AfterDawn: IT-alan uutiset

YouTubelle sataa oikeushaasteita

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 6.6.2007 21:55 Kommentteja (9)

YouTubelle sataa oikeushaasteita YouTuben oikeusjuttujen määrää kasvaa jatkuvasti ja tällä kertaa Bournen aloittamaan ryhmäkanteeseen ovat liittyneet musiikkia julkaiseva Cherry Lane Music Publishing, Ranskan tennisyhdistys The Federation Francaise de Tennis ja Ranskan jalkapalloliiga Ligue de Football Professionnel.
Kaikki tahot syyttävät YouTubea ja sen omistavaa Googlea tekijänoikeusrikkomuksista. Ryhmäkanteeseen liittyneet tahot hakevat taloudellisia korvauksia ja koettavat samalla saada YouTubea parantamaan sisällönvalvontaansa huomattavasti.

Ryhmäkanteen alullepanijoina ovat toimineet Bourne ja Englannin valioliiga. Varsinkin urheiluun liittyvillä tahoille YouTuben tuomat ongelmat ovat hankalia, sillä usein urheilutapahtumien televisio- ja internetoikeuksia on myyty miljoonien eurojen edestä, jolloin YouTuben kautta katseltavissa oleva ilmainen sisältö syö monen sopimuksen arvoa.

YouTuben ja muiden videopalveluiden vastuu sisällöstä on kuitenkin tällä hetkellä selvittämättä, koska asiasta ei ole olemassa ennakkotapausta. Monien mielestä DMCA-lain ns. "safe harbor provision" takaa sen, että internetoperaattorit tai web-sivustot eivät joudu vastuuseen käyttäjien levittämästä materiaalista, kunhan ylläpito vain poistaa tekijänoikeutta tai lakia rikkovan sisällön oikeudenomistajan tai virkavallan pyynnöstä.

Videopalveluissa olevien videoiden suuri määrä asettaa kuitenkin ongelmia valvonnalle, sillä useiden tuhansien videoiden läpikäynti ennen niiden julkaisua videosivustoilla ei ole mahdollista, joten sekaan mahtuu myös tekijänoikeuksia rikkovaa materiaalia. YouTuben kohdalla ongelmia aiheuttaa myös se, ettei YouTube ole toistaiseksi ottanut apuun tekniikoita, joiden avulla tekijänoikeuksia rikkovien videoiden löytäminen ennen julkaisua olisi mahdollista. Tämän vuoksi YouTubesta poistetut videot on helppo laittaa sinne takaisin.

Lähteet:
Tietoviikko
News.com

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

16.6.2007 22:01

Mun mielestä naurettavaa syyttää youtubee käyttäjien rikkomuksista...eihän tollasta voi mitenkään kontrolloida? En kyllä tajua sitäkään, miksi joku puskee laitonta kamaa nettiin, kun luulisi siitä jäävän helposti kiinni?

27.6.2007 2:50

Eipä siitä oikeastaan jää niin kovin helposti kiinni, melko harva laitonta materiaalia levittävä henkilö oikeasti jää kiinni. Kun suhteutetaan kiinnijäävien määrä niihin jotka eivät jää kiinni. Internet on valtava, eikä sen suodattaminen ole mahdollista edes MPAA:lle tai RIAA:lle -saatikka sitten jollekin ranskalaiselle tennis/jalkapallo yhdistykselle. :D

Siinähän ryhmä kanteita nostavat.. materiaali on ja pysyy netissä, ja todennäköisesti Youtubessakin. Kun järkevästi mietitään, Youtuben eli Googlen kannattaa viivästyttää sisällönsuodattamiseen tarkoitettujen työkalujen käyttöön ottoa mahdollisimman pitkään. :/ Koska muuten käyttäjät karkaavat kilpaileville videopalveluille. Tosin työkalut ovat kuitenkin otettava ennen pitkää kuitenkin käyttöön, ennen kuin nousee vielä isompia oikeusjuttuja. Voi voi.. kyllä se on taas menoa.

TUUBI on edelleen loistava videopalvelu, mutten väittäisi enää parhaaksi. Innolla odotellaan sitä mitä piratebayn-jätkät saavat aikaiseksi omassa videopalvelussaan :P

37.6.2007 4:14

No voi vitsit, ihmiset katsoo pätkiä tennisotteluista YouTubesta. Soittakaa poliisille, kutsukaa paikalle kansalliskaarti! Laki on tässä kohtaa hyvin yksiselitteinen: kaikki ilmainen hauskanpito on kielletty.

Toiselta kantilta katsottuna urheilu on kasvanut nykyisin järjettömiin mittasuhteisiin. Pelaamisen ilo on jostain valioliigastakin valovuosien päässä, kun bisnes jyrää kaiken alleen.

47.6.2007 8:49

Yleensä kannattaa muistaa että Youtubeen tulee jo jollain muulla tavalla esitettyä materiaalia. Esim. futismatsi on tullut TV:stä, ja joku kovottanut ja laittanut jakoon. Eli siinä mielessä Youtube ei ole vienyt TV-oikeuksien ostajilta katsojia pois.

Youtube on 'videonauhuri', missasin eilen pöllön futispelissä (FIN-BEL), mutta näen sen onneksi tuolta, kun mistään TV-yhtiöiden sivuilta sitä ei näe eikä tule näkemään.

Lisäksi 99% prosenttia Youtuben materiaalista on laitonta, niissä yleensä on jonkun bändin musiikki laittomasti taustalla, vaikka kyseessä olisikin ihan kotivideo. Toki bändit voivat nähdä sen musiikkinsa markkinointina.

57.6.2007 11:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jhgrc:
Yleensä kannattaa muistaa että Youtubeen tulee jo jollain muulla tavalla esitettyä materiaalia. Esim. futismatsi on tullut TV:stä, ja joku kovottanut ja laittanut jakoon. Eli siinä mielessä Youtube ei ole vienyt TV-oikeuksien ostajilta katsojia pois.

Youtube on 'videonauhuri', missasin eilen pöllön futispelissä (FIN-BEL), mutta näen sen onneksi tuolta, kun mistään TV-yhtiöiden sivuilta sitä ei näe eikä tule näkemään.

Lisäksi 99% prosenttia Youtuben materiaalista on laitonta, niissä yleensä on jonkun bändin musiikki laittomasti taustalla, vaikka kyseessä olisikin ihan kotivideo. Toki bändit voivat nähdä sen musiikkinsa markkinointina.
Olen ihan samaa mieltä.

OT: Tässä vielä se tuubipätkä http://www.youtube.com/watch?v=4dMBFOiYxT0

On se vaan komea lintu..

67.6.2007 17:26

Villi se on ja vahva :D

78.6.2007 14:58

Mun mielestä käyttäjien pitäisi itse vastata lähettämästään materiaalista.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.6.2007 @ 14:58

89.6.2007 20:21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti avann:
No voi vitsit, ihmiset katsoo pätkiä tennisotteluista YouTubesta. Soittakaa poliisille, kutsukaa paikalle kansalliskaarti! Laki on tässä kohtaa hyvin yksiselitteinen: kaikki ilmainen hauskanpito on kielletty.

Toiselta kantilta katsottuna urheilu on kasvanut nykyisin järjettömiin mittasuhteisiin. Pelaamisen ilo on jostain valioliigastakin valovuosien päässä, kun bisnes jyrää kaiken alleen.
Totta helvetissä Youtube haastetaan oikeuteen jos miljoonien televisiointi sopimusten arvo tippuisi huomattavasti. Kyllä noilla isoilla bisneksillä on yhtälainen oikeus puolustaa omia oikeuksiaan kuin muillakin. Varmaan vituttaa jos maksaisi miljoonia televisio- ja internetoikeuksista ja sitten youtube sallii joidenkin laittavan täysin samaa tavaraa jakeluun ilman mitään oikeuksia. Mikä tuossa on niin ihmeellistä tai kohtuutonta???
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.6.2007 @ 20:22

910.6.2007 5:33

Lainaus:

Varmaan vituttaa jos maksaisi miljoonia televisio- ja internetoikeuksista ja sitten youtube sallii joidenkin laittavan täysin samaa tavaraa jakeluun ilman mitään oikeuksia. Mikä tuossa on niin ihmeellistä tai kohtuutonta???
Ymmärrän kyllä että näitä tahoja ottaa se päähän, mutta yritinkin kyseenalaistaa tämän koko urheilubisneksen, joka on mennyt naurettavaksi. Ihmiset katsovat urheilua tv:stä! Jos jotain sadan vuoden päästä ihmetellään, niin sitä. Mikseivät he ole itse pelaamassa jalkapalloa?

Sitten taas, saahan sitä haastaa vaikka ketä oikeuteen mutta tosiasia on, että niin kauan kun ohjelmia lähetetään, ne pystytään myös rippaamaan ja laittamaan nettiin. Jos pätkät eivät ole YouTubessa, ne ovat jossain muualla. Vastaanlaittamisen sijaan kannattaisi miettiä, miten tätä jakeluverkkoa voisi hyödyntää.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista Netflix järkytti sijoittajia – Tilaajamäärät jäivät pahasti ennusteista (17.7.2018 06:56)
Netflix joutui aiheuttamaan pettymyksen sijoittajille julkaisemalla kasvuluvut, jotka jäivät kuitenkin odotuksista. Osavuosituloksen julkistuksen jälkeen Netflixin kurssi putosi jälkihuutokaupassa ....
Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan Galaxy S10 ottaa mallia iPhoneista – Sisältää myös Applen hylkäämän tekniikan (17.7.2018 06:39)
Korealainen The Bell -julkaisu kertoi viime viikolla tiedoista, joiden mukaan Samsungilta olisi tulossa ensi vuonna peräti kolme Galaxy S10 -mallia. Tähän asti erilaisia kokovariaatioita on ....
Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle Skype uudistui – Saa tuen puheluiden nauhoitukselle (16.7.2018 19:42)
Aikoinaan nettivideopuheluiden ykköseksi muodostunut Skype on saamassa ominaisuuden, jota palvelun käyttäjät ovat jollain tasolla toivoneet ehkä jo 15 vuotta – nimittäin mahdollisuuden nauhoittaa puheluita. ....
Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle Hinnat eivät ole nousussa – Galaxy Note9:n hinta jäämässä tuhannen euron tasolle (16.7.2018 06:53)
Uuden sukupolven teknologiassa ominaisuudet lisääntyvät ja tehostuvat, mutta hinta pysyy usein samalla tasolla kuin aiemminkin. Tästä näkökulmasta katsottuna ei pitäisi olla kovin suuri ihme, ....
3 kommenttia
Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille Koneoppimisen aikakausi – Tarjoukset eivät ole enää samoja kaikille (16.7.2018 06:41)
Supercellin data scientist Jarno Seppälä piti hiljattain esitelmän Games First -tapahtumassa, missä on kertoi miten peliyhtiö hyödyntää koneoppimisen mahdollisuuksien Clash Royale -pelissä. ....

Uutisarkisto