AfterDawn: IT-alan uutiset

Qtraxin beta-testaus käynnistyy ilman levy-yhtiöiden hyväksyntää?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 28.1.2008 13:49 Kommentteja (14)

Qtraxin beta-testaus käynnistyy ilman levy-yhtiöiden hyväksyntää? Qtrax-nimellä kulkevasta musiikkipalvelusta on liikkunut huhuja jo muutaman vuoden ajan ja nyt näyttää siltä, että palvelun julkinen beta-testaus pääsee tänään vihdoin käyntiin.
Qtrax tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden ladata ilmaiseksi musiikkia 25 miljoonan kappaleen valikoimista, joihin lukeutuvat mm. EMI:n, Sony BMG:n, Warner Music Groupin (WMG) ja Universal Music Groupin (UMG) listoilta löytyvien artistien ja yhtyeiden tekemät kappaleet. Microsoftin DRM-suojauksilla ja palvelun toiminnan rahoittavilla mainoksilla varustetut musiikkikappaleet ladataan tietokoneelle ohjelman käyttämän P2P-verkon avulla.

Itse Qtrax-ohjelmisto perustuu avoimen lähdekoodin Songbird-ohjelmaan ja tällä hetkellä ohjelmasta on tulossa versiot Windows- ja Mac OS X -käyttöjärjestelmille. Microsoftin DRM-suojauksien vuoksi kappaleita ei toistaiseksi pysty siirtämään iPod-soittimiin, mutta Qtraxin toimitusjohtaja Allan Klepfisz lupasi, että tulevaisuudessa DRM-suojatut kappaleet saa siirrettyä myös iPodeihin. Microsoftin DRM-suojauksia tukevissa kannettavissa mediasoittimissa palvelun kautta ladattujen kappaleiden pitäisi toistua ongelmitta.

Qtraxin tulevaisuus ei kuitenkaan näytä tällä hetkellä kovin valoisalta, sillä levy-yhtiöistä sekä Warner, EMI että Universal ovat kiistäneet tiedon, jonka mukaan heillä olisi sopimus Qtraxin kanssa musiikin jakelusta. EMI ja Universal ovat kuitenkin neuvotelleet yrityksen kanssa musiikin mahdollisesta nettijakelusta. Qtrax teki viime vuonna sopimuksen Sonyn kanssa jakeluoikeuksista, mutta Sony on ollut toistaiseksi vaitonainen sopimuksen nykyisestä tilanteesta. Klepfiszin mukaan kaikki sopimukset ovat jo käytännössä valmiita, joten toivottavasti Qtrax käynnistyy suurten levy-yhtiöiden hyväksynnällä.

Sopimuksellisten ongelmien lisäksi Qtraxin käynnistyminen on vielä kysymysmerkki, sillä beta-testauksen piti käynnistyä tänään aamupäivällä, mutta ainakaan toistaiseksi Qtrax-ohjelman lataaminen ei onnistu Qtrax-sivuston kautta. Apple ei ole myöskään ilmoittanut oman FairPlay-nimellä tunnetun DRM-tekniikan lisensoinnista, joten yrityksen lupaukset iPod-yhteensopivuudesta ovat hataralla pohjalla.

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

128.1.2008 15:55

Ja niin pitkään kun musiikkia tarjotaan DRM-suojauksen kanssa, on ihan turha kuvitella että nykyinen käyttäjistö lataisi sitä, kun tarjolla on aivan yhtä nopeista lähteistä samat kappaleet suojaamattomana.

228.1.2008 17:28

Kyllä se näyttäis niin suosittua olevan että ei sivut edes aukea.

328.1.2008 22:49

kyllä näyttää olvan tosiaan beta versio.

ei pääse sivustolle ei.

428.1.2008 23:16

Paremmin ehkä pääsee tälle Qtrax-ohjelman lataussivulle, mutta toistaiseksi sitä ei kuitenkaan voi ladata:

http://www.qtrax.com/download.php

"Beta download available at midnight, est!" siellä väitetään.529.1.2008 7:15

Nyt sai ohjelman ladattua. Musiikin lataaminen taitaa olla vähän hiljasempaa.

629.1.2008 7:53

Joo oon nyt yrittänyt ton ohjelman kanssa toimia mutta kun ei löydä mitään vaikka laittas hakua mihin vaan ? Jos joku on saanut toimimaan ni kertooks joku miten? :DD Taitaa muuten jäädä tän ohjelman elinkaari lyhyeksi jos ei edes levy-yhtiöt hyväksy.

729.1.2008 10:04

Tein tunnuksen sinne ni alko biisejä löytyy mutta kuuntelu onkin sitten toinen juttu. A) Network Timeout B) koko ohjelma jää jumiin ja kaatuu.

829.1.2008 11:36

Saksalaiset (Computerbild) väittävät, että Qtrax-palvelu on Pohjois-Amerikan ja Saksan lisäksi toiminnassa vain kuudessa muussa Euroopan maassa. Mitkä nämä kuusi muuta maata ovat, jää arvoitukseksi, sillä niitä en ole mistään saanut selville. Sen paremmin kuin saanut vahvistusta saksalaisten väitteelle. Ei edes Qtrax:in omilta sivuilta asia selviä.
Ohjelman lataaminenkaan ei onnistunut kuin proxyn kautta, joten vaikeuksia taitaa olla jatkossa sen käytössäkin.

Niin, latausta voi yrittää nyt täältä:

http://www.qtrax.com/download.html

No jo löytyivät Euroopan Qtrax-maat:
Iso-Britannia,Irlanti, Italia, Puola, Ruotsi, Saksa ja Tanska.
Olivat rekisteröintiosassa ohjelmaa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.1.2008 @ 12:07


929.1.2008 12:02

Itse sain tuon ohjelman ladattua ja toimimaan mitään ongelmia mutta en ole sinne vielä rekistöröitynyt.

1029.1.2008 12:12

Itsekkin sain toimimaan ilman mitään rekisteröitymisiä. Qtraxin omilta sivuilta ei lataaminen onnistunut mutta tästä linkistä toimi: http://qtrax-cdod-r1.vitalstreamcdn.com/...indows-i686.exe

1129.1.2008 23:43

Näyttää toimivan ihan ok ja mp10 toistaa mutisematta :) Huippu juttu!

1229.1.2008 23:51

En tiedä latasinko sitenkään oikein?
latasin iron maidenin yhen biisin ja näyttää soivan 6:des eri biisi.

132.2.2008 18:03

Miten saatte toimii?? aina kun mä yritän ladata biisin, ni tulee vaan että "downloads coming soon!"


AMD X2 4200+ @2508Mhz | Club3D X1950 PRO (passive cooling) @ 621Mhz, 796Mhz | DDR-RAM 2gb | Asus A8N-SLI Deluxe | Creative X-FI Xtreme Gamer Fatal1ty 64Mb X-Ram | Vista Ultimate |

142.2.2008 18:10

Sama juttu täälläkin.
Kyllästyin koko hommaan ja poistin ohjelman koneelta. Kiltisti uskon, ettei ole tarkoitettu suomalaisille.
Jostain luin, ettei niillä ole todellakaan lupaa jakaa sisältöä siten kuin ovat väittäneet ja tässä uutisessakin jo alunperin vihjattiin.Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto