Jordan uskoo, että CD-ostajat haluavat tukea suosikkiartistejaan, mutta toteaa ettei CD-levyjen ostaminen ole tähän paras tapa.

Tuossa kappaleessa on ratkaisu piratismiin.

34.2.2008 16:34

Lainaus:
"Ei väliä montako ihmistä haastetaan oikeuteen, montako torrent-sivustoa suljetaan tai montako idioottimaista suojakeinoa (Key2Audio, DRM jne.) keksitään, ihmiset jatkavat lopulta aina tekemisiään kuten tahtovat.Jossain vaiheessa toimialan on hyväksyttävä, että sen liiketoimintamalli on muuttumassa ja kehitettävä uusia liiketoimintasuunnitelmia tilanteen mukaan,", Jordan pohtii.
Tätähän me kaikki pohdimme, koska levy-yhtiöt tajuavat tarpeen löytää uusia keinoja rahan tekemiseen.

44.2.2008 17:00

Lainaus:
Lainaus:
Lataajan herjaamisen sijaan Jordan ihmetteleekin, miksi nykyään kukaan edes ostaa CD-levyjä, kun tarjolla on parempia vaihtoehtoja -- MP3-soittimia ja tietokoneita, joihin mahtuu talteen valtaisat levyvarastot. Jordan uskoo, että CD-ostajat haluavat tukea suosikkiartistejaan, mutta toteaa ettei CD-levyjen ostaminen ole tähän paras tapa.

Tuossa kappaleessa on ratkaisu piratismiin.
Aivan...vielä kun se hintalappu olisi mp3-levyssä kohillaan niin kauppa kävisi....

54.2.2008 17:02

Hyvä levy muuten.

64.2.2008 19:48

hhm, isohntista löyty ko. albumi, ja näytti tulevan 1m/512 yhdeydellä vartissa, nyt on tullut jotn 90%

74.2.2008 20:02

Lainaus:
"Haluatko ostaa CD:n vain osoittaaksesi tukesi? Jos et erityisesti pidä CD-levyistä, älä vaivaudu. Jälleenmyyjät pitävät hinnat niin korkeina, että heidän osuutensa tuloista on usein yli kahdeksankertainen artistin osuuteen verrattuna. Sitä paitsi CD:t valmistetaan kierrätykseen kelpaamattomasta muovista ja jättävät ruman jalanjäljen ympäristöön", Jordan toteaa.
Tilalle pitäski kehittää joku ainaki yhtä luotettava tallennusmuoto, tai luotettavampi, cd-levyt kun naarmuuntuu jne. Tietokoneen kovalevy tai muu muisti jossa tieto on sähköisesti tallennettu ei ole mielestäni sopiva tähän tarkoitukseen...

Itse ainakaa aio ostaa netin kautta ladattavaa musiikkia, ainoastaan fyysisessä muodossa, esim. cd-levy tai vastaava... Pitäs olla aina varmuuskopioimassa koneelta noita netistä ladattuja levyjä jne. jos vaikka kovalevy hajoaa tms.

84.2.2008 20:47

nyt tuli toi torrentti, ja se oli kylläkin .html tiedosto eikä .nfo tiedosto, mutta sama asia sinä oli

"
Hello listener...downloader...pirate...pseudo-criminal...

If you can read this, then you've more than likely downloaded this album from a peer to peer network or torrent.

You probably expect the rest of this message to tell you that you're hurting musicians and breaking just about every copyright law in the book. Well, it won't tell you that.

What I would like to tell you is that my record label understands that a large portion of people pirate music because it is easier than buying it. CDs scratch easily, most pay-per-download sites have poor quality and shitty DRM protection, and vinyl is near impossible to find or ship without hassle.
In many cases I wonder why people buy CDs at all anymore. A few like the tangible artwork, some haven't adapted to MP3s yet, but most do it because they have a profound love for music and want to support the artists making it. Kind of restores your faith in humanity for a moment eh?

So, now what?
Like the album? About to go "support the artist" on iTunes?
Well, don't.
Alphabasic is currently in a legal battle against Apple because NONE of our material (Sublight Records included) receives a dime of royalty from the vast amount of sales iTunes has generated using our material.
"
Jne.

Mutta ihan OK musaa pikaisen 2 minuutin kuuntelun jälkeen näytti olevan, tosin ite tykkään enemmän chiptuneista :p

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.2.2008 @ 20:48

95.2.2008 13:14

Maailma tarvitsee edelläkävijöitä. Ajatelkaapa levy-yhtiön jäädessä koura ojossa pois välistä kuinka paljon siitä hyötyisi sekä kuluttaja että artisti. Maksoin viimeeksi Nightwishin DPP-albumista 23 euroa josta artistille taitaa jäädä alle vitonen. Maksan ilomielin hyvästä albumista vaikkapa sähköisessä muodossa mutta vielä nämä about 15 mp3-kauppaa ei vakuuta hinnoittelullaan eikä teknisillä rajoitteillaan...

105.2.2008 13:27

Heh, tuli mieleen hauska ja turha idea, mutta jaan ideani teille!

Nykyään ei taida minkään USB-tikun valmistaminen maksaa juuri mitään?
Miksi ei siis alettaisiin pakkaamaan suoraan musiikkia tikulle ja kauppan hyllylle myyntiin.
Tyylillä joku 512 tikku, niin kyllä siihen jo muutaman kappaleen saa ängettyä. ;)

Ei ehkä kyllä mikään ympäristöystävällisin ja helpoin tapa, mutta hauska miettiä kuinka kauppojen levyhyllyt muuttuisivat USB-hyllyiksi. :D

115.2.2008 16:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Happis:
Heh, tuli mieleen hauska ja turha idea, mutta jaan ideani teille!

Nykyään ei taida minkään USB-tikun valmistaminen maksaa juuri mitään?
Miksi ei siis alettaisiin pakkaamaan suoraan musiikkia tikulle ja kauppan hyllylle myyntiin.
Tyylillä joku 512 tikku, niin kyllä siihen jo muutaman kappaleen saa ängettyä. ;)

Ei ehkä kyllä mikään ympäristöystävällisin ja helpoin tapa, mutta hauska miettiä kuinka kauppojen levyhyllyt muuttuisivat USB-hyllyiksi. :D
USB-Tikku sisältäisi tekstitiedoston, jossa biisien listat. Kappaleet, joissa kuvitukset mukaan. Tikkuun myös jonkinlainen artistin oma grafiikka. Juu'u vois olla ihan toimiva.

125.2.2008 21:14

Tai sit vaikka Vain luku- tyyppisiä muistikortteja, niinkun vaikka DS pelit

Muuten, hyvä tutkimus, kun uutinen tulee tämmösille sivuille, niin ainakin minä aloitin lataamisen heti, eli kyllä tolle latauksia tulee.

Tulee muuten NOPEESTI

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.2.2008 @ 21:19

135.2.2008 22:33

Tämänkaltaiseen tempaukseen pitäs kaikkien satsata, ottaa osaa ja ostaa se levy tuolta netin kautta. Siis ihan kaikkien jotka täällä koneiden parissa hyrrää. Saisivat tuollaisen rohkean artistin puheisiin faktan taustalle tilastoina. Itse annoin tukeni, osin muistakin syistä.

145.2.2008 23:15

Kaikki artistit vois laittoo musaansa TPB:hen :P


Rig 9000 | Toissakesän sadosta ylijäänyt reilusti käynyt peruna
Rig 9001 | Viimekesän sadosta ylijäänyt miedosti käynyt peruna

159.2.2008 13:32

Tämä torrentti täytyykin laittaa T-paitaan heti ensimmäiseksi!
(Tosin käytännöllisemmän lyhyempiä saisivat torrenttien tiedot olla)
http://torrents.thepiratebay.org/4006823/The_Flashbulb_-_Soundtrack_To_A_Vacant_Life_%5B2008_MP3_V0_(VBR)%5D.4006823.TPB.torrent

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.2.2008 @ 13:34

"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

169.2.2008 23:10
ml75
Inactive

Täytyypä kaivaa kuvetta

1710.2.2008 12:21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Happis:
Heh, tuli mieleen hauska ja turha idea, mutta jaan ideani teille!

Nykyään ei taida minkään USB-tikun valmistaminen maksaa juuri mitään?
Miksi ei siis alettaisiin pakkaamaan suoraan musiikkia tikulle ja kauppan hyllylle myyntiin.
Tyylillä joku 512 tikku, niin kyllä siihen jo muutaman kappaleen saa ängettyä. ;)

Ei ehkä kyllä mikään ympäristöystävällisin ja helpoin tapa, mutta hauska miettiä kuinka kauppojen levyhyllyt muuttuisivat USB-hyllyiksi. :D
Ei, vaan viereen muistitikkuja myyntiin ja hyllyjen tilalle USB-portti seinä, johon tikku laitetaan kiinni, sitten vain kolikkoa toosaan ja se alkaa siirtää ostajan haluamaa kipaletta tikulle, eli periaatteessa jos kuluttaja ottaa oman MP3 soittimensa kauppaan, hän voi kuunnella koko albumin samantien : )

1810.2.2008 12:57

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Happis:
Heh, tuli mieleen hauska ja turha idea, mutta jaan ideani teille!

Nykyään ei taida minkään USB-tikun valmistaminen maksaa juuri mitään?
Miksi ei siis alettaisiin pakkaamaan suoraan musiikkia tikulle ja kauppan hyllylle myyntiin.
Tyylillä joku 512 tikku, niin kyllä siihen jo muutaman kappaleen saa ängettyä. ;)

Ei ehkä kyllä mikään ympäristöystävällisin ja helpoin tapa, mutta hauska miettiä kuinka kauppojen levyhyllyt muuttuisivat USB-hyllyiksi. :D
Ei, vaan viereen muistitikkuja myyntiin ja hyllyjen tilalle USB-portti seinä, johon tikku laitetaan kiinni, sitten vain kolikkoa toosaan ja se alkaa siirtää ostajan haluamaa kipaletta tikulle, eli periaatteessa jos kuluttaja ottaa oman MP3 soittimensa kauppaan, hän voi kuunnella koko albumin samantien : )
Toi olis huomattavasti parempi ettei tarvi koko levyä ostaa ku ei niis aina ole kaikki kappaleet kuunneltavia. Sit tietysti 30 centtiä per kappale :-)

1910.2.2008 14:49
ml75
Inactive

Perinteisen pop levyn idea on ollut että siinä on kaksi hittibiisiä ja loput minuutissa tehtyä täytekamaa. Tämä konsepti ei enää toimi jos ostaja voi valita halvalla vain pari haluamaansa biisiä.

2010.2.2008 20:58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ml75:
Perinteisen pop levyn idea on ollut että siinä on kaksi hittibiisiä ja loput minuutissa tehtyä täytekamaa. Tämä konsepti ei enää toimi jos ostaja voi valita halvalla vain pari haluamaansa biisiä.
Mutta eihän tässä ole enää mitään järkeä koko musiikkibisneksessä. Maksat periaatteessa 20€ 2 kappaleesta musiikkia koska muut ovat aivan huonoja. Ei kauheen moni ihminen oo innostunu enää ostaa levyjä ku netistä saa halvalla ostettua yksittäisiä kappaleita. Sen takia levymarkkinat onkin laskussa.

Rig 9000 | Toissakesän sadosta ylijäänyt reilusti käynyt peruna
Rig 9001 | Viimekesän sadosta ylijäänyt miedosti käynyt peruna

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto