AfterDawn: IT-alan uutiset

Toimitusjohtajalle iso lasku luvattomien ohjelmakopioiden käytöstä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 19.12.2007 13:31 Kommentteja (12)

Toimitusjohtajalle iso lasku luvattomien ohjelmakopioiden käytöstä Suomalaisissa yrityksessä luvattomien ohjelmakopioiden käyttöä tulee ilmi vuosittain ja nyt pirkanmaalaisen yrityksen toimitusjohtaja on tuomittu maksamaan sekä sakkoja että korvauksia, koska hänen johtamansa yritys käytti vuosien 2001-2004 välisenä aikana luvattomia kopioita ohjelmista.
Oikeuden mukaan yrityksen käyttämille tietokoneille oli asennettu 31 kopiota Microsoftin, Adoben ja Macromedian ohjelmista, joihin yrityksellä ei ollut lisenssejä. Toimitusjohtajan valitseminen maksumieheksi johtuu siitä, että hän oli hyväksynyt ja määrännyt laittomat asennukset ja tämän lisäksi yritys on yrityssaneerauksessa, joten yritykseltä korvauksien saaminen voisi osoittautua mahdottomaksi.

Toimitusjohtaja joutuu maksamaan Business Software Alliancelle (BSA) noin 18 000 euron edestä hyvityksiä käytetyistä ohjelmista ja tämän lisäksi mies joutuu maksamaan vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja noin 10 000 euron edestä. Toimitusjohtaja tuomittiin myös 40 päiväsakkoon.

Asianajotoimisto Susiluoto Oy:n Olli Poutun mukaan vastuu yrityksen käyttämien ohjelmien laillisuudesta kuuluu viime kädessä aina yrityksen toimitusjohtajalle. "Asian opetus lienee se, että yritykset eivät itsessään ole sellaisia tahoja, jotka tekevät tekijänoikeusloukkauksia, vaan kyllä tekijöinä ovat yrityksessä toimivat ihmiset" kertoi Pouttu ITviikolle.

BSA:n arvioiden mukaan kolmannes suomalaisten yritysten käyttämistä ohjelmistoista on laittomia.

Lähteet:
ITviikko
Tietokone

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

119.12.2007 13:50

Onkohan tuolla BSA:n väitteellä mitään pohjaa? Vai onko se ajettu perinteiseen tapaan jonkun random laskurin läpi ja tulostettu luku on sitä kuuluisaa pehmeää faktaa :P

33% kuulostaa nimittäin aika hurjalta luvulta.

219.12.2007 14:37

Tuo 18'000€ tulee näiden ohjelmitojen alveista, joten se tuskin on ihan päästä heitetty lukema.

319.12.2007 19:43

ei nyt ihan alvit 18000:n pääse, mutta..

Yyksittäinen photoshoppi lähtee n. 1000e:n hinnasta. Macromedian Dreamweaveri tai Freehand on jotain 600e kappale. Siihen vielä jottain microsäftin officeja 500e kappale tai xp professionaaleja ~400e kappale..

18000e tuntuu ihan mahdolliselta summalta.

419.12.2007 23:17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ysf:
ei nyt ihan alvit 18000:n pääse, mutta..

Yyksittäinen photoshoppi lähtee n. 1000e:n hinnasta. Macromedian Dreamweaveri tai Freehand on jotain 600e kappale. Siihen vielä jottain microsäftin officeja 500e kappale tai xp professionaaleja ~400e kappale..

18000e tuntuu ihan mahdolliselta summalta.
Heh, ihmekkös jos käyttävät piraatteja, kun ohjelmilla tuollaiset hinnat :D

Photarin ja ms officen ainakin saa kätevästi korvattua GIMPillä ja OpenOffice.org:illa. Dreamweaverista tai Freehandista en osaa sanoa pätkääkään. Mutta jos yritys haluaa säästää ohjelmistoissa, niin melko hyvin nykyään löytyyn ilmaisia ja avoimeen lähdekoodiin pohjautuvia korvaavia ohjelmia kaupallisien tilalle.

:/ onkohan se kuinka yleistä nykyään, että työkoneilla olisi linux xp:n tai vistan sijaan. Enpä osaa sanoa, mutta tämä olisi mielestäni myös yksi keino säästää paljon rahaa.

Olen ymmärtänyt niin, että avoimia ja ilmaisia CAD ohjelmia ei juurikaan ole. Pitääkö paikkaansa? Nämä CAD ohjelmistot eivät myöskään ole mistään halvimmasta päästä.

520.12.2007 0:29

Lainaus:
"Asian opetus lienee se, että yritykset eivät itsessään ole sellaisia tahoja, jotka tekevät tekijänoikeusloukkauksia, vaan kyllä tekijöinä ovat yrityksessä toimivat ihmiset"
Ooh, thanks captain obvious. Ainahan se joku ihminen niistä asioista päättää.

Lainaus:
Photarin ja ms officen ainakin saa kätevästi korvattua GIMPillä ja OpenOffice.org:illa.
Office on helposti korvattavissa, mutta Gimpistä ei kyllä ole photoshopin korvaajaksi. Mitä joskus vuosi sitten sitä viimeksi käytin, niin ohjelma on kyllä sellainen frankenstein, johon on kursittu kasaan paloja sieltä täältä. Yksinkertaisimmatkin toiminnot ovat pirun hankalia käyttää.

Lainaus:
:/ onkohan se kuinka yleistä nykyään, että työkoneilla olisi linux xp:n tai vistan sijaan. Enpä osaa sanoa, mutta tämä olisi mielestäni myös yksi keino säästää paljon rahaa.

Eipä varmaan kauhean usein, kun firmat ostaa valmiit konepaketit, ja 100% niistä on windows. Paitsi jotkut it-alan yritykset ehkä.

Lainaus:

Olen ymmärtänyt niin, että avoimia ja ilmaisia CAD ohjelmia ei juurikaan ole. Pitääkö paikkaansa? Nämä CAD ohjelmistot eivät myöskään ole mistään halvimmasta päästä.
Nuo cadithan ne eniten maksaa. Ehkä siitä syystä niitä ei ole ilmaisenakaan, ainakaan lähellekään siinä muodossa mitä kaupalliset versiot ovat.

620.12.2007 1:03

Niinhän se tosiaan on, että ilmaiset ja avoimeen lähdekoodiin perustuvat ohjelmat on tiettyyn pisteeseen hyviä, mutta sitten on ihan omat ohjelmat, jotka maksaa ja ovat laadukkaitakin. Ehkä perimmäinen syy on se raha joka motivoi tekemään työkseen ja kun jostain ohjemasta maksetaan palkaa, jotta se valmistuu, niin tokihan se ohjelmisto sitten maksaa asiakkalleekin.

Linux ja Openoffice nyt ovat ainoita, joita äkkiä voisi edes kuvitella työmaille ihan oikeasti. Moni muu opensoosi onkin sitten asia erikseen.

Avoimiin lähdekoodeihin on myöskin se tuki ja ohjeistus niin ja näin. Osalla sitä löytyy, osalla taas ei. Maksullisissa ohjelmistoissa taas on tae, että saat tukea sekä ohjeistusta ja myöskin päivitykset taataan. Se on yrityskäytössä aa ja oo, että työkalu toimii ja siihen saadaan tukea tarvittaessa, koska ne ovat työkaluja, ei leluja niille, jotka niitä käyttävät.

720.12.2007 8:52

Windowsia puolustaa yrityskäytössä myös se tosiseikka, että linuxille hyvin harvoin löytyy yritysten tarvitsemia ohjelmistoja. Ehkä tosiaan OpenOfficet sun muut "perusohjelmat" löytyy, mutta entäs alojen erikoisohjelmistot? Eipä esimerkiksi nuo meidän autokorjaamon autoinfo-ohjelmat tue linuxia, ja laitan siitä pääni pantiksi, ettei varmasti ole linuxille vastaavaa ohjelmaa kehitettykään.

820.12.2007 10:51

Tuollaista piratismia kuuluukin jahdata ja vainota, missä piraattituotteilla harjoitetaan elinkeinoa ja yritetään saada taloudellista hyötyä. Itsekkin yritystoiminnan kanssa puuhastelevana ei tulisi mieleenkään käyttää yrityksessä ja sen työnteossa muita kuin laillisia ohjelmia. Varas sai varkaan tuomion.

920.12.2007 17:52
Gagadu
Inactive

sinähän olet melkoinen Pelle ja varmaan vasikkakin
tuollaiset heebot joutaa suoraan enkelikuoroon tai katulappuun
ripustettuna ohjaamaan 4,tien liikennettä.

Häpeä vasikka.

1021.12.2007 14:22

lmao.

Macromediaa ei enää ole olemassakaan..

Mikä tälläinenkin uutinen?

1121.12.2007 15:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nlitement:
lmao.

Macromediaa ei enää ole olemassakaan..

Mikä tälläinenkin uutinen?
Jos ohjelmisto on Macromedian tekemä niin se on Macromedian tekemä. Ei se muuksi muutu vaikka ohjelmistotalo olisikin myyty tai lakkautettu.

1227.12.2007 1:59

Pienehköt yritykset maksavat suhteessa eniten pakettiohjelmista. Tavallisille ihmisille on aina erilaisia pakettitarjouksia jos viitsii vähän katsella ympärilleen ja kysellä. Suuret yritykset taas maksavat tyypillisesti hyvin vähän lisensseistä yhtä käyttäjää kohti ja monet oppilaitokset saavat ohjelmat ilmaiseksi tai nimellisellä hinnalla, myös henkilökunnalleen.

Tällä tiedolla pienehköjen yritysten kannattaisi käyttää ilmaisohjelmia. Usein olisi kannattavaa teettää avoimesta lähdekoodista yritykselle räätälöityjä järjestelmiä. Erityisesti palvelin - pikkukone (thin client) olisi sopiva moneen käyttöön.

Sitten ovat erikoisalueet, kuten CAD ja tietokannat. CAD-ohjelmia on saatavissa Unix-Linux systeemeille. Hyviä ohjelmia oli jo 1980-luvulla, kun puuhailin sellaisia hommia. Elokuva-animaatiot ja muut tosihommat tehdään edelleenkin Unix-Linux-ohjelmilla. Linux Format -lehti (www.linuxformat.co.uk) on tekemässä artikkelisarjaa Linux-pohjaisista avoimen lähdekoodin ohjelmista. Itse asiassa osittain avoin lähdekoodi oli AutoCADinkin maineen perusta. Jos AutoLISPiä ja siihen liittyvää ohjelmien vaihtoa ja kaupankäyntiä ei olisi ollut, tuskin olisi AutoCADiäkään.

Tavalliselle kotikäyttäjälle on aika yhdentekevää maksaako parisataa ohjelmista vai perehtyykö asiaan sen verran, että kokoaa vastaavat paketit ilmaisista ohjelmista (Ubuntu, OpenOffice, Postgres, Mozilla, yms.). Pidän paljon suurempana ongelmana kaupallisten ohjelmien varsin vaatimatonta laatua. Päivityksiä tulee joskus useita päivässä ja muutaman kerran vuodessa päivitykset sotkevat koko koneen. Tämä ei tarkoita virus- yms. profiilien päivityksiä vaan todellisia virheidenkorjauksia. Luen suuren osan päivitysten selityksistä. Tämä kokemus perustuu yli kymmenen kotikäyttäjän tapahtumiin. Pidän yllä muutamien kavereiden koneita, kaikki kaiken taiteen sääntöjen mukaan ostettuja ja lisensoituja. Kumma kyllä, kukaan useista ilmaisohjelmien (Ubuntu, OO, Gimp, yms.) käyttäjistä ei ole tarvinnut apua aloitusohjeiden jälkeen.

Toinen ongelma on PC-tyyppisten koneiden tekninen heikkous, esim. niissä ei ole virheenkorjaavaa muistia (ECC-RAM), mikä pitäisi olla kaikissa tietokoneeksi kutsuttavista laitteissa. Joitain harvoja pariteetilla varustettuja kortteja on kaupan, mutta kone pitää teettää tilaustyönä tai ostaa suhteettoman kalliita servereitä.

Hauskaa uuttavuotta itse kullekin säädylle ! (copyright Tiernapojat)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto