AfterDawn: IT-alan uutiset

OiNK-piraattitutkinnassa yllättävä tilanne

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 7.12.2007 09:34 Kommentteja (28)

OiNK-piraattitutkinnassa yllättävä tilanne Britannian ja Hollannin poliisit sulkivat lokakuussa OiNK-sivuston, joka jakeli tekijänoikeudella suojattua musiikkia luvatta käyttäjilleen. Amsterdamista löytyneet sivuston pyörittämiseen käytetyt palvelimet takavarikoitiin ja 24-vuotias mies pidätettiin epäiltynä useista tekijänoikeusrikoksista.
Nyt TorrentFreak raportoi tutkintavaiheen edenneen vaiheeseen, jonka aikana poliisi yleensä paneutuu palvelimien kiintolevyjen sisältöön kopioimalla levyjen tiedot itselleen. Epäilyttävää tällä hetkellä on kuitenkin se, että poliisin palauttamien palvelimien kiintolevyt oli pyyhitty putipuhtaaksi. Kaiken todistusaineiston kerrotaan kadonneen - ainakin ylläpitäjä Alan Ellisin käsistä.

Alkuperäisen todistusaineiston hävittämisen laillisuus on tässä vaiheessa vielä epäselvää. Varmaa on kuulemma kuitenkin se, että Britannian poliisille on syötetty pajunköyttä antipiratismijärjestöjen toimesta, sillä IFPI:n (International Federation of the Phonographic Industry) ja BPI:n (British Phonographic Industry) raportoidaan kannelleen poliisille, että OiNK olisi ollut kaupallinen piraattioperaatio, jolla tienattiin suuria summia rahaa. Näiden väitteiden perusteella sivuston ratsaussuunnitelmat lähtivät luultavasti alunperin käyntiin.

Poliisin kerrotaan lykänneen syyteiden nostamista sivuston ylläpitäjää vastaan joulukuun 21. päivästä ensi vuoden helmikuun 4. päivään. Syytä tähän ei ole ilmoitettu, mutta TorentFreak arvelee poliisin olevan umpikujassa palvelimien tietojen kanssa, jotka eivät mahdollisesti ole antaneet sittenkään oikeudessa pitäviä todisteta sivuston rikollisesta toiminnasta.


Lähteet:
TorrentFreak
Piraattiliitto

Edellinen Seuraava  

28 kommenttia

17.12.2007 10:19

Hehee. Loistavaa toimintaa. Toivotaan että eivät tule saamaankaan kunnollisia todisteita.

27.12.2007 10:47

Jep! Pidetään peukkuja... xD

37.12.2007 10:51

Oikein! On se hyvä kun laittavat kytille vastaan!!

47.12.2007 11:41

itsetuhonappi toimii

57.12.2007 11:54

Hahahahah, hienoa työskentelyä.

67.12.2007 12:07
RIVER2
Inactive

Nyt saadaankin nähdä, onko se screenshotti tarpeeksi hyvä todistusaineisto oikeudessa. Onnea pojille!

77.12.2007 14:16

Hyvä hyvä, jo toinen hyvä uutinen tästä aiheesta vähän ajan sisällä, jatkakaa samaan suuntaan :)

87.12.2007 15:24

Onhan suomessakin käytetty tulostettua tiedostolistaa kannua vastaan 90 luvulla. Yritin netistä etsiä, kuinka siinä kävikään ja mikä kannu oli kyseessä, mutta en löydä. Enkä muista.

97.12.2007 17:19
Kellopeli
Inactive

Lainaus:
itsetuhonappi toimii

hehee
Ei ois parempaa uutista voinu toivoo ennen baarireissua! Nyt on hyvä fiilis. Sivusto vaan takasin linjoille.

107.12.2007 19:25

Jälleen kerran muistutus kryptauksesta, joka auttaa huomattavasti jos poliisi vie koneesi.
Tekee sen toditusaineiston saannin mahdottomaksi.
http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/290990#1661079

117.12.2007 20:30

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 00:49

127.12.2007 20:42

Kuulusteluissa pitää kertoa henkilötiedot. Ei muuta. Ja mikä tuomio kovenee, jos mitään tuomiota ei tule?

Kovalevyn saa kyllä auki, mutta siinä menee kymmen tai sata vuotta. Ehtii mahdollinen rikos vanhentua...

137.12.2007 21:01
RIVER2
Inactive

Lainaus:
Lainaus:
Tekee sen toditusaineiston saannin mahdottomaksi.

Kyllä ne sen saavat silti auki, aikaa vai menee kauemmin. Ja kun et anna avaimia, yhteistyöhaluttomuus lisää tuomiota.
"Enhän mä oo mitään kryptannu!"
"Olen unohtanut avaimet."

Ei ne poliisit saa AES 256-bittistä yli 22 kirjaimista kyptausta auki tällä vuosisadalla :P

147.12.2007 22:12

Niin en sitten tiedä mitä kaikki hurraavat. Kovalevyt oli pyyhitty poliisin toimesta, eikä millään paniikkinappulalla, mikä käy selvästi esille lähteinä käytettyjen piraattiliiton ja torrentfreakin uutisista.

157.12.2007 22:35
RIVER2
Inactive

aitzo, niinpä. Entä jos poliisit olisi ottanut kopiot niistä kovoista? Ei niillä kyllä ole mitään oikeutta niitä lähteä pyyhkimään ja yleensä RIKOKSENtekovälineet tuhotaan valtion toimesta, jos rikos on todistettavissa. Oliko pojat sitten kryptannu kovot niin ettei rikosta oltu voitu todistaa ja poliisin piti palauttaa ne? Mutta miksi ne ne sitten pyyhkisi puhtaaksi?

168.12.2007 0:10

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 19:33

178.12.2007 0:16
soosse
Inactive

Toivottavasti ei ylläpitäjä saa mitään tuomiota, meinas oikein tulla silloin tippa linssiin kun Oinkki poistui keskuudestamme :<

188.12.2007 3:15

Lainaus:
Lainaus:
Tekee sen toditusaineiston saannin mahdottomaksi.
Kyllä ne sen saavat silti auki, aikaa vai menee kauemmin. Ja kun et anna avaimia, yhteistyöhaluttomuus lisää tuomiota.
Ei muuten saa ainakaan minun koneeltani resursseilla joita tällaisissa tapauksissa voidaan käyttää... On edes vaikea löytää kovalevyltäni paikka jossa salattu tiedostojärjestelmä on jos edes arvellaan, että sellaista sellainen siellä on... Ja senkin jälkeen jos sen löytäisi siihen käsiksi pääseminen olisi helvetin vaikeaa.

Yhteistyöhaluttomuudes ei ole ongelma ennenkuin joku löytää jotain mikä on salattu ja pitäisi avata.

198.12.2007 12:34

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 19:34

208.12.2007 13:55

Noh, eihän siinä mitään jos pystyt kryptauksen kiertämään. Sittenhän siinä ei tosiaan mene sitä sataa / viittäsataa vuotta :)

Mutta Jos et pysty kiertämään.. siihen todella menee aivan mieletön aikamäärä, vaikka purkamassa olisi kuinka ihmeelliset koneet.

218.12.2007 15:04

Ihan vain kysymys:

Luuletteko etteivät kaikki merkittävät salausohjelmistojen valmistajat joudu antamaan viranomaisille myös ohjelmistjensa avaustyökalut?

Taitaa olla liiketoiminnan ehto monissa maissa.

Samalla tavalla kaikista puhelinkeskuksista löytyy viranomaisille salakuuntelu/lokirajapinnat ja ohjelmistot..

Sinua kuunnellaan...

228.12.2007 19:01

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:
Kuinka tyhminä lie pidätte poliiseja ja tutkijoita. Scotland Yardilla kyllä on maailman parhaimpiin kuuluvat resurssit, ja auttaa tarvittaessa myös suomen poliisia.S Y saa apua parhaimpiin kuuluvilta elektroniikan tutkimuslaitoksilta jne. No uskomuksia on monia. En ole ikinä kuullut, että tutkimus tyssäisi kiintolevyn salaukseen. Se minkä ihminen tekee, ihmineen myös purkaa.
Eivätpä nuo salausavaimet pidä miljoonilla kehitetyissä dvd-,cd-,hd-dvd-, bluray-, maksu-tv yms.salauksissakaan. Nuo salaukset pitävät lähinnä tavalliset ihmiset ja asiaan perehtymättömät poissa tiedostoista. Eivät palomuuritkaan ole varmoja. Piilotettu kiintolevy osio, jota ei löydä...heh. Jos sen pusikkoon hautaat, voi olla ettei löydä.
Sääntö on, että kaikki voidaan murtaa.
SY:lta konsulttiapua saa lähinnä jos kyse on terrorismista tai muusta järjestäytyneestä rikollisuudesta. En usko lainkaan, että ruvettaisiin esimerkiksi yksittäisten warettajien kovoja lähettelemään britteihin. Ei mene noin. Niihin ei resursseja tuhlata. Jos kyseessä on mahtipedofiili tai Osama niin tilanne on toinen, ehkä myös p2p-järjestelmän pitäjän kovot otettaisiin tutkimuksiin. Yksityisen puolen yhtiöt taas ovat kalliita ja poliisilla on määrärahansa. Suomessa käytössä olevat clusterit taas laskevat ihan omia tieteellisia laskelmiaan. On olemassa paljon kryptereita jotka ovat täyttä käärmeöljyä. Käyttämällä open source ratkaisuja ja tehokkaita algoritmeja pystytään avaamista hidastamaan huomattavasti. Tässä on se pointti. Kun tuhannet tutkittavat ovat kryptanneet kovonsa riittävän tehokkaasti, tutkinta vaikeutuu huomattavasti. Poliisi tyytyy tällöin syyttämään vain osaa ja moni pelastuu. Se voit olla sinä.

Muutenkin jos mikään ei viittaa waretusta vakavampaan, ja poliisin pitää valita kryptaamattomasta tai vahvasti kryptatusta kumpaa tapausta tutkitaan ja viedään syyttäjälle, on helppo arvata kumpi houkuttelee. Toiseen pitäisi jopa käyttää työtunteja.

Kryptatkaa. Vaikeuttakaa. Idea on ajaa poliisin resurssit loppuun, jolloin joudutaan toimintaa priorisoimaan. Kun vastakkain ovat heroiinirinki ja leffan tietokoneeltaan katsellut teini, poliisi keskittynee oleelliseen.

Kannattaahan sitä ainakin yrittää, vai mitä;)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.12.2007 @ 19:03

238.12.2007 19:12

Mutta myytin mukaanhan Kevin Mitnick laittoi aikanaan poliisin polvilleen kryptauksensa kanssa

Lainaus:
"Viimeisen tuomion jälkeen takavarikoidut kiintolevyt FBI on luvannut vuonna 2004, eli lähes kymmenen vuotta takavarikoinnin jälkeen, antaa takaisin omistajalleen jos hän kertoisi miten niiden salaus purettaisiin."

Lisää Kevinistä :D
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.12.2007 @ 19:14

248.12.2007 19:35

Menee OT:ksi mutta sanotaan nyt.

Open source kryptausohjelmissa ei hirveämmin olla löydetty mitään yleisavaimia ja yleensä ne ohjelmat ovat valmistettu jossain Saksassa jossa yleisavaimia ei vaadita kuten esim: Amerikassa. Näin muistan lukeneeni. Jos jollain on varma idea siitä miten AES 256-bittinen suojaus, jossa on vahva salasana, avataan tämän elämän aikana niin hän voi tottakai kuvitella, että CIA tulee apuun kun jonkin nörtin kone takavarikoidaan. Tämän lisäksi ihmiset saattavat käyttää piilotettuja osioita ja näiden löytäminen ja avaaminen on huomattavasti vaikeampaa.


Oli muuten hauska seurata miten OINK:n ratsiaa uutisoitiin täällä kotimaassakin "piraattisivusto joka tienasi miljoonia on suljettu" tyyliin.

Muokkaus. Korjasin typoja joita tulee viikonloppuisin :)

Tietoa AES:sta

Lainaus:
In June 2003, after the NSA (US National Security Agency) conducted a review and analysis of AES, the U.S. CNSS (Committee on National Security Systems) announced in [1] that the design and strength of AES-256 (and AES-192) are sufficient to protect classified information up to the Top Secret level. This is applicable to all U.S. Government Departments or Agencies that are considering the acquisition or use of products incorporating the Advanced Encryption Standard (AES) to satisfy Information Assurance requirements associated with the protection of national security systems and/or national security information [1].
Varmasti aukeaa kuin ladon ovi ;P
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.12.2007 @ 20:44

259.12.2007 3:10

No niin.. AES:hän kehitettiin, koska 25v vanha edeltäjä DES oli murrettu melko lyhyessä ajassa. Sanoisin, että kyllä siihen vielä tovi menee, että AES:tä tulee turvaton.

2610.12.2007 18:01

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:
Kuinka tyhminä lie pidätte poliiseja ja tutkijoita. Scotland Yardilla kyllä on maailman parhaimpiin kuuluvat resurssit, ja auttaa tarvittaessa myös suomen poliisia.S Y saa apua parhaimpiin kuuluvilta elektroniikan tutkimuslaitoksilta jne. No uskomuksia on monia. En ole ikinä kuullut, että tutkimus tyssäisi kiintolevyn salaukseen. Se minkä ihminen tekee, ihmineen myös purkaa.
Eivätpä nuo salausavaimet pidä miljoonilla kehitetyissä dvd-,cd-,hd-dvd-, bluray-, maksu-tv yms.salauksissakaan. Nuo salaukset pitävät lähinnä tavalliset ihmiset ja asiaan perehtymättömät poissa tiedostoista. Eivät palomuuritkaan ole varmoja. Piilotettu kiintolevy osio, jota ei löydä...heh. Jos sen pusikkoon hautaat, voi olla ettei löydä.
Sääntö on, että kaikki voidaan murtaa.
Lyhytpähän toi ihmisen muisti on, mutta ehkä noin pari vuotta sitten oli lehdistössä melkomoinen kohu jonkun Vantaalaisen pedofiilin koneen salauksesta.Juttu kuivu suurimmaksi osaksi kasaan (siis tätä kyseistä henkilöä vastaan), kun poliisi ei saanut murrettua tämän salattuja levyosioita.

Olis nimittän tolla logiikalla luullu että Poliisi olis käyttäny kaiken mahdollisen ja mahdottoman "virka-avun" hyväkseen ko. tapauksessa, sillä juttu liitty johonkin suurempaan pedofiilirenkaan ratsiaan koko Euroopan alueella ja taatusti tässä tapauksessa poliisit tekivät muutenkin aika läheistä yhteistyötä keskenään.

Ei ne poliisinkaan resurssit mitään rajattomia ole.

2714.12.2007 10:04

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:
Kuinka tyhminä lie pidätte poliiseja ja tutkijoita. Scotland Yardilla kyllä on maailman parhaimpiin kuuluvat resurssit, ja auttaa tarvittaessa myös suomen poliisia.S Y saa apua parhaimpiin kuuluvilta elektroniikan tutkimuslaitoksilta jne. No uskomuksia on monia. En ole ikinä kuullut, että tutkimus tyssäisi kiintolevyn salaukseen.
Et, koska tuollaisia resursseja ei haaskata ihan pikkujuttuihin ja ilman todisteita, että jotain siellä todennäköisesti ole.

Lainaus:
Nuo salaukset pitävät lähinnä tavalliset ihmiset ja asiaan perehtymättömät poissa tiedostoista. Eivät palomuuritkaan ole varmoja. Piilotettu kiintolevy osio, jota ei löydä...heh. Jos sen pusikkoon hautaat, voi olla ettei löydä.
Sääntö on, että kaikki voidaan murtaa.
Kuka puhui mitään kiintolevyn osiosta? Tiedostojärjestelmästä kyllä, mutta tiedäthän, että tiedostojärjestelmä voi olla n+1^2 eri paikassa kuin vain kiintolevyn osiona... lol, pidät ilmeisesti minua amatöörinä :)

2815.12.2007 0:50

a

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.12.2007 @ 00:57

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto