AfterDawn: IT-alan uutiset

Tietoturva-aukko nosti PSP:n Lumines-pelin myyntiä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 26.6.2007 23:38 Kommentteja (30)

Tietoturva-aukko nosti PSP:n Lumines-pelin myyntiä Sonyn PSP-käsikonsolista on löytynyt sen elinkaaren aikana useita tietoturva-aukkoja, joiden avulla konsolin firmwaren on saanut vaihdettua epäviralliseen versioon, jonka avulla PSP:ssä on voinut käyttää homebrew-ohjelmia tai pelata varmuuskopioituja pelejä.
Sony on ahkerasti korjannut näitä ongelmakohtia päivittämällä PSP:n firmwarea tasaisin väliajoin, mutta ainakin toistaiseksi firmware-harrastelijat ovat olleet Sonyn edellä kilpajuoksussa. Näin kävi myös uuden 3.50 firmwaren kanssa, kun Lumines-pelistä löytyi tietoturva-aukko, jonka avulla PSP:n omistajat voivat ajaa haluamiansa ohjelmia PSP:ssä ja täten myös vaihtaa PSP:n firmwaren epäviralliseen versioon.

Uutinen Lumines-pelin ominaisuudesta nosti myös pelin myyntiä huomattavasti useissa verkkokaupoissa ja mm. Amazon-verkkokaupassa pelin myynti kasvoi 5900 prosenttia. Monet toivovat, että Sony ymmärtäisi viimeistään nyt kuluttajien tarpeen omien ohjelmien ajamiselle.

Sony ei kuitenkaan todennäköisesti muuta aiempaa linjaansa, koska liian avoimen pelikonsolin pelätään edesauttavan piratismia ja luvatonta pelien kopiointia. Näin ollen kilpajuoksu Sonyn ja firmware-harrastelijoiden välillä jatkunee myös tulevaisuudessa.

Lähteet:
Destructoid
N00bz!

Edellinen Seuraava  

30 kommenttia

127.6.2007 2:20

Kumma homma.. :D kuka nyt oikeasti haluasi käyttää virrallista firmistä, ko se on niin rajoittunut. Että ei se varmuuskopioiden pelaaminen ole ainut asia mitä oe-firmiksillä tehdään. Netistä löytyy paljon mielenkiintoisia softia PSP:hen, ja osa on ihan käytännöllisiäkin. :D

227.6.2007 6:14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti MoZar:
Netistä löytyy paljon mielenkiintoisia softia PSP:hen, ja osa on ihan käytännöllisiäkin. :D
Niin kuin jo niin monesti aiemminkin on tullut selväksi, niin noista netistä löytyvistä ohjelmista ei Sony saa kiskottua pelinappuloita ja sekös vasta Sonyn johtajien lompakoita häiritsee.

327.6.2007 6:56
nokandu
Inactive

Pelin myynti noussut 5900%?! Jos kehittäisin pelejä olisin juuri keksinyt mikä tekee pelistä "tappajasovelluksen" eli pakkosaada-pelin. Eiköhän tasantarkkaan kaikki jotka warettavat ole krakanneet epäviralliseen firmikssen, joten siltä kantilta kilpajuoksu on täysin hyödytöntä. Hieman offtopiccina itkettää jo etukäteen kun miettii psp2:sen suojouksia, uskon että Sony ottaa virheistä opiksi...

427.6.2007 7:03

On joo pelinkehittelijöille hyvä myyntiaukko tossa.
1. Porttaa jonkun paskan pelin halvalla puolivillaisesti PSP:lle ja jättää siihen aukon.
2. Julkaisee pelin.
3. Viikon-parin päästä julkaisee nimettömänä aukon jossain PSP hakkeri foorumilla.
4. Profit :)

527.6.2007 8:07

Lainaus:
liian avoimen pelikonsolin pelätään edesauttavan piratismia ja luvatonta pelien kopiointia
Pisti hieman hymyilyttämään. Aivan kuin tuo tilanne tuosta miksikään muuttuisi.

627.6.2007 12:14

Joo voiko PSP paljon avoimempi enää olla :).Toi kellotus juttuki ollu aikapäivii sitte epävirallisilla firmiksillä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.6.2007 @ 12:16

727.6.2007 13:19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Supo:
Joo voiko PSP paljon avoimempi enää olla :).Toi kellotus juttuki ollu aikapäivii sitte epävirallisilla firmiksillä.
Huoh. Nyt pelinkehittäjät voivat tehdä pelejä käyttämään tuota 333MHz:in taajuutta, kun se on mukana virallisissa firmiksissäkin, eli saamme paremman näköisiä pelejä.

827.6.2007 15:31

Täysin sama kävi mielessä, että milloin joku hakkeriryhmä keksii tehdä "uuden" pelin esim. pong, defender, josta "yllättäen" löytyy pari kriittistä aukkoa :D

927.6.2007 20:00

No ei todellakaan ole piraattipelien pelaaminen ainoa mitä voi custom firmiksellä tehdä. Esim. homebrew nettiradio ohjelma on varsin mukava tossa psp:llä.:)

1027.6.2007 22:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti qwerty83:
Täysin sama kävi mielessä, että milloin joku hakkeriryhmä keksii tehdä "uuden" pelin esim. pong, defender, josta "yllättäen" löytyy pari kriittistä aukkoa :D
Tossa on vain se, että Sony aivan varmasti käskee pelin kehittelijän paikkaamaan aukon ja tekemään uusintapainoksen pelistä. Niin kävi sen GTA:kin.

1128.6.2007 16:40

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti qwerty83:
Täysin sama kävi mielessä, että milloin joku hakkeriryhmä keksii tehdä "uuden" pelin esim. pong, defender, josta "yllättäen" löytyy pari kriittistä aukkoa :D
Tossa on vain se, että Sony aivan varmasti käskee pelin kehittelijän paikkaamaan aukon ja tekemään uusintapainoksen pelistä. Niin kävi sen GTA:kin.
Niimpä mutta tämänhän jo kaikki tietävät, mutta aukon paikkaaminen käy hieman turhaksi jos kaikki on ehtineet hommaamaan kyseisen pelin itselleen.

1228.6.2007 16:53

Lainaus:

Niimpä mutta tämänhän jo kaikki tietävät, mutta aukon paikkaaminen käy hieman turhaksi jos kaikki on ehtineet hommaamaan kyseisen pelin itselleen.
Eräällälailla. Mutta luuletko, ettei jatkossa julkaistuissa firmwareissakin tämä olisi huomioitu?

Kyllä GTA:skin tuo uusi painos rajoitti hyvinkin tehokkaasti homebrewien ajon. Esim. 3.10 version firmwaressa pystyi alentamaan ainoastaan juuri sillä alkuperäisellä GTA:lla firmwaren 1.50 versioon (2.80 asti ilman peliä) ja siitä lykkimään OE-firmistä sisään. Mutta kun kaupoista ei enää saanutkaan kuin sitä uutta painosta, niin se rajoitti aika tehokkaasti tuota firmwaren alennusta/vaihtoa.
Tämä uusi aukko täysin toisessa pelissä nyt aukaisi uudet mahdollisuudet, mutta kun uudet painokset tulee pelistä ja uudet firmwaret uusiin konsoleihin, niin taas tulee hankaluuksia.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.6.2007 @ 16:54

1329.6.2007 10:31

Lainaus:

Niimpä mutta tämänhän jo kaikki tietävät, mutta aukon paikkaaminen käy hieman turhaksi jos kaikki on ehtineet hommaamaan kyseisen pelin itselleen.

Lainaus:

Eräällälailla. Mutta luuletko, ettei jatkossa julkaistuissa firmwareissakin tämä olisi huomioitu?

Kyllä GTA:skin tuo uusi painos rajoitti hyvinkin tehokkaasti homebrewien ajon. Esim. 3.10 version firmwaressa pystyi alentamaan ainoastaan juuri sillä alkuperäisellä GTA:lla firmwaren 1.50 versioon (2.80 asti ilman peliä) ja siitä lykkimään OE-firmistä sisään. Mutta kun kaupoista ei enää saanutkaan kuin sitä uutta painosta, niin se rajoitti aika tehokkaasti tuota firmwaren alennusta/vaihtoa.
Tämä uusi aukko täysin toisessa pelissä nyt aukaisi uudet mahdollisuudet, mutta kun uudet painokset tulee pelistä ja uudet firmwaret uusiin konsoleihin, niin taas tulee hankaluuksia.
Itse asiassa se GTA-exploitin kautta toimiva downgrade-sovellus toimii _vain_ 3.03-firmwaressa, ei siis 3.10:ssä. Eikä se uusi painos rajoita enää, kun samantien julkaistiin downgrader -> kaikki hankkii pelin nyt -> kun uusi painos tulee, liikkeellä on tajuttoman paljon Illuminati-exploittia hyväksikäyttäviä kopioita, joita ihmiset koittavat epätoivoisesti myydä verkkokaupoissa. Mutta kuten GTA:nkin kanssa kävi, sitä lainaillaan. Itse olen downgradennut ~20 PSP-konsolia GTA:lla ja ilman.

Ja todellakin varmuuskopiot ovat oikeastaan vain mukava lisä. Myönnetään että itsekin hommaan ne vieläpä privaträkkereiltä. Olen täysin kyllästynyt UMD-aseman naputukseen ja lagaamiseen sekä akun kulutukseen, ja siksi joko latailen pelini tai teen niistä itse varmuuskopiot. Ajan kuitenkin 80% ajasta PSP:llä jotain muuta kuin varmuuskopioituja pelejä, esimerkiksi messengeriä, irsmp3-pluginia, nettiselainta, PSPSSH:ta (irkkaan), Foobar Remote Interfacea (mediasoitin-kaukosäädin) sekä PortableVNC:tä tietokoneen kauko-ohjaukseen. Tosin Killzonen nettipelipatchin takia suuri osa ajasta kuluu nykyään jenkkiservuilla pelatessa. :P
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.6.2007 @ 10:33

1429.6.2007 11:22

Lainaus:

Itse asiassa se GTA-exploitin kautta toimiva downgrade-sovellus toimii _vain_ 3.03-firmwaressa, ei siis 3.10:ssä. Eikä se uusi painos rajoita enää, kun samantien julkaistiin downgrader -> kaikki hankkii pelin nyt -> kun uusi painos tulee, liikkeellä on tajuttoman paljon Illuminati-exploittia hyväksikäyttäviä kopioita, joita ihmiset koittavat epätoivoisesti myydä verkkokaupoissa. Mutta kuten GTA:nkin kanssa kävi, sitä lainaillaan. Itse olen downgradennut ~20 PSP-konsolia GTA:lla ja ilman.

Olet oikeassa tuossa 3.03 asiassa. En vain muistanut tarkkaa versiota. Kun en edes koskaan ole KO. firmwarella varustettua PSP:tä alentanut.

Mutta kyllähän se nyt hyvänen aika rajoittaa, jos tai kun uusi painos tulee pelistä. Vai luuletko, ettei sitä haavoittuvuutta pystytä korjaamaan? Lisäksi Sony ei varmasti jätä tuota huomiotta uusissa firmwareissa.

1529.6.2007 12:30

Haha...mahtaa Sonyn jamppoja hatuttaa kun hienot ja kalliit insinöörit sun muut suunnittelevat ensin ja "harrastelijat" tulevat perässä ja antavat pataan...

1629.6.2007 19:57

Lainaus:
...Lisäksi Sony ei varmasti jätä tuota huomiotta uusissa firmwareissa.
Ei varmaan, mutta miten kävikään GTA-exploitin kanssa? Se löydettiin joskus viime vuoden alkupuolella muistaakseni 2.60:lle. Se paikattiin. Mutta kappas - se löytyikin 3.03-firmwaresta. Eli kyllä se sama exploitti saattaa sieltä tupsahtaa - ties vaikka taannoinen 2.00-2.80 .TIFF-exploitti, joka olisi kyllä rautaa kun ei pelejä tarvitsisi hankkia DG:tä varten.

Edit: Joo, ja se GTA-downgrade toimii kyllä 2.60:ssäkin 3.03:n lisäksi, tosin eri downgraderin avulla, mutta samalla exploitilla.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.6.2007 @ 20:01

1730.6.2007 7:27

Lainaus:

Ei varmaan, mutta miten kävikään GTA-exploitin kanssa? Se löydettiin joskus viime vuoden alkupuolella muistaakseni 2.60:lle. Se paikattiin. Mutta kappas - se löytyikin 3.03-firmwaresta. Eli kyllä se sama exploitti saattaa sieltä tupsahtaa - ties vaikka taannoinen 2.00-2.80 .TIFF-exploitti, joka olisi kyllä rautaa kun ei pelejä tarvitsisi hankkia DG:tä varten.
Mulla ei nyt tästä kommentista jäänyt mitään käteen. Pitäskö nyt yksiselitteisesti miettiä, ettei Sony ota huomioon aiempia aukkoja laisinkaan?

1830.6.2007 7:48

Lainaus:
Mulla ei nyt tästä kommentista jäänyt mitään käteen. Pitäskö nyt yksiselitteisesti miettiä, ettei Sony ota huomioon aiempia aukkoja laisinkaan?
Kyllä se varmasti ottaa ne huomioon, mutta yhtä varmasti ne saattaa löytyä tulevistakin firmiksistä. Menin vähän sivuraiteelle tuon selittämisessä :D

1930.6.2007 9:04

Lainaus:

Kyllä se varmasti ottaa ne huomioon, mutta yhtä varmasti ne saattaa löytyä tulevistakin firmiksistä. Menin vähän sivuraiteelle tuon selittämisessä :D
... niin ja sitten kun on uudet painokset KO. pelistä, niin sen vuodon hyödyntäminen ei olekkaan kaikille niin yksinkertaista. Näin kävi myöskin tuon 3.03 kanssa. Jengi alkoi metsästämään sitten sitä vanhaa alkuperäistä painosta KO. pelistä.

Eli sen takia Sonyn painostukset pelin "korjaukseen" ei ole ihan turhia Sonyn kannalta, vaikka jossain määrin vähäisiä merkitykseltään.

2030.6.2007 9:11

Jepjep. Minusta vain Sonyn pitäisi panostaa uusissa firmiksissään suojauksen lisäksi uusiin ominaisuuksiin. Nuo nopeat tietoturvapäivitykset ovat aivan turhia. Mielummin vaikka heittäisivät instant messengerin sinne. Virallisen nettiradion. Kaikkea mitä nyt vaan keksii. Ottaisivat homebrew'stä mallia.

Sitten hyvä idea olisi avata koko alusta. Toteutettaisiin esimerkiksi niin, että rautapohjaisesti estetään varmuuskopioiden ajaminen, mutta muu homebrew olisi mahdollista. Laitteen myyntiluvut nousisivat varmasti. Tosin tuo rautapohjainen esto oli jo TA-082-emolevyssä, mutta sekin olisi paremmin toteutettavissa.

Noniin, taas meni vähän aiheen ohi, mutta mitäs siitä.

2130.6.2007 9:45

Joo, ihan turhaa tehdä noita "hotfixejä", kun vois tosiaan tehdä firmikseen ihan käytännöllisiäkin juttuja.

2230.6.2007 14:14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti koponennn:
Tosin tuo rautapohjainen esto oli jo TA-082-emolevyssä

Kauniisti rullaa ISO:t TA-82 emolla nykyään.

2330.6.2007 15:49

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti koponennn:
Tosin tuo rautapohjainen esto oli jo TA-082-emolevyssä

Kauniisti rullaa ISO:t TA-82 emolla nykyään.
Tolla rautapohjaisuudella varmana haettiin niitä rauta-modeja, joita ei voi asentaa ainakaan noihin TA-82 koneisiin.

241.7.2007 6:30

Lainaus:
Tosin tuo rautapohjainen esto oli jo TA-082-emolevyssä
Lainaus:
-Kauniisti rullaa ISO:t TA-82 emolla nykyään.
Lainaus:
Tolla rautapohjaisuudella varmana haettiin niitä rauta-modeja, joita ei voi asentaa ainakaan noihin TA-82 koneisiin.
Edelleen korostan oman järjen käyttöä. TA-082:ssa oli rautapohjainen esto downgradelle ja homebrew'lle -> esto varmuuskopioiden ajamiseen. Tämä tosin "murrettiin" väsäämällä HENin avulla toimiva ohjelma joka muuttaa TA-082:n ID-Storagea. Se sisältää muun muassa PSP:n wlaniin liittyviä juttuja, joiden muuttaminen on riskialtista. Jokaisella PSP:llä kun on oma IS-Storage. Jos sitä muuttaa väärin, ei pääse esimerkiksi käyttämään enää wlania.

Sitäpaitsi irroitit lauseen asiayhteydestään;

Lainaus:
Tosin tuo rautapohjainen esto oli jo TA-082-emolevyssä, mutta sekin olisi paremmin toteutettavissa.
Edit: typoja.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.7.2007 @ 06:37

251.7.2007 6:49

Lainaus:
Edelleen korostan oman järjen käyttöä. TA-082:ssa oli rautapohjainen esto downgradelle ja homebrew'lle -> esto varmuuskopioiden ajamiseen. Tämä tosin "murrettiin" väsäämällä HENin avulla toimiva ohjelma joka muuttaa TA-082:n ID-Storagea. Se sisältää muun muassa PSP:n wlaniin liittyviä juttuja, joiden muuttaminen on riskialtista. Jokaisella PSP:llä kun on oma IS-Storage. Jos sitä muuttaa väärin, ei pääse esimerkiksi käyttämään enää wlania.

... sitä paitsi TA-82 koneissa on modeja vartenkin "rautapohjainen esto". Tosin sen voisi kai kiertää suunnittelemalla modit toimimaan eri käyttöjännitteillä.

Jos ollaan tarkkoja, niin tuo alentaminenkin on oikeasti ihan softasta kiini. Yksilölliset tiedot kun yleensä on jossain eeprommissa tms.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.7.2007 @ 06:55

261.7.2007 8:21

Joop, mutta TA-082:n ID-Storage on juuri suunniteltu estämään esim. downgradeaminen. Muuttamalla sitä downgrade onnistuu. Tosin tämä menee kyllä jo softapuolelle, mutta on silti riippuvainen emolevystä. Ja kuten mainitsin, Sony voisi senkin tulevaisuudessa toteuttaa paremmin.

271.7.2007 8:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti koponennn:
Joop, mutta TA-082:n ID-Storage on juuri suunniteltu estämään esim. downgradeaminen. Muuttamalla sitä downgrade onnistuu. Tosin tämä menee kyllä jo softapuolelle, mutta on silti riippuvainen emolevystä. Ja kuten mainitsin, Sony voisi senkin tulevaisuudessa toteuttaa paremmin.
Niin ei se edelleenkään ole emolevyriippuvainen, koska sen voi muuttaa ohjelmallisesti. Toisinsanoen se ei ole rautapohjainen.

281.7.2007 9:02

Kyllä se PSP:n tapauksessa on kuitenkin jollain tavalla rautapohjainen, koska Sony ei voi päivittää ID-Storagea normaalin päivityksen yhteydessä. Myönnetään, että softapohjainen se on, mutta se silti on emolevyriippuvainen. Jos tulevaisuudessa Sony voisi päivittää ID-Storagea firmiksissään, siihen todennäköisesti pysähtyisi downgraderit.

291.7.2007 10:08

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti koponennn:
Kyllä se PSP:n tapauksessa on kuitenkin jollain tavalla rautapohjainen, koska Sony ei voi päivittää ID-Storagea normaalin päivityksen yhteydessä. Myönnetään, että softapohjainen se on, mutta se silti on emolevyriippuvainen. Jos tulevaisuudessa Sony voisi päivittää ID-Storagea firmiksissään, siihen todennäköisesti pysähtyisi downgraderit.
Jos sen pystyy muuttamaan joku kolmannenosapuolen softakin, niin sen pystyy vaihtamaan myöskin Sony firmwaren kautta. Se, ettei se ryhdy moiseen voi johtua monestakin asiasta, riippuen mihin sitä ID:tä käytetään. Epäilen meinaan, että sillä ID:llä on jotain muutakin virkaa, kuin estellä firmwaren muokkaamisen.

302.1.2008 11:09

Joo vähän harmittaa kun tuli tuollainenkin ostettua. Se modaaminen kun tuntuu olevan vähän turhan hankalaa joten laite on ollu hyllyssä käyttämättömänä jo vuoden verran. Eipä laitteella juurikaan käyttöä ole kun ei kiinnosta sijoittaa 50e peleihin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto