AfterDawn: IT-alan uutiset

iTunesin hinnoittelu Euroopan komission syynissä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 7.9.2007 12:21 Kommentteja (3)

iTunesin hinnoittelu Euroopan komission syynissä Applen iTunes-verkkokaupan toiminta on jo pidemmän aikaa kiinnostanut Euroopan komissiota mm. DRM-suojauksien takia. Applen kannalta suurimmaksi ongelmaksi on kuitenkin nousemassa Euroopan maiden omat iTunes-kaupat, jotka saattavat toiminnallaan rikkoa EU:n lakeja.
Apple halusi tuoda Eurooppaan yhden iTunes-kauppapaikan, mutta suuret levy-yhtiöt halusivat tuoda jokaiseen maahan oman kauppapaikan, jotta levy-yhtiöt voisivat paremmin tuoda esiin paikallista musiikkia. Tämän lisäksi eurooppalainen kuluttaja on pakotettu käyttämään oman maansa iTunes-kauppaa, jonka seurauksena kuluttajat eivät pääse käsiksi samaan sisältöön ja tämän lisäksi eri maiden välisten kauppapaikkojen hinnoittelussa on eroja.

Tällainen toiminta rikkoo Euroopan antitrusti-lainsäädäntöä, jonka vuoksi Euroopan komissio käsittelee tapausta tämän kuun 19.-20. päivä. Applen lisäksi komissio kuulee EMI:ä, Universal Music Groupia ja Sony BMG:tä. Musiikkijätit eivät kuitenkaan ole samaan aikaan kuultavana, koska niiden ja Applen väliset sopimukset ovat luottamuksellisia, jonka vuoksi kuultavana on kerrallaan yksi levy-yhtiö Applen kera. Näiden lisäksi myös Warner Music Groupia epäillään lakien rikkomisesta.

Komissio ei kuitenkaan julkaise tapauksen johtopäätöksiä välittömästi, vaan tulokset toimitetaan kilpailukomissaari Neelie Kroesille, joka julkaisee päätöksensä myöhemmin.

Jos Euroopan komissio toteaa Applen ja levy-yhtiöt syyllisiksi, on Applen ja levy-yhtiöiden muutettava nykyistä toimintaansa Euroopassa. Tämä takaisi eurooppalaisille kuluttajille samat hinnat iTunesissa ja toivottavasti myös pääsyn samaan sisältöön.

Lähteet:
Ars Technica
Reuters

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

19.9.2007 10:13

musta aika huvittavaa et jos joku jenkkifirma tulee eurooppaan niin se rikkoo heti 10tä kilpailulakia :D

29.9.2007 22:49

No,jenkithän pöllöilee nykyään joka puolella.

310.9.2007 7:09

Tässähän on kyse aika monesta firmasta, kun noi levy-yhtiöthän ne maakohtaiset kaupat tänne vonkasivat.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto