AfterDawn: IT-alan uutiset

Macworld 2008: Apple esitteli Macbook Airin

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 16.1.2008 10:58 Kommentteja (25)

Macworld 2008: Apple esitteli Macbook Airin Macworldin alla kiertäneet huhut pitivät tällä kertaa yllättävän hyvin paikkaansa, kun Apple esitteli odotetusti huippuohuen ja kevyen uuden kannettavansa, MacBook Airin, tapahtuman avauspäivänä. Vain vajaat kaksi senttimetriä paksu ja 1,36 kilogrammaa painava virtaviivainen kannettava oli ehdottomasti avauspäivän eniten huomiota saanut laite.
MacBook Airia on hoikennettu uudella tekniikalla ja karsimalla varustetasoa. Laitteella Apple liputtaa langattoman tulevaisuuden puolesta. Suunnittelun lähtökohtana on ollut selvästi ollut ajatus, että (lähes) kaikki kytkennät koneen ulkopuolelle voidaan hoitaa langattomasti.

Laitteessa ei ole ollenkaan optista asemaa, vaan sen joutuu halutessaan hankkimaan ulkoisena. Apple on suunnitellut MacBook Airille oman Superdrive-aseman, joka saa virtansa suoraan MacBookin USB-portista. Superdriven saa itselleen hintaan $99.

Optisen aseman korvikkeeksi Apple on kehittänyt myös uuden ratkaisun, Remote Discin, joka valjastaa kodin toisen Macin tai tavallisen PC:n optiseksi asemaksi esimerkiksi ohjelmistoasennuksia varten. Remote Disc on Airin mukana toimitettava ohjelmisto, joka asennetaan etäasemana toimivalle koneelle. Tämän jälkeen etäkoneeseen voi syöttää ohjelman, jonka haluaa asentaa Airiin. MacBook-uutuus löytää Remote Discin verkosta, ja ohjelman asennus onnistuu samaan tapaan kuin sisäistä asemaa käytettäessä.

Myös liittimiä laitteesta on karsittu. USB 2.0 -liittimiä on vain yksi, eikä laitteessa ei esimerkiksi ole ollenkaan Ethernet-porttia. Mukana tulevalla adapterilla Ethernetin voi kuitenkin kytkeä USB-porttiin. USB-portin lisäksi laitteessa onkin vain 3.5-millimetrin audio-ulostulo ja pienikokoinen Micro-DVI-liitin ulkoisten näyttöjen kytkemiseen. Mukana tulevalla adapterilla näytöksi voi kytkeä joko DVI- tai VGA-liittimellä varustetun näytön, ja lisävarusteena on saatavilla myös S-video- ja komposiittiadapterit.

MacBook Airissa on 13.3-tuuman taustavalaistu TFT LED -näyttö, jonka natiiviresoluutio on 1280x800. Näyttöä vauhdittaa Intelin Graphics Media Accelerator X3100 -näytönohjain. Ulkoisen näytön resoluutio voi olla 1920x1200 samalla, kun koneen omassa näytössä näytetään natiiviresoluutioista kuvaa.

Näppäimistö on täyslevyinen qwerty-näppäimistö. Myös näppäimistö on taustavalaistu, mikä on mukava toiminto esimerkiksi hämärässä luentosalissa tai lentokoneessa matkustettaessa. Huhuttua kosketusnäyttöä laitteessa ei ole, mutta hiiren korviikkeena toimiva Trackpad tuntee iPhonen käyttöliitttymästä tutut multi-touch-toiminnot, joilla voi esimerkiksi kierrittää, zoomata, selata ja kaksoisklikata eri sormiliikkeillä.


Kuvat saa suuremmaksi klikkaamalla.


MacBook Airin prosessorina toimii muistakin Maceista tuttu Intelin Core 2 Duo, joka hyrrää joko 1,6 Ghz tai 1,8 Ghz taajuudella. Intel on erityisesti Airia varten rutistanut normaalia pienempään koteloon. Muistia on vakiona 2 gigatavua. Laitteessa on vakiona 1.8-tuuman 80 gigatavun kovalevy, ja lisävarusteena on saatava 64 gigainen solid-state-asema. Langaton yhteydenpito hoituu 802.11n Wi-Fi-standardia hyödyntäen.

Pientä murhetta matkamiehille voi aiheuttaa laitteen akku, jota ei voi itse vaihtaa. MacBook Air on nimittäin iPodien ja iPhonen tyyliin umpikoteloitu. Virtaa luvataan kuitenkin riittävän viiden tunnin käyttöön. Mikäli akku hyytyy, saa vara-akun 129 dollarilla ilmaiseksi asennettuna.

Edellinen Seuraava  

25 kommenttia

116.1.2008 11:34

Ihan kätevän näköinen peli. Pitää vaan kiinnittää jollain pöytään kiinni, ettei leijaile karkuun.

216.1.2008 13:31

Jos saisi itse vaihdettua helposti akun ja olisi vaikka 4 USB porttia niin toi olisi aika hyvä. Vähän surkeaa tommonen ettei akkua saa itse vaihdettua. Jos lähtee pidemmälle matkalle missä ei saa sähköä niin kivampi olla sitten muutama täyteenladattu akku mukana niin voi vaihtaa jos tarvii.

316.1.2008 13:33

Liikaa karsittu. 1 usb johon pitäisi ethernetkin änkeä, ei sisäistä cd/dvd asemaa. Tarvii ison laukun kaikille lisäosille, mikä syö koon hyödyn. Kaunishan tuo on muttei käytännöllinen.

416.1.2008 13:36

Ihan ovela idea, mutta ainakaan omia tarpeita tyydytä. Vain yksi USB-portti ja optisen aseman puute ovat pahimmat. Nyt jo PC:llä joutunut käyttämään ulkoista asemaa ja aika tuskallista sekin - kannettavasta tulee enemmän pöytämalli.

Varsinkaan talouden ainoaksi Maciksi en tuota hankkisi.

516.1.2008 13:38

Lainaus:
Myös liittimiä laitteesta on karsittu. USB 2.0 -liittimiä on vain yksi,
Tuota lukuunottamatta menisi hyvin opiskelukoneena.

616.1.2008 14:48

Kyllä toi on makeimman näköinen kannettava mitä mieleen tulee. Itselleni ei yksi usbi olisi mikään ongelma, tarvitsisin sitä lähinnä ulkoisen kovalevyn tai muistitikun käyttöön. Nykyisessä koneessani en ole käyttänyt cd/dvd-asemaa kuin viimeksi digitoidessani jonkun ääni-cd-levyn, joten en sitäkään oikeen osaisi kaivata. Ethernet-piuhaa ei ole tarvinnut kuin jossain reissuilla hotelleissa joista löytyy se mutta ei jostain syytä wlania ja kotona wlania konffatessa. Mutta sekin hoituu Airilla tarvittaessa. Nyt on menossa neljäs läppärini, kaikki ovat menneet vaihtoon siinä vaiheessa kun akku kämähtänyt parin kolmen vuoden käytön jälkeen, tosin en paljoa reissaa.

Syyt jonka vuoksi en vielä mene heti kassalle ovat a) ssd-vaihtoehto törkeän kallis, 4200 rpm pata tosi lussu vaihtoehto ja b) pikkasen hituroiva prossu. Eka syy jää todelliseksi pullonkaulaksi. On saletti, että kone päivitetään toukokuussa, kun Intelin Montevina tulee ulos, eiköhän neljässä kuukaudessa ssd-levyjen hinnatkin halpene. Nyt otetaan vain innokkaimmilta rahat pois.

716.1.2008 16:59

Täällä on ainakin yksi innokas, eli haen kyllä omani heti kun niitä kauppaan vaan tupsahtaa! Laitteen koko on täydellinen, akkua en ole ennenkään kannettavasta vaihtanut joten se ei minua haittaa, enkä edes muista koska viimeksi olen nykyisen kannettavani cddvd asemaa käyttänyt. Tuokin "ongelma" on ratkaistu mitä parhaalla tavalla tuolla Remote Discillä. Mitä ihmettä te oikeen niissä USB porteissa pidätte, ihan mielenkiinnosta? Omassa käytössä siinä ei muuta kuin muistitikku oikeastaan käy ajoittain, mutta ei ainakaan useampia kuin yksi laite kerrallaan koskaan! Eli mahtava laite minun mielestä, eikä hintakaan tuon kokoisesta laitteesta nyt niiin kallis ole...

816.1.2008 18:39

Näyttiksen speksit:

* performance class: 5
* codename: Crestline
* clock: chip: 400 MHz
* memory: main memory shared, max 256 MB
* directX: 9c, Shader Model 3.0
* features: Transform and Lighting Hardware Support, 32 Bit floating point precision, 16xAF, Occlusion Query, Hardware Clipping, DX10?
* application area: small and light-weight notebooks

*3DMark03: around 1700 Points

Kyllä tuo vaikuttaa hyvältä, itseäni kiinnostaa muuten, mutta hinta on ihan liikaa minun makuun. Laskisikohan tuon myötä applen macbookin hinta?

Itseäni kiinnostaa enemmän Asuksen halpa pikku kannettava:

http://eeepc.asus.com/global/product.htm

916.1.2008 18:50

Eihän sillä yhellä USB aukolla ole mitään väliä sillä USB jakajat on todella halpoja, pieniä ja kevyitä

1016.1.2008 20:36

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti eetu10:
Eihän sillä yhellä USB aukolla ole mitään väliä sillä USB jakajat on todella halpoja, pieniä ja kevyitä
Mutta läppärin idea häviää, kun roinaa pitää kantaa mukana. Itse käyttäisin tuota myös äänityskäytössä, jolloin yksi paikka menee kovolle ja toinen äänikortille. Lisää paikkoja muille laitteille ja koskettimistoille. Erillistä hiirtäkin olisi kiva käyttää. Vielä kun nykypäivänä yhä useampi laite ladataan USB-liitännän kautta, olisi mukava jos näitä liitäntöjä myös löytyisi mielellään se 4 kpl.

1116.1.2008 20:41

Applen tuotteet ovat olleet ihan tyylikkäitä viime aikoina mutta tämä kannettava on mielestäni huvittava. Edelliset mallit ovat tyylikkäämpiä. Tämä uusi tuo mieleen Applen vanhan "simpukka-mallisen" kannettavan. En nyt muista mallia mutta se oli hirveä. Arveluttaa myös tässä uudessa mallissa hieman tuo näyttö. Taipuuko se helposti ja kestäneekö käytössä?

Noh, Apple tulee jälleen ja osa ihmisistä sekoaa täysin. Miksi?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.1.2008 @ 20:49

1216.1.2008 23:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Hamatti:
Ihan ovela idea, mutta ainakaan omia tarpeita tyydytä. Vain yksi USB-portti ja optisen aseman puute ovat pahimmat. Nyt jo PC:llä joutunut käyttämään ulkoista asemaa ja aika tuskallista sekin - kannettavasta tulee enemmän pöytämalli.

Varsinkaan talouden ainoaksi Maciksi en tuota hankkisi.
Macbook airin mukana tulee cd, jonka voit asentaa PC:Hen/Macciin.. Asennat sen sitten laitat cdeen mac/pceeseen niin voit asentaa pceellä olevat jutut macbook airiin, joku langaton juttu :P

1317.1.2008 1:33

DVD-asemalla en ole tehnyt mitään aikoihin. Kaiken saa netistä ja varmuuskopiot on ulkoisella kovolla. Ja saahan kaiken mikä on CD/DVD:llä
USB-tikkuun, jolta voi myös buutata. Kunpa noista lätyistä jo ymmärrettäisi luopua. HIENOA, että Apple ymmärtää mihin kehitys on menossa. Optisten asemien luku ja kirjoitusnopeudet ovat auttamattoman hitaita. SSD-kovot vielä ovat lähtökuopissa, mutta pian nekin jo kaiken kansan ulottuvissa. Jos oikein muistan niin kirjoitus- ja lukuvarmuus on SSD-kovoissa perinteisiä jonkin verran parempi.

1417.1.2008 9:06

Mitä ihmettä te oikeen niissä USB porteissa pidätte, ihan mielenkiinnosta?
Mitäs tosta löytyy sieltä löytyy hiiri, lamppu, ipodin piuha jossa ipod on kiinni ku se ladataan siitä, muistitikku josta vista hyödybtää lisää rammia noin 4 gikan verran tai ainakin sen verran siinä tikussa on tilaa... mutisiis tuo yksi USB on aivan liian vähän ainakin minu käyttööni..:/ mutno saahan noita µberhubejakin jos haluaa että tuskin eo ple koneenostaminen tuosta usb portista kiinni en vain ole läppäri-ihmisiä :D

1517.1.2008 14:42

Tuo on sitä paitsi tarkoitettu liikkumiseen :P
Langattomaan työskentelyyn!

Nuo hinnat vain
$3,098.00
Eur 2.878,00

3000 dollaria euroissa on 2000 euroa :P

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.1.2008 @ 14:52

1617.1.2008 15:15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Anniin:
Tuo on sitä paitsi tarkoitettu liikkumiseen :P
Langattomaan työskentelyyn!

Nuo hinnat vain
$3,098.00
Eur 2.878,00

3000 dollaria euroissa on 2000 euroa :P
VEROT!!!!

1718.1.2008 18:41

Yhdellä USB:llä voivat jotkut selvitä. Itse en siihen kykenisi. Muunmuassa usb-hiiri verottaa yhden reiän, muistitikku toisen, ulkoinen kolmannen ja joskus sitä haluaa kuulokemikkiä, kupinlämmitintä, sun muuta turhaketta käyttää. Ja aina tulee tilanteita, jossa extra-rei'istä on hyötyä.

Tajuttoman kallis tuo laite on, siitä ei ole kysymystäkään.

1818.1.2008 18:45

juuh näi o ei kyl ittelläni oli varaa ja ku miettii niin 3000 eurolla saa aivan tajuttoman hyvän pelikoneen mut no toisaalta toi airi on kyl tajuttoman häävi :D

1918.1.2008 18:58

Kyllä taas ratsastetaan nimellä niin, että säälin niitä jotka kyseisen laitteen ostavat.

Lukekaapas vaikka pieni laitevertailu:

http://www.riemurasia.net/jylppy/displayimage.php?album=5&pos=14

2019.1.2008 7:26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti klanh:
Kyllä taas ratsastetaan nimellä niin, että säälin niitä jotka kyseisen laitteen ostavat.

Lukekaapas vaikka pieni laitevertailu:

http://www.riemurasia.net/jylppy/display...&pos=14


Tuo linkin takana oleva laitevertailu sisältää virheellistä tietoa ja siinä ei mainita mitään MacBook Airin parempia ominaisuuksia verrattuna VAIO kannettavaan.

Muutenkin tuo Sony TZ mallisto on kalliimpi kuin MacBook Air mallisto.

Jos kone ei sovellu sinulle, niin tuskin se tekee siitä mitenkään huonoa. Design on Applella täysin omanlainen joka on yksi erittäin tärkeä tekijä kun puhutaan luxuskannettavista.

Myös koneen tehot ovat erittäin hyvää tasoa (nopein kevytläppäri mitä markkinoilta löytyy) ja siinä on kehittynyt Mac OS X käyttöjärjestelmä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.1.2008 @ 15:35

2119.1.2008 17:51

Yksinkertasesti Cool!

2220.1.2008 4:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti HudedudE:
Yksinkertasesti Cool!
Itse en edes ymmärrä mitä tässä nähdään... Litteä juu, on on, mutta ei tällä laitetasolla - Ilmaiseksi voisin ottaa, tai parillakympillä.

2320.1.2008 15:21
deeep75
Inactive

http://www.riemurasia.net/jylppy/displayimage.php?pos=-27259

air:in hinnalla saa varmasti joka suhteessa parempia koneita parikin kappaletta gigantista ja turha näsäviisastella vastaan.

2421.1.2008 9:19

Täyttä ilmaa koko kone, kun siinä on VAIN yksi usb portti ja cd-asemakin puuttuu. Puuttuuhan siitä myös se kaikkien rakastama windows tai rakastetumpi linux, mutta ei hätää myös ne saa leopardin rinnalle juoksemaan usb-hubin ja ulkoisen cd-aseman kanssa. Eihän sitä omenaa ole pakko ostaa jos ei taho.

LISÄYS: Saahan sillä Volvon hinnalla myös pari Korealaista Ihme Autoaki viiden vuoden takuulla.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.1.2008 @ 09:25

2522.1.2008 3:58

Minä en kyllä lämpene.. nopee wlan (eikös tuo standardi ole vielä drafti?) on ja onhan se kevyt ja ohut (Miksi sen pitää olla noin ohut? Hukkuu pian luentomonisteiden sekaan.. :p ). Omasta mielestäni koko tuossa suunnassa ei ole se läppäreiden ongelma.. Paljon mielummin otan 12 tuumasen pikkuläppärin, jota voi käyttää siten kuin haluaa.. mua ei todellakaan vakuuttanut toi ihme softien asentelu minne sattuu..

onhan se tietysti jupin näkönen vimputin, että jos sen niinkun koru/koriste/juppailu -mielessä hankkii, niin siihen tarkotukseen varmasti sopii hyvin. Kenties jotain muitakin rajoittuneita käyttötarkoituksia sille voi löytyä.. ja eihän se hinansakaan puolesta kyllä ole mikään tavallisen kuolevaisen kone.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto