AfterDawn: IT-alan uutiset

BBC:n iPlayer suututtaa internet-operaattoreita

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 15.8.2007 11:40 Kommentteja (19)

BBC:n iPlayer suututtaa internet-operaattoreita BBC:n viime kuun lopulla avaama iPlayer-videopalvelu on tuonut valituksia Isossa-Britanniassa toimivilta internet-operaattoreilta.
Ongelma on iPlayerin toiminta, sillä ohjelma on P2P-pohjainen, joten operaattoreiden mukaan se kuormittaa huomattavasti verkkoa ja täten heikentää verkon toimintakykyä.

Internet-operaattori Tiscali on ilmoittanut, että heidän on pakko päivittää pian verkkoaan, jos tilanne ei muutu. Tämä tietää tavallisesti joko lisää kustannuksia asiakkaille tai sitten asiakkaiden mahdollisuutta käyttää iPlayeriä tullaan rajoittamaan.

BBC:n kohdalla on kuitenkin ehdotettu sitä, että BBC maksaisi verkon parantamisesta ja käytöstä koituvat kustannukset. Vastaavaa käytäntöä on mietitty jo Yhdysvalloissa, jossa asia on kuitenkin herättänyt runsaasti keskustelua, sillä maksullisuuden myötä internetin eri sivustot ja palvelut eivät enää olisi tasa-arvoisia keskenään.

iPlayerin tuomat ongelmat eivät ole vielä kriittisiä, sillä iPlayer ei ole vielä kaikille avoin palvelu, vaan sen käyttäjämääriä on ainakin toistaiseksi rajoitettu. BBC ei aio kuitenkaan rajoittaa palvelun käyttäjämääriä ikuisesti, joten asiaan on löydyttävä joku ratkaisu. Ongelma ei koske ainoastaan BBC:tä ja Isoa-Britanniaa, sillä IPTV:n suosion uskotaan kolminkertaistuvan Länsi-Euroopassa seuraavan kolmen vuoden aikana, joten tulevaisuudessa ongelmat vain pahenevat, jos niille ei löydetä ratkaisua.

JupiterResearchin analyytikko Ian Fogg sanoo, että ongelma näkyy erityisesti Euroopassa, jossa hintatietoiset kuluttajat ovat painaneet internet-operaattoreiden katteet todella alas. Tämän vuoksi operaattoreilla ei ole juuri varoja päivittää verkkoaan. Fogg mainitsee myös, että monet operaattorit tarjoavat omia IPTV-ratkaisujaan, joten kilpailijoiden verkkoa kuormittavaa toimintaa ei tästä syystä katsella hyvällä.

Lähteet:
BBC News
E-Commerce News

Edellinen Seuraava  

19 kommenttia

115.8.2007 12:02

Just ton takii operaattorit vois käyttää niitä voittoja kuituverkkojen rakentamiseen.Taitavat vaan odottaa että yhteiskunta rakentaa verkot ,että pääsee taas rahastamaan ,niinkuin Soneran tapauksessa kävi.

215.8.2007 12:21

Jotenkin en usko että bbcn p2p video palvelu on suurin internetin kuorma briteissä tai ylipäänsä missään. tosin bbctä on helpompi laskuttaa ku miljoonia p2p käyttäjiä

315.8.2007 12:30

"Internet-operaattori Tiscali on ilmoittanut, että heidän on pakko päivittää pian verkkoaan, jos tilanne ei muutu."

No senkus päivittävät.

Ihan sama kuin bussiyhtiö alkaisi kitistä suurille firmoille, että "Teillä käy niin paljon porukkaa töissä, että meidän pitää lisätä kapasiteettia linjalla x. Tiedän pitää maksaa viulut."

Haloo operaattorit! Teidän tehtävänne on nimenomaan rakentaa niitä verkkoja. Unohtakaa jo se konsulttien teille myymä hömpötys kaikenmaailman "palveluista". Antakaa muiden hoitaa ne, ja keskittykää vetämään kaapelia.

415.8.2007 12:41
zhazam
Inactive

Parasta muistaa että vaikka P2P rasittaa verkkoa niin kuitenkin harvoin lasti kaatuu kerralla yhden operaattorin niskaan kuten vaikkapa BBC:n tapauksessa jossa jokainen lataaja imuttaa BBC:n operaattorilta.
Kuvitelkaa vaikka uutinen jossa BigBen sortuu....hyvällä resolla vaikkapa 5 miljoonaa ihmistä yrittää täsmälleen samalla hetkellä imuttaa täsmälleen samalta operaattorilta...

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ischeinin:
"Internet-operaattori Tiscali on ilmoittanut, että heidän on pakko päivittää pian verkkoaan, jos tilanne ei muutu."

No senkus päivittävät.

Ihan sama kuin bussiyhtiö alkaisi kitistä suurille firmoille, että "Teillä käy niin paljon porukkaa töissä, että meidän pitää lisätä kapasiteettia linjalla x. Tiedän pitää maksaa viulut."

Haloo operaattorit! Teidän tehtävänne on nimenomaan rakentaa niitä verkkoja. Unohtakaa jo se konsulttien teille myymä hömpötys kaikenmaailman "palveluista". Antakaa muiden hoitaa ne, ja keskittykää vetämään kaapelia.

515.8.2007 13:09

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zhazam:
Parasta muistaa että vaikka P2P rasittaa verkkoa niin kuitenkin harvoin lasti kaatuu kerralla yhden operaattorin niskaan kuten vaikkapa BBC:n tapauksessa jossa jokainen lataaja imuttaa BBC:n operaattorilta.
Kuvitelkaa vaikka uutinen jossa BigBen sortuu....hyvällä resolla vaikkapa 5 miljoonaa ihmistä yrittää täsmälleen samalla hetkellä imuttaa täsmälleen samalta operaattorilta...

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ischeinin:
"Internet-operaattori Tiscali on ilmoittanut, että heidän on pakko päivittää pian verkkoaan, jos tilanne ei muutu."

No senkus päivittävät.

Ihan sama kuin bussiyhtiö alkaisi kitistä suurille firmoille, että "Teillä käy niin paljon porukkaa töissä, että meidän pitää lisätä kapasiteettia linjalla x. Tiedän pitää maksaa viulut."

Haloo operaattorit! Teidän tehtävänne on nimenomaan rakentaa niitä verkkoja. Unohtakaa jo se konsulttien teille myymä hömpötys kaikenmaailman "palveluista". Antakaa muiden hoitaa ne, ja keskittykää vetämään kaapelia.

Mutta koska kyse on p2p levityksestä niin bbc serveri jakaa jollekki 100 ihmiselle ja ne jakaa sitte eteen päi ja pikkuhiljaa 5 miljoonaa saavutettu useen operaattorin verkossa...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.8.2007 @ 13:11

615.8.2007 13:19

Taisi Tiscali kohdata arjen realismin: helppo myydä paljon kaistaa niin kauan kun asiakkaat eivät hoksaa käyttää ostamaansa kapasiteettia? 0_o

715.8.2007 14:09

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti heappi:
Taisi Tiscali kohdata arjen realismin: helppo myydä paljon kaistaa niin kauan kun asiakkaat eivät hoksaa käyttää ostamaansa kapasiteettia? 0_o

Näinhän se valitettavasti menee.

815.8.2007 16:51

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti heappi:
Taisi Tiscali kohdata arjen realismin: helppo myydä paljon kaistaa niin kauan kun asiakkaat eivät hoksaa käyttää ostamaansa kapasiteettia? 0_o

Näinhän se valitettavasti menee.

Niimpä...

915.8.2007 18:41

Tästä tulikin mieleen paljonko "olematonta" kapasiteettia täällä suomessa on myyty asiakkaille? Jostakin ne rahat verkkojen rakentamiseen on kaivettava, koittavat vain kaikin keinoin maksimoida voittojaan..

1015.8.2007 20:05

Kyllä sitä olematonta tai *EI OO* kapasiittia myydään suomessa aika yleisesti ja lisäkis vielä mainostetaan on huippunopeat yhdeytet totuus on kuitenki se, että hyvä ku saa 50kb/s ... ku 8/1 adsl... (joka on kylläkin testattu yöllä 4aikaa sillä saa ihan hyvin noin 700 kb/s, mutta tavalliset ajat kusee)....

1115.8.2007 22:18

Operaattoreja ottaa nuppiin, koska he myyvät kaistaa jota ei todellisuudessa ole olemassakaan. Sama ongelma meillä täällä Suomessakin.

1216.8.2007 6:17

Toisaalta taas olisi järjetöntä operaattorin kannalta myydä aina sen verran kaistaa kun on mahdollista antaa. Koska kun mietitään kuinka monella suomalaisella on kaista täysillä koko ajan? Useilla ihmisillä ei ole edes kone päällä koko aikaa.. Se olisi operaattorin kannalta hukkaan heitettyjä resursseja, jos kaistaa pitää varata koko ajan jokaiselle asiakkaalle oikea määrä. Hyvin suuri määrä tiedonsiirtokapasiteetista jäisi käyttämättä.

1316.8.2007 9:23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti MoZar:
Toisaalta taas olisi järjetöntä operaattorin kannalta myydä aina sen verran kaistaa kun on mahdollista antaa. Koska kun mietitään kuinka monella suomalaisella on kaista täysillä koko ajan? Useilla ihmisillä ei ole edes kone päällä koko aikaa.. Se olisi operaattorin kannalta hukkaan heitettyjä resursseja, jos kaistaa pitää varata koko ajan jokaiselle asiakkaalle oikea määrä. Hyvin suuri määrä tiedonsiirtokapasiteetista jäisi käyttämättä.
Totta myös tämä toinen puoli.

Onhan tässä jo odoteltukin milloin kostautuu kaistan tuplaaminen ja hintakilpailu. Aika moni perus-surffaaja oli vielä muutama vuosi sitten ihan tyytyväinen 256-kaistaan, nyt saa samaan hintaan megaista. Monissa perheissä tähän on päädytty siten että palveluntarjoaja on itse oma-aloitteisesti tuplannut kaistan -- pahimmillaan 256:sta ei enää edes ole saatavilla vaikka se riittäisikin.

Ongelma onkin sitten tosiaan tuo kun "koko-kansan minimi" alkaakin yht'äkkiä riittämään myös muuhun kuin satunnaiseen selailuun, tässä tapauksessa netti-TV -palveluun. Tietysti pitää ottaa kaikki irti mistä maksaakin.

1416.8.2007 11:09

Lainaus:
Just ton takii operaattorit vois käyttää niitä voittoja kuituverkkojen rakentamiseen.Taitavat vaan odottaa että yhteiskunta rakentaa verkot ,että pääsee taas rahastamaan ,niinkuin Soneran tapauksessa kävi.
jos sääää ny meinasit sitä että sonera ei rakenna verkkoja.
ni kanattas zoomnailla hiukka tarkemmin
tietääkseni niillä on juurikin nyt meneillään kuituverkon rakennus OMASTA PUSSISTA.
oiskohan ollut sellasella nimellä kuin kuitu kotiin.

taisi olla soneran omilla sivuilla mistä tämän uutisen jokuenaaikasitten pongasin.
ton projektin pitäs peittää suurin osa maasta kunhan saavat vaan rakennettua sen ensin.

ja pienenä vinkkinä-

se ei ole huomenna valmis saattaa mennä vuosi jos toinenkin

1516.8.2007 11:30

Jos joku sattuu muistamaan vielä kun laajakaista (silloin vielä puh-verkko) laajennettiin silloin oli vain tele (posti-ja lennätin linja) silloin maksumiehenä oli veronmaksajat. Valtio rahoitti silloin puh.linjojen uusimista isdn, modeemi ja silloin huippua oli ns adsl jonka nopeus oli luokkaa 100-256 kt/s...eli nopein oli tuo 256, jota silloin markkinoitiin yrityksille, jos en nyt väärin muista. Mutta silloin verkkoa rakennettiin yhteisvaroin eli veroina.

1616.8.2007 12:57

Lainaus:
Just ton takii operaattorit vois käyttää niitä voittoja kuituverkkojen rakentamiseen.Taitavat vaan odottaa että yhteiskunta rakentaa verkot ,että pääsee taas rahastamaan ,niinkuin Soneran tapauksessa kävi.


Operaattoreilla rahaa? Tuskin.. Täällä härmässä linjan rakentaminen maksaa aivan V*****i.

Lainaus:
Taisi Tiscali kohdata arjen realismin: helppo myydä paljon kaistaa niin kauan kun asiakkaat eivät hoksaa käyttää ostamaansa kapasiteettia?
Valitettavan totta.


Lainaus:
Haloo operaattorit! Teidän tehtävänne on nimenomaan rakentaa niitä verkkoja. Unohtakaa jo se konsulttien teille myymä hömpötys kaikenmaailman "palveluista". Antakaa muiden hoitaa ne, ja keskittykää vetämään kaapelia.
Ja sinun tehtävä on asiakkaana maksaa tämä kaapelin veto/suunnittelu/rakentaminen jne...

Lainaus:
jos sääää ny meinasit sitä että sonera ei rakenna verkkoja.
ni kanattas zoomnailla hiukka tarkemmin
tietääkseni niillä on juurikin nyt meneillään kuituverkon rakennus OMASTA PUSSISTA.
oiskohan ollut sellasella nimellä kuin kuitu kotiin.


Kaikki operaattorit rakentavat kuituverkkoja parhaillaan. Pääkaupunkiseudulla kilpailua johtaa Welho,joka tavoittelee PAY-TV asiakkaita. Elisa parantaa runkoverkkoansa koko ajan ja Sonera on keskittynyt kuituyhteyksien saamiseen kuluttajille Esim:adsl x-tra.

Lainaus:
Kyllä sitä olematonta tai *EI OO* kapasiittia myydään suomessa aika yleisesti ja lisäkis vielä mainostetaan on huippunopeat yhdeytet totuus on kuitenki se, että hyvä ku saa 50kb/s ... ku 8/1 adsl... (joka on kylläkin testattu yöllä 4aikaa sillä saa ihan hyvin noin 700 kb/s, mutta tavalliset ajat kusee)...
Nämä nopeudet ole ilmeisesti mitannut hyvällä tietoliikenne mittarilla pistorasian ja keskuksen väliltä? Matkaa keskukseen oli? Vai mittasitko jollain nettisivulla? Nämä nettisivu testerit pitäisi kieltää,koska ne eivät huomio palvelinten viivettä lainkaan.

1718.8.2007 6:02
SamTzu
Inactive

Toi www.speedtest.net on minusta erinomainen nopeuden testaaja.
Siinä voi valita sen palvelimen euroopasta mitä haluaa käyttää.

Odotan innolla koska pääsee imuttamaan BBC:n loistavia dokumenttejä.
(Tosin taidan olla tässä suhteessa vähemmistöön kuuluva.)

Sam

1818.8.2007 7:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SamTzu:
Toi www.speedtest.net on minusta erinomainen nopeuden testaaja.
Siinä voi valita sen palvelimen euroopasta mitä haluaa käyttää.

Odotan innolla koska pääsee imuttamaan BBC:n loistavia dokumenttejä.
(Tosin taidan olla tässä suhteessa vähemmistöön kuuluva.)

Sam
Huom! valitset palvelimen. Et valitse ISP takaamaa nopeutta välille modeemi--keskuslaite. ISP ei voi luvata 8M nopeutta Suomesta vaikkapa Brasiliaan, tai edes Helsingistä Ouluun. Tämä siksi,että paketit jotka verkossa kulkevat voivat kulkea hyvinkin ruuhkaisten palvelimien lävitse, joka luonnollisesti hidastaa yhteyttä. Modeemin ja keskuslaitteen välisen nopeuden saat tietää vain operaattorilta tai tietoliikennemittarilla. Tähänkin asiaan vaikuttaa kaapelin laatu. Mutta tämä on se nopeus jonka operaattori voi taata.

1920.8.2007 1:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti MoZar:
Toisaalta taas olisi järjetöntä operaattorin kannalta myydä aina sen verran kaistaa kun on mahdollista antaa. Koska kun mietitään kuinka monella suomalaisella on kaista täysillä koko ajan? Useilla ihmisillä ei ole edes kone päällä koko aikaa.. Se olisi operaattorin kannalta hukkaan heitettyjä resursseja, jos kaistaa pitää varata koko ajan jokaiselle asiakkaalle oikea määrä. Hyvin suuri määrä tiedonsiirtokapasiteetista jäisi käyttämättä.
Joten miksi operaattorit eivät varaa sitä kaistamäärää josta ihmiset maksavat? Minä maksan 55e/kk 8/1-yhteydestä sillä halvempaakaan en saa näin pohjoisessa, yöllä latausnopeus on reilu 750kt/s mutta päivisin hyvä jos saa edes 500kt/s.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
2 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto