AfterDawn: IT-alan uutiset

BBC:n ohjelmat katsottavissa myös netissä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 27.7.2007 15:13 Kommentteja (12)

BBC:n ohjelmat katsottavissa myös netissä Maailman suurimpana yleisradioyhtiönä tunnettu BBC on avannut pitkään odotetun videopalvelunsa, jonka avulla pystyy seuraamaan monia BBC:n ohjelmia.
BBC:n johtaja Mark Thompsonin mukaan iPlayerin julkaisua on yhtä merkittävä tapahtuma, kuin väri-TV:n julkaisu.

iPlayerin avulla katselijat voivat seurata viimeisen seitsemän päivän ohjelmia eri BBC:n kanavilta. Aivan kaikki TV:stä näkyvät ohjelmat eivät ole katsottavissa internetistä, koska BBC ei ole saanut neuvoteltua jakelusopimuksia kaikkien tahojen kanssa. Tällä hetkellä kuitenkin yli 60 prosenttia TV:ssä näkyvästä materiaalista on katsottavissa myös internetin kautta. Katsottavissa ovat mm. Doctor Who- ja Planet Earth-sarjat.

Tällä hetkellä palvelun käyttö vaatii Windows XP -käyttöjärjestelmän, Windows Media Player 10 tai uudemman mediasoittimen ja Internet Explorer 6.0 tai uudemman selaimen. Tämän lisäksi palvelu on tällä hetkellä beta-testauksessa, johon tarvitaan kutsu, joita jaetaan päivittäin. Suomalaisten täytyy myös käyttää tuttuun tyyliin välityspalvelinta, jos palvelua on tarkoitus käyttää Suomesta, sillä palvelun toimivuus on rajattu Isoon-Britanniaan.

Palvelun Windows-keskeisyys on herättänyt paljon keskustelua jo aikaisemmin. Open Source Consortium (OSC) -ryhmä onkin koettanut tiukasti taistella BBC:tä vastaan tässä asiassa, jotta palvelun sisältö olisi katsottavissa millä tahansa käyttöjärjestelmällä. DRM-suojaukset ovat kuitenkin tällä hetkellä elinehto monelle sisällöntuottajalle, joten palvelussa olevan sisällön määrä laskisi huomattavasti, jos DRM-suojauksista luovuttaisiin.

OSC:n pyynnöt ovat kuitenkin kaikuneet kuuroille korville, joten OSC aikoo valittaa asiasta Euroopan komissiolle. Jos Euroopan komissio ottaa asian käsittelyyn ja toteaa BBC:n toimivan asiassa väärin, vaikuttaa päätös myös muiden yleisradioyhtiöiden toimintaan. Täten esim. Yleisradio voisi olla velvollinen jakelemaan sisältöään muissakin kuin Microsoftin mediaformaateissa.

BBC:n uusi palvelu ei ole kuitenkaan ainoa Britanniassa, sillä mm. paikalliset Channel 4- ja ITV-yhtiöt ovat aloittaneet vastaavan toiminnan jo aikaisemmin. BBC aikoo tulevaisuudessa tukea mm. matkapuhelimia ja kannettavia mediasoittimia, jolloin BBC:n ohjelmia voisi seurata lähes missä tahansa.

Lähteet:
BBC News
Reuters

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

127.7.2007 16:13

Ensiksi meni lehdet, sitten radiot ja eiköhän nyt mene televisiokin Internettiin. Täällähän sitä ihmiset nykyään viettävät enimmäkseen aikaansa tv:n ja sohvan sijasta. Nyt kun ABC:kin alkaa näyttää teräväpiirtoisena ohjelmaa netin kautta ((http://fin.afterdawn.com/uutiset/arkisto/10501.cfm) niin täytyy ostaa kunnon elokuvatuoli ja katsella ABC, BBC tai suomalaisen http://www.tvnewsradio.com kautta ilmaisia netti tv:itä. Yle Areenasta voi katsella jo päivän uutiset ja joitakin ohjelmia ja varmaan YLE tulee pian BBC:n perässä laittaen yli 60 prosenttia ohjelmistaan nettiin?

227.7.2007 17:42

Kilpailu senkun vaan kovenee,vuoden kuluttua
on vissiin kaikkien oltava mukana,Ylestä lähtien
eihän sitä muuten voi liikkua samoissa piireissä.
Sakemannit ei vissiin ole netissä vai onko?

328.7.2007 6:23

Mitähän virkaa on enää tv:llä...Jop saksalaiset ja itävaltalaiset käyttävät vähiten nettiä jos pois luetaan entiset itäblokinmaat. Mutta tuo drm voisi poistaa kokonaan koska se haittaa selvästi jakoa ja vanhemat koneet eivät pyöritä varsinkin jos on vanhempi cd-dvd asema se ei silloin lue ko drm:ää..Olisi ollut kiva jos se olisi ollut käyttis riippumaton.

428.7.2007 6:40

Lainaus:
Open Source Consortium (OSC) -ryhmä onkin koettanut tiukasti taistelle BBC:tä vastaan
taistelle --> taistella?

528.7.2007 8:34

Eihän tässä tarvitse enää kuin saada hyviä välityspalvelimia ympäri maailmaa niin johan alkaa homma toimia jopa ilman warettamista.

Mutta ei silti koskaan ole vielä ymmärtänyt mitä hyötyä mistään drm jutuista on kun joka tapauksessa materiaali enne pitkää päätyy jakeluun. Se myös että homma rajoittuu tiettyyn käyttöjäjestelmään ja varsinkin tiettyyn selaimeen on turhauttavaan.

628.7.2007 10:55

Lainaus:
Mutta ei silti koskaan ole vielä ymmärtänyt mitä hyötyä mistään drm jutuista
Joo eiköhän tää ole ihan vaan siitä kiinni että,
kaikki osapuolet haluaa hallita jotain esim.drm
Ja jos hallitsee jotakin niin eiköhän,rahatkin putoa
sinne hallitsijan pussiin.
Toki saatan olla väärässä, ja kaikki tekee sitä
ihan huvikseen.esimerkiksi BBC?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.7.2007 @ 10:57

728.7.2007 17:21

Hienoa että joku ajaa avoimien ohjelmistojen asiaa..

830.7.2007 11:17

Suomalaisten täytyy myös käyttää tuttuun tyyliin välityspalvelinta, jos palvelua on tarkoitus käyttää Suomesta, sillä palvelun toimivuus on rajattu Isoon-Britanniaan.

Mites tuo käytännössä toimii tuo välityspalvelin? Kuinka sitä saa käytettyä? En tosiaan tiedä näistä jutuista mitään, joten jos joku voisi kertoa, olisin erittäin kiitollinen.

930.7.2007 18:58

kiinnoistas kanssa väliyspalvelin asia. AOL:n kautta voisi usasta katsoa vanhojaq tv sarjoja, mutta palvelu toimii vain usassa. eli miten katsominen sujuisi suomesta käsin?

1030.7.2007 19:18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti vha:
kiinnoistas kanssa väliyspalvelin asia. AOL:n kautta voisi usasta katsoa vanhojaq tv sarjoja, mutta palvelu toimii vain usassa. eli miten katsominen sujuisi suomesta käsin?
Moi tässä on ainakin osoite josta voi valita jotain.
http://video.yahoo.com/video/mrss?gid=1073761129
Olen kaverin kanssa katsonut yhden ainoan
kerran joten en paljoa tiedä tästä.okey

1130.7.2007 22:04

Beta versio tosiaan toimii vain Windows XP käyttöjärjestelmällä mutta tuki Windows Vista ja Mac OS X käyttöjärjestelmiin on tulossa jolloin jokaisella PC ja Mac käyttäjällä on mahdollisuus tulevaisuudessa katsoa BBC ohjelmistoa netistä.

Linux tuki ei ole niin tärkeä koska PC:lle saa asennettua joko Windows XP tai Windows Vistan. Mac OS X tuki on luonnollisesti myös tärkeä koska se on Mac tietokoneiden virallinen käyttöjärjestelmä.

http://www.nma.co.uk/Articles/34331/BBC+...eta+format.html

1231.7.2007 4:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti amtiainen:
Linux tuki ei ole niin tärkeä koska PC:lle saa asennettua joko Windows XP tai Windows Vistan. Mac OS X tuki on luonnollisesti myös tärkeä koska se on Mac tietokoneiden virallinen käyttöjärjestelmä.

No en minä ainakaan ala ostamaan mitään Vistoja sen takia, että BBC:n kanavia ei muuten saa näkymään. Ja jos en nyt ihan väärin ole asiaa ymmärtänyt, niin saa sen windowsin uusille Mäceillekin joten turhaahan tuo OS X tukikin on.. :) (aikaisemminhan ei ole saanut, kun mäceissä oli ihan omanlaiset prossut.. uusissa muistaaksein kuitenkin jotku ihan normit intelit, en nyt jaksa kyllä asiaa tarkista, kun ei oikeestaan kiinosta...)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto