AfterDawn: IT-alan uutiset

ShareConnectorin toiminta laillista Hollannissa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 25.7.2007 00:17 Kommentteja (3)

ShareConnectorin toiminta laillista Hollannissa Hollantilaisten tekijänoikeusjärjestöjen ja ed2k-sivusto ShareConnectorin välinen kädenvääntö oikeudessa sivuston laillisuudesta on nyt päättynyt ShareConnectorin voittoon.
Tilanne ei kuitenkaan ole paras mahdollinen ShareConnectorille, sillä oikeus ei varsinaisesti ottanut kantaa ed2k-linkkien laillisuuteen. ShareConnector voi joutua oikeuteen vielä myöhemmin, sillä oikeudessa näytettyjen todisteiden valossa palvelu ei näytä rikkovan lakia, mutta tuomarin mukaan tilanne voisi olla myös toinen.

ShareConnectorin lisäksi samalla käsiteltiin Releases4U-sivuston tapaukset, joissa kaksi ylläpitäjää ja yksi paikallisen internet-operaattorin työntekijä määrättiin maksamaan 250 euron sakot tekijänoikeudella suojatun materiaalin jakamisesta. Oikeus totesi myös, ettei Releases4U- tai ShareConnector-sivustoja voida pitää rikollisjärjestöinä tai sen kaltaisina organisaatioina.

Oikeuden päätös ei miellyttänyt BREIN:in Tim Kuikia. Kuik sanoo kuitenkin, että oikeuden päätös mahdollistaa uuden oikeustapauksen, jos todistusaineistoa sivustoa vastaan löytyy. Kuikin mukaan syyttäjä saattaa vielä valittaa päätöksestä. BREIN haastoi ShareConnectorin ensimmäisenä oikeuteen, mutta tapaus siirtyi sitten verotutkimus- ja taloustarkastusyksikön käsiteltäväksi.

ShareConnector sivusto suljettiin vuoden 2004 joulukuussa, jolloin tekijänoikeusjärjestöt ottivat kohteekseen useita P2P-sivustoja, jotka sitten haastettiin oikeuteen. ShareConnectorin ylläpitäjät uskoivat kuitenkin vahvasti sivuston laillisuuteen, joten sivusto palasi toimintaan viime joulukuussa.

Lähteet:
Piraattiliitto
Slyck

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

125.7.2007 5:51

No katsotaan kuinka tuossa käy, ihmetyttää vain tuo brein:n julistus että olisivay laittomia ja mikähän on peruste? Kun jos teet kotisivusi ja laitat vaikka maikkarin url:n linkiksi toisille (edellyttäen etä olet kysynyt luvan almamedialta siihen) jotta voisivat käydä ihailemassa niin se ei ole laitonta, samalla periaatteellahan tuo sivusto on toiminut siis linkkejä ei tiedostoja.

228.7.2007 11:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:
...Kun jos teet kotisivusi ja laitat vaikka maikkarin url:n linkiksi toisille (edellyttäen etä olet kysynyt luvan almamedialta siihen) jotta voisivat käydä ihailemassa niin se ei ole laitonta, samalla periaatteellahan tuo sivusto on toiminut siis linkkejä ei tiedostoja.
Edes linkin laittaminen tai linkittäminen ei vaadi lupaa, koska tietylle sivustolle linkittämistä ei voi kukaan kieltää. Eli yritysten tms. "linkityskiellot" ovat laittomia. Linkittämisen rajoittaminen tai kieltäminen kun rikkoisi sananvapautta.

Aivan samalla periaatteella voi myös laittaa linkin tiedostoon (audio, video, teksti, kuva, ohjelma jne.).

PS
Tietysti on kohteliasta pyytää lupaa, vaikka laki ei sitä edellyttäisi.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.7.2007 @ 11:17

"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

328.7.2007 16:46

Jep, linkitys ei ole (ainakaan suomen lainsäädännön mukaan) laitonta eikä siihen tarvita edes lupaa kunhan linkkiä ei anna loukkaavassa yhteydessä. Maikkarin linkinkin voit tunkea minne tahansa kunhan et esitä sitä loukkaavassa yhteydessä. Eli kunhan linkkitekstinä ei ole "maailman paskin televisiokanava" tai muuta sellaista niin siitä vain.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uudet HoloLens-lasit tulevat aivan pian? Microsoft järjestää tilaisuuden Uudet HoloLens-lasit tulevat aivan pian? Microsoft järjestää tilaisuuden (18.1.2019 09:46)
Microsoft on lähettänyt medialle kutsun MWC-messuille, jossa ohjelmistojätti aikoo kertoa uutisia toimitusjohtajansa voimin. Voisi siis olettaa, että kyseessä ei ole mistään turhanpäiväisestä tilaisuudesta. ....
Varoitus – Tältä Google voi näyttää EU:n päätösten takia Varoitus – Tältä Google voi näyttää EU:n päätösten takia (18.1.2019 09:27)
Syyskuussa Euroopan parlamentti hyväksyi kiistellyn tekijänoikeusdirektiivin, jonka on pelätty tuovan mukanaan sisällöntuottajille maksettavan linkkiveron ja lisäävän palveluntarjoajien vastuuta ....
Uusi vuoto paljastaa jälleen Galaxy S10:n erikoisen kamerakolon Uusi vuoto paljastaa jälleen Galaxy S10:n erikoisen kamerakolon (17.1.2019 21:18)
Samsungin kymmenen vuoden Galaxy-taivalta juhlitaan 20. helmikuuta, jolloin tietysti luvassa on myös uusi Galaxy S10 -lippulaivapuhelin. Jonkin verran laitteesta tiedetään, mutta paljon on ....
1 kommentti
Microsoft paljasti Windows 10 -uudistuksia: Hakupalkki ja Cortana erotetaan toisistaan Microsoft paljasti Windows 10 -uudistuksia: Hakupalkki ja Cortana erotetaan toisistaan (17.1.2019 19:11)
Microsoft on paljastanut virallisessa Windows-blogissa uusia tietoja tulevasta päivityksestä. Windows Insider -testaajille saapunut Windows 10 Insider Preview Build 18317 muuttaa erityisesti ....
1 kommentti
Spotifyhin uusi toiminto – Helpottaa musiikin kuuntelua autolla ajon aikana Spotifyhin uusi toiminto – Helpottaa musiikin kuuntelua autolla ajon aikana (17.1.2019 16:51)
Suoratoistpalvelu Spotify on lisännyt mobiilisovelluksiinsa uuden Car View -näkymän, jonka tarkoituksena on helpottaa musiikkipalvelun käyttöä ajon aikana. Joku voisi sanoa, ettei puhelinta ....

Viimeisimmät uutiskommentit

Uutisarkisto