AfterDawn: IT-alan uutiset

CES 2008: Taulutelevisiot entistä ohuempia ja mustempia

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 7.1.2008 14:28 Kommentteja (9)

CES 2008: Taulutelevisiot entistä ohuempia ja mustempia JVC esitteli Las Vegasissa pidettävien CES-kuluttajaelektroniikkamessujen aattona sunnuntaina LCD-taulutelevision, joka on yhtiön mukaan maailman ohuin taulutelevisio. Taulutelevisioissa paksuudella, tai pikemminkin ohuudella, kisaaminen vaikuttaakin olevan nyt kiihkeää, sillä ohuimman television tittelistä on kuitenkin kisaamassa muitakin valmistajia ja tekniikoita.
JVC:n uusi LCD-televisio on ohuimmasta kohdastaan vain 39 millimetriä paksu, ja paksuimmassakin kohdassa paksuutta kertyy ainoastaan 74 millimetriä. Tällä hetkellä markkinoilla olevat taulutelevisiot ovat yleensä noin tuplasti paksumpia kuin JVC:n ohuet uutuudet.

JVC tuo ohuesta televisiostaan Jenkkimarkkinoille kaksi mallia, 42-tuumaisen LT-42SL89:n ja 46-tuumaisen LT-46SL89:n. Molemmat mallit ovat 1920 x 1080p -resoluution FullHD-teräväpiirtotelevisioita. Myyntiin laitteet tulevat kesällä.
JVC ei välttämättä saa pitää ohuimman television valmistajan titteliään kovinkaan pitkään, sillä kilpailijat kärkkyvät kiivaasti paitsi omien LCD-malliensa myös LCD:n kilpailevien teknologioidensa kanssa. Niin ikään sunnuntaina CES-messuilla Sony kertoi tuovansa Yhdysvaltojen markkinoille orgaanisiin LEDeihin eli OLED-tekniikkaan perustuvan televisionsa, jolla on paksuutta ainoastaan vaivaiset kolme millimetriä. Sonyn televisio, XEL-1, on tosin vasta 11-tuumainen ja kallis, sillä pienen laitteen hinta tulee olemaan noin 1700-2000 dollaria.
OLED-tekniikasta povataan haastajaa tämän hetken yleisimmille taulutelevisiotekniikoille, plasmalle ja LCD:lle. OLEDin etuna molempiin teknologioihin on se, että mustaa näyttävät pisteet voidaan sammuttaa kokonaan. Ne ovat siis todella mustia, toisin kuin LCD- ja plasmatelevisioiden mustat pisteet. Lisäksi OLEDien virrankulutus on alhaisempi ja edullisempi valmistaa, kunhan tuotanto pääsee kunnolla vauhtiin. Kookkaampia OLED-televisioita joudutaan kuitenkin odottamaan vielä muutamia vuosia.

Myös Pioneer esitteli sunnuntaina kiinnostavan uutuuden. Yhtiö kertoi valmistaneensa prototyypin plasmatelevisiosta, jonka luvataan tarjoavan entistä mustempaa mustaa. Pioneer kertoi kehittäneensä ratkaisun, jossa mustat pisteet eivät eivät tuota valoa - käytännössä ne olisivat siis täysin mustia. Pioneer kehuukin, ettei päällä olevaa laitetta voi nähdä pimeässä huoneessa, kun kuvaruutuun ei syötetä kuvaa.

Pioneerin prototyyppi plasma on lisäksi ainoastaan 9 millimetriä paksu. Kun ottaa huomioon, että television kuva-ala kuitenkin 50-tuumaa, on paksuuden puristaminen alle senttimetriin jo melkoinen saavutus. Prototyyppi on esillä Pioneerin osastolla CES-messujen aikana.

Lähteet:
JVC (lehdistötiedote)
Sony (lehdistötiedote)
Pioneer (lehdistötiedote)
Reuters

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

17.1.2008 14:40

toivottavasti ei ole pioneerin hinta niin kova että se ei koskaan pääse markkinoille :(

27.1.2008 15:22

Saa olla melko varovainen, kun tuollasia läpysköitä esimerkiksi muuton aikana kanniskelee paikoilleen. Ei varmaan kovin isoa kolausta tarvitse, että jollain tavalla ottaa damagea.

37.1.2008 15:36

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SuomiP:
toivottavasti ei ole pioneerin hinta niin kova että se ei koskaan pääse markkinoille :(

Kyllähän nyt lähes varmasti kaikki noista joskus markkinoille tulevat, hinta on sitten eri asia tällaisille perus suomalaisille.
Olisihan tuollaiset olohuoneessa aika hienoja. ;)

47.1.2008 17:14

Mihin SED-tekniikka on unohtunut? Tai hiilinanoputki? Tai laser?

SED-ruudun olisin ainakin halunnut nähdä...

57.1.2008 17:21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti BlasterX:
Mihin SED-tekniikka on unohtunut? Tai hiilinanoputki? Tai laser?

SED-ruudun olisin ainakin halunnut nähdä...

SED infoa:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=2...ul0&refer=japan

Laseria saattaa joutua odottamaan vielä kauemmin:
http://www.smarthouse.com.au/TVs_And_Lar...K9N8B6D6?page=1

67.1.2008 22:23

Eipä sen telkkarin paksuudella ole mielestäni niinkää merkitystä, pikemminkin Kuvanlaatu, hinta ja koko on ratkaisevia. :D
Ainakin tuo Sonyn Oled näyttö on jotain hirveetä 11" kuva ja hinta 2000€ ja tuo alustakin on jotain käsittämätöntä. Tässä vaiheessa moisten hankkiminen on mielestäni täysin turhaa.

78.1.2008 1:34

Mitä hyötyä on XEL-1:n ohuudesta, kun alla on tuollailen laatikko?

Pioneerin mustuus kuulostaa hyvältä. Typeräähän se on tuottaa valoa, jos mustaa halutaan.

88.1.2008 8:07

olisihan se hienoa katsella televisiota ati elokuvia nyt jo kirjaimellisesti tauluTV:stä ;) minusta tuo 10cm alkaa olla jo niin pieni että niinkuin ostosTV:ssä aina mainostetaan se mahtuu sängyn alle piiloon :D:D:D (etteivät vain varkaat vie)
PS onko kenelläkään tiuetoa oovatko telebvisiot myös kestäviä?? !! D

923.7.2008 1:05
pezkuu
Inactive

Paljonkoha lie painaavat?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto