AfterDawn: IT-alan uutiset

RIAA vie Usenetin oikeuteen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 17.10.2007 13:33 Kommentteja (22)

RIAA vie Usenetin oikeuteen Yhdysvaltalaisia levy-yhtiöitä edustava RIAA jatkaa taisteluaan luvatonta internet-kopiointi vastaan ja tällä kertaa sen tulilinjalle on joutunut Usenet.com, Inc..
Usenet.com, Inc. tarjoaa kuluttajille yhteyksiä internetin keskusteluryhmiin (uutisryhmät), joiden kautta ihmiset voivat kommunikoida keskenään ja jaella myös tiedostoja. Tiedostojen jakelun myötä uutisryhmissä levitetään myös tekijänoikeudella suojattua materiaalia, joka ei miellytä RIAA:n asiakkaita.

Usenet.com ei valvo keskusteluryhmiin tulevia viestejä tai tiedostoja, eikä viestien tai tiedostojen lähettäjien tietoja oteta talteen, joten mahdollisten lakia rikkovien viestien tai tiedostoja luvatta jakavan asiakkaan henkilöllisyyttä on täten hankala selvittää. RIAA:n mukaan tämä kannustaa palvelun käyttäjiä tekijänoikeusrikkomuksiin, sillä kiinnijäämisen riski on pieni.

RIAA yrittää siis todistaa oikeudelle, että Usenet.com kannustaa asiakkaitaan tekijänoikeusrikkomuksiin ja samalla se tienaa rahaa näiden rikkomuksilla, koska Usenet.com-palvelu on kuukausimaksullinen ja yrityksen tulot ovat sidottuja asiakkaiden määrään. RIAA:n mukaan se on lähettänyt aikaisemmin yritykselle useita pyyntöjä, joissa vaadittiin tekijänoikeudella suojatun materiaalin poistamista palvelimilta. Toistaiseksi Usenet.com on kuitenkin kieltäytynyt poistamasta tiedostoja tai viestejä keskusteluryhmistä.

Usenet.com ei ole ainoa palvelu, joka tarjoaa yhteyksiä Usenet-keskusteluryhmiin, joten keskusteluryhmät eivät pimene, vaikka Usenet.com oikeusjutun häviäisi. Oikeusjuttu asettaisi kuitenkin ennakkotapauksen, joka voisi johtaa monen yhdysvaltalaisen Usenet-palvelua tarjoavan yrityksen sulkemiseen tai ainakin toiminnan muutokseen.

Lähteet:
TorrentFreak
Wired

Edellinen Seuraava  

22 kommenttia

117.10.2007 13:54

eka,

vois koko riaa:n päämajan pommittaa maan tasalle

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.10.2007 @ 13:55

217.10.2007 14:00

"yllättävää"

317.10.2007 14:31

Seuraavaksi ne varmaankin haastavat Hotmailin ja Mesen.

417.10.2007 14:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti coocie98:
Seuraavaksi ne varmaankin haastavat Hotmailin ja Mesen.

Sama asia...
Ei RIAA kyllä microsoftin kimppuun uskalla hyökätä ;)
Usenet sais kyllä kaatua imho. Pyytävät maksua datasiirrosta.

517.10.2007 14:43

Lainaus:
coocie98 (Newbie) 17.10.2007 11:31 _
Seuraavaksi ne varmaankin haastavat Hotmailin ja Mesen
Tuskinpa ne alkavat omia asiakkaitaan haastamaan?

617.10.2007 14:46

Sitten lähdetään IRC-kannujen kimppuun.

Eikös tähänkin voi soveltaa vanhaa kunnon postivertausta?
Tämän perusteella RIAA voisi siis lähteä syyttämään postia siitä, että laittomat piraattitallenteet liikkuvat kirjeissä, mutta niille ei tehdä mitään = tekijänoikeusrikokseen kannustaminen.

717.10.2007 14:56

Vedin pienen aasinsillan siihen totuuteen, että kaikki palvelut joissa voidaan jakaa tietoa voidaan myös käyttää tekijänoikeudella suojatun materiaalin jakamiseen. Valikoivalla haastamisella voidaan totta kai saada pienet pelurit ja kilpailijat pois tieltä mutta kuinka moni väittää, että Mesellä, Hotmaililla, ym. ei voisi jakaa tekijänoikeudella suojattua materiaalia? Tosin Usenetin tapauksessa he houstaavat materiaalia mutta niin kuin sanoin, kyse oli vain aasinsillasta eikä reiättömästä analogiasta :)

Itse en ole tutustunut Usenettiin mutta kaipa joku kokenut voisi valaista keskustelua ja koko palvelun luonnetta.

ed. BlasterX
It's not privacy it's piracy ;)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.10.2007 @ 15:31

817.10.2007 15:47

Hmm...
-Ei usenetin viestejä voi kai poistaa? jos voisi niin joku varmaan poistelisi niitä koko ajan.
-Palvelulla on laillisia käyttötarkoituksia.
-Tiedostojakaan usenet ei sisällä, ainoastaan viestejä joista tiedostoja voidaan luoda.

Onkohan RIAA itsekään perillä koko usenetista. Vaikka se saisikin yhden tarjoajan pois, niin niitä on maailma täynnä. Ei ole kovin kauaa siitä kun kaikki kotimaisetkin ISP:t tarjosivat binääriryhmiä palvelimillaan -ja aivan ilmaiseksi.

917.10.2007 16:25

Lainaus:
Lainaus:
coocie98 (Newbie) 17.10.2007 11:31 _
Seuraavaksi ne varmaankin haastavat Hotmailin ja Mesen
Tuskinpa ne alkavat omia asiakkaitaan haastamaan?

Vaikka eivät olisikaan asiakkaita eivät taatusti uskaltaisi koska ms:llä on sen verran valtaa ja rahaa että riaalle tulisi todella "kusiset" oltavat, koska toden näköisesti riaan toimistoissa on ms:n softat (konttorissa, palvelimissa) ja vielä ms:llä on muistakin naruja joista vedellä..

1017.10.2007 17:12
henkettu
Inactive

Eih, seuraavaksi nuo ovat varmaankin Messengerin kimpussa... Toisaalta olen vain onnellinen, jos tekijänoikeusrikkomukset saataisiin kitkettyä pois, mutta en usko, että se on mahdollista. Kuitenkin se tuntuu epämukavalta, että joku/ jokin vahtii sitä, mistä puhuu Messengerissä ja mitä tiedostoja lähettelee ystäville tai sukulaisille.

Edit: Edeletävien kommenttien luku kannattaa joskus.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.10.2007 @ 17:17

1117.10.2007 18:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti henkettu:
Toisaalta olen vain onnellinen, jos tekijänoikeusrikkomukset saataisiin kitkettyä pois
Olisit onnellinen, jos warettamisesta tulisi mahdotonta?

1217.10.2007 18:40

Elikkäs, näin käsittääkseni toimii.
Usenet.com omistaa OMAN palvelimen usenetista, jonka sisältöä ei suodateta.

Usenet.com perii kuukausimaksua siitä, että näin juuri on + perii tiedonsiirronmäärästä. Esmes, Sonera tarjoaa pääsyä newsgroup sisältöön myös, mutta kaikkiin ryhmiin ei voi subscribata, eli ne eivät ole Soneran Usenet palvelimilla ollenkaan.

Hatarasti selitetty, mutta noinhan tuo taitaa mennä. Kukin voi
mielessään päätellä onko RIAA:lla oikeutta niuhottaa vai ei.

Usenet.com:in palvelu on periaatteessa siis verrannollinen torrent
trackeriin. Mahdollistaa pääsyn tekijänoikeudella suojattuun materiaaliin.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.10.2007 @ 18:41

1317.10.2007 18:53

Varmaan n. 95% kaikesta torrenttien scene sisällöstä tulee usenetistä eli se että riaa on käymässä niitten kimppuun oli enemmän kuin odotettavissa

1418.10.2007 10:27
jmpk
Inactive

Lainaus:
Kuitenkin se tuntuu epämukavalta, että joku/ jokin vahtii sitä, mistä puhuu Messengerissä ja mitä tiedostoja lähettelee ystäville tai sukulaisille.
Tietääkö muuten moni kuinka suojaisa viestinvälitystekniikka tuo msn messenger on? No niin suojattu että niitä pystyy tyhmempikin vakoilemaan ja vielä reaaliajassa, jos vain haluaa... Ja aika varma olen että m$ kerää kokoajan selkokielisiä lokeja käyttöjien käymistä keksusteluista.

1518.10.2007 11:43

Offtopick:
Noh, pentele jos asia on noin. Miten tuo vakoilu tapahtuisi teoriassa? Foliohatut voivat onneksi kommunikoida, vaikka Wastella jos he haluavat anonyymisyyttä

1618.10.2007 11:45

Jos jotakuta kiinnostaa minun mesekeskustelut, niin olkaa hyvä vaan! Onhan se oikesti vittumaista jos kirjesalaisuutta rikotaan, mutta 99% kaikesta maailmalla liikkuvasta tiedosta on aivan turhaa.

1718.10.2007 11:50

Lainaus:
Ja aika varma olen että m$ kerää kokoajan selkokielisiä lokeja käyttöjien käymistä keksusteluista.
Ja minkä helvetin vuoksi se niin tekisi?

1818.10.2007 11:50
henkettu
Inactive

Mahtaakohan siinä sopimuksessa, johon suostutaan messengeriä asentaessa tai hotmail-tiliä luodessa, lukea jotain tuosta "salakuuntelusta"?

1918.10.2007 12:41

Sopimuksessa ei puhuta mitään "kirjeiden" avaamisesta mutta liikennettä saatetaan seurata mikäli rikkeitä havaitaan. Alhaalla pätkä Hotmailin käyttöehdoista.

Lainaus:
Microsoft katsoo palvelun käytön yksityiseksi. Microsoftilla on kuitenkin oikeus käyttää ja julkistaa käyttäjää, käyttäjän tiliä ja/tai käyttäjän tietoliikenteen sisältöä koskevia tietoja muille osapuolille, jos tämä on tarpeen (1) lain noudattamiseksi tai Microsoftiin tai palveluun kohdistuvaan oikeustoimeen liittyen, (2) tämän sopimuksen noudattamisen varmistamiseksi ja sopimusrikkomusten tutkimiseksi, mukaan lukien lakeja rikkoviin toimiin osallistuminen suoraan tai epäsuorasti palvelua käyttäen, tai (3) Microsoftin, sen työntekijöiden, asiakkaiden tai yleisön oikeuksien, omaisuuden tai etujen suojelemiseksi. Käyttäjä hyväksyy sen, että Microsoftilla on oikeus käyttää ja julkistaa tietoja tässä kohdassa kuvatulla tavalla.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.10.2007 @ 12:42

2018.10.2007 19:16

Usenet-verkkojen sulkeminen voi ehkä hieman hidastaa piraattitiedostojen leviämistä koska usein tiedostot leviävät keskusteluryhmiin ensin ja sitten vasta torrent-palvelimille. No, eipä se pieni hidastuminen haittaa...

2119.10.2007 10:21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Xelos:
Usenet.com:in palvelu on periaatteessa siis verrannollinen torrent
trackeriin. Mahdollistaa pääsyn tekijänoikeudella suojattuun materiaaliin.
Ei todellakaan ole. Siinä mielessä on verrannollinen, että "mahdollistaa pääsyn tekijänoikeudella suojattuun materiaaliin", mutta siinä, missä torrent-trackeri kertoo mistä tavara löytyy, toimittaa nyyssipalvelin tuon datan suoraan omista varastoistaan.

Nyyssipalvelin on tässä mielessä lähempänä avointa ftp-palvelinta, kun trackeria -- käyttäjät uploadaavat tavaraa palvelimelle, ja kuka tahansa voi sen käydä sieltä imuttamassa.

Torrent-trackeri taas vain välittää tietoa siitä, mistä tavara on saatavilla.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.10.2007 @ 10:23

You may stop this individual, but you can't stop us all...

After all, we're all alike.

-- The Mentor

2219.10.2007 16:24

Ei huolta, lakimiehet kaikkoavat kun niiden toimeksiantajilta alkavat rahat vähetä. Taiteijat näyttävät yhä enemmän harrastavan koko jakelusysteemin ohittamista. Tyypillisessä tekijänoikeusjakelussa tekijälle jää enintään 15% vähittäismyynnistä osuus, yleensä paljon vähemmän. Oman jakelun kustannukset eivät ole suuria. Varmasti yli 15 % tipahtaa taiteilijan tilille.

Itse olen aina lähtenyt siitä, että mikä tahansa tietoliikenne menee Yhdysvaltain kautta, tai edes läheltä, jää sinne. Itse asiassa Hotmail ja vastaavat ilmaiset palvelut ovat hyviä paikkoja, joilla voi kerätä joskus hyvinkin isokenkäisten pehmittämiseen sopivia tietoja. Enää ei tarvitse olla Edgar C. Hoover.

Kiinnostaisi, mitä tavallinen Windows tietokone kirjoittelee kotiin. Minulla on yksi Windows kone, josta puuttu yksi DLL. Tämän ansiosta kone ilmoittaa aina vikailmoituksen, kun määrätty ohjelma yrittää ottaa yhteyttä isäntäänsä. Ilmoituksia tulee vuorokaudessa useita, vaikka koneella ei tekisi mitään. Tähän liittyviä prosesseja ei tietenkään näy missään, mutta vikailmituksen perusteella Internetistä löytyi tietoja siitä. Ensimmäinen kotiin kirjoittava käyttöjärjestelmä oli Windows 95.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto