AfterDawn: IT-alan uutiset

EU-oikeus säilytti tiedostonjakajien yksityissuojan

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 30.1.2008 11:42 Kommentteja (16)

EU-oikeus säilytti tiedostonjakajien yksityissuojan EU-tuomioistuin päätti tiistaina, ettei teleoperaattoreiden tarvitse luovuttaa asiakkaidensa tietoja levy-yhtiöille ja elokuvastudioille, vaikka yhtiöt epäilisivätkin operaattoreiden asiakkaita tekijänoikeusrikkomuksista. Tuomioistuimen mukaan EU-maat voivat kuitenkin halutessaan säätää omia lakejaan, jotka velvoittavat operaattorit luovuttamaan tietoja.
EU:n korkein tuomioistuin käsitteli tapausta, kun espanjalainen tuomioistuin oli pyytänyt apua oman tapauksensa käsittelyyn. Espanjassa elokuva- ja musiikkiteollisuuden etujärjestö Promusicae oli oikeusteitse vaatinut teleoperaattori Telefonicaa luovuttamaan tietoja operaattoreiden asiakkaista, joiden Promusicae epäili jakaneen tekijänoikeudella suojattua materiaalia KaZaa-vertaisverkossa. Espanjalaisoikeus päätti, ettei operaattoreiden tarvitse luovuttaa tietoja. Promusicae valitti päätöksestä, minkä jälkeen espanjalaiset päättivät pyytää konsultaatiota EU:lta.

EU-tuomioistuin katsoi, ettei EU:n säädökset velvoita valtiota suojelemaan tekijänoikeuksia niin voimallisesti, että yritysten pitäisi luovuttaa henkilösuojan alaisia tietoja. Maat voivat kuitenkin säätää kansallisia lakeja, jotka mahdollistavat tietojen luovuttamisen. Nämäkin lait pitää kuitenkin tasapainottaa oikeudenmukaisesti, ettei yksityisyyden suojaa uhrata omistusoikeuksia vaalittaessa.

Tuomioistuin pohtii lausunnossaan tapauksen nostavan esiin kysymyksen siitä, mitä perusoikeuksien turvaaminen vaatii. Vastakkain ovat siis ihmisten oikeus yksityiseen elämään ja omistajanoikeuksien turvaaminen ja keinot, tuomioistuin puntaroi.

Musiikkiteollisuuden etujärjestö IFPI kommentoi oikeuden päätöstä odotetusti tuttuun tyyliinsä. IFPI:n kertoi, että sen kampanja verkkopiratismia vastaan jatkuu ja että oikeus vahvisti tehokkaita anti-piratismityökaluja tarvittavan.

"Internetissä tapahtuvat tekijänoikeusvarkaudet ovat tällä hetkellä suurin yksittäinen este musiikkiteollisuuden kasvulle", IFPI:n nokkamies John Kennedy sanoi. Kennedyn mukaan tuomio tarkoittaa sitä, että musiikin tekijät voivat edelleen toimia oikeuksiaan puolustaakseen. Lisäksi Kennedyn mukaan päätös on selvä merkki jäsenvaltioille siitä, että niiden pitää tasapainottaa yksityisyyden suoja ja omistusoikeudet.

Elokuvateollisuuden etujärjestö MPAA taas oli tyytyväinen päätökseen. MPAA:n mukaan päätös on tasapainoinen, sillä se tulkitsee tekijänoikeuden yksityisyyden kaltaiseksi perusoikeudeksi.

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

130.1.2008 14:16

"Tasapainoinen" ? Voi helvetti.. Jokainen EU maa säätää lakialoitteen ja voi heittää hyvästit yksityisyydelle. Tätähän voisi verrata siihen, että runkkaa lasi-ikkunan takana, ja valtio napsauttaa valot toiselle puolen, jotta koko muu maailma näkee mitä teet. Aivan perseestä

230.1.2008 14:20

Hyvä juttu ainakin vielä toistaiseksi.

Lainaus:
Tuomioistuimen mukaan EU-maat voivat kuitenkin halutessaan säätää omia lakejaan, jotka velvoittavat operaattorit luovuttamaan tietoja.
Saas nähdä onko pirtsakka pikku Suomemme taas ensimmäisten joukossa tekemässä kokeiluja jos tästä asiasta alkaa painostusta tulemaan.

330.1.2008 14:20

Lainaus:
Internetissä tapahtuvat tekijänoikeusvarkaudet ovat tällä hetkellä suurin yksittäinen este musiikkiteollisuuden kasvulle
Miksi musiikkiteollisuuden pitäisi kasvaa? Jospa Internetissä tapahtuvat tekijänoikeusrikkomukset eivät vähennäkään tuloja, vaan hidastavat kasvua? Niinkö tuon voi tulkita? Ymmärtääkseni kasvu ei ole varsinaisesti mikään todellinen arvo, ainakaan samassa mittakaavassa kuin laatu.

430.1.2008 14:24

Lainaus:
Saas nähdä onko pirtsakka pikku Suomemme taas ensimmäisten joukossa tekemässä kokeiluja jos tästä asiasta alkaa painostusta tulemaan.
Rakas pääministerimme Matti Vanhanen sanoo asiasta varmaan jotain viisasta TV-kameroiden edessä, mikäli tällainen kokeilu Suomeen tulee.

530.1.2008 14:34

Lainaus:

Rakas pääministerimme Matti Vanhanen sanoo asiasta varmaan jotain viisasta TV-kameroiden edessä, mikäli tällainen kokeilu Suomeen tulee.
Ja samaan hengenvetoon myy valtionosuuden siitä ulkomaille.

630.1.2008 14:52Saas nähdä onko pirtsakka pikku Suomemme taas ensimmäisten joukossa tekemässä kokeiluja jos tästä asiasta alkaa painostusta tulemaan.
Varmasti on... Suomessa menee hiukan jo yli tälläinen holhous....

730.1.2008 16:53

Juujuu..

Lainaus:
EU-tuomioistuin päätti tiistaina, ettei teleoperaattoreiden tarvitse luovuttaa asiakkaidensa tietoja levy-yhtiöille ja elokuvastudioille,
Lainaus:
EU:n korkein tuomioistuin käsitteli tapausta, kun espanjalainen tuomioistuin oli pyytänyt apua oman tapauksensa käsittelyyn. Espanjassa elokuva- ja musiikkiteollisuuden etujärjestö Promusicae oli oikeusteitse vaatinut teleoperaattori Telefonicaa luovuttamaan tietoja operaattoreiden asiakkaista, joiden Promusicae epäili jakaneen tekijänoikeudella suojattua materiaalia KaZaa-vertaisverkossa.
Että semmosta, eihän noita levy-yhtiöitä varmaan vois vähempää kiinnostaa joku nörtti jossain luolassaan, mutta etujärjetöt ne tekee mitä vaan kunhan saa ihan tuhottomasti rahaa levy-yhtiöiltä..

Lainaus:
"Internetissä tapahtuvat tekijänoikeusvarkaudet ovat tällä hetkellä suurin yksittäinen este musiikkiteollisuuden kasvulle"
Sallikaa mun nauraa? Kyllä on taas hienosti muotoiltu lause. Tekijänoikeusvarkaudet? siis warettajat varastaa tekijänoikeuksia materiaaleille? hahaha! Ettei vain olisi tekijänoikeusrikkomuksia eikä varkauksia..
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.1.2008 @ 16:57

830.1.2008 17:05

Suomi jostain syystä hyväksyy kiltisti kaiken mitä eu viisaudessaan sanelee. Täytynee äänestää vihreitä seuraavissa eduskunta, kunnallis ja eu vaaleissa!

930.1.2008 18:05

Lainaus:
Internetissä tapahtuvat tekijänoikeusvarkaudet ovat tällä hetkellä suurin yksittäinen este musiikkiteollisuuden kasvulle, IFPI:n nokkamies John Kennedy sanoi.
oma näkemykseni tuohon on että musiikin laatu on se ratkaiseva tekijä. nykyään kun ihan kuka tahansa voi tehdä levyllisen saissea kotoaan poistumatta, ja nämä "rautaiset ammattilaiset" tuntuu tekevän samalla kaavalla tietylle kohderyhmälle valmistettua "musiikkia".

1030.1.2008 19:37

Lainaus:
Nämäkin lait pitää kuitenkin tasapainottaa oikeudenmukaisesti, ettei yksityisyyden suojaa uhrata omistusoikeuksia vaalittaessa.
On hyvä muistaa, että omistusoikeus on täysin eri asia kuin tekijänoikeus vaikka TO-teollisuus propagandassaan toisin väittääkin.

TO-teollisuus ei suinkaan yritä ajaa omistusoikeuden laajennuksia vaan päivastoin, kavennuksia.

Kun olen laillisesti hankkinut jonkin teoksen - olkoon vaikka elokuva - niin omistusoikeus on sitä, että saan tehdä sillä mitä haluan, minähän omistan sen. Tekijänoikeus on sitä, että halutaan rajoittaa asioita, joita saan omistamallani teoksella tehdä. En saa välttämättä kopioida sitä (salausrajoitukset), katsoa haluamallani laitteella tai muuttaa sitä toiseen muotoon.

1130.1.2008 22:42
Wicerig
Inactive

Lainaus:
Hyvä juttu ainakin vielä toistaiseksi.

Lainaus:
Tuomioistuimen mukaan EU-maat voivat kuitenkin halutessaan säätää omia lakejaan, jotka velvoittavat operaattorit luovuttamaan tietoja.
Saas nähdä onko pirtsakka pikku Suomemme taas ensimmäisten joukossa tekemässä kokeiluja jos tästä asiasta alkaa painostusta tulemaan.
Laki on kylläkin jo säädetty. Eli ei hyvä juttu ollenkaan.

"
Tekijänoikeutta loukkaavan aineiston saannin estäminen (14.10.2005/821)
60 a § (14.10.2005/821)

Tekijällä tai hänen edustajallaan on oikeus tuomioistuimen määräyksellä salassapitosäännösten estämättä yksittäistapauksessa saada lähettimen, palvelimen tai muun sellaisen laitteen ylläpitäjältä taikka muulta välittäjänä toimivalta palvelun tarjoajalta yhteystiedot sellaisesta teleliittymästä, josta tekijän oikeuksien suojan kannalta merkittävässä määrin saatetaan yleisön saataviin tekijänoikeudella suojattua aineistoa ilman tekijän suostumusta. Tiedot tulee antaa ilman aiheetonta viivytystä. Tietojen luovuttamista koskevan asian käsittelyssä noudatetaan, mitä oikeudenkäymiskaaren 8 luvussa säädetään.

Edellä 1 momentissa tarkoitettuja yhteystietoja saaneeseen tekijään tai hänen edustajaansa sovelletaan, mitä sähköisen viestinnän tietosuojalain (516/2004) 4, 5, 8, 19, 31, 41 ja 42 §:ssä säädetään viestinnän luottamuksellisuudesta ja yksityisyyden suojasta, viestien ja tunnistamistietojen käsittelystä, tietoturvasta, ohjauksesta ja valvonnasta, pakkokeinoista sekä rangaistuksista.

Tässä pykälässä tarkoitetun tekijän tai hänen edustajansa on korvattava tietojen luovuttamismääräyksen täytäntöönpanosta aiheutuneet kulut sekä mahdollinen vahinko lähettimen, palvelimen tai muun sellaisen laitteen ylläpitäjälle taikka muulle välittäjänä toimivalle palvelun tarjoajalle.
"
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.1.2008 @ 22:49

1231.1.2008 0:02

Tämäkin asia on taas juuri niinkuin se luetahan, ja luetahan yhreksän tavalla.

Eli meillähän rikoslakiin on jo otettu säädökset siitä, että yksittäistapauksissa tuomioistuimen päätöksellä tietoja voi saada ja minä tulkitsen tuota EU-tuomioistuimen päätöstä niin, että tietojensaannin kynnys on entisestään noussut pikemminkin kuin laskenut!

Tuo tuomiolauselman perustelu joka sanoo: "Maat voivat kuitenkin säätää kansallisia lakeja, jotka mahdollistavat tietojen luovuttamisen. Nämäkin lait pitää kuitenkin tasapainottaa oikeudenmukaisesti, ettei yksityisyyden suojaa uhrata omistusoikeuksia vaalittaessa.", viittaa minun mielestäni selvästi siihen.

Eli jo säädettyjen lakienkin soveltamisessa tuomioistuinten pitää ottaa tuo ko. perustelu huomioon ja tämä tarkoittanee sitä että todellista näyttöä on oltava, pelkkä epäily ei riitä.

1331.1.2008 1:24

Lainaus:

Kun olen laillisesti hankkinut jonkin teoksen - olkoon vaikka elokuva - niin omistusoikeus on sitä, että saan tehdä sillä mitä haluan, minähän omistan sen. Tekijänoikeus on sitä, että halutaan rajoittaa asioita, joita saan omistamallani teoksella tehdä. En saa välttämättä kopioida sitä (salausrajoitukset), katsoa haluamallani laitteella tai muuttaa sitä toiseen muotoon.
Nyt ehkä meni vähän ohi...Eikös tämä to väki halua ostamattoman materiaain katsomisen/kuuntelemisen/levittämisen//myymisen ym loppuvan? Tekijänoikeus suojaa tuotosta... ja oikeuden omistaja tekee sillä mitä haluaa. myy tai antaa oikeuksia tai jakaa ilmaiseksi. Jos ostat levyn kaupasta, omistat kyllä median, mutta et sisältöä. Medialla saat tehdä mitä haluat. vaikka polttaa takassa eikä kukaan syytä mistään. ympäristörikoksesta ehkä. Mutta et saa sisältöä käyttää ja esittää julkisesti tai myydä sitä muille.
Jos tosiaan ostat teoksen oikeuksineen niin sittenhän saat tehdä sille mitä haluat, mutta levyllinen musiikkia tai elokuva oikeuksineen ei ehkä löydy anttilasta 20 eurolla. Niitä voi kyllä kuka tahansa ostaa teoksen omistajilta, mutta hintaan pitää lisätä vähän nollia.

Asiasta tähän... Nuo ifpin kommentit: "suurin yksittäinen este musiikkiteollisuuden kasvulle". Miksi musiikkiteollisuuden kasvu on joku universaali itsestäänselvyys? Eikö musiikkiteollisuus voi kasvaa ilman marginaalista tappiota? Samalla lailliset nettikaupat kukoistavat kuin it yritykset ennen kuplaa.
Mutta niinhän se menee. On helpompaa läpsytellä huulia ja syytellä sinne ja tänne kun tuote haisee eikä asiakkaita kiinnosta...ainakaan maksaa. Oikeaan markkinointiin ja tuotekehitykseen tarvitaan osaajia, ei suunpaukuttajia.

MUTTA. Vähän turhaahan se on järjestöjä syyttää kuluttajien päälle hyökkäämisestä. Oikestaan se on niiden leipä ja siitä niille maksetaan. Ehkä tällainen agressiivisuus johtuu pelosta oman leivän kaventumisesta. Tosiasiassa näille järjestöille kuitenkin maksetaan juuri tästä "oikeuksien puolustamisesta" ja p.ska saadaan alihankkijan niskaan eikä levy- ja tuotantoyhtiöiden ja elokuvastudioiden. Oikeasti kuitenkin nehän näitä järjestöjä rahoittaa.
Oikeat oikeuksien omistajat on viimeaikoina kuitenkin näköjään alkaneet nähdä vapaamman levityksen edut. Ja mitä enemmän rahoittajat kallistuvat nettilevitykseen, sitä agressiivisemmiksi ovat to järjestöjen lausunnat käyneet. Taitaa nuo lakisäädökset olla viimeinen oljenkorsi imperiumissa.
Ei välttämättä kuitenkaan kestä. On ne isommatkin yritykset kaatuneet. Noille järjestöille on tainnut viimisen 20 vuoden aikana tulla "ilmaista" rahoitusta aika paljon. Nyt yritetään uhkaavilla heitoilla näyttää jonkunlaista katetta kaikelle sille rahavirralle.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.1.2008 @ 01:53

1431.1.2008 4:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti vallu88:
Suomi jostain syystä hyväksyy kiltisti kaiken mitä eu viisaudessaan sanelee. Täytynee äänestää vihreitä seuraavissa eduskunta, kunnallis ja eu vaaleissa!
Kannattaa tosiaan koittaa jokaisen hiukan tutkailla, mitä sieltä "viherpiiperryksen" takaa löytyy. Vihreät kuitenkin on jo nyt hallituspuolue ja melkoisen paljon fiksumman vaikutelman antanut verrattuna "isoihin". Tietoyhteiskuntapuolueella (vai-mikä-se-nyt-oli) on pitkä matka edes eduskuntapuolueeksi.

1531.1.2008 9:48

Siinähän voi käydä niinkin, että kun imuttaa jonkun vaikka biisin niin sitten ostaakin kaupasta kyseisen albumin. Esim. tämä Radioheadhän (?) laittoi nettiin "myyntiin" albuminsa. Siittä sai maksaa haluamansa hinnan ja lopulta yhtye tienasi enemmän drahaa, kuin "normaalista" levymyynnistä! Pitää aatella. "Laiton" imutus voi jopa lisätä "aitojen" levyjen myyntiä! (Sama tietenkin koskee kaikkea ladattavaa kamaa...9 :D

161.2.2008 12:38

Jos tätä katsoo palveluntarjoajan näkökulmasta, on tilanne hiukan paskamainen;

Luovuta tietoja -> asiakkaat katoavat -> firma nurin
Et luovuta tietoja -> TO-mafia nylkee perheesi -> firma nurin

Shit happens.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto