AfterDawn: IT-alan uutiset

Kanadassa hyvitysmaksut kaikille laitteille?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 21.7.2007 19:37 Kommentteja (10)

Kanadassa hyvitysmaksut kaikille laitteille? Kanadassa on väännetty runsaasti kättä kannettavien mediasoittimien hyvitysmaksuista viime vuosina. Hyvitysmaksujen kerääminen aloitettiin vuonna 2003 ja lopetettiin vuoden 2004 joulukuussa. Tämän vuoden helmikuussa Canadian Private Copying Collective (CPCC) ehdotti jälleen hyvitysmaksuja kannettaviin mediasoittimiin ja nyt Copyright Board of Canada haluaa hyvitysmaksut kaikkiin laitteisiin ja tallennusmedioihin, joihin voidaan tallentaa musiikkia.
Canadian Storage Media Alliance (CSMA) ja Retail Council of Canada (RCC) ovat asiasta kuitenkin toista mieltä. Heidän mielestä oikeuden vuonna 2004 tekemä päätös estää hyvitysmaksut edelleen laitteissa, joissa musiikkia voi tallentaa kiintolevyille tai flash-muistille.

Uudistuksen myötä hyvitysmaksut määrättäisiin myös matkapuhelimille ja tietokoneille. Copyright Boardin mukaan asiassa ei ole mitään erikoista ja hyvitysmaksuja kerätään myös muista tallennusmedioista, vaikka niiden ensisijainen käyttökohde ei olisi musiikin tallentaminen. Täten hyvitysmaksut tulevat myös muistikortteihin.

Uusien hyvitysmaksujen pitäisi tulla voimaan vuoden 2008 alussa. Asiasta tullaan kuitenkin taistelemaan, sillä RCC:n varajohtaja Kim Furlong sanoi, että RCC miettii tällä hetkellä oikeudellisia toimia uutta päätöstä vastaan. Furlongin mukaan hyvitysmaksuista tulee vain haittaa tuotteille, koska niiden hinnat nousevat ja täten myynti laskee.

Copyright Boardin jäsen David Basskin pitää hyvitysmaksuja oikeutettuina, koska artistien pitää saada korvauksia tekemästään työstä.

Lähteet:
Ars Technica
The Globe and Mail

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

121.7.2007 20:02

Mitä helvettiä? Eiköhän ne maksut makseta jo musiikkia ostaessa jo ihan tarpeeksi hyvin? Miksi ihmeessä maksut pitää maksaa niin moneen kertaan kuin laitteita ostetaan. Toisinsanoen biisistä pitää joka laitteelta maksaa uudestaan, ikäänkuin ostamaansa musiikkia ei ilman hyvitystä voi kuunnella missään laitteessa.

Edit:

Lainaus:

Copyright Boardin jäsen David Basskin pitää hyvitysmaksuja oikeutettuina, koska artistien pitää saada korvauksia tekemästään työstä.
Ei helevetti mitä paskaa, ihan kuin artistit hyötyisivät tuosta jotain. Mikseivät he puhu levy-yhtiöiltä edes yhden prosentin lisää artisteille, sekin olisi jo aika paljon. Ainakin artistit saisivat enemmän kuin tämän uuden lain takia.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.7.2007 @ 20:04

221.7.2007 20:38

Aivan uskomatonta paskaa! En voi käsittää mitä nämä tekijänoikeushullut oikein ajattelevat näitä ideoita kehitellessään...ehkä he eivät itse ikinä osta musiikkia...

321.7.2007 20:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SSaarinen:
ehkä he eivät itse ikinä osta musiikkia...
Ehkä heille ei ole näitten helvetin hienojen ideoiden jälkeen raha mikään ongelma. Heitä ei voisi suoraan sanottuna vähempää kiinnostaa mitkään peruskansalaiset, kunhan heillä on rahaa.

421.7.2007 20:52

No ehkä tässä on takana se, että kun waretusta ei saada kitkettyä pois, niin otetaaan rahat välillisesti.Eu:ssa on sikäli hyvin asiat, että jos 1 maa tekee noita maksuja niin tilaa kaikki toisesta maasta.

521.7.2007 22:40
oappi
Inactive

joo ne mediat sun muut ostetaa vaa sit sellasesta maasta jossa niitä maksuja ei oo.. itekki oon tilannu esim saksasta ja kyl tulee halvemmaks esim cdrohlinge24 stä ku mitä suomessa maksaa. Kanadassa tuon lain nyt vielä jotenki ymmärtää ku siel ei oo näin tiukkaa lakia kopioinnille. Täällä kekkos-slovakiassa sitä vaa kerätään ilosesti kansalaisilta tekijänoikeus veroa sellasesta toiminnasta joka tuomitaan rikolliseksi. Itse en ainakaan ymmärrä sellasta logiikkaa et teosto voi kerätä rikollisesta toiminnasta (suojelu)rahaa... Haiskahtaa järjestäytyneelle rikollisuudelle ...

Sit ne rahat menee ainaki suomessa joillekki p*rsreikä arteisteille joidenka taidetta kukaa ei ymmärrä. Kerätään vaa kaikki tekijänoikeusjärjestö ihmiset yhteepaikkaa ja lasautetaan kaikki nii maailma olis paljo parempi paikka. Itsessään sitä rahan keruuta vastaan en oo jos se tarkottaa sitte että myös kopioiminen on laillista ja rahat menee sen mukaa kuinka niitä ladataan. "Likaisen" rahan keruu on jo sitte väärin nii monella tasolla.

622.7.2007 5:57

Canada näkyy menevän takapakkia....siellä siis kännytkin ovat tasoa nokia 3310 jossa ei voi soittaa melodisia ääniä koska joutuisi maksamaan to-maksuja. Hitto mitä idiootteja. Aggg tuo jos toimii siellä se saattaa rantautua tännekkin.

722.7.2007 13:12

Mutta eikö Kanada ole warettajien turvasatama, jossa yksityishenkilön tietoja ei voi isp:ltä saada, joten onhan tämä jonkun verran järkeen käyvää toisin kuin Suomessa...

...tosin onhan Suomessakin kirjastot mutta onhan niidenkin levyillä tekijänoikeudet.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.7.2007 @ 13:15

822.7.2007 18:54

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti eemil:
...tosin onhan Suomessakin kirjastot mutta onhan niidenkin levyillä tekijänoikeudet.

Paitsi että kirjastolevyjä saa laillisesti kopioida.
http://www.kirjastot.fi/fi-FI/tietopalve...41-988a69850ab8

922.7.2007 19:15

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti eemil:
...tosin onhan Suomessakin kirjastot mutta onhan niidenkin levyillä tekijänoikeudet.

Paitsi että kirjastolevyjä saa laillisesti kopioida.
http://www.kirjastot.fi/fi-FI/tietopalve...9850ab8


Noh täytyypä muistaa itsekin, että jos käry käy, niin kaikkihan on lähteiltään kirjastosta (tien toisella puolella)

1023.7.2007 8:22

Onko se nyt näin että saan käydä CD-levyn kirjastosta ja ripata koneelle, jos se ei ole kopiosuojattu, mutta en saa ladata samaista levyä netistä?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto