AfterDawn: IT-alan uutiset

P4P:n tavoitteena on optimoida P2P-liikenteen sujuvuus

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 25.1.2008 15:07 Kommentteja (5)

P4P:n tavoitteena on optimoida P2P-liikenteen sujuvuus P2P-liikenteen suuri suosio on aiheuttanut vuosien saatossa huomattavia ongelmia internet-operattoreille, jotka koettavat parhaansa mukaan löytää keinoja, joiden avulla P2P-liikenteen saisi kulkemaan mahdollisimman jouhevasti operaattoreiden omissa verkoissa.
Ongelmien korjaamiseen on olemassa useita eri keinoja, joista (Distributed Computing
Industry Associationin
(DCIA) perustaman P4P Working Group -työryhmän (P4PWG) kehittelemä P4P-kehys kiinnostanee sekä internet-operaattoreita että P2P-ohjelmien tekijöitä. P4P:n idea on luoda erillinen ohjeistuskerros, joka osaa kertoa P2P-ohjelmille mitä kautta tietoja kannattaa siirtää, jotta tietoliikenneverkko kuormittuisi mahdollisimman vähän. Parhaimmillaan verkkojen kuormitus laskisi jopa 60 prosenttia, jos P2P-ohjelmat hyödyntävät P4P:tä.

P4P:n toiminta perustuu pitkälti internet-operattoreiden pitämiin iTracker-palvelimiin, joilta P2P-ohjelmat saavat tietoonsa tietoverkon perustietoja, mahdollisia rajoituksia ja verkon rakenteen. Näiden tietojen avulla P2P-ohjelmat voivat välttää verkon solmukohtia dataa siirrettäessä ja samalla löytää toisia käyttäjiä, jotka käyttävät samoja P2P-verkkoja.

P4P:n avulla internet-operaattorit voivat säästää huomattavia summia rahaa, sillä oman runkoverkon ulkopuolelle menevää liikennettä saadaan parhaassa tapauksessa pienennettyä huomattavasti ja käytössä olevaa verkkoa saadaan kuormitettua tasaisemmin. P2P-verkkojen käyttäjille luvassa on luotettavammat yhteydet, joiden myötä myös tiedonsiirtonopeus saattaa parantua. P2P-ohjelmiin täytyy kuitenkin erikseen lisätä P4P-tuki, jotta uudistuksia voidaan hyödyntää. Tällä hetkellä mm. Skype ja BitTorrent ovat mukana DCIA:n toiminnassa, joten ohjelmistopuolen tuki P4P:lle saattaa ilmaantua pian kyseisiin ohjelmiin.

P4P:n testaus alkaa tässä kuussa, kun internet-operaattori Verizon ja Pando-ohjelman kehittäjät aloittavat omien järjestelmien koekäytön. Myös AT&T- ja Telefonica-operaattorit aikovat testata P4P:n toimintaa lähiaikoina. P4P:n kehityksessä on tällä hetkellä mukana yhdeksän yritystä, joihin internet-operaattoreiden lisäksi kuuluvat mm. verkkolaitteita valmistava Cisco ja SSL-sertifikaatteja myöntävä Verisign.

P4P:n avulla voisi P2P-liikenteen lisäksi helpottaa myös muita liikennöintimuotoja, kuten suurten tiedostojen lataamista ja verkkopelaamista.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

125.1.2008 18:16
RIVER2
Inactive

Kuulostaa todella hyvältä! Toivottavasti toimii niinkuin pitääkin, sillä operaattoreilla taitaa muutenkin olla jos jonkinlaisia ongelmia noiden P2P-verkkojen kuormituksen kanssa. Sitten tarvittaisiin vähemmän niitä suodattimia ym. paskaa. On myös hienoa että ovat saaneet noin monta yritystä mukaan tähän hankkeeseen ja että P2P-verkot jatkaa kehittymistään.

225.1.2008 19:16

Haiskahtaa myös siltä, että siirtyvää sisältöä voidaan tarkkailla entistä paremmin kun kulkee määrättyjä polkuja.

325.1.2008 22:40

Ajattelin aivan samaa

425.1.2008 23:02

Kieltämättä homma vähän haistakahtaa, vaikka teknisesti ottaen kuulostaakin hyvältä suunnitelmalta.

Tämä ei tosin auta siihen tosiasiaan, että Suomessa ainakin on rakennettava nopeampia verkkoja. Kuitua vaan lisää ja valtio mukaan tukemaan toimintaa. Näinhän Ruotsissakin on saatu kunnon verkko aikaan.

525.1.2008 23:50

P2P-verkkoja voidaan tarkkailla jo nyt, kryptattua tai ei. Operaattorit voisivat halutessaan pysäyttää P2P-liikenteen vaikka kokonaan, mutta se ei välttämättä tekisi kovin hyvää afääreille.

Tästä P4P-järjestelystä tosin saattaa seurata TO-mafian valitusta siitä, miten internetoperaattorit tukevat piratismia. Toisaalta silloin internetoperaattorit saattavat liittyä piraattien rivistöihin taistelussa TO-mafiaa vastaan välttyäkseen menettämästä asiakkaitaan.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto