YouTubea viedään jälleen oikeuteen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 8.8.2007 09:29 Kommentteja (19)

YouTubea viedään jälleen oikeuteen Suosittu videosivusto YouTube on jälleen ongelmissa tekijänoikeuksien kanssa ja tällä kertaa YouTuben ovat haastaneet oikeuteen Veikkausliiga ja The National Musical Publishers' Association (NMPA).
NMPA edustaa yhdysvaltalaisia musiikin julkaisijoita ja yhtiön edustajan mukaan YouTube ei maksa korvauksia NMPA:n edustamille artisteille ja laulun tekijöille, kun heidän musiikkiaan käytetään YouTubessa esiintyvissä videoissa.

NMPA liittyy mukaan aiemmin nostettuun haasteeseen, jossa ovat mukana Bourne & Co ja Englannin Valioliiga. Veikkausliiga liittyy myös samaan joukkokanteeseen, jolle on myös olemassa internet-sivusto YouTubeClassAction.com.

Veikkausliigan kilpailupäällikkö Peter Lundströmin mukaan kyse ei ole rahasta, vaan periaatteista. "Järkevästi ajateltuna on sitä parempi, mitä enemmän meitä näkyy maailmalla. Mutta kolikon toinen puoli on tasan se, että nekin otteet, mitä Veikkausliigan peleistä löytyy YouTubesta, rikkovat yksinoikeussääntöjämme ja -määräyksiämme. Periaatteellinen näkökulma on meillä hyvin voimakas" sanoo Lundström. "Emme ole lähteneet kanteeseen mukaan sillä mielellä, että saisimme suunnattoman määrän miljoonia tileillemme. Mutta kyllä meidänkin oikeuksiamme on rikottu" jatkaa Lundström.Veikkausliiga mietti oikeusjuttua jo aikaisemmin, kun Englannin Valioliiga halusi muitakin jalkapalloliigoja mukaan haasteeseen, mutta silloin oikeustaistelu olisi tullut liian kalliiksi Veikkausliigalle. Tilanne on kuitenkin nyt muuttunut, kun joukkokannetta ajava lakifirma on luvannut, että mahdollinen oikeustappio ei tuo kuluja osapuolille.

YouTube on onnistunut keräämään lyhyessä ajassa useita oikeusjuttuja, joiden käsittelyt oikeudessa ovat vielä kesken. Jos oikeus toteaa, että Yhdysvaltojen DMCA-laki ei suojaa YouTuben kaltaisia videosivustoja, tulevat vastaavat oikeusjutut ruuhkauttamaan oikeuslaitosta Yhdysvalloissa.

Lähteet:
Digitoday
BBC News

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

19 kommenttia

18.8.2007 09:41

Repesin tosta Veikkausliikan mukana olosta.Olisi tyytyväisiä jos edes joku käy kattomassa potkupalloa vielä pelin jälkeenkin.On kyllä sairasta rahastusyritystä joka puolella.Onneksi ihmiset eivät alistu tälläiselle paskalle.

28.8.2007 10:15

Lainaus:
Veikkausliigan kilpailupäällikkö Peter Lundströmin mukaan kyse ei ole rahasta, vaan periaatteista. "Järkevästi ajateltuna on sitä parempi, mitä enemmän meitä näkyy maailmalla. Mutta kolikon toinen puoli on tasan se, että nekin otteet, mitä Veikkausliigan peleistä löytyy YouTubesta, rikkovat yksinoikeussääntöjämme ja -määräyksiämme. Periaatteellinen näkökulma on meillä hyvin voimakas" sanoo Lundström. "Emme ole lähteneet kanteeseen mukaan sillä mielellä, että saisimme suunnattoman määrän miljoonia tileillemme. Mutta kyllä meidänkin oikeuksiamme on rikottu" jatkaa Lundström.
"Järkevästi ajateltuna on sitä parempi, mitä enemmän meitä näkyy maailmalla." Jos toivomus on tämä,niin eihän silloin enään
tarvii natista ja haasteita nostaa,vaan antaa lupa tähän
aineiston käyttämiseen.Vaikka onhan käyty sotiakin ihan vaan
periaatteesta.(ei rahasta vaan periaatteesta paskat.)

38.8.2007 10:23

Aika tyhmää porukkaa. Vielä väittävät, ettei kyse ole rahasta.

Lainaus:

Tilanne on kuitenkin nyt muuttunut, kun joukkokannettava ajava lakifirma on luvannut, että mahdollinen oikeustappio ei tuo kuluja osapuolille.
Tuolla pari ylimääräistä kirjainta.

48.8.2007 10:58

toisaalta ihmiset jotka jaksavat katsoa sitä potkupalloa koneeltaan voisi vetää oikeuteen , mutta ihan toisesta syystä ;-))

On rahanahne meininki maailmalla näinä päivinä..kaikki haluaa vaan rahaa olemattomista pikkuseikoista huh huh...mainoksetkaan ei saa näkyä missään..häh mitä? eikö se ole niitten perimmäinen tarkoitus..apua !!!

58.8.2007 12:19

njoo kyse on periaatteista ja siitä saako tekijänoikeuksien alaista materiaalia laittaa esille nettiin DMCA:n nojalla ilman tekijänoikeuksien haltioiden lupaa. Oli sitten kyse ihan mistä tahansa materiaalista niihin pätee samat säännöt.

Jos youtube voittaa tämän niin se tarkoitta silloin tilannetta missä kukatahansa saa levittää kenentahansa materiaaleja ilman mitään lupia, tekijänoikeus lait saa vetästä pöntöstä alas, epäilen että käy hieman toisin ja jatkossakin oikeudenhaltijat saavat määrätä missä milloin ja kuka saa heidän materiaalejaan käyttää.

Taitaa mennä vielä jokunen vuosikymmen ennenkuin tämä nettikulttuuri ja sitäkoskevat lait hakeutuu uomiinsa jos sittenkään kun nykypäivänäkin on useita valtioita joissa ei noudateta kaikkia kansainvälisiä yleisesti hyväksyttyjä sopimuksia ja moraalia.

68.8.2007 12:35

---

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.11.2010 @ 01:22

78.8.2007 14:26

Menee ihan överiksi nyt nämä haasteet. Jos tätä tehdään periaatteesta niin miksi ei voida antaa "nuhtelua" ja pyytää poistamaan videot, niin kuin jo tähän mennessä on monet tehneet. Kuinka usein näette että pienemmät palvelut haastetaan (todella harvoin). Tätä hommaa tehdään juuri ja ainoastaan rahasta, no ehkä mielessä käynyt että voisi periaatteen vuoksi tätä tehdä, mutta kun youtube on iso ja tekee oikeasti rahaa tuosta hommasta niin eiköhän koiteta saada hieman osinkoja. Ihan älytöntä.
Kuka vaan voisi haastaa oikeuteen youtuben, koska melko monessa videossa soi jonkun artistin musiikki, siinä menee varmasti jo monta miljoonaa euroa/dollaria, sivu suun.
Täyttä ahnetta pelleilyä tämä homma.

88.8.2007 15:14

Moni nuori yhdistää nyt veikkausliigan ja sitä hallinnoivan yhtiön siihen joukkoon joiden oikeusjutut eivät mahdu nuorten ymmärykseen - rehellisesti sanottuna minäkin ihmettelen tuota veikkausliigan vetoa..

Varsinkin kun seurasin itviikko -verkkolehden keskustelua, niin siellä pari kirjoittajaa sanoi pistävänsä veikkasliigan suoraan boikottiin.. Toisin sanoen on merkkejä siitä, että ainakin osa nuorista rinnastaa veikkausliigan RIAA/MPAA:n tyyppiseen mafiameininkiin.. ja mistähän ne tulevaisuuden jalkapallofanit tulevat, ellei nuorien keskuudesta?

No, tämän on Veikkausliigan ratkaisu. Tempulle on syy: raha. Ja syylle on myös seuraus - ja se seuraus voi olla jotain mitä veikkausliiga ei odota.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.8.2007 @ 15:16

98.8.2007 17:05

En kyllä ymmärrä miten raha voisi olla syynä tähän.Nimittäin tässä ei kukaan menetä mitään.Veikkausliiga olisi vain hyötynyt näkyvyyden lisääntymisestä. Mutta kun ajatellaan että siellä on yli 50-vuotiaita järjestöjyriä töissä ,mitkä on ajat sitten jääneet kehityksen jalkoihin ja internet on suuri saatana niin tälläista voi odottaa.Yli 50v pitäisi saada pois päättämästä kaikista tulevaisuutta koskevista asioista,pois lukien vanhusten asiat, koska ne ovat niin jumiutuineita vanhoihin kaavoihin.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.8.2007 @ 17:11

108.8.2007 17:58

Ainakin iltalehdessä luki tänään, että joukkokanteen on aloittanut valioliiga, ja siihen on liittynyt mm. veikkausliiga...

Vähän ristiriitaista tietoa...

118.8.2007 22:12

Lainaus:
Tilanne on kuitenkin nyt muuttunut, kun joukkokannetta ajava lakifirma on luvannut, että mahdollinen oikeustappio ei tuo kuluja osapuolille.

Vuosisadan valhe. Lakitoimistoa ei voisi vähempää kiinnostaa koko juttu ellei tiedossa olisi rutkasti rahaa. Sitten jos joukkokanne kaatuu, niin lakitoimisto lähtee liukkaasti takavasemmalle ja vetäytyy kaikesta maksamisesta. Sitten ei muuta kuin haastamaan lakiyhtiöö oikeuteen, Suomi pääsee ennemmin jalkapallon MM-kisoihin kun lakiyhtiöltä on saatu lanttiakaan.

129.8.2007 09:19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kkuula:
njoo kyse on periaatteista ja siitä saako tekijänoikeuksien alaista materiaalia laittaa esille nettiin DMCA:n nojalla ilman tekijänoikeuksien haltioiden lupaa. Oli sitten kyse ihan mistä tahansa materiaalista niihin pätee samat säännöt.

Jos youtube voittaa tämän niin se tarkoitta silloin tilannetta missä kukatahansa saa levittää kenentahansa materiaaleja ilman mitään lupia, tekijänoikeus lait saa vetästä pöntöstä alas, epäilen että käy hieman toisin ja jatkossakin oikeudenhaltijat saavat määrätä missä milloin ja kuka saa heidän materiaalejaan käyttää.


No ei se nyt ihan noin taida mennä. Eihän YouTube mitään sinne nettiin ole (tai tuskin ainakaan laittomasti) laittanut, vaan sen käyttäjät. Käsittääkseni tekijänoikeuksia loukkaavat viedotkin poistetaan, jos niistä huomautetaan ja jotain automaattisia tunnistusohjelmistoja ovat kai jossain vaiheessa ottamassa käyttöön.. myöskin monien järjestöjen kanssa ovat jo päässeet sopimukseen, että heidän tavaraansa saa sinne sulloa, kunhan hekin saavat osansa mainostuloista. Ei pitäisi olla kenellekkään epäselvää, että onko laitonta laittaa nettiin tekijänoikeuksien alaista materiaalia, ilman lupaa/oikeuksia.

Mutta joo ne tekijänoikeuslait kyllä saisikin vetää pöntöstä alas, mutta en nyt kyllä usko, että tämä oikeusjuttu siihen mitään vaikuttaa... :)

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kkuula:

Taitaa mennä vielä jokunen vuosikymmen ennenkuin tämä nettikulttuuri ja sitäkoskevat lait hakeutuu uomiinsa jos sittenkään kun nykypäivänäkin on useita valtioita joissa ei noudateta kaikkia kansainvälisiä yleisesti hyväksyttyjä sopimuksia ja moraalia.


No toivotaan, että ajan myötä päästään johonkin järkevään ratkaisuun ja loppuu tämmönen haastetaan kaikki maailman ihmiset meininki.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Aapeli94:
Ainakin iltalehdessä luki tänään, että joukkokanteen on aloittanut valioliiga, ja siihen on liittynyt mm. veikkausliiga...

Vähän ristiriitaista tietoa...

En näe mitään ristiriitaa.. juuri näinhän tässä ad:nkin uutisessa sanotaan. No ehkä mainitsemasi ristiriita sitten korjattiin jo..

EDIT: Niin vai tarkoititko otsikkoa, joka on hieman hämärä..
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.8.2007 @ 09:20

139.8.2007 20:27
Shadown
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ysf:

No, tämän on Veikkausliigan ratkaisu. Tempulle on syy: raha. Ja syylle on myös seuraus - ja se seuraus voi olla jotain mitä veikkausliiga ei odota.
Asiaa voidan aina mettiä näinkin:

Jos oikeuksistaan ei pidä huolta, niin oikeuksia tallotaan ja lopputulos on sama: Ei ole maksavia asiakkaita.

149.8.2007 21:22

Juu kaikki haluavat kattoa pelit parin sentin ruudusta kentälle menon sijaan,herää pahvi.

159.8.2007 21:37
Shadown
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Supo:
Juu kaikki haluavat kattoa pelit parin sentin ruudusta kentälle menon sijaan,herää pahvi.
Jos minulle ajattelit vinoilla, niin meni vähän nyt pieleen. Tuo minun kommentti oli lähinnä yleismaallinen toteaminen kaikkien tekijöiden oikeuksiin ja toimeentuloon.

1611.8.2007 07:54

periaatteestahan tässä on kyse eli saako tekijänoikeuksien alaista materiaalia esittää netissää ilman oikeuksien omistajan lupaa vai ei.

1711.8.2007 08:16

Lainaus:
NMPA edustaa yhdysvaltalaisia musiikin julkaisijoita ja yhtiön edustajan mukaan YouTube ei maksa korvauksia NMPA:n edustamille artisteille ja laulun tekijöille, kun heidän musiikkiaan käytetään YouTubessa esiintyvissä videoissa.
Käyn aina joskus katsomassa matsin.Ja se ei kuulu tähän.
Mutta kun kun otsikossa lukee että joku ei maksa jollekin
jotain,niin se kuuluu tähän,ja on niin kaukana periaatteesta
kun olla voi,siis kysymys oli kuitenkin ja vain Rahasta.

1811.8.2007 09:04
Shadown
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kkuula:
periaatteestahan tässä on kyse eli saako tekijänoikeuksien alaista materiaalia esittää netissää ilman oikeuksien omistajan lupaa vai ei.
Oikeasti tässä on kyse siitä saako ylipäätään jonkun tekemää materiaalia esittää/kopioida ilman tekijän lupaa.

Useasti kuitenkin kyse on puhtaasti toimeentulosta, eli rahasta. Asian voisi miettiä myöskin silleen, että joku menee työpaikallesi ja tekee sinun työpanoksesi ilmaiseksi ja sinä saat kenkään tai joudut tekemään saman myöskin ilmaiseksi.

Kaikkia teoksia saa kopioida, kunhan ne eivät vastaa alkuperäistä ja lähde on esitetty. Tämä on hyvä muistaa.

1911.8.2007 09:35

Lainaus:
alkuperäisen viestin kirjoitti Shadown

Oikeasti tässä on kyse siitä saako ylipäätään jonkun tekemää materiaalia esittää/kopioida ilman tekijän lupaa.

Useasti kuitenkin kyse on puhtaasti toimeentulosta, eli rahasta. Asian voisi miettiä myöskin silleen, että joku menee työpaikallesi ja tekee sinun työpanoksesi ilmaiseksi ja sinä saat kenkään tai joudut tekemään saman myöskin ilmaiseksi.

Kaikkia teoksia saa kopioida, kunhan ne eivät vastaa alkuperäistä ja lähde on esitetty. Tämä on hyvä muistaa.
No tätä ei enään kyllä paremmin voi ilmaista,eikä kirjoittaa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Huawein uudet MateBook D 14 ja MateBook D 15 -kannettavat heti myynnissä Suomessa - Hinnat 749 euroa ja 699 euroa Huawein uudet MateBook D 14" ja MateBook D 15" -kannettavat heti myynnissä Suomessa - Hinnat 749 euroa ja 699 euroa (24.2.2020 19:43)
Huawei on julkistanut kaksi uutta kannettavaa tietokonetta. Näiden uutuuksien myynti on alkanut heti Suomessa. MateBook D -sarjan uutuudet ovat varustettu 14- ja 15-tuumaisella näytöllä. ....
Applen isot kuulokkeet ovat tulossa – Julkistus todennäköisesti kuukauden sisällä Applen isot kuulokkeet ovat tulossa – Julkistus todennäköisesti kuukauden sisällä (24.2.2020 18:54)
Apple-brändättyjä over-ear-tyyppisiä, koko korvan peittäviä kuulokkeita, ei tarvitse näillä näkymin odottaa kovin pitkään. Kauppaketju Targetin järjestelmiin on nimittäin ilmestynyt uusi Apple-tuote, ....
1 kommentti
Microsoft paljasti lisää Xbox Series X:n saloja – Näin tehokas uusi konsoli on Microsoft paljasti lisää Xbox Series X:n saloja – Näin tehokas uusi konsoli on (24.2.2020 18:36)
Microsoft on paljastanut lisää tietoa myöhemmin tänä vuonna julkistettavasta Xbox Series X -konsolista. Kovin uutinen oli ehkä suorituskyvyn varmentuminen: Xbox Series X:n grafiikkaohjaimesta ....
Sony julkaisi Xperia 1 II lippulaivamallin sekä vedenkestävän Xperia 10 II puhelimen keskitason hintaluokkaan Sony julkaisi Xperia 1 II lippulaivamallin sekä vedenkestävän Xperia 10 II puhelimen keskitason hintaluokkaan (24.2.2020 17:00)
Sony on julkaissut vuoden 2020 lippulaivamallinsa, joka kantaa nimeä Xperia 1 II. Tämä puhelin on suora jatkaja Xperia 1 -mallille. Jatkoa sai myös keskitason Xperia 10, jonka seuraaja on nimeltään ....
Google indeksoi WhatsApp-ryhmien linkkejä – Älä jaa kutsulinkkejä julkisesti Google indeksoi WhatsApp-ryhmien linkkejä – Älä jaa kutsulinkkejä julkisesti (24.2.2020 06:28)
Verkossa jaettujen yksityisten WhatsApp-ryhmien kutsulinkit indeksoituvat muiden linkkien tapaan Googlen hakukoneeseen. Asia on nostettu esiin mediassa esiin, koska ilmeisesti hakurobottien ....

Uutisarkisto