AfterDawn: IT-alan uutiset

Kuluttajavirasto: kuluttajat huomioitava tekijänoikeuksissa

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 25.1.2008 18:01 Kommentteja (12)

Kuluttajavirasto: kuluttajat huomioitava tekijänoikeuksissa Kuluttajaviraston tuoreimmassa Ajankohtaista kuluttajaoikeudesta -lehdessä on mielenkiintoinen artikkeli, jossa puututaan nykyisen tekijänoikeusjärjestelmän epäkohtiin. Jutun otsikossa jo todetaan yksi tekijänoikeuksien käsittelyssä usein unohtuva keskeinen seikka: "Tekijänoikeuksia turha puida ilman kuluttajaa".
Jutussa Kuluttajavirasto puuttuu siihen, että tekijänoikeusasioissa tuotteiden käyttäjät ja ostajat tuntuvat alvariinsa unohtuvan säännösten valmistelutyössä. Esimerkkinä mainitaan kotikopiointiin liittyvät hyvitysmaksut, jotka virastonkin mielestä kaipaavat laajapohjaista keskustelua.

"Tekijänoikeudet ja niihin liittyvät velvollisuudet on syytä luoda tekijöiden, teollisuuden ja kaupan alan lisäksi myös kuluttajien kannalta kohtuullisiksi. Jos kuluttajien asemaan ei kiinnitetä riittävää huomiota, vaarana on, että kuluttajat kokevat sääntelyn epäoikeudenmukaiseksi. Tällöin kynnys ryhtyä esimerkiksi laittomaan kopiointiin saattaa madaltua", lehdessä osuvasti kirjoitetaan.

Esimerkiksi kuluttajia nykyjärjestelmässä hämmentävästä käytännöstä Kuluttajavirasto nostaa hyvitysmaksut, jotka ennen tunnettiin kasettimaksuina.:
"Tekijänoikeuslaissa määrätty hyvitysmaksujen (ent. kasettimaksujen) periminen on perustunut tekijänoikeudenhaltijoiden hyvittämiseen kotikopioinnin aiheuttamasta tulon vähentymisestä. Maksuja on viime vuosina ulotettu uusiin tallennusmuotoihin, kuten DVD-levyihin ja opetusministeriö, tekijänoikeusteollisuuden myötävaikutuksella, on pyrkinyt laajentamaan maksupohjaa edelleen. Viime vuoden lopussa opetusministeriö esitti, että maksut tulisi ulottaa myös vielä uudempiin tallennusmuotoihin, kuten HD-DVD- ja Blu-Ray-levyihin. Epäselvyyttä on vielä siitä, koskisivatko maksut myös esim. USB-tikkuja tai muita muistikortteja. Kuluttajan näkökulmasta maksut ovat ongelmallisia: kun esim. netistä saa ladata vain laillisia, eli maksullisia, teoksia, miksi pitäisi vielä maksaa tallennusformaatista hyvitystä tekijälle? Jos tallentaa ohjelmia digiboksille vain siirtääkseen katseluajankohtaa, kärsiikö tekijänoikeuden haltija? Jos haluaa tallentaa CD-ROM-levylle itse digikameralla perhejuhlista ottamiaan valokuvia katsellakseen niitä kameran näytön sijasta kotitietokoneella, ei tunnu reilulta maksaa hyvitystä tekijänoikeuden haltijoille CD-ROM-levyn hinnassa. Maksupolitiikan muuttaminen tässä siirtymävaiheessa, kun tekijänoikeusasioita ollaan avaamassa laajempipohjaiselle keskustelulle, tuntuisi hätiköidyltä. Kuluttajavirasto on tehnyt tästä asiasta aloitteen Kauppa- ja teollisuusministeriölle."
Kuluttajaviraston aiheellisiin pohdintoihin on helppo yhtyä. Kuluttajavirasto kritisoi myös tekijänoikeuksien siirtämisestä Opetusministeriöstä Työ- ja elinkeinoministeriöön laadittua selvitystä, jossa unohdettiin tyystin kuluttaja. Virasto kertookin muistuttaneensa työtyhmää näkökulman avartamisesta ja EU:n yleisperiaatteesta, jonka mukaan kuluttajanäkökulma tulisi ottaa huomioon kaikilla politiikan lohkoilla.

Hallitushan päätti marraskuussa 2007, että tekijänoikeusasiat säilyvät opetusministeriössä ja teollisoikeudet työ- ja elinkeinoministeriössä. Virasto kuitenkin lupailee artikkelissaan myös mahdollisuutta paremmasta tulevaisuudesta.

Kuluttajavirasto kertoo, että tekijän- ja teollisoikeuksien hallintoa koskevissa neuvotteluissa päätettiin kehittää tekijänoikeustoimikunnan roolia ja työtapoja nykyisen toimikunnan kauden päätyttyä vuoden 2007 lopussa. Tekijänoikeustoimikunta asettaa lainvalmistelun suuntaviivat, mutta lainvalmistelutyö tehdään kutakin hanketta varten opetusministeriön perustamassa työryhmässä, johon kootaan asianmukainen edustus eri tahoilta. Lisäksi hallitus on luvannut kutsua kerran vuodessa koolle tekijänoikeusfoorumin, jonne voivat osallistua tekijänoikeuksien haltijat, niitä käyttävät yritykset ja kuluttajien näkökulman edustajat.

Lue myös Piraattiliiton juttu aiheesta.

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

125.1.2008 18:20

Lainaus:
Jos haluaa tallentaa CD-ROM-levylle itse digikameralla perhejuhlista ottamiaan valokuvia katsellakseen niitä kameran näytön sijasta kotitietokoneella, ei tunnu reilulta maksaa hyvitystä tekijänoikeuden haltijoille CD-ROM-levyn hinnassa.
Aivan. Kerrankin joku korkeampi taho viitsii ottaa tähän kantaa. Kuluttajaan kun ei katsokaas kuitenkaan voi luottaa, että jos kuluttaja sanoo käryttävänsä ostamansa levyn täyteen itseottamiaan kuvia. Rahastetaan silti. Varmuuden vuoksi.

225.1.2008 18:37
Henull
Inactive

Hyvä että kuluttajavirastoki ottaa kantaa asiaan, on se kuitenki vähä vakuuttavempi huutaja ku matti meikäläinen.

btw: Kuluttajavirasto: kuluttajat huomioitava _tekijänoikeksissa_ ;)

325.1.2008 19:31

Jaha, kuluttujavirastokin on jo herännyt, hieno juttu.

425.1.2008 21:18

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 19:37

525.1.2008 21:42

Mikäs tuossa, herätään vaikka jälkijunassa. Vahinko on jo tapahtunut mielestäni...

Joskus kun on itsekin pakko ostaa cd/dvd:tä niin tilaan ulkomailta. Ei todellakaan kiinnosta maksaa 0,73€/levy hyvitystä tekopyhälle firmalle.

Hyvä esimerkki:

Lainaus:
Verbatim DVD+R 16X media 4.7GB, 100 kpl spindle,
Suomesta hyvitysmaksuineen 117.90 €!!!
Tallinnan varastosta ilman hyvitysmaksua 29.90 €

Kummastakohan kannattaa tilata? Sitten ihmetellään seuraavaa:
Lainaus:
Tällöin kynnys ryhtyä esimerkiksi laittomaan kopiointiin saattaa madaltua", lehdessä osuvasti kirjoitetaan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.1.2008 @ 21:43

625.1.2008 21:55

Lainaus:
Hyvä esimerkki:

Lainaus:
Verbatim DVD+R 16X media 4.7GB, 100 kpl spindle,
Suomesta hyvitysmaksuineen 117.90 €!!!
Tallinnan varastosta ilman hyvitysmaksua 29.90 €

Kummastakohan kannattaa tilata? Sitten ihmetellään seuraavaa:
Lainaus:
Tällöin kynnys ryhtyä esimerkiksi laittomaan kopiointiin saattaa madaltua", lehdessä osuvasti kirjoitetaan.

Ja parastahan siinä on se, että kyseessä on sama liike ja sama sivusto.
Mutta hyvä että joku ylempikin taho on herännyt pitämään kuluttajien puolta.

725.1.2008 22:49

Itseasiassa, kun tallenteet sisältävät hyvitysmaksun, se suorastaan velvoittaa kuluttajaa kopiointiin: "tästä kopionnistahan minä olen joutunut jo maksamaan". Ja oikeastaan senhän pitäisi tehdä kopioinnista täysin laillistakin, koska siitä joutuu maksamaan hyvitysmaksun, joka siis korvaa kopioinnin aiheuttamat tulonmenetykset.

825.1.2008 23:57

Eli jos ymmärsin oikein, kun poltan itse ottamiani kuvia cd:lle/dvd:lle ja olen maksanut levystä hyvitysmaksun, minun kuuluisi saada osa hyvitysmaksusta itselleni. Koska eikös tuossa uutisessa sanottu sen olevan hyvitystä tekijänoikeuden haltijoille ja kyllä minulla on oikeudet omiin kuviini. Eikö totta?

927.1.2008 16:04

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti OzKu1:
Eli jos ymmärsin oikein, kun poltan itse ottamiani kuvia cd:lle/dvd:lle ja olen maksanut levystä hyvitysmaksun, minun kuuluisi saada osa hyvitysmaksusta itselleni. Koska eikös tuossa uutisessa sanottu sen olevan hyvitystä tekijänoikeuden haltijoille ja kyllä minulla on oikeudet omiin kuviini. Eikö totta?
tästä minulla heräs kysymys, että kenen taskuun nämä rahat menee? kaupan?

1027.1.2008 20:07

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti OzKu1:
Eli jos ymmärsin oikein, kun poltan itse ottamiani kuvia cd:lle/dvd:lle ja olen maksanut levystä hyvitysmaksun, minun kuuluisi saada osa hyvitysmaksusta itselleni. Koska eikös tuossa uutisessa sanottu sen olevan hyvitystä tekijänoikeuden haltijoille ja kyllä minulla on oikeudet omiin kuviini. Eikö totta?
tästä minulla heräs kysymys, että kenen taskuun nämä rahat menee? kaupan?

Hyvitys maksut menevät aina tekijänoikeuksien haltialle, tässä tapauksessa gramex ja kumpp. koska kyseessä on ns "kasetti maksu" joka aikanaan säädettiin kasetilta kasetille kopiontia varten jolloin varmistettiin artistille korvauksia. Nyt se vaan halutaan tuplata...

1127.1.2008 20:14

Tuli tutkittua vähän tuota Hyvitysmaksu.fi sivua ja sieltä löysin hyvitysmaksun palautus lomakkeen. Tuli mieleen, että voisin tavoistani poiketa käydä ostamassa vaikkapa 10 cd-r levyä ja pyytää niistä hyvitysmaksu takaisin, koska poltan/poltin itse ottamiani kuvia, jotta voisin antaa niitä sukulaisillen.

En kyllä usko, että sieltä tulisi sentin senttiä, mutta yrittänyttä ei laiteta.

1228.1.2008 8:24

Enpä tiennyt tuollaisen sivuston olemassaolosta mitään, hyvitysmaksun palautuslomake on nyt auki ja ainakin yksi hakemus lähtee tänään!

Edit* Asiasta hieman enemmän Maksusta vapautuminen

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.1.2008 @ 08:32

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto