AfterDawn: IT-alan uutiset

Toshiban 51 gigatavun HD DVD hyväksyttiin

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 16.11.2007 17:56 Kommentteja (10)

Toshiban 51 gigatavun HD DVD hyväksyttiin DVD Forumin raportoidaan viimein hyväksyneen Toshiban kehittelemän kolmikerroksisen HD DVD -formaatin.
Maailmalla raportoitiin jo muutama kuukausi sitten virheellisesti DVD Forumin hyväksyneen kyseisen formaatin. Väärinkäsitys oikaistiin hieman myöhemmin ja hyväksyntä jäi vielä tuonnemmaksi. Nyt DVD Forum on antanut hyväksyntänsä kyseisen tallenneformaatin kaupallistamiselle.

Toshiba esitteli ensimmäisen kerran 51 gigatavun HD DVD -levyään CES-messuilla tammikuussa 2007. Levylle on saatu puristettua 17 gigatavua tietoa per kerros, ja mikä parasta, yhtiön mukaan kolmikerroksisen levyn valmistuskustannukset eivät ole juurikaan suuremmat, kuin tavallisella kaksikerroksisella levyllä. Normaalin HD DVD -levyn yhdelle kerrokselle mahtuu 15 gigatavua tietoa Blu-ray-formaatin yltäessä 25 gigatavuun kerrosta kohden.

Nähtäväksi jää, että milloin Toshiba saa levynsä markkinoille. Ongelmia voi myös aiheuttaa se seikka, että saadaanko kaikkia nykyisiä HD DVD -soittimia toistamaan uusia suuremmalla tallennuskapasiteetilla varustettuja levyjä. Luultavasti ei saada.

DVD Forum käsitteli kolmikerroksisen HD DVD -levyn lisäksi toista uutta standardia, joka parantaisi tulevaisuudessa elokuvien yhteensopivuutta vanhojen DVD-soittimien kanssa. HD DVD -levyjen toiselle puolelle painettaisiin tavallinen DVD-levy, jolloin toisto onnistuisi myös vanhoilla soittimilla. Tämän formaatin odotetaan saavan hyväksyntänsä ennen vuoden loppua.


Lähteet:
The Register
Engadget

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

116.11.2007 20:10

Äh, eikö se riittäs että ängetään yhdelle levylle pelkästään se 15gt ja lyödään hintaa sellaselle euro.

216.11.2007 20:25

Juuri tuollainen kehityshän tulee laskemaan jossai vaiheessa sen 15gt hinnaksi euron.

316.11.2007 22:53

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Fidelaar:
Juuri tuollainen kehityshän tulee laskemaan jossai vaiheessa sen 15gt hinnaksi euron.

Tulee? Mä kuolen johonkin syöpään siihen mennessä...

417.11.2007 2:51

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Fidelaar:
Juuri tuollainen kehityshän tulee laskemaan jossai vaiheessa sen 15gt hinnaksi euron.

Tulee? Mä kuolen johonkin syöpään siihen mennessä...

heheh niinvarmaan minäkin,mutta tulee niitä toki käyttäjiä,senkin jälkeen kun me ollaan syöpä vuoteelta päästy.Siltikin on vieläkin ovelaa jottei joku ihan sivullinen tee relettä joka toimii kaikissa formaateissa?

518.11.2007 1:24

Eiköhän tuon 51 Gt levynkin hinta painu hyvin äkkiä alle euron kunhan alkaa kunnon massavalmistus. Formaattisota ja sitä seuraava kuluttajien varovaisuus pitävät vielä toistaiseksi kaikkien levyjen hinnat korkealla.

Suomesta tosin tuskin koskaan saa noita levyjä halvalla. Saksasta kannattaa tilata.

Onneksi vihdoin saadaan jotain standardointia DVD:n seuraajille, joskin nähtäväksi jää, mikä sen todellinen vaikutus on. Blu-rayn en ole koskaan uskonut voittavan formaattisotaa. Sonylla kun ei ole yleensä ollut kovin hyvää menestystä formaattiensa kanssa: betamax, minidisc... Tekniikka kun ei ratkaise vaan hinta, näin maailma toimii.

618.11.2007 11:44

Jokuhan pastesi johonkin uutiseen vähänaikasitten linkin tämänhetkisestä tuloksesta ja blu-ray oli villä selvässä johdossa myydyissä elokuvissa.

718.11.2007 19:06

Huoh... Antaa olla.. En jaksa enää fanittaa BD:tä, oli sitten kuinka ylivoimainen teknologia tahansa... Sonyn strategiat näissä jutuissa tuntuu olevan erittäin syvältä. HD DVD-soittimet on puolet halvempia, ja nyt yhelle kiekolle saa istutettua saman datamäärän kuin BD:n suurimmalle olemassa olevalle lätylle. Potentiaalit hiiteen, alentaisivat nyt edes jommankumman hinnat kipurajan alapuolelle.

BD on tähän asti puksuttanut symbioosissa PS3:n HD DVD-soittimiin verrattuna kohtalaisen hinnan kanssa, mutta kun HD DVD-soittimia alkaa saada tavarataloista kahdensadan pintaan, sekin valtti on menetetty. Ainoa jäljellä oleva etu BD:llä on sen varhaisessa vaiheessa keräämä suosio ja suuret, lobatut elokuvastudiot.

818.11.2007 19:48

Lainaus:
yhelle kiekolle saa istutettua saman datamäärän kuin BD:n suurimmalle olemassa olevalle lätylle.
Luuletko, että Blu-ray tiimi ei vastaa tähän omalla 3-kerros levyllään? Tietääkseni 2008 on semmoinenkin tulossa.

Mutta joo: Enpä jaksa minäkään fanittaa Blu-raytä enää. Kunhan nyt valmistajat saisivat niitä halpoja hybridejä kauppoihin, niin ei tarvisi arpoa enää.

918.11.2007 20:21

TDK:lla oli jo 2004, 8-kerroksisia 200GB Bluray prototyyppejä. Ja on tuomassa markkinoille 100GB malleja näillä näppäimillä, joiden pitäisi toimia nykyisissä vehkeissä firmispäivityksen jälkeen.

1022.11.2007 19:00

Tiedän kyllä, että noita 100- ja 200-gigasia BD-levyjä on suunniteltu ja tulossa, mutta tuskin ne saava laitteiden hintoja putoamaan. Polttavilla BD-asemilla ruukaa olla melkoisesti hintaa, enkä keksi muuta käyttöä 200-gigaiselle tallennusmedialle kuin datavarasto. Hienoa on jos nykyiset asemat toimivat uusien kiekkojen kanssa firmware-päivityksellä, ettei koko laitekantaa tarvitse lähteä uudistamaan.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
2 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia
Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä (18.7.2018 16:33)
Euroopan komission on määrännyt Googlelle 4,34 miljardin euron sakon yhtiön hakukoneen määräävää markkina-asemaa vahvistavien laittomien käytäntöjen vuoksi. Käytännössä kyse on siitä, että Google ....
4 kommenttia
Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita (18.7.2018 06:48)
Spotify on tehnyt Android- ja iOS-sovelluksiinsa viimeisten viikkojen aikana pienen muutoksen, mutta se helpottaa monen kuuntelijan elämää ratkaisevasti. Ainakin arjessa on yksi ensimmäisen ....
1 kommentti
Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää (18.7.2018 06:30)
Seuraavien sukupolvien VR-lasien käyttömukavuus voi olla täysin toista luokkaa kuin nykyään, sillä VirtualLink-konsortio on esitellyt uuden USB-C-liitäntään pohjautuvan standardin, joka mahdollistaa ....
1 kommentti

Uutisarkisto