AfterDawn: IT-alan uutiset

Palveluntarjoajat valvomaan kansalaisten verkkokäyttäymistä Ranskassa

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 29.1.2008 17:00 Kommentteja (17)

Palveluntarjoajat valvomaan kansalaisten verkkokäyttäymistä Ranskassa Ranskan suunnitelmat sulkea tiedostojen jakamisesta P2P-verkoissa kiinnijääneet netin ulkopuolelle etenevät. Financial Timesin mukaan maassa valmistuu kesään mennessä laki, joka sallii sähköpostitse lähetetyt varoitukset kaikille, jotka lataavat musiikkia siitä maksamatta. Varsinaisen valvonnan hoitavat palveluntarjoajat.
Ranskassa suunnitellaan järjestelmää, jossa ilmaista musiikkia ladanneille lähetetään korkeintaan kaksi sähköpostivaroitusta. Mikäli luvattomuudet jatkuvat vielä tämänkin jälkeen, katkaisee palveluntarjoaja lataajan nettiyhteyden. Ratkaisu kuulostaa verkkomusiikkikauppojen kannalta järjettömältä, sillä se sulkee internetin ulkopuolelle musiikkilatauksista kiinnostuneet ihmiset, eli potentiaaliset asiakkaat.

Ranskan digitaalisista kopiosuojauskeinosta vastaavan organisaation Autorité de Régulation des Mesures Techniquesin sihteeri Jean Berbinaun mukaan tilanne laittomien latausten osalta oli maassa jo niin paha, että jotain oli tehtävä. "Meidän täytyy tehdä jotain, mutta tämä on ainoastaan siirtymäkauden ratkaisu, joka antaa toimialalle aikaa sopeutua ja ehkä rohkaisee uudistamaan liiketoimintamallia", hän perustelee lakiesitystä.

Totuus kuitenkin on, että musiikkiteollisuus on jo aloittanut muuttuneeseen markkinatilanteeseen sopeutumisen. Nyt kun Sony BMG:kin on saatu mukaan DRM-suojaamattoman musiikin myyntiin, tarjoavat kaikki suuret levy-yhtiöt vaihtoehdon tiukkaan kontrolliin kyllästyneille kuluttajille. DRM-suojaamatonta musiikkia voi helposti käyttää eri soittimissa ja soittimilla ilman pelkoa yhteensopivuusongelmista.

Varoituksia voivat Berbinaun mukaan saada myös vain vähän laittomuuksia harjoittavat verkkokansalaiset. "Niitä (posteja) lähetetään IP-osoitteen mukaan. Tämä ei ole suurikaan tekninen haaste", hän maalailee.

Mielenkiintoista nähdä, miten Ranskassa aiotaan käytännössä toteuttaa sähköpostien lähettäminen IP-osoitteiden perusteella oikeille henkilöille.

Ranskan suunnitelmat vaatinevat myös kalliita investointeja, sillä liikennettä pitää jollain tapaa tarkkailla ei-toivotun liikenteen erottamiseksi. Tämä vaatii panostuksia sekä tekniikkaan että henkilöstöön. Lasku kaikista investoinneista päätynee asiakkaiden maksettavaksi.

Vähemmän yllättäen levyteollisuuden etujärjestö IFPI on iloinnut Ranskan asettamasta esimerkistä ja näkisi mielellään muiden maiden seuraavan perässä. IFPI:n yksi vuoden 2008 päätavoitteista onkin sysätä vastuu verkkopiratismista palveluntarjoajille.

Toivottavasti muissa maissa ei lähdetä Ranskan viitoittamalle tielle, jossa isoveli valvoo kansalaisten verkkokäyttäytymistä. Ranskalaisilla valvonta on todellisuutta ensi kesästä alkaen.

Edellinen Seuraava  

17 kommenttia

129.1.2008 17:39
RIVER2
Inactive

Oikeasti en uskonut että tämä olisi missään maassa mahdollista. Mutta näyttänee siltä että ihmisten oikeutta päästä käsiksi tietoon ja informaatioon internetissä todella rajoitetaan. Ranskassa tilanne on todella paha. Tervetuloa isoveli vaan Ranskaan, maahan jossa tekijänoikeudet ovat SENSUROINTIOIKEUS.

Mitähän palveluntarjoajat ovat tästä mieltä? Odotellaan vaan kunnes asiakkaat karkkoavat yksi kerrallaan pois. Luulisi että teknologiamaassa edes joku asettuisi tuollaista hanketta vastaan.

Lainaus:
Toivottavasti muissa maissa ei lähdetä Ranskan viitoittamalle tielle, jossa isoveli valvoo kansalaisten verkkokäyttäytymistä.
Hyvä että myös Afterdawnissa poistutaan siltä samalta "neutraalilta" linjalta ja sanotaan asiat niin kuin ne ovat. Parhaat uutisethan täällä on.

229.1.2008 18:01

-

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.11.2010 @ 00:36

329.1.2008 18:13

jees, palveluntarjoajat varmaan hyppivät onnesta kun potkivat näitä warettajia jotka omistavat kaikkein kalliimmat nettiliittymät pois verkostaan. ja mikäpä estää sitten ottamasta uutta nettiliittymää vaikka kaverin nimellä?? tyhmiä nuo patonki ihmiset. vetävät kohta vertoja usa:lle

429.1.2008 18:53

Onhan sähköposti tietenkin parempi keino kertoa ihmisille laittomasta lataamisesta, kuin USAssa saatava haaste oikeuteen. Itse ainakin valitsisin sähköpostin.

Ja jokainen vähän valveutuneempi täällä tietää, että liikenne on helppo salata ja ei toi IP-ositteiden peruteella lähetetty e-mail todellakaan saavuta kohdettaan kovin usein.

529.1.2008 19:04

Olen tässä miettinyt, että olisiko tässä taustalla "saarelat". En ihmettelisi, jos presidentti Sarkozyn uusi malli-tyttöystävä, jonka suhteet mediateollisuuteen eivät yllättäisi, olisi tässä jotenkin mukana. Sarkozyhan on ollut erittäin suopea mediateollisuuden vaatimuksille ( lähde http://fin.afterdawn.com/uutiset/arkisto/11964.cfm ). Rakkaus nimittäin saa ihmeitä aikaan =D. Ranskassahan Sarkozya vastustaa jo kaksi prosenttia vaille puolet kansasta ( lähde http://www.yle.fi/uutiset/haku.php?actio...colas%20sarkozy ), eikä tuo ainakaan hänen suosiotaan lisää. Saa nähdä rupeavatko ihmiset boikotoimaan esim. jättämällä ostamatta monikansallisten levy-yhtiöiden tuotteita.

Lainaus:

Vähemmän yllättäen levyteollisuuden etujärjestö IFPI on iloinnut Ranskan asettamasta esimerkistä ja näkisi mielellään muiden maiden seuraavan perässä.
Voisivat lopettaa rahastamisen, kuten idolsin ja panostamaan oikeaan musiikkiin, jota ei ole tehty pelkästään rahan tekeminen mielessä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.1.2008 @ 19:08

629.1.2008 19:31
jmpk
Inactive

huh.. viimeinen lause pelasti. Hyvin kerkeää pois alta

729.1.2008 19:41

Tolleen ihan jos rahasta puhutaan,ehkä Ranskalaisten kannattaisi valvoa pankkejaan ;).Sillä summalla mitä äsken siellä meni,jaettaisiin kansalle monta vuotta mediaa ilmaiseksi :)

829.1.2008 20:08

Jos meinaa seurata koko P2P liikennettä niin huh huh. Tuo tulee kuluttajille kalliiksi.

Ja mistä voi tunnistaa mikä on laitonta ja mikä ei? Joku pistää nettiin kotivideon mikä on samalla nimellä kuin joku leffa. Sukulaiset jotka on saaneet torrentlinkin imuttaa videon ja menettää internetyhteyden? Ei varmaankaan tullut tuo lakia säätäneiden mieleen.

929.1.2008 20:30

Mikähän tässä nyt on kun ei mene päättäjien kalloon? Kun sielläkin on selvästi huomattu, ettei ilmaisen kulttuurin nauttijat ole mikään pieni vähemmistö, niin eikö kansaa voisi asiasta myös kuunnella? Ei niitä asioita näin hoideta, kuten ei kieltolaillakaan poisteta alkoholia.

1029.1.2008 20:52

eikös videopalveluista ollut (youtube yms yms) puhetta että kyseiset palvelut aloittaisivat teräväpiirto pätkät ja niitä pääsisi latailemaan koneelle p2p systeemejä hyödyntäen?
samoin myös nuo elokuvastudioiden/sarjojen julkaisu netissä laillisesti siirtyisi jossainvaiheessa kyseiseen systeemiin?

toisaalta aina on olemassa proxyt joilla pääsee aika vaivattomasti surffaamaan anonyymisti ja lataamaan.

mahtavatkohan ruveta kyttäämään kaistankulutusta vai yhteystapoja millä tavara liikkuu.

1129.1.2008 21:22

Tämä tulee varmasti nopeuttamaan Ranskassa siirtymistä nettiliikenteen kryptaukseen. Parin vuojen sisään p2p liikenteestäkin tulee ainakin osittain kryptattua. Palveluntarjoajat joutuvat sitten panostamaan aivan hirveesti jos aikovat kaikki salaukset purkaa..

1229.1.2008 22:35

No mitenköhän ranskan investoinnit siihen sanoo kun kaikki raksuttaa 256/256 yhteyksillä???
Operaattorit menevät vararikkoon ja lopettaa p2p liikenteen valvomisen jos haluaa leipänsä pitää.
Että sellainen päivä tänään.

1329.1.2008 23:56

Millä tekniikalla laitonta jakamista voidaan mukamas edes valvoa? Eihän kaikkea P2P- ja torrentliikennettä voida tuomita heti laittomasti, ja vaikka käyttäjä x lataisikin tiedostoa, joka olisi nimetty niin että se saattaisi sisältää tekijänoikeudella suojattua materiaalia, eihän operaattori voi tietää sisältääkö tiedosto oikeasti tällaista materiaalia. Asian tarkistamiseksi operaattorin olisi itse ladattava tiedosto ja tarkistettava onko sitä laitonta jakaa, jolloin operaattori itse rikkoisi lakia.

Lisäksi vielä useista torrent-ohjelmista protokollan salauksen saa päälle vain laittamalla oikeaan kohtaan ruksin, jolloin operaattorilla ei voi olla mitään havaintoakaan, mitä siellä liikkuu.

Tämä on siis vain oma käsitykseni asiasta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.1.2008 @ 23:58

1430.1.2008 8:00

Pitäisi tehdä koko maailman kattava Lan verkko, sitten olisi turha ruveta yhteyksiä pätkimään. :D

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.1.2008 @ 08:01

1530.1.2008 11:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jip2:
Pitäisi tehdä koko maailman kattava Lan verkko, sitten olisi turha ruveta yhteyksiä pätkimään. :D
Samalla lailla siinä operaattoreita tarvitaan ylläpitäämään kytkimiä ja reitittimiä...

1630.1.2008 15:25

Ihan ei ole aihetta pystytty objektiivisesti uutisoimaan.
Ranskahan ei ole esittänyt mitään virallista ja nämä suunnitelmathan ovat vain maksimi toimenpiteitä, kuten oikeudenkäynnin alkaessa ilmoitetaan "odottaa jopa 12 vuoden tuomio" ja sitten tulee pari kuukautta ehdollista.
Financial Times on luotettava lehti jos seuraa bisnesmaailmaa, mutta kuten lehteä enemmän seuraavat tietävät, osa tulevaisuuden jutuista on pilvilinnojen rakentelua ala jenkit.
Eli ennenkuin mitään päätöstä on tehty, kannattaa tähänkin uutiseen suhtautua "lievällä" varauksella.

1731.1.2008 9:53

Jaaha, elikä palataan kunnon kansalaisten holhouksentäytteiseen sensuuriyhteiskuntaan Ranskassa! :(

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.1.2008 @ 09:54

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Viimeisimmät uutiskommentit

Uutisarkisto