AfterDawn: IT-alan uutiset

YouTube jälleen pannaan Turkissa

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 21.1.2008 12:16 Kommentteja (10)

YouTube jälleen pannaan Turkissa Turkkilaiset on jälleen suljettu YouTube-videopalvelun ulkopuolelle. Ankaralainen tuomioistuin esti pääsyn videopalveluun tulkittuaan osan videoista loukkaavan maan perustaja Mustafa Kemal Ataturkia.
Kyseessä on jo toinen kerta, kun YouTube asetetaan maassa pannaan samasta syystä. Turkissa on kiellettyä loukata maan perustajaa Ataturkia, jonka kuva roikkuu lähes joka viraston seinällä vielä 70 vuotta hänen kuolemansakin jälkeen.

Turkista sivustolle pyrkiville tulee ruutuun englannin- ja turkin kielillä ilmoitus, jossa kerrotaan pääsyn olevan estetty 17. tammikuuta tehdyn oikeuden päätöksen nojalla. Kiellon kestosta ei ole tietoa, mutta YouTube ilmoitti tiedotteella toivovansa nopeaa paluuta turkkilaisten päätteille.

Lähes vuosi sitten toinen tuomioistuin esti pääsyn YouTubeen osittain samasta syystä. Osa videoista loukkasi tuolloinkin Ataturkia, joka perusti Turkin Ottomaanien valtakunnan rippeille. Lisäksi loukkaavia videoita oli löytynyt myös maan nykyisistä johtohahmoista. Syyskuussa 2007 kolmas tuomioistuin asetti myös YouTuben kiellettyjen listalle, mutta kyseistä estoa ei koskaan pantu toteen.

YouTube-kohut ovat lisänneet Turkin sananvapauteen kohdistuvan kritiikin julkisuutta. Useat maan kirjailijat, mukaan lukien Nobel-voittaja Orhan Pamuk, ovat olleet syytettyinä "turkkilaisuuden" loukkaamisesta.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

121.1.2008 13:03

Ja tästä maastako pitäisi tulla EU-kuntoinen joskus ???
Kyllä pitää olla aika prkl heikko itsetunto , että Youtube videoiden kansalliset "loukkaukset" vaikuttavat henkilöön millääntavalla.

Säälittävää...

221.1.2008 13:21

Haistakaa kebabit vitt*

321.1.2008 18:05
pezkuu
Inactive

iha oikein... oppiipahan mitä ei saa tehdä

421.1.2008 18:33

Päivän läppä!!! xD

521.1.2008 20:39

Ankaralainen tuomioistuin todella on ankaranlainen. ;)

Tuossa laissa ei ole yhtään mitään järkeä. En ymmärtäisi lakia, vaikka kyseinen henkilö olisi elossa, mutta hän on kuollut jo lähes vuosisadan sitten. Ei tuossa ole mitään ideaa. Eikö heillä ole mitään pykäliä sananvapauteen liittyen? Ja eihän laissa ole mitään järkeä, jos se on ristiriitainen itsensä kanssa.

622.1.2008 13:44
Gagadu
Inactive

Eihän Turkkilaisia rättipäitä ole koskaan rinnastettu tavallisiin ihmisiin.
Ovat oma rotunsa kuten mustalaisetkin,eläkööt omissa reservaateissaan
ja vielä tuollaisia pitäisi ottaa mukaan samaan vesikelkaan E:uhun
ei koskaan toivottavasti.

722.1.2008 20:25

Nyt olisi Mehmedeillä anonyymin proxyn paikka! ?

82.2.2008 19:54

Kyse on tästä.[url=http://www.youtube.com/watch?v=g_leFiZMC3c&eurl=http://yahel.wordpress.com/2007/03/16/el-video-prohibido-en-youtube-ataturk-gay/][/url]Eli Ataturk oli perämiehiä. Hyvää ruotsalaisuuden päivää 2.2 vaan sinne turkkiin

93.2.2008 9:15

Muistetaas sitten pitää ne kommentit asiallisina.

"4. Ei solvauksia, rasismia, henkilöön kohdistuvia hyökkäyksiä, kiroilua jne. Hyvät käytöstavat kunniaan!"

LUE: Keskustelualueiden säännöt

103.2.2008 20:34

Tuosta siinä asiassa on kyse. Voittehan yrittää todistaa kommenttiani vääräksi.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto