AfterDawn: IT-alan uutiset

Teräväpiirtokuvaus mahdollista matkapuhelimilla muutaman vuoden päästä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 7.12.2007 17:17 Kommentteja (18)

Teräväpiirtokuvaus mahdollista matkapuhelimilla muutaman vuoden päästä Teräväpiirtovideoiden aluevaltaus on vasta alussa, mutta Nokialla uskotaan, että teräväpiirtomateriaalia voi muutaman vuoden kuluttua kuvata myös matkapuhelimella.
Kuvaustekniikan kehittymisestä Reutersille kertoi Nokian teknologiajohtaja Tero Ojanperä ja myös tutkimusyhtiö Gartnerin analyytikko Alan Brown uskoo, että teräväpiirtokuvaaminen yleistyy matkapuhelimissa viimeistään vuonna 2011. Brownin mukaan tuolloin noin joka kymmenes matkapuhelin sisältää mahdollisuuden teräväpiirtovideoiden kuvaamiseen.

Kehityksen vauhti on huimaa, sillä kameralla varustettuja matkapuhelimia on ollut myynnissä vuodesta 2002 alkaen ja Nokian ensimmäinen paremmilla videokuvausominaisuuksilla varustettu N93-matkapuhelin saapui markkinoille vuoden 2006 kesällä. Kamerat ovat yleistyneet nopeasti matkapuhelimissa ja tämän vuoden aikana Nokian uskotaan myyvän noin 200 miljoonaa kameralla varustettua matkapuhelinta.

Teräväpiirtokuvauksen lisääminen matkapuhelimiin ei kuitenkaan ole aivan ongelmatonta, sillä paremman optiikan ja kuvauslaitteiston sovittaminen pieniin matkapuhelimiin on hankalaa. Suurempi ongelma tulee kuitenkin puhelimien akuista, sillä teräväpiirtovideon tallennukseen ja katseluun kykenevät piirit vaativat huomattavasti enemmän virtaa kuin nykyiset puhelimissa käytössä olevat videopiirit, jonka takia teräväpiirtomateriaalin kuvaaminen ja katselu lyhentävät huomattavasti puhelimen valmiusaikaa.

Piirivalmistajat Broadcom ja Texas Instruments ovat jo esitelleet matkapuhelinvalmistajille piirejä, joiden avulla teräväpiirtovideon toistaminen onnistuu myös matkapuhelimissa.

Lähteet:
Gizmodo
Reuters

Edellinen Seuraava  

18 kommenttia

17.12.2007 17:43

jee lisää pikseleitä vaikka värien ja kohinan hinnalla.

27.12.2007 18:26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti firece:
jee lisää pikseleitä vaikka värien ja kohinan hinnalla.
niimpä, panostaisivat nyt ensin vaikka siihen kuvan laatuun. Katselen mieluummin VGA kuvaa jossa on hyvät värit eikä kohinaa kuin jotain HD kuvaa joka näyttää muuten aivan paskalta
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.12.2007 @ 19:47

37.12.2007 18:30

Mm. N95sessa oleva VGA tarkkuuksinenkin videokamera on vielä melko onneton kuvan mennessä mosaiikiksi liikkeissä. Saisivat edes sen toimimaan aluksi kunnolla ja katsellaan sitten niitä lisäpikseleitä.

47.12.2007 18:30

tupla

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.12.2007 @ 21:12

57.12.2007 18:35
Kelju90
Inactive

Ja mitenköhän nokia meinas ratkasta akunkesto ongelman. Veikkaan että syö aika paljon teräväpiirtökuvas akkua kun nykyäänkin uudet noksut ei kestä ilman latausta paria päivää pidempään. Vanhat sentään kesti viikon.

67.12.2007 18:56
RIVER2
Inactive

Muistatteko miten paljon tekniikka on kehittynyt viimeisen kolmen vuoden aikana?
Eiköhän kännykät ole kehittynyt tarpeeksi muutaman vuoden päästä että saadaan kunnollista kuvaa.


GeForce 8800 gts 320 Mt (OC 600/850) | 500 Gt Seagate | C2D E6750 3,00 GHz (Boxed) | 4 Gt DDR2 muistia | 600 watin Zalman | Abit IP35-E emo | Win XP Pro | Hiiri: Logitech MX-518 |

Ohjeet sensuurin kiertoon

77.12.2007 19:27

Jos vaikka eka tulis hankittua hdready tai full tvee. Melkosta vauhtia menee eteenpäin. Omalle Nokian 0,3mb kameralla ei ole ollu käyttöä.

87.12.2007 19:38

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti firece:
jee lisää pikseleitä vaikka värien ja kohinan hinnalla.
niimpä, panostaisivat nyt ensin vaikka siihen kuvan laatuun
Ei kun panostaisivat nyt ensin siihen akunkestoon.

97.12.2007 21:12

Lainaus:
]Ei kun panostaisivat nyt ensin siihen akunkestoon.
Sekin olisi parempi kuin tämä hd homma. Kaiketi ne ovat huommanneet että kaikki jossa on kirjainyhdistelmä hd esintyy myy paremmin. Kaiken mailman teinit osteskelee niitä ja kuvittelee että se tarkoittaa että se on hyvä. En ole voinut olla tulematta johtopäätökseen jossa tämän kaltaiset ihmiset ostavat aina sen tuotteen jonka pikseli määrä on suurin.

107.12.2007 22:54

Joo ei oikee innosta kuvaa teräväoiirtoo kännyl. Itel nokia n95, akkukesto iha onneton jos kuuntelee musaa ja vaik kuvaa jonku verra. Tyhjenee alle päiväs. Videoide kattomisest ei ees voi puhuu.
Joten mielummi satsais akkukestoo ku kameraa.

117.12.2007 23:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti makinee:
Joo ei oikee innosta kuvaa teräväoiirtoo kännyl. Itel nokia n95, akkukesto iha onneton jos kuuntelee musaa ja vaik kuvaa jonku verra. Tyhjenee alle päiväs. Videoide kattomisest ei ees voi puhuu.
Joten mielummi satsais akkukestoo ku kameraa.

Kyllä tämä varmaan toteutuu kai joskus,ja jos Nokia sanoo HD kuvaa niin en luule,että he tarkoittavat 1080p laatua.Heillä on myös takuulla tämä akun kesto homma työn alla,täytyy meinaan olla jos mielivät HD:tä Noksuun.

127.12.2007 23:40

Mulla kestää 1 ja ½ päivää nokia 6670 akku, jos kuuntelee musaa, pelaa, käyttää kameraa paljon . Mutta jos ei käytä juuri ollenkaat, niin akku kestää jopa 4päivää (ennätys mun tähän mennessä oleviin symbian luureihin, nokia 3660 sai ladata joka päivä :D ) .

137.12.2007 23:41

Perus pulliainen ei edes tiedä mikä on kohina*, tai ISO, tai mikä on VGA, CCD, CMOS tai mikään muukaan.

Jotenka tämä uppoaa tietenkin, joku sanoo että HD, ukko katsoo että telkkarissa on sama HD kyljessä ja toteaa "no perskele, tommonen kapula pittää saarha!"

Mutta akun kestosta siis, ittellä on N73 ja akku kestää sen parisen päivää, musaa ja leffoja tulee katottua.
N95 edelleen on mielestäni Nokian puhelin, mihin on vaan ängetty kaikki mahdollinen mitä vaan voi, eikä sen kummemmin ajateltu akkua.

Nyt kun noksulla on uudet puhelimet oikein herkun näköisiä ja kaikki muutenkin kunnossa, kannattaisi heidän panostaa juuri akun keston parantamiseen, s60:n selkeyttämiseen ja luurien nopeuteen, oma N73 on niin hidas esim. teeman vaihdossa että monet vitsitkin siitä on väännetty :D

*tässä yhteydessä

148.12.2007 0:27

Lainaus:
N95 edelleen on mielestäni Nokian puhelin, mihin on vaan ängetty kaikki mahdollinen mitä vaan voi, eikä sen kummemmin ajateltu akkua.

Tämä on täysin totta,mutta 95:nen toimii erittäin hyvin.20.0.015 ohjelma versiolla,odotan silti vielä 6110:in navigaattori ohjelmaa täydellisenä 95:seen.Nopeus on parempi kuin alussa,ei silti etteikö voisi vielä speedata hiukan lisää,display riittää nykyisellään ihan hyvin TV:n katseluun,mutta ei kyllä toista HD:tä missään muodossa niinkuin pitäisi,ei tietysti ole siitä mitään kokemusta,mutta arvio kuitenkin.

158.12.2007 15:29

Itellä tämmönen Nokia 1600 ja akku kestää yleensä viikon. Ei tällä pahemmin mitään muuta voi tehä ku soittaa ja lähettää viestejä mut on aika käyttäjä ystävällinen.

168.12.2007 17:35
jmpk
Inactive

Lainaus:
Sekin olisi parempi kuin tämä hd homma. Kaiketi ne ovat huommanneet että kaikki jossa on kirjainyhdistelmä hd esintyy myy paremmin. Kaiken mailman teinit osteskelee niitä ja kuvittelee että se tarkoittaa että se on hyvä. En ole voinut olla tulematta johtopäätökseen jossa tämän kaltaiset ihmiset ostavat aina sen tuotteen jonka pikseli määrä on suurin.
ja
Lainaus:
Perus pulliainen ei edes tiedä mikä on kohina*, tai ISO, tai mikä on VGA, CCD, CMOS tai mikään muukaan.

Jotenka tämä uppoaa tietenkin, joku sanoo että HD, ukko katsoo että telkkarissa on sama HD kyljessä ja toteaa "no perskele, tommonen kapula pittää saarha!"
Kuinkahan monella on edes käsitystä mitä HD kirjainyhdistelmällä edes tarkoittetaan tai moniko laitteiden ostaja on nähnyt teräväpiirtokuvaa, taikka tietoinen sen saatavuudesta nykyään... (en toki ole mikään paras sanoja itsekkään)

Pitää myös muistaa nämä kauppamiesten "HD-ready"t laitteet yms, jotka ei ole edes nähneet hd-tarkkuutta, mutta "HD" on isolla mainittu, kun se myy.


Itse asia vaikuttaaihan mielenkiintoiselta, vaikkakin tuo teräväpiirto(varsinkin video) kuvaaminen menee jo vähän liiallisuuksiin..

Aikalailla uskon että tiedemiehillä on noita kännykkäkoon teräväpiirtokameroita jo pöytälaatikoittan, mutta eihän niistä ulospäin puhuta ja kuluttajille tulee helposti 5v valmistumisen jälkeen uusi tekniikka.

179.12.2007 14:37

hyvähän se on kun ei tarvi kun puhelimen kun lähtee ulos. soitin, selain, kamera, puhelin, sähköposti, office ja vieläkun saadaan hyvä näppäimistö ja kannettavia koneita pidempi kestoinen akku niin läppärin voi unohtaa.

1819.2.2010 23:56

Eiköhän tuo jo nykyään olisi mahdollista, mutta maksaisi paljon firmalle ja kuluttajalle. Tosiaan kyllä toivoisin myös hyvää laatua enkä vain sitä, että resoluutio olisi 1280x720.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto