AfterDawn: IT-alan uutiset

Musiikkijättien Total Music syrjäyttää iTunesin?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 14.10.2007 14:42 Kommentteja (9)

Musiikkijättien Total Music syrjäyttää iTunesin? Vaikka Applen iTunes on ylivoimaisesti suurin ja menestynein digitaalinen musiikkikauppa, eivät suuret levy-yhtiöt ole sulattaneet Applen asettamia toimintaehtoja mukisematta. Aiemmin mm. iTunesissa käytettävä tasahinnoittelu on aiheuttanut eripuraa levy-yhtiöiden ja Applen välille. Kärhämöinnin takia Universal ei ole antanut Applelle lupaa myydä levy-yhtiön kappaleita ilman DRM-suojauksia, joten kilpailevat Amazonin ja RealNetworksin musiikkikaupat ovat tämän takia saaneet pienoisen etulyöntiaseman markkinoilla.
Nyt BusinessWeek-lehden saamien tietojen mukaan Universal Music Groupin toimitusjohtaja Doug Morris on neuvottelemassa Sony BMG:n ja Warner Music Groupin kanssa yhteistyöstä, jonka tarkoituksena olisi luoda Total Music -nimellä kulkeva kilpailija Applen iTunesille. Jos yhteistyö toteutuu, jäisi sen ulkopuolelle suurista levy-yhtiöistä ainoastaan EMI.

Total Musicin tarkka toimintamalli on vielä arvailujen varassa, mutta tämän hetkisten tietojen mukaan palvelun viiden dollarin kuukausimaksu lisättäisiin suoraan kannettavien mediasoittimen hintoihin, jolloin kuluttajat voisivat ladata musiikkia soittimeensa ilman lisäkuluja. Total Music on tarkoitus tuoda mediasoittimien lisäksi myös matkapuhelimiin, jolloin kuluttaja saisi halutessaan mahdollisuuden liittyä Total Musicin asiakkaaksi tai matkapuhelinoperaattori voisi myydä kuluttajalle kuukausimaksultaan hintavampaa matkapuhelinliittymää, jossa olisi käyttöoikeus Total Music -palveluun.

Tällöin levy-yhtiöt saisivat tuottoja jokaisesta myydystä musiikkisoittimesta. iTunesin kanssa levy-yhtiöt saavat tuloja ainoastaan myydyistä kappaleista, joten ansaintamalli on levy-yhtiöille erilainen. Universalille kokemus ei ole kuitenkaan uusi, sillä se saa pienen osan jokaisen Zune-mediasoittimen myynnistä tulevista tuloista.

Muutamien arvioiden mukaan Total Music kasvattaisi mediasoittimen hintaa noin 90 dollarilla, sillä nykyisellä kehitysvauhdilla monet kuluttajat hankkivat uuden matkapuhelimen tai mediasoittimen noin puolentoista vuoden välein.

Lähteet:
BusinessWeek
PC World

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

114.10.2007 15:42

EKA!!!

:D oli ihan pakko!

Mutta siis asiaan, kuulostaa aika pahalta, mikäli noiden yhtiöiden musiikki ei enää päädy itunesiin vaan ainoastaan Total Musiciin..
siis pahalta itunesin näkökulmasta..pistää isot firmat sen ihan lyttyy jos toi onnistuu, mitä kylä epäilen...

214.10.2007 16:28

Alkuun pieni typo jonka bongasin:

Lainaus:
Nyt BusinessWeek-lehden saamien tietojen mukaan Universal Music Groupin toimitusjohtaja on Doug Morris on neuvottelemassa....
yksi ylimääräinen "on"..

Ja itse uutiseen. Kilpailu on aina hyvästä, vaikka iTunesilla onkin suuri joukko ihmisiä takanaan ja vaihto eri musiikintarjoajaan ei välttättä kiinnosta. 90 dollarin lisähinta kuulostaa melko kovalta. Mutta katsotaan miten tämä otetaan vastaan.

314.10.2007 16:48

Jos tällä nyt tarkoitetaan (jos ymmärsin uutisen oikein) sitä, että ostettuani hieman kalliimman soittimen (+90e) saan ladata Total Music:sta niin paljon musiikkia kuin sielu sietää, ei idea ole täydellisesti kuopattu.
Kunhan tuo lisänä tuleva hinta pysyy kohtalaisen alhaalla, esim. mainitussa 90e, voisin ite ainakin harkita kyseisen palvelun käyttöä.
90e ei kuitenkaan loppujen lopuksi ole kovin iso raha, kaupasta tuolla hinnalla saa ~5 uutuus levyä, joten rajoittamaton latausoikeus tuota hintaa vastaan on mielestäni aika kohtuullinen.
En ainakaan henkilökohtaisesti tunne kovin montaa henkilöä joka uusisi soittimensa 1½ vuoden välein joten palvelu maksaisi itsensä hyvin takaisin kuluttajan kannalta, jos soitin on käytössä vaikkapa kolmekin vuotta. Edellyttäen tietysti sen, että latausoikeus ei lopu sen 18kk:n käytön jälkeen johon tuo 90e oikeuttaa (pidempi aika, enemmän latauksia).

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.10.2007 @ 16:50

414.10.2007 19:37

Jos tämän latausoikeuden voisi ostaa erillisenä palveluna ja ladattavat kappaleet olisivat mp3-muodossa, jolloin sitä voisi käyttää minkä tahansa soittimen kanssa, olisi palvelu erittäin houkuttava.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.10.2007 @ 19:38

515.10.2007 3:05

Minulle syntyy vain kysymyksiä tästä uutisesta mutta toisaalta tämä tarkoittaa sitä, että olen kiinnostunut.

Tekniikka:

millä formaatilla kappaleet myydään, minkä laatuisia ne ovat, ovatko ne kopiosuojattuja, ovatko ne vesileimattuja ja mitä formaatteja soitin tukee.

muu:
Onko oikein, että kolme(neljä jos EMI liittyy) suurinta levy-yhtiöitä perustavat oman online kauppansa joissa on sellaisia palveluita, kappaleita ja formaatteja mitä he eivät anna kilpailijoilleen? Kuulostaa amatöörin korvaan hieman kartellimaiselta toiminnalta.

Oikein toteutettuna en näe mitään syytä, että miksi en maksaisi 90e enemmän tuosta soittimesta.

615.10.2007 16:49
henkettu
Inactive

Lainaus:
Onko oikein, että kolme(neljä jos EMI liittyy) suurinta levy-yhtiöitä perustavat oman online kauppansa joissa on sellaisia palveluita, kappaleita ja formaatteja mitä he eivät anna kilpailijoilleen? Kuulostaa amatöörin korvaan hieman kartellimaiselta toiminnalta.
En oikein ymmärrä tuota "onko oikein"- aatetta, sillä kysehän on isosta bisneksestä, ja bisneksissä on kyse rahanteosta. Ketä oikeasti kiinnostaa, onko se reilua, että isot järjestöt ajavat pienet järjestöt alas?
Okei, terve kilpailu on tietenkin hyväksi, mutta jos sinun olisi tehtävä valinta, otatko vähän rahaa ja kilpailijan, vai paljon rahaa ja ei kilpailijaa, vaikka joutuisit sitten olemaan "epäreilu" ja ajamaan kilpailijan pois, kumman valitsisit? Olen aika varma, että valitsisit jälkimmäisen vaihtoehdon.
Ja onhan sekin kilpailua, että isot järjestöt haastavat pienemmät...
E: Meni vähän offtopiciksi... :DD
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.10.2007 @ 16:58

715.10.2007 19:40

totta kai. Bisnes on bisnestä mutta enemmän tuota laillisuutta pohdin. Tosin ei tuota varmasti julkistettaisi jos se ei olisi laillista mutta tilanne on vähintään kiinnostava jos n.95% musiikin myynnistä vastaavat yhtiöt tekevät sopimuksen omasta musiikkikaupasta jossa on omat palvelut, hinnat, tuotteet ja laadut joita kilpailijat eivät saa.

Kuitenkin itse tuote on myös kiinnostava kunhan hinta ei nouse liikaa ja toteutus on hyvä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.10.2007 @ 19:41

816.10.2007 19:37

Lainaus:
Kärhämöinnin takia Universal ei ole antanut Applelle lupaa myydä levy-yhtiön kappaleita ilman DRM-suojauksia, joten kilpailevat Amazonin ja RealNetworksin musiikkikaupat ovat tämän takia saaneet pienoisen etulyöntiaseman markkinoilla.
Minusta on hieman epämoraalista käyttää kiristyskeinona teknologiaa, jonka mukamas pitäisi helpottaa kuluttajien elämää.

920.10.2007 12:38

Kuinka hyvin noi olisi sitten suojattu, esim. jos hakkeri lataa kaikki biisit ja laittaa jakoon?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto