AfterDawn: IT-alan uutiset

Garmin matkapuhelinmarkkinoille iPhone-kloonilla

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 31.1.2008 18:00 Kommentteja (13)

Garmin matkapuhelinmarkkinoille iPhone-kloonilla Navigaattoreistaan tunnettu Garmin hyökkää mukaan matkapuhelinmarkkinoille esittelemällään puhelimella, jossa on Applen puhelimesta tuttuun tyyliin suuri laitteenkokoinen kosketusnäyttö. Garminin uutuuslaite vaikuttaa kuitenkin teknisiltä ominaisuuksiltaan ylittävän Applen iPhonen tason ja olevan lähempänä Nokian N-sarjan laitteita. Garminin hyvännäköinen uutukainen, nimeltään Nüvifone, on nimittäin paitsi täysiverinen 3,5G-matkapuhelin myös navigaattori.
Garmin ei vielä julkaissut tarkkoja teknisiä tietoja Nüvifonesta, jonka on tarkoitus tulla myyntiin kesällä. Navigaattorivalmistajan työntyminen matkapuhelinmarkkinoille on kuitenkin selkeä osoitus siitä, että laitteiden ollessa yhä monikäyttöisempiä eivät navigaattorivalmistajatkaan voi enää tuudittautua tarjoamaan yhden tempun osaavia peruslaitteita.

Garmin kehuu laitettaan helppokäyttöiseksi monitaituriksi. Tärkeimmiksi ominaisuuksiksi valmistaja nostaa puhelut ja navigaattorin, mutta laite toimii myös verkkoselaimena ja mediasoittimena. Nüvifonea ohjataan 3,5-tuumaisen kosketusnäytön kautta. Käynnistyessään laite tarjoaa kolme selkeää vaihtoehtoa: valittavana on puhelu, haku tai kartta.

Puhelut voidaan aloittaa selaamalla haluttu nimi esiin kontaktilistasta tai syöttämällä numeron virtuaalinäppäimistöllä. Kun puhelimen kytkee auton telineeseen, siirtyy laite automaattisesti hands-free-tilaan ja käynnistää navigaattorin puhelua katkaisematta.

Garmin kertoo laitteen navigaattorin olevan samankaltainen kuin valmistajan muissa laitteissa. Nüvifonen navigaattoriin saa valmiiksi ladattuna kartat Pohjois-Amerikasta sekä Itä- ja Länsi-Euroopasta, ja syötettynä on valmiiksi miljoona POI-kohdetta. Navigaattori osaa myös hyödyntää Googlen kohdetietoja, joiden avulla läheinen huoltoasema tai kahvila voi löytyä helposti.
Nüvifonen selailuominaisuuksissa on suora linkki Google Apps -verkkosovelluksiin. Laite tukee tekstiviestien ja sähköpostin lisäksi myös pikaviestintää. Nüvifonessa luvataan olevan täysiverinen verkkoselain, mutta mukana on kuitenkin edelleen linkki räätälöityyn Garmin Online -palveluun, jonka kautta löytää tietoa esimerkiksi polttoaineen hinnoista, osakekursseista ja urheilutuloksista.

Mediatoistimena nüvifone taipuu niin musiikin, kuvien kuin videoiden katseluun. Laite tukee MP3 ja MPEG4/AAC-formaatteja. Lisäksi laitteessa on kamera, ja räpsittyihin kuviin lisätään automaattisesti sijaintitieto. Laite tarjoaa myös helpon pääsyn Googlen Panoramio-portaaliin, jossa on geotiedoilla höystettyjä kuvia nähtävyyksistä ja maamerkeistä.

Garmin ei vielä kertonut tarkempia tietoja laitteen hinnasta ja siitä, mille markkinoille sillä tähdätään. Laitetta on kuitenkin tarkoitus esitellä Barcelonan 3GSM-tapahtumassa helmikuun puolessa välissä.


Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

131.1.2008 18:09

Muuten mielenkiintoinen mutta kun sisällä hyrrää garminin oma suljettu käyttis joka kyllä tappaa ennemmin tai myöhemmin tämän elleivät julkaise hyvää SDK:ta. Saisivat kyllä mobiilipuolella standardoida jonkin käyttiksen taakse, googlen android on hyvä lähtökohtana jo. (Windows mobile on hidas ja kaatuilee ja Symbianille koodaaminen on yhtä helvettiä.)

231.1.2008 18:11

Jos tuo vastaa ominaisuuksiltaan iPhonea, on sopivan hintainen eikä ole kytkypuhelin niin voisi jopa lompakon sisältö vaihtua tämmöiseen. Bluetooth ja gps tässä ainakin näyttää olevan mitä ei iPhonesta löydy.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.1.2008 @ 18:12

331.1.2008 18:47

Vaikuttaa kyllä pirun mielenkiintoiselta vekottimelta. Hinta vielä alle 500 € ja avot, löytyy taskunpohjalta.

431.1.2008 19:37

Miksi tämä ristitään heti Iphone klooniksi? Kyllähän navigaattorit ovat olleet jo pitkään ison kosketusnäytöön perustuvia laitteita.

531.1.2008 19:53

Aiemmin puhelinvalmistajat integroivat gepsejä puhelimiin. Nyt gepsivalmistajat puhelimia gepseihin. Menee terminologia sekaisin, mutta mielenkiintoinen laite kyllä. Jos vielä android:lla, niin vielä mielenkiintoisemipi.

631.1.2008 20:06

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kaakatus:
Miksi tämä ristitään heti Iphone klooniksi? Kyllähän navigaattorit ovat olleet jo pitkään ison kosketusnäytöön perustuvia laitteita.
Itsellä tuli täsmälleen sama juttu mieleen.

Ihmeen paljon on googlen kanssa peliä laitteella, onkohan Googlella ja Garminilla kenties jokin sopimus alla?

Loistavalta vaikuttava laite, kun saisi vielä kunnon dev. kitin tai paremman käyttiksen, olisi laite lähes täydellinen. Ei tuo Googlen Android olisi huono valinta, kun on jo valmiiksi niin paljon Googlea tuossa puhelimessa.

Sinäänsä jos laite olisi alle 500€ arvoinen, se olisi täydellinen hankinta kunnon navigaattoria ostavalle henkilölle, jolla ei ole mitään loistavaa kännykkääkään.

731.1.2008 20:07

Vatez, iphonessa on kyllä bluetooth ja google maps paikannus on melkein kuin gps.

831.1.2008 21:12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kalmari90:
Vatez, iphonessa on kyllä bluetooth ja google maps paikannus on melkein kuin gps.
Niin näyttääkin olevan. Omassa puhelimessa on google maps paikannus eikä vastaa yhtään gps navigointilaitetta. Muutenkin tuo google maps paikannus on todella epätarkka, koska se mitataan katsomalla kuinka kaukana olet tästä ja tuosta puhelintolpasta.

931.1.2008 23:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kalmari90:
Vatez, iphonessa on kyllä bluetooth ja google maps paikannus on melkein kuin gps.
Jooh, iPhonen sinihampilla pystyykin ihan käyttämään bluetooth-kuulokkeita. Ei tiedostonsiirtoa, valokuvien lähetystä tai mitään muutakaan, mitä muilla on tehty iät ja ajat.
Google maps-paikannus taas ei ole millään tavalla sama kuin GPS. iPhone osaa kyllä lisäksi hyödyntää WLAN-tukiasemia, jos niiden sijainti on tiedossa, mutta siltikään tuo ei korvaa millään tavoin oikeaa GPS-navigointia.

1031.1.2008 23:12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kalmari90:
Vatez, iphonessa on kyllä bluetooth ja google maps paikannus on melkein kuin gps.
Jos olisit lukenut aiemmat uutiset tarkkaan niin tietäisit, että tuolla google mapsilla pystyy lähinnä selvittämään missä kaupungin osassa kulloinkin on. eli sen tarkkuus on kymmenistä satoihin metreihin, kun gps kykenee noin metrin tarkkuuteen.

Ihan näppärän oloinen laite ja mikä ehkä on olennaisinta: hyvä jos kykenee haastamaan iPhonen, koska kunnon kilpailutilanne on edelleenkin kuluttajan etu.

111.2.2008 9:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:
Aiemmin puhelinvalmistajat integroivat gepsejä puhelimiin. Nyt gepsivalmistajat puhelimia gepseihin. Menee terminologia sekaisin, mutta mielenkiintoinen laite kyllä. Jos vielä android:lla, niin vielä mielenkiintoisemipi.
Tietokoneen uutisoinnin mukaan tässä olisi Garminin oma GPS-laitteista tuttu käyttöliittymä jota on muokattu laitteeseen sopivaksi.

121.2.2008 12:41

Mielettömän hieno juttu. Tulee taas kilpailua, niin laitteiden hinnat laskee ja ominaisuudet paranee.

131.2.2008 19:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kaakatus:
Miksi tämä ristitään heti Iphone klooniksi? Kyllähän navigaattorit ovat olleet jo pitkään ison kosketusnäytöön perustuvia laitteita.
Koska täytyyhän iPhone mainita myös niissäkin uutisissa jotka eivät liity iPhoneen mitenkään.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto