AfterDawn: IT-alan uutiset

Euroopan komissio rankaisi kasettikartellia miljoonasakoilla

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 21.11.2007 18:07 Kommentteja (10)

Euroopan komissio rankaisi kasettikartellia miljoonasakoilla Euroopan komissio on määrännyt Sonyn, Fujin ja Maxellin maksamaan yhteensä lähes 75 miljoonan euron sakot videonauhojen hintakartellista.
Euroopan komission mukaan kyseiset yritykset päättivät yhdessä videonauhojen myyntihintoja vuosien 1999-2002 välisenä aikana. Yritysten edustajat tapasivat toisensa tänä aikana yhteensä 11 kertaa ja tapaamisten tarkoitus oli pitää huolta siitä, että videonauhojen yleinen hintataso saadaan pidettyä tietyllä tasolla.

Tuohon aikaan Sony, Fuji ja Maxell myivät yhteensä yli 85 prosenttia kaikista videonauhoista maailmalla. Euroopan komission syynissä olivat ammattikäyttöön tarkoitetut Betacam SP- ja Digital Betacam -videonauhat.

Eniten sakkoja saa maksettavakseen Sony, joka joutuu pulittamaan komissiolle 47,2 miljoonaa euroa. Fujille sakkoja tuli 13,2 miljoonaa euroa ja Maxellille vastaavasti 14,4 miljoonaa euroa. Sonyn sakkoja nostettiin, koska Sony ei suostunut yhteistyöhön Euroopan komission tutkijoiden kanssa tutkinnan aikana. Fujin ja Maxellin summia puolestaan laskettiin yritysten tekemän yhteistyön vuoksi.

Tapauksen käsittely ei edennyt erityisen vauhdikkaasti, sillä ratsiat Sonyn, Fujin ja Maxellin tiloihin tehtiin vuoden 2002 toukokuussa. Sonyn osalta tilanne ei mennyt aivan mallikkaasti, sillä eräs yrityksen työntekijöistä tuhosi ratsian alettua juttuun liittyviä dokumentteja ja toinen työntekijä ei suostunut puhumaan tapauksesta tutkijoiden kanssa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Euroopan komissio antoi sakkoja uuden linjan mukaan, joka tuli voimaan viime vuonna. Uuden linjan myötä kartellitoiminnasta saatavat sakot ja tuomiot ovat aiempaa kovempia.

"Tämä päätös lähettää kaksi varoitusta niille yrityksille, jotka harrastavat kartellitoimintaa: Ensimmäiseksi, Euroopan komissio voi tehokkaasti tutkia ja syyttää kartellissa mukana olevia yrityksiä. Toiseksi, tutkinnan hankaloittaminen johtaa ankariin rangaistuksiin" kommentoi kilpailukomissaari Neelie Kroes.

Lähteet:
CNN
Digitoday

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

121.11.2007 18:44
Jone90
Inactive

Hah, siitäs saivat.

Tulikin joskus pienenä ihmeteltyy miksi nuo VHS ym. kasetit olivat niin kalliita... Ja ovathan ne edelleen, mutta onneks on tullu parempia tallennus formaatteja. =D

221.11.2007 18:51

...ja samaan aikaan nämä suuryritykset paheksuvat warettamista....

321.11.2007 19:01

No aika pienet sakot saaduista hyödyistä,rikos kannattaa aina.

421.11.2007 19:25

Lainaus:
tapaamisten tarkoitus oli pitää huolta siitä, että videonauhojen yleinen hintataso saadaan pidettyä tietyllä tasolla.
muistan ite kun vikoja kasetteja suunnittelin ostaa niin syy miks ostin tallentavan DVD RW aseman oli että tyhjä VHS kasetti makso saman tai kalliimpi kuin tyhjä DVD

521.11.2007 19:32

Niinpä. Toisaalta, ihan liian pienet sakot. Tuohan oli hyvää bisnestä. Miksei tuota pistetä samaan tapaan kuin vaikka ammattipiraattien tekemisiä, pomot linnaan jne. ja vähintäänkin monen kuukausiansion verran sakkoja.

Eikö yleensä muuten oteta tuolla toiminnalla ansaitut rahat ainakin pois ja lisäksi ne sakot?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.11.2007 @ 19:33

AMD Athlon 3200+ | Asus A7V8X-LA | 1024MB (512MB x2) | 7600gs core 500mhz mem. 400mhz | 160Gt + 250Gt

621.11.2007 20:20

Okei eli siis nuo joutuivat oikeastaan korvaamaan vahingon... Eli nyt pojat odotelkaa vaan sitä aikaa kun ylihintaisen kasetin ostanut kuluttaja saa korvausta.

Mutta ihan oikeasti kun ajattelee niin kenelle nuo sakot menevät EU-komission palkkoihin? Eli käytännössä ainut joka ei yritä tässä hommassa rahastaa on kuluttaja.

722.11.2007 11:32

Ei varmaan ole kenellekään yllätys, että kuluttajat viimekädessä maksavat nuo sakot tuotteiden hinnassa.

Kärjistäen sanottuna:
- Kuluttajat ovat maksaneet ylihintaa 1999 - 2002
- Kuluttajat maksavat ylihintaa 2007 -> jotta yritykset saavat sakot maksettua.

824.11.2007 12:37

Kuluttujat maksaa tosin vain jos ostavat kysyisiä tuotteita, mutta kun itse en ole ostamassa (en ainakaa "Sony" merkillä varustettuja tuotteita)

924.11.2007 18:33

Lainaus:
EU-komission palkkoihin
Nooh. EU-komission työntekijät tienaavat pirusti, mutta silti suhteellisesti vähän. Koko EU-hallinnon ylläpito ei maksa suoranaisesti lähellekään prosenttia siitä kuinka paljon EU verottaa jäsenmailtaan. Luultavasti nuo 75 miljoonaa menevät Ranskan maataloustukiin, vaikka sieltä muutama ropo korruptiokomissaareillekin tippuu.

Korruptio näkyy esimerkiksi siten, että suuryrityksiä pelätään eikä uskalleta säätää lainsäädäntöä, jolla talousrikoksista tulisi oikeudenmukaiset rangaistukset. Sama juttu Suomessa.

1016.5.2009 19:16
pernite
Inactive

sokar texstas

Lainaus:
muistan ite kun vikoja kasetteja suunnitelin ostaa niin syy miksi ostin tallentavan DVD RW aseman oli että tyhjä VHS kasetti makso saman tai kalliimpi kuin tyhjä DVD
Lainaus:
joo okkei mutta tietääks kukaan kuinka monta elokuvaa kokoluokassa 4,3 gigaa mahtuu yhdelle DVD:lle?? Aikasemmin LP-toiminnolla varustetulla VHS-nauhurilla mahtui 240min. kasetille 480 min. eli 8 tuntia... hmm, olisko tuo neljä kpl 2 tunnin leffoi??? taidan kyllä olla vääräs, mutta mielestäni DVD:eiden ja CD:eiden tulo on vienyt tallentamisessa todellisuudessa takapakkia ja rutkasti ja vieläpä se tallenteiden kestävyys. Kasetti oikein säilytettynä ja ei nyt niinkään oikeinkaan, kestää kymmeniä vuosia kun taas ... nii noo nää kupruilevat lämiskät joista polttopinta kupruilee pois 5-6 vuodes.. KAIKISTA PARASTA ON SE ETTÄ VHS-KASETILLE NAUHOITAT MONEEN KERTAAN MUTTA CD-R, CD+R TAI DVD VAIN YHDENKERRAN, muuttaa eihän täs kehityksessä ole ollut muu tarkoitus kuin ihmisten alistaminen kapitalistin hyväksikäyttämiseksi.. JEP JEP

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto