AfterDawn: IT-alan uutiset

HD DVD- ja Blu-ray-levyt katoamassa viiden vuoden sisällä?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 15.6.2007 23:57 Kommentteja (56)

HD DVD- ja Blu-ray-levyt katoamassa viiden vuoden sisällä? Vaikka HD DVD- ja Blu-ray-formaatit eivät ole vielä edes yleistyneet kunnolla, on niiden tulevaisuudella keskinäisen kilpailun lisäksi myös muita uhkia. Microsoftin Richard Doherty uskoo, että molemmat formaatit tulevat katoamaan seuraavan 5-10 vuoden sisällä.
Doherty on Microsoftin viihdesisältöjen konvergenssiyksikön johtaja ja hänen mukaansa kyseessä on optisten levyjen viimeinen sukupolvi. Doherty uskoo, että tulevaisuudessa media tallennetaan kiintolevylle ja siirretään kuluttajalle internetin avulla.

Dohertyn mukaan hyvänä esimerkkinä muutoksesta toimii Xbox LIVE Marketplace, jossa teräväpiirtoinen sisältö on neljä kertaa suositumpaa kuin tavallinen sisältö. Xbox LIVE Marketplacesta käyttäjä voi ladata videoita Xbox 360 -pelikonsolin kiintolevylle ja katsella niitä sitten television kautta.

Dohertyn mukaan Microsoft aikoo tukea HD DVD -formaattia myös jatkossa. Microsoftin syyt HD DVD:n valinnalle ovat levyjen halvemmat valmistuskustannukset verrattuna Blu-ray-levyihin ja paremmat interaktiiviset ominaisuudet Blu-ray-elokuviin verrattuna.

Dohertyn visiot vaativat kuitenkin suurta muutosta, sillä esim. laajakaistayhteyksien nopeudet ovat monin paikoin liian hitaita siihen, että teräväpiirtovideoita voisi siirtää tietokoneelleen tai mediasoittimelleen siedettävässä ajassa. Fyysisen tuotteen katoaminen voi olla myös hankala asia monille kuluttajille, jotka ovat tottuneet omistamaan fyysisen tuotteen, jonka voi tarvittaessa myydä eteenpäin.

Lähteet:
ITviikko
Home Media Magazine

Edellinen Seuraava  

56 kommenttia

116.6.2007 1:11

Aika hämmentävä uutinen :o
Enpä olisi uskonut että heti ruvetaan povaamaan uusien medioiden käyvän vanhanaikaisiksi noinkin nopeasti, onhan DVD:kin ollut valtamediana jo vuosia..
Itse en usko että muutos tapahtuu noin nopeasti, koska harvalla kuluttajalla on uusien medioiden (Blu-Ray ja HD-DVD) käyttömahdollisuutta, ja tällaiset mielipiteet eivät ainakaan kannusta ostamaan uusia laitteita, kun ne ovat "kohtapuoliin" jo käymässä vanhanaikaisiksi. Itse en usko että vielä 10 vuoden kuluttua HD- ja BR-levyt poistuvat käytöstä...

216.6.2007 1:38

Ei tämä mikään uusi ajatus ole, vaan Microsoft on ennenkin spekuloinut, että BluRay/HD-DVD on viimeinen fyysinen leffamedia... Saattaa se ehkä viimeinen ollakin, mutta kuoleeko se 5-10 vuoden sisällä? Enpä usko.

Fyysinen media tarjoaa tiettyjä etuja ja tuntemuksia, joita virtuaalinen media ei voi tarjota. Sen voi esimerkiksi ostaa helposti lahjaksi, myydä eteenpäin, tai sillä voi sisustaa olohuoneen kirjahyllyä.

Kyllähän tietokonepelejäkin voitaisiin helposti myydä pelkästään Netin kautta jo nyt, ja jo vuosia sitten, mutta silti fyysinen media on käsittääkseni selvästi suosituin edelleen.

Musiikin kohdalla nettilevitys tullee sen sijaan ottamaan suuremman siivun. Musiikin siirto ei vaadi suurta kaistaa ja toisaalta on helppo ostaa vain ne biisit, jotka haluaa, eikä välttämättä koko albumia.

316.6.2007 4:33

Ei ole kauakaan siitä, kun luin jostain lehdestä (taisi muuten olla MikroBitistä) että joku yhtiö on julistanut CD:n kuolleeksi mediaksi. Tämä ehkä on vähän aiheen sivusta, mutta yhtä lailla se koskee asiaa, joka riipaisee ainakin minua sydämestä, nimittäin netin kautta siirrettävästä mediasta.

En käsitä ihmisiä, jotka lataavat musiikkinsa/elokuvansa maksullisesti netin kautta. Itse tahdon ainakin, musiikkia ostaessani, kartuttaa levykokoelmaa, hypistellä kansia, lueskella kansivihkoa ja mahdollisia sanoja jne, mikä ei todellakaan onnistu jos ostan musiikkini mp3:sina netistä.

Mutta itse aiheeseen, en usko että viiden vuoden sisään ovat ainakaan kuolemassa, ja jos Microsoft meinaa, että leffat ladattaisiin jatkossa kovalevylle täällä suomenkin mantereella niin saa kyllä nettiyhteyksienkin nopeus nousta aika roimasti ja hinnat laskea, aika harvalla kuitenkaan käytössä 10 tai 100 megaista liittymää tällä hetkellä. Jossain Ruotsissa asia voikin sitten olla toinen...

416.6.2007 6:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Katatonic:

En käsitä ihmisiä, jotka lataavat musiikkinsa/elokuvansa maksullisesti netin kautta. Itse tahdon ainakin, musiikkia ostaessani, kartuttaa levykokoelmaa, hypistellä kansia, lueskella kansivihkoa ja mahdollisia sanoja jne, mikä ei todellakaan onnistu jos ostan musiikkini mp3:sina netistä.Aivan, en voisi kuvitella ostavani mitään jossa mukana ei tule mitään konkreettista.

516.6.2007 6:30

Mä en välitä onko mulla mitää konkreettista kumminkin kuuntelen musiikkia vain tietokoneella istuessani ja kännykälläni en ole kuunnellut CDitä kunnolla moneen vuoteen ja elokuviakin minulla koneella on ja ne on helppo siirtää USB muisti tikulle tai kovalevylle että ne voi katsoa telkkarista kun laittaa USB:n kiinni DVD soittimeen
Minun puolesta kaikki CD DVD Blu-Ray HD DVD yms. on melkein turhia kyllä niitä DVD:tä joskus tarvii kun siirtää kaverille jotain tai polttaa kuvia talteen sinne mutta yleensä kyllä käytän siihenkin taskukokoista ulkoista kovalevyä. Itselläni on Freecomin 80GB taskukokoinen ulkoinen kovalevy.

616.6.2007 8:16

En kyllä sanoisi noin, että on turhia. Massiivinen, pitkän ajan ja työn tuloksena koottu DVD-elokuva kokoelma hyllyssä jota voi sitten ihastella on melko mukava juttu. Ja täytyy myöntää, että DVD elokuvia saa sikahalvalla ja hyviä elokuvia jos jaksaa vaan nähdä vaivaa ja kuluttaa siihen vähän aikaa. Kyllä molemmissa on niitä hyviä puolia. Se vaan tuntuu jotenkin paremmalta kun saa sen konkreettisen tuotteen käteen kun on siihen ensin rahaa satsannut ja onhan niitä niinkuin joku mainitsi myös helpompi silloin myydä eteenpäin, joka ei ole ollenkaa hassumpaa hommaa. Mutta tuossa että kaikki tulee linjojen välityksellä on omat hyvät puolensa joten ehkä sitten joskus on vaan aika opetella tottumaan siihen.

716.6.2007 8:43

Juuri tuo omistamisen tunne katoaa kun ladataan musiikki internetistä.
Hintojen pitäisi alentua ja laadun parantua. Lisäksi myös drm sotkuista pitäisi päästä eroon. Ei tee hirveästi mieli ostaa fyysisen median hintaista tuotta huonompi laatuisena ja vielä kaiken maailman drm suojaukset kaupanpäälle.

816.6.2007 11:07

Mulla on kadonnut toi omistamisen tarve jo vuosia sitten. Tilalle tuli kuitenkin keräily himo millä ei ole mitään järkevää ajatusta. Olen alkanut keräilemään digiboxsilla musiikkia tietokoneen media sentteriin. Tällä hetkellä esim. musa videoita 1200 ja konsertteja 48. Kaiken kaikkiaan 725 gigaa divixsejä. Niin kuin sanoi ei mitään järkeä. Joku taas kerää niitä mp3 ja kehui että kohta pitäisi mennä sadantuhannen raja rikki.

916.6.2007 12:08

voin uskoo et toine noist kuolee 5vuoden pääst mut ei missää nimes kumpiki ja toho cd juttuu se et on se aito cd mukavampi se toimii varmast ja sen voi ottaa aina mukaa vaik ittekin koneel haen musaa se on vaa mp3 soittimee ja ne cd on kivoi jos niis on viel sanoja


SORRY NO BONUS

1016.6.2007 12:45

Mä oikeastaan uskon, että 5 vuoden päästä teräväpiirtolevyt eivät ole kunnolla vielä edes elinkaarensa alkupäässä... Todellinen läpimurto alkaa, kun halpoja hybridisoittimia alkaa tulla markkinoille. Tämä myös tarkoittaisi sitä, että molemmat formaatit voivat ihan hyvin säilyä hengissä.

Nettilevitys ei tule korvaamaan levyjä aikoihin, mutta toki voi vaihtoehtoisena levitysmuotona tulla rinnalle.

Yhtenä tulevaisuuden vaihtoehtona on sekin, että kauppoihin tulee päätteitä, joilla voi luoda itselleen haluamansa kiekon ja kannen vartavasten tuhansien elokuvien valikoimasta. Näin kaupan ei tarvitse pitää fyysisessä varastossa muuta kuin tyhjiä levyjä ja koteloita...

1116.6.2007 12:57

Tuo Richard Dohertyhän puhuu asiaa, näinhän siinä tulee käymään, kun miettii syvemmästi asiaa niin näin se on, sekin vois olla hyvä idea laittaa kaikki soveltuva media semmoselle hyvin pienelle muistitikulle, ja flash teknologiahan kehittyy huimasti kokoajan, ehkä tuokin vois olla tulevaisuutta, varsinkin kun levyt vie niin pirusti tilaa verrattuna flashiin, jonka koot pienenee kokoajan verrattuna tilavuuteen, ja ei naarmuuntumisongelmia! :)

1216.6.2007 13:07

Tai entäs semmonen automaatti joka löytyy kaupoista ja siihen pistetään tarvittavan kokonen muistitikku kiinni, valitaan elokuva, pistetään raha koneeseen ja leffa siirtyy tikulle, ja se tikku lukittuis siihen koneeseen siirron ajaksi, ettei sitä sais vahingossakaan irrotettua kesken siirron.. Ja ne koneet ois netissä kiinni ja elokuvayhtiöt vois itte päivittää sitä saatavilla olevien elokuvien kantaa, ja tuo toimis silti hyvin kaupallisena :) Olisko musta insinööriksi.. :P

1316.6.2007 13:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti maakezu:
Tai entäs semmonen automaatti joka löytyy kaupoista ja siihen pistetään tarvittavan kokonen muistitikku kiinni, valitaan elokuva, pistetään raha koneeseen ja leffa siirtyy tikulle, ja se tikku

Suoraan sanoen mä vähän ihmettelen, ettei musiikin saralla tämäntyyliset päätteet ole yleistyneet jo aikoja sitten... Mediana ei välttämättä tarvitsisi olla muistitikku, vaan yksinkertaisesti tyhjä CD/DVD-kiekko, kuten tuossa aiemmin visioin. Automaatti voisi myös tulostaa kansitaiteen samalla kertaa.

Tosin jos puhutaan pakkaamattomasta CD-tason äänestä, niin kyllähän sekin kaistaa vie jo jonkin verran. Jos ihmiset ostavat automaatista CD-levyn, he tuskin keskimäärin haluavat levylleen mitään MP3-tason ääntä.

1416.6.2007 13:54

5-10 vuotta no eipä siis paljoa, itse myös ne kannet ja levy on osa sitä ellua/musaa..myös joillekkin se 2cd/dvd jossa bonuksia jne. Jos olet ostanut sen netistä ja "heität" sen ellun tv:hen ja katselet, kuuluu piuuum, kiintolevy poks ja ellut/musa samoin...

1516.6.2007 15:22

Siis silleen toki ajattelin sen automaatin että niissä ois kovalevytilaa järjettömästi, julkasijat vaan siirtää sen leffan niihin ja ne leffat voi vaan siirtää siitä masiinasta tikulle.. Ehkä pitäs kehittää semmosia "leffatikkuja" joissa olis semmonen pieni näyttö siinä tikun kyljessä josta näkee leffatiedot jotka toimis levyn kansien korvikkeena, ja siis sillä tulevaisuuden pikku tikulla ois tilavuutta jotain vaikka 20gigaa.. Ja sitten vaikka semmonen muisti ois niissä masiinoissa että ne muistaa mitkä leffat oot jo maksanu, jotta voit ladata uudestaan sen siihen tikulle ilmaseksi.. eikä tuolloin oo väliä vaikka sähköt menis poikki ja leffan siirto epäonnistuis, saat sen aina tulevaisuudessa ilmaseksi. Ja toki tää tikku kävis myös musiikille ja muulle medialle, sekä ihan normaalikäyttöön..
Ei muuten mutta mulle kävis järkeen että tuolla teknologialla ois tulevaisuutta, levyt ja levykaupat ois historiaa jokupäivä, 30€ sais jokupäivä tuommosen "leffatikun", ois aikasten kätevää mun mielestä..
Ja jokupäivä on pelitkin samanlaisia, ja sen tikkuhan vois olla lukollinen, että mediaa ei vois muuta kuin lukea, ja jos se lukko on särjetty niin automaatti ei enään hyväksyis sitä tikkua.. Tai ihan miten sen toteutus vaan parhaiten onnistuis..

1616.6.2007 15:35

Joo mutta 20 gigan kustannustehokas muistitikku on vielä aikamoista utopiaa ja varmaan hyvin kaukaisessa tulevaisuudessa vielä...

Kannattaa muistaa, että tyhjä DVD-aihio ei maksa kuin parikymmentä senttiä.

Toki joskus tulevaisuudessa jos hologrammiteknologia kehittyy, on mahdollista, että jokainen kuljettaa pienellä tikulla mukanaan koko virtuaalista omaisuuttaan... Mutta en tällaista teknologiaa vielä ainakaan 10 vuoteen kyllä odottaisi.

1716.6.2007 15:42

No semmonen 10gigan tikku ois jo aika kiva jos hd leffa vie tilaa sen 4-6 gigaa..

1816.6.2007 15:54

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti maakezu:
No semmonen 10gigan tikku ois jo aika kiva jos hd leffa vie tilaa sen 4-6 gigaa..

Joo ja jos leffa olisi huono "formatoisi" tikun ja saisi 6 gigan muistitikun...

1916.6.2007 16:05

eikun siis mie puhun semmosesta tikusta jonka se leffalatausmasiina voi "formatoida" ja sinne voi ladata aina uuden leffan..

2016.6.2007 17:37

Kyllä näkee että on Microsoftin ukko puhumassa, voi jumalauta mitä bullshittiä.

2116.6.2007 18:53

taidetaan elää murrosikää mediaformaatissa, vaikka kaikki ei niin halua uskoa, on totta että Vhs ajoista dvd aikaan digitaalisuus siirtyy enemmän ja enemmän interaktiivisuuteen, se on hinta jos halutaan siirtyä eteenpäin teknologiassa, ja ketäpä sen maksaa? se onkin se suuri kysymys? kuluttajat vaiko tuottajat kuluttajien kustannuksella kohti parempaa huomista nähden, toki jokaisen omassa kädessä on tällä hetkellä on se mitä halutaan laadusta maksaa.. sehän se markkinoilla määrää laatu <--VS--> määrä! Asiat on selkeimpiä kun on muutama
tekninen lisä jokaiseen formaattiin tullut, ollaan vasta viisaimpia Silloin! :D

2216.6.2007 19:08

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti hek0hek0:
Kyllä näkee että on Microsoftin ukko puhumassa, voi jumalauta mitä bullshittiä.

Perusteletko vielä että mikä tossa on bullshittia? Toihan on aika todennäköistä että noin tapahtuu, vaikka itse en ainakaan sitä toivoisi...

2316.6.2007 21:32

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti maakezu:
No semmonen 10gigan tikku ois jo aika kiva jos hd leffa vie tilaa sen 4-6 gigaa..

BluRay/HD-DVD -laatuinen leffa vie kylläkin tilaa noin 20 GB...

Eikä se halpa 10 gigan tikkukaan ihan lähivuosien juttu ole...

2416.6.2007 22:00

ai, luin vaan jostaki toiselta sivulta pikasesti ja siellä sanottiin että 4-6 gigaa... mutta no, sen näkee sitte mikä asian laita tulee olemaan.

2516.6.2007 23:02

No mä voin sanoa sulle jo nyt heti suoraan, että se 20 GB on useimpien leffojen kohdalla aika lähellä totuutta.

Eikä edes useimmat tavalliset DVD-leffat mahdu 4-6 gigaan...

Ripit ovat sitten asia erikseen, mutta tuskin kuluttajat haluavat mitään heikompilaatuisia "rippejä" käydä ostamaan.

2616.6.2007 23:13

Hmm, jokapaikassa missä nytkin oon käyny niin lukeepi että 4-6gigaa, pitäis varmaan valistaa tätä kansakuntaa...

2716.6.2007 23:19

On tuo kyllä aika järjetön ajatus Microsoftilta. En todellakaan usko, että Blu-Ray ja HD-DVD -levyt katoavat 5-10 vuoden kuluessa.

On myöskin järjetöntä ostaa internetin kautta mitään, joka päätyy vain tallennettavaksi tietokoneelle, tässä tapauksessa elokuvia. Itse henkilökohtaisesti ainakin pidän siitä, että leffakokoelma hyllyssä kasvaa entisestään. On paljon hienompaa omistaa dvd:itä hyllyssä, kuin läjäpäin leffoja tietokoneella.

En usko myöskään siihen, että elokuvien nettimyynti muuttuu niin suosituksi vain 5-10 vuoden sisällä. Se vaatisi niin suuren muutoksen kuluttajien kohdalla. Pitäisi ostaa kalliita ja suuria kiintolevyjä, jotta leffat mahtuvat muun tavaran kanssa tietokoneelle. Varsinkin, jos kyseessä ovat nämä korkealaatuiset Blu-Ray ja HD-DVD elokuvat. Niiden keskimääräinen koko on jotain 20 gigatavun luokkaa. 500 gigatavun kiintolevy maksaa päälle 100 euroa halvimmillaan, jonka päälle vielä lisätään elokuvien hinnat. Eikä 500 gigatavun kiintolevylle mahdu kuin keskimäärin 25 Blu-Ray tai HD-DVD elokuvaa.

Miten käy vanhemman sukupolven? Eivät voi enää hankkia itselleen fyysistä elokuvaa, vaan pitäisi a) opetella käyttämään tietokonetta, b) ostaa internetistä tavaraa luottokortilla, c) opetella niin paljon uusia asioita, joiden oppiminen voi jo käydä hankalaksi, jos ajatellaan "vanhoja" ihmisiä.

Kaiken kaikkiaan täytyy kyllä sanoa, että tämä fyysisten elokuvien poistuminen ja sen sijaan elokuvien internetin kautta myyminen tietokoneille tallennettaviksi on järjettömimpiä ja typerimpiä ajatuksia, joita olen kuullut.

2816.6.2007 23:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti maakezu:
Hmm, jokapaikassa missä nytkin oon käyny niin lukeepi että 4-6gigaa, pitäis varmaan valistaa tätä kansakuntaa...

No kerropa yksikin paikka, jossa näin väitetään.

Ja väitetään mitä väitetään, niin ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

2917.6.2007 0:13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kiedis:
koko on jotain 20 gigatavun luokkaa. 500 gigatavun kiintolevy maksaa päälle 100 euroa halvimmillaan, jonka päälle vielä lisätään elokuvien hinnat. Eikä 500 gigatavun kiintolevylle mahdu kuin keskimäärin 25 Blu-Ray tai HD-DVD elokuvaa.

Tuota... Mitä luulet, paljonko kovalevytilaa 100 eurolla saa 5-10 vuoden päästä?

Jos entinen kehitys jatkuu, niin ainakin 5 teratavua, ehkä 10 tai enemmän...

Tosin jossain vaiheessa kovalevyt lakkaavat olemasta "kovalevyjä" ja ovat teknisesti jotain muuta, mutta se on sitten asia erikseen.

3017.6.2007 0:33

Sen kovalevyn paikkaa flash tai vastaava, sen puolesta elän.. :D

3117.6.2007 2:06

Omaltakohalta tuo fyysisentavaran osto on vähentynnyt 90% siitä kun tietokoneen ostin. En enää kiertele kauppojen aledvd laareja en pyöri kirppareilla ettimässä musaa/elokuvia. Vaan tyhjiä levyjä saa tilattua niin halvalla että ei oikeen kiinnosta maksaa niistä aidoista kansista.
Musta on tavallaan tullut kertakäyttökuluttaja. Nyt vaan lataan koneen täyteen kuttuuria ja nautin sen kerran ja heitän menemään.
Aidoille levyille tuskin raaskisin samaa tehdä. Toivottavasti keksivät järkevät hinnat sittenkun meinaavat vaan netin kautta levittää elokuvia/musaa...

3217.6.2007 6:32

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti maakezu:
Hmm, jokapaikassa missä nytkin oon käyny niin lukeepi että 4-6gigaa, pitäis varmaan valistaa tätä kansakuntaa...

DVD:kään ei mahdu noin pieneen tilaan...:P

3317.6.2007 8:28

No siinä tapauksessa tuossa netin välityksellä jakamisessa ei oo mitään järkeä ellet omista übernopeeta nettiä..

3417.6.2007 8:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti welmis:

Musta on tavallaan tullut kertakäyttökuluttaja. Nyt vaan lataan koneen täyteen kuttuuria ja nautin sen kerran ja heitän menemään.
Sehän se tässä länsimaisessa kulttuurissa on idea: osta, osta, osta. kuluta, kuluta, kuluta. Ihmisille on onnistuttu luomaan jonkinlainen tunne, että he tarvitsevat jatkuvasti jotain - kulutus pyörittää maailmaa ja ylikansalliset yhtiöt tahkoavat sillä rahaa. Onneksi ihmisen "luonto" haluaa rajoittaa tuota ylenpalttista kulutusta. Siitä hyvä esimerkki on p2p -verkot ja niiden suosio.

Miksi joku haluaa korkean resoluution leffoja katsella? Onhan niissä parempi kuvanlaatu.. kun 90% leffoista on sisällöltään sellaista paskaa että oksat pois, niin eikö tuo kuvan-/äänenlaadun parantaminen ole vähän pinnallinen ratkaisu joka on puhtaasti kehitetty sen takia, että ihmiset saataisiin kuluttamaan yhä enemmän ja enemmän.

Ihmisten pitää saada parempaa vaikka mikä olisi, mutta Miksi?

Kuitenkin, topikkiin jos palaa niin 5-10v päästä hddvd ja blurayt ovat yleistyneet ja niille alkaa käydä samalla tavalla kuin dvd:lle - kehitetään "olevinaan" jotain parempaa, ja korvaavaa formaattia.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.6.2007 @ 08:51

3517.6.2007 9:42

"kun 90% leffoista on sisällöltään sellaista paskaa että oksat pois, niin eikö tuo kuvan-/äänenlaadun parantaminen ole vähän pinnallinen ratkaisu joka on puhtaasti kehitetty sen takia, että ihmiset saataisiin kuluttamaan yhä enemmän ja enemmän. "


Eli haluat sanoa, että tuotekehityksen pitäisi istua kaivamassa nenää ja odotella, että taiteilijat saa aikaiseksi parempia leffoja ennen kuin voivat alkaa kehittämään tekniikkaa paremmaksi?

Nehän nyt on kaksi ihan eri asiaa ja onpa noilla levyillä ja televisioilla vähän jotain muutakin käyttöä kuin elokuvat.

3617.6.2007 10:13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Peppi_:
Eli haluat sanoa, että tuotekehityksen pitäisi istua kaivamassa nenää ja odotella, että taiteilijat saa aikaiseksi parempia leffoja ennen kuin voivat alkaa kehittämään tekniikkaa paremmaksi?
Onko se taiteilijoista kiinni? Mediayhtiöt itse määrittelevät mikä on kannattavaa julkaista ja mikä ei - varsinkin isot monikansalliset yhtiöiden julkaisemista leffoista 90% on heidän kannalta turvallisia "box office hit" -tuotoksia joiden kerronnallinen, kuvallinen tai leffan herättämien tunteiden sisältö on enemmän tai vähemmän kyseenalainen.

Tekniikan pitäisi tukea ydintuotteita. Nyt tuntuu siltä, että mediafirmat syytävät enemmän ja enemmän rahaa epäolennaisiin asioihin - ydintuote, eli leffat ja niiden sisältö on jäänyt taka-alalle.
Yhtiöt voisiva panostaa enemmän ydintuotteisiinsa, voisivat laajentaa valikoimaansa ja ottaa enemmän riskejä julkaisujensa kanssa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.6.2007 @ 10:14

3717.6.2007 10:15

[quote=Yanne]Joo mutta 20 gigan kustannustehokas muistitikku on vielä aikamoista utopiaa ja varmaan hyvin kaukaisessa tulevaisuudessa vielä...

Heh,heh, 20 gigan muistitikku tulee olemaankin utopistinen käsite. Eikös se tikkujen koko ole aina kasvanyt binäärimuotoisesti tyyliin: 256 Mt, 512 Mt, 1024 Mt, yms. mikäli sama suuntaus jatkuu, emme saa koskaan 20 gigan muistitikkuja markkinoille.

3817.6.2007 10:26

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yanne:
Joo mutta 20 gigan kustannustehokas muistitikku on vielä aikamoista utopiaa ja varmaan hyvin kaukaisessa tulevaisuudessa vielä...
Heh,heh, 20 gigan muistitikku tulee olemaankin utopistinen käsite. Eikös se tikkujen koko ole aina kasvanyt binäärimuotoisesti tyyliin: 256 Mt, 512 Mt, 1024 Mt, yms. mikäli sama suuntaus jatkuu, emme saa koskaan 20 gigan muistitikkuja markkinoille.
Varmaan 20 gigan muistitikkuja jo löytyy kaupoista? Ainakin verkosta löytyi heti 16 gigan tikku ja ei ole mitenkään järjettömän hintainen.

http://www.zecs.net/product_details.php?p=658

3917.6.2007 11:26

Ai, minä luulin että halpa 16giganen vois olla jotain 300€, no ehkä tuo 20 giganen on sittenki jo huomispäivän juttuja :)

4017.6.2007 12:21

"Tekniikan pitäisi tukea ydintuotteita. Nyt tuntuu siltä, että mediafirmat syytävät enemmän ja enemmän rahaa epäolennaisiin asioihin"

Mutta tuo koko ajatus on vähän nurinkurinen... "Mitäs sitä parempia töllöjä tässä edes yrittäisi tehdä, kun leffat on kuitenkin ihan paskoja"

Kyllä varmaan hd pelejen pelaajat arvostavat parempaa tekniikkaa ja kuvaa vaikka kolmoselta tuleekin surkea elokuva.

Ja kun ne kuitenkin on eri yrityksiä jotka tekevät elokuvia ja kehittävät medioita ja laitteita. Eikö samsung saisi tehdä rahaa, koska universal tuottaa velliä?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.6.2007 @ 13:08

4117.6.2007 12:37

Lainaus:
Miksi joku haluaa korkean resoluution leffoja katsella? Onhan niissä parempi kuvanlaatu.. kun 90% leffoista on sisällöltään sellaista paskaa että oksat pois, niin eikö tuo kuvan-/äänenlaadun parantaminen ole vähän pinnallinen ratkaisu joka on puhtaasti kehitetty sen takia, että ihmiset saataisiin kuluttamaan yhä enemmän ja enemmän.


Mulla on kyllä enemmänkin sellainen fiilis, että BluRay/HD-DVD ovat tulleet markkinoille enemmänkin tyydyttämään kysyntää, kuin luomaan sitä... Vähän sama asia kuin DVD:n kohdalla, joka tuli vuosia "myöhässä" markkinoille.

Asiaa voi ajatella siltäkin kannalta, että olemme katselleet 50 vuotta vanhaan tekniikkaan perustuvaa TV:tä ja sen oheistuotteita jo ikuisuuden, vaikka teräväpiirrosta on puhuttu ainakin 1980-luvulta lähtien. Nyt vihdoin ja viimein olemme siirtymässä teknisesti eteenpäin, ja tähän askeleeseen kuuluu teräväpiirtotelevisioiden ja -lähetysten lisäksi luonnollisesti myös teräväpiirtolevyt.

Ei mulla todellakaan ole teräväpiirtotekniikan suhteen sellainen fiilis, että sitä olisi kenellekään yritetty hirveellä kiireellä väkisin myydä. Päinvastoin. Olisi saaneet alkaa "myymään" jo aikoja sitten.

Lainaus:
Varmaan 20 gigan muistitikkuja jo löytyy kaupoista? Ainakin verkosta löytyi heti 16 gigan tikku ja ei ole mitenkään järjettömän hintainen.

"Halpa" 20 gigainen tikku tarkoittaa tässä yhteydessä hintaa, joka on mielellään alle yksi euro.

Jos elokuva maksaa pyöreästi noin 20 euroa, niin ei siitä kovin suurta osuutta kyllä pelkän tyhjän median hintaan heltyne..

4217.6.2007 20:05

Lainaus:

Asiaa voi ajatella siltäkin kannalta, että olemme katselleet 50 vuotta vanhaan tekniikkaan perustuvaa TV:tä ja sen oheistuotteita jo ikuisuuden, vaikka teräväpiirrosta on puhuttu ainakin 1980-luvulta lähtien. Nyt vihdoin ja viimein olemme siirtymässä teknisesti eteenpäin, ja tähän askeleeseen kuuluu teräväpiirtotelevisioiden ja -lähetysten lisäksi luonnollisesti myös teräväpiirtolevyt.

Aivan.

Philipsillä on litteitä töllöjä ollut tehtaalla käytössä jo vuosi kymmeniä sitten. Ainoa syy miksei niitä ole tuotu yleisölle, on kustannukset. Vanha putkitekniikkaa oli jo aika päiviä sitten saatu "makseltua" kuluttajien kautta pelkäksi voitoksi, jos lasketaan suunnittelut jne. Kun ihmiset alkoivat vonkaamaan uutta, niin sitä annettiin. Jos vieläkin ihmiset olisivat putkitölläihin tyytyväisiä, niin tuskinpa meillä olisi vieläkään LCD telkkuja kuin jossain tehtailla seinillä muistutuksena siitä mitä joskus on tuleva.

Nykyisin ihmiset ampuvat itseään jalkaan. Halutaan uutta ja hieno kokoajan ja mitä olemme saaneet? Olemme saaneet joukon erilaisia standardeja ja ristiriitoja niiden yhteen liittämikseksi ja se maksaa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.6.2007 @ 20:06

4317.6.2007 21:54

Lainaus:
Nykyisin ihmiset ampuvat itseään jalkaan. Halutaan uutta ja hieno kokoajan ja mitä olemme saaneet? Olemme saaneet joukon erilaisia standardeja ja ristiriitoja niiden yhteen liittämikseksi ja se maksaa.

En mä nyt sanoisi että se mitään "jalkaan ampumista" on, että halutaan uutta ja hienompaa tekniikkaa... Aika tylsää olisi elämä, jos teknistä high-endiä edustaisi kodeissa joku 70-luvun Telefunken.

4417.6.2007 22:03

Lainaus:

En mä nyt sanoisi että se mitään "jalkaan ampumista" on, että halutaan uutta ja hienompaa tekniikkaa... Aika tylsää olisi elämä, jos teknistä high-endiä edustaisi kodeissa joku 70-luvun Telefunken.
Joskus on vain parempi pitää joku tekniikka sivussa.

Mitä esim. nyt voitetaan, kun on kaksi "HD-DVD:tä" kilpasilla? Ei mitään.

4517.6.2007 22:34

Lainaus:
Mitä esim. nyt voitetaan, kun on kaksi "HD-DVD:tä" kilpasilla? Ei mitään.

No on se parempi että on kaksi standardia kuin ei yhtään. Sitä paitsi hybridisoittimet tulevat takaamaan sen, ettei tällä ole kuluttajalle mitään merkitystä.

4618.6.2007 4:40

Lainaus:

No on se parempi että on kaksi standardia kuin ei yhtään. Sitä paitsi hybridisoittimet tulevat takaamaan sen, ettei tällä ole kuluttajalle mitään merkitystä.
...paitsi hinta.

Minä kyllä näkisin paremminkin, että olisi yksi standardi, johon kaikki panostaisivat ja hinnat pysyisivät paremmalla tasolla ja kuluttajien ei tarvitsisi jännätä toimivuuksia.

4718.6.2007 15:59

Lainaus:
Minä kyllä näkisin paremminkin, että olisi yksi standardi, johon kaikki panostaisivat ja hinnat pysyisivät paremmalla tasolla ja kuluttajien ei tarvitsisi jännätä toimivuuksia.

Tottakai kaikki sitä haluaisivat ja siihen pyrittiin, mutta se ei nyt vaan toteutunut. Tähän on tyytyminen.

4818.6.2007 17:10

Lainaus:

Tottakai kaikki sitä haluaisivat ja siihen pyrittiin, mutta se ei nyt vaan toteutunut. Tähän on tyytyminen.
Piiripienipyörii... niin kun se ongelma on juuri se, että kun ihmiset haluaa hillitöntä kehitystä, niin tulee töötistä kokoajan uutta kun vielä vanhatkaan keksinnöt ole tulleet markkinoille. Näin ollen olemme tilanteessa, että on miljoona eri standardia maailmassa kun ihmiset hokaa jo uutta.

Sitten vielä sanotaan "äänestämme lompakoilla". Joo, kannattaisi jättää kokonaan tukemati joku osa-alue ja ostaa vain yhtä niin joskus tällänen mielettömyys loppuisi.

4918.6.2007 17:24

Lainaus:
Sitten vielä sanotaan "äänestämme lompakoilla". Joo, kannattaisi jättää kokonaan tukemati joku osa-alue ja ostaa vain yhtä niin joskus tällänen mielettömyys loppuisi.

En mä koe tilannetta mitenkään ongelmalliseksi... Mielestäni liitoittelet nyt aika pahasti. :)

Ei esimerkiksi videotuotteiden suhteen kyse ole siitä, että joka vuosi pukkaisi jotain uutta markkinoille... Ensin oli Beta/VHS, sitten tuli DVD, ja nyt meillä on BluRay/HD-DVD. Kaksi ensimmäistä on osittain hengissä edelleen. (Lisäksi pari pienempää standardia kävi tyydyttämässä väliajan marginaalikysyntää, eli Video-CD ja D-VHS.)

Ja siinä mielessä kuluttajat äänestävätkin lompakoilla, että teräväpiirtolevyjen standardisotku varmasti hidastaa levyjen yleistymistä ennen kuin halpoja hybridisoittimia alkaa tulla markkinoille.

5018.6.2007 18:07

Lainaus:
Ja siinä mielessä kuluttajat äänestävätkin lompakoilla, että teräväpiirtolevyjen standardisotku varmasti hidastaa levyjen yleistymistä ennen kuin halpoja hybridisoittimia alkaa tulla markkinoille.
Naulankaantaan. Siinähän se juuri onkin. Ostetaan kaikkia jonkunverran tai ei ollenkaan ja voimme taata sotkun jatkuvan. Sotkun jatkuminen ei hyödytä ketään. Vähiten aivan peruskuluttajia, jotka vuokraavat levyn vuokraamosta ja menevät kotiin ja huomaavat, ettei toimikkaan.

Mainitsit joitakin muita standardeja ja nehän juuri tippuivat, koska niitä ei selkeästi tuettu. Oikeastihan ne ei tyydyttänyt mitään. Olivat vain pelkkiä visioita, joihin kaikki ei edes koskaan törmänneet.

5118.6.2007 23:00

Lainaus:
Mainitsit joitakin muita standardeja ja nehän juuri tippuivat, koska niitä ei selkeästi tuettu. Oikeastihan ne ei tyydyttänyt mitään. Olivat vain pelkkiä visioita, joihin kaikki ei edes koskaan törmänneet.

Mun käsittääkseni Video-CD oli ihan kohtalaisen suosittu Aasiassa... Itseltänikin löytyy yksi Video-CD -levy (pornoa:). Kyseisen standardin elo jäi lyhyeksi lähinnä siksi, että teknisesti parempi DVD tuli pian markkinoille.

Kannattaa myös muistaa, että Video-CD ei varsinaisesti ollut kokonaan uutta tekniikkaa, vaan ainoastaan "paperi" siitä, kuinka MPEG1-videotiedosto tallennetaan tavalliselle CD-levylle.

D-VHS:lle oli ihan selkeä markkinarako teräväpiirtolähetysten toistamisessa ja tallentamisessa aikana ennen BluRay/HD-DVD:tä ja osittain niiden aikanakin. Miksikään kaiken kansan tekniikaksi tätä tuskin oli edes tarkoitettu.

5218.6.2007 23:07

Niin eikä toi Video-CD kokonaan kuollut ole vieläkään.. Kaikki DVD-soittimet ja tietokoneet osaavat toistaa Video-CD -levyjä, ja monet käyttävät tätä tallennusmuotoa esimerkiksi kotivideoita tehdessään.

5319.6.2007 7:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yanne:
Niin eikä toi Video-CD kokonaan kuollut ole vieläkään.. Kaikki DVD-soittimet ja tietokoneet osaavat toistaa Video-CD -levyjä, ja monet käyttävät tätä tallennusmuotoa esimerkiksi kotivideoita tehdessään.
Kuten sanoit, niin sehän ei ole varsinainen standardi, vaan tapa tallentaa CD:lle. Joten siitä nyt on turha edes keskeustella.

D-VHS kuoli ihan siksi, koska oli tulossa DVD, joka oli huomattavasti halvempi tallennustapa ja siksi sitä ei kustantamot lähteneet tukemaan. Muuten se varmasti olisi tullut VHS:n korvaajaksi.

5419.6.2007 7:22

Eiköhän tämänkin formaattisodan ratkaise porno. Ymmärtääkseni porno ratkaisi tuon Beta/VHS -sodan kun Betalle ei suostuttu laittamaan pornoa mutta VHS:lle kyllä. Ja vaikka nyt isot vuokraamot ovat valitsemassa BlueRay:n niin pornoa näille levyille ei tule. Joten HD-DVD voittoon!

5519.6.2007 7:46

tää on taas tätä vähän niinkuin mietin sitä että miksi onkaan dvd+ ja dvd- levyjä vaikka toinen olisi riittänyt...
noh taas jää kumpikin formaatti markkinoille kuitenkin jos ei muuten onnaa.

5619.6.2007 8:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti yogee:
Eiköhän tämänkin formaattisodan ratkaise porno. Ymmärtääkseni porno ratkaisi tuon Beta/VHS -sodan kun Betalle ei suostuttu laittamaan pornoa mutta VHS:lle kyllä. Ja vaikka nyt isot vuokraamot ovat valitsemassa BlueRay:n niin pornoa näille levyille ei tule. Joten HD-DVD voittoon!
Alkuun ajattelin samoin ja varmaan olisi voinutkin ratkaista. Nyt vain on käynyt niin, että pornoa saakin tallentaa Blu-Ray:lle.

Mitä tulee tuohon plus/miinus juttuun, niin se oli yksi älyttömin asia. Onneksi se rajoittuihin lähinnä tallentamiseen (Kotipolttoisuus).

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto