DVD-elokuvien kopiointi lailliseksi

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 25.5.2007 14:42 Kommentteja (26)

DVD-elokuvien kopiointi lailliseksi Paljon kohua herättänyt tekijänoikeuslain uudistus toi mukanaan monia muutoksia. Yksi eniten keskustelua herättänyt kohta uudistuksessa koski tehokkaan teknisen suojauksen kiertämistä, jonka uusi laki kielsi. Lain kohta jäi kuitenkin avoimeksi, koska laissa ei tarkemmin määritellä mitä tarkoitetaan tehokkaalla teknisellä suojauksella.
Lain uudistus kielsi myös organisoidun keskustelun teknisten suojausten kiertämisestä. Joukko suomalaisia tietokoneharrastajia päätti selvittää kuinka laki vaikuttaa, joten he organisoivat internetiin keskustelusivuston, jossa he vaihtoivat neuvoja siitä kuinka DVD-elokuvien kopiointisuojauksen voi kiertää. Tämän jälkeen kyseiset henkilöt kertoivat poliisille toimistaan.

Monet epäilivät, että poliisi ja syyttäjä jättävät reagoimatta tilanteeseen, mutta kaikkien yllätykseksi syyttäjä nosti syytteen kahta henkilöä vastaan. Mikko Rauhala ja Einar Karttunen saivat syytteen teknisen suojauksen loukkausrikkomuksesta. Rauhala ylläpiti sivustoa, jossa organisoitua keskustelua harrastettiin ja Karttunen julkaisi sivustolla ohjelman, jonka avulla CSS-kopiointisuojauksen pystyi kiertämään. Rauhala oli tilannut ohjelman Karttuselta ja korvauksena tästä Rauhala maksoi Karttuselle viisi senttiä.Varsinainen yllätys tuli kuitenkin Helsingin käräjäoikeudelta, joka totesi ettei CSS-kopiointisuojaus täytä tehokkaan kopiointisuojauksen kriteereitä, joten Rauhalaa ja Karttusta vastaan nostetut syytteet hylättiin. Käräjäoikeudessa kuultiin kahta teknistä todistajaa, joiden lausuntojen nojalla oikeus antoi päätöksensä.

"Huonoakin lakia voidaan sentään näköjään soveltaa terveellä järjellä, joka valitettavasti valmisteluprosessissa unohtui" totesi Rauhala käräjäoikeuden päätöksen jälkeen. Rauhalan lisäksi oikeuden päätöksestä piti myös syytettyjä oikeudessa puolustanut Mikko Välimäki. "Tuomioistuimen tekemiä johtopäätöksiä voidaan soveltaa kaikkialla Euroopassa, koska lain käsite "tehokas" tulee suoraan direktiivistä. Tekninen suojakeino ei ole tehokas enää sen jälkeen, kun kuka tahansa käyttäjä voi hakea internetistä ohjelmiston, joka ohittaa suojauksen. Luen tuomiota niin, että tulkinta ei riipu teknologiasta. Päätöstä voitaneen siten soveltaa tulevaisuudessa myös mm. Blu-Ray ja hd-dvd -formaattien suojauksiin" sanoi Välimäki.

Tuomio voi kuitenkin vielä muuttua, jos syyttäjä hakee muutosta tuomioon hovioikeudessa. Syyttäjä ei ole vielä ilmoittanut, aikooko hän valittaa tuomiosta.

Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että DVD-elokuvista saa tehdä varmuuskopioita ilman pelkoa siitä, että varmuuskopioijat rikkovat samalla lakia. Niinpä kuluttajat voivat kopioida DVD-elokuviaan esim. iPodiin ilman huolia oikeusjutuista.

Helsingin käräjäoikeuden päätös asettaa kopiointisuojauksien tehokkuudesta tiukan ennakkopäätöksen, joka koskettaa CSS-kopiointisuojauksen lisäksi myös muita kopiointisuojauksia. Esim. CD-Audio-levyillä käytettävät "kopiointisuojaukset" eivät täten täytä tehokkaan kopiointisuojauksen määritelmää, joten kyseisillä suojauksilla varustettujen musiikkilevyjen kopiointi tietokoneelle ja sitä kautta kannettaviin mediasoittimiin on nykyisen päätöksen mukaan laillista.

Seuraamme tilanteen kehittymistä AfterDawn.com:ssa ja analysoimme oikeuden päätöksen. Tulemme uutisoimaan välittömästi, mikäli nyt annettu tuomio vaikuttaa sivustomme sisältöön.Lähteet:
Digitoday
Turre Legal
Turre Legal (oikeuden päätös) (PDF)

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

26 kommenttia

125.5.2007 14:50

Lainaus:
Rauhala ylläpiti sivustoa, jossa organisoitua keskustelua harrastettiin ja Karttunen julkaisi sivustolla ohjelman, jonka avulla CSS-kopiointisuojauksen pystyi kiertämään. Rauhala oli tilannut ohjelman Karttuselta ja korvauksena tästä Rauhala maksoi Karttuselle viisi senttiä.

Varsinainen yllätys tuli kuitenkin Helsingin käräjäoikeudelta, joka totesi ettei CSS-kopiointisuojaus täytä tehokkaan kopiointisuojauksen kriteereitä, joten Rauhalaa ja Karttusta vastaan nostetut syytteet hylättiin.
Hahah :D Aivan oikein!
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.5.2007 @ 14:51

225.5.2007 15:08

Kumma on kyllä jos ei syyttäjä hae muutosta tuomioon.

325.5.2007 15:11

Hienoa, hienoa. Taas alko viikonloppu hyvin :) Eipä sillä, että ko. laki olisi vaikuttanut omaan kopiointi käyttäytymiseen aiemminkaan.

edit: vastakkain asetteluksi (<-yhdyssana?:D) ilmaan voidaan kuitenkin heittää kysymys: Mikä sitten on vahva kopiosuojaus?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.5.2007 @ 15:14

425.5.2007 15:38
jmpk
Inactive

Kyllä joku taho saisi kiittää näitä kahta urheata kaveria, jotka ottivat riskin ja tekivät suuren palveluksen suomalaisille ja ilmeisesti muillekkin.

525.5.2007 15:39

Vain kourallinen suomalaisista murtaa kopioimiensa medioiden suojaukset käsin, joten kaikki ohjelmallisesti kierrettävät suojaukset (lähes kaikki) ovat siten ollen heikkoja.

625.5.2007 15:45

Loisto uutinen. Jos vaikka aD saisi nyt tiedosto alueensa lähes ennalleen.

725.5.2007 16:18

Kai AD:llä on backupit kaikesta poistetusta "laittomasta" materiaalista, jotta saadaan sivusto taas kokonaiseksi. Kun lopullinen tuomio/vapautus on annettu voisi Rauhalan ja Karttusen julistaa kansallissankareiksi.

Vaikea vieläkin uskoa, että oikeus tekee oikeita päätöksiä välillä.

825.5.2007 16:42

Lainaus:
Niinpä kuluttajat voivat kopioida DVD-elokuviaan esim. iPodiin ilman huolia oikeusjutuista.
Joo, tän valvonta onki ollut varsin huimaa! Poliisi tarkistelee iPodeja kaupungilla, että onkohan niihin laitettu laittomasti kopsattu leffa, hah!

925.5.2007 17:22

Kerranki jotain positiivista suomen laissa.

1025.5.2007 17:35

Täytyy sanoa että LOLLL! :D Eihän se suojaus ole tehokas kyllä, jos netistä kuka tahansa tallukka voi hakea ohjelman jolla kopiosuojauksen voi purkaa. :DDD

1125.5.2007 17:38

YYEESSSS !

Tulihan se ilouutinen vihdoinkin.

1225.5.2007 17:44

Tämä oli kyllä mahtava uutinen. Toivottavasti juttu jää myös noin eikä siihen haeta muutosta suuren rahan voimin. Ihan oikeasti - ei noista suojauksista ja niiden kiertokielloista ole haittaa kun niille rehellisille kuluttajille jotka jostain sen alkuperäisen levyn ovat hankkineet. Ei voi muuta sanoa kun että hyvä juttu tämä päätös!

1325.5.2007 17:57

Odottelee nyt rauhassa mitä syyttäjä tekee. itse haluaisin nähdä tämän vietävän ihan loppuun asti, että saadaan oikeasti ennakkotapaus jossa tuolle "tehokkaalle suojaukselle" annetaan kunnon tulkinta.


It seems that perfection is reached not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away.

1425.5.2007 18:14

Tuskin syyttäjä enää hoviin lähtee valittamaan. Eiköhän noilla lobbarien Herroilla ole jo se seuraavan sukupolven Tehokas Suoja tuloillaan... ei ole siis mitään järkeä taistella vanhentuneen tekniikan ylläpitämiseksi.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.5.2007 @ 18:15

1525.5.2007 21:40
Shadown
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ysf:
Odottelee nyt rauhassa mitä syyttäjä tekee. itse haluaisin nähdä tämän vietävän ihan loppuun asti, että saadaan oikeasti ennakkotapaus jossa tuolle "tehokkaalle suojaukselle" annetaan kunnon tulkinta.
Olen samaa mieltä. Käräjäoikeuden tuomio on sama kuin ei mitään tälläsissä ennakkotapauksissa. Se vaikuttaa kyllä tähän tuomioon, jollei asiaa viedä eteenpäin. Muttei poista sitä mahdolisuutta, että asia nostetaan uudestaa esille toisessa syytteessä ja viedään loppuunasti.
Moni kun lähtee hovinkin ennakkotapauksia vasten käymään kärämöintejä.

On melko todennäköistä, että tota lähdetään vielä uudestaan jokukerta ajamaan, koska DVD:t tulee olemaan viellä voimissaan vuosia. VHS-kasettejakin myydään/vuokrataan vieläkin, joten on hyvin todennäköistä, että DVD:t pysyy hyllyissä sen 10 vuotta.

1626.5.2007 01:35

Terveen järjen ylistys! Halleluja ja kiitos viisaille tuomareille.

1726.5.2007 03:37

Viikonloppuhan alkaa mukavasti näitä lukiessa, siis hyvien uutisten :-)

1826.5.2007 07:26

Jotain positiivista! :P

1927.5.2007 07:27

ihan jees vaikkei muhun paljo vaikutakkaan :P

2027.5.2007 12:10

Mitenköhän en jaksa vielä uskoa että kyseinen päätös olisi lopullinen. No sen näkee ajan kanssa että pitääkö lopullinen päätös vai ei.

Syyttäjähän voi hakea päätökseen muutosta jolloin asiaa käsitellään korkeammassa oikeusasteessa eli hovioikeudessa jossa lopullinen päätös voi olla hyvinkin erilainen. Se nyt riippuu onko molemmat osapuolet tyytyväisiä nykyiseen päätökseen vai ei.

2128.5.2007 02:17

Sitku tulee joku uus kopiosuoja niin sen voi tehdä tehottomaksi levittämällä sen kiertoon tarkoitettua ohjelmaa netissä?

Lainaus:
koska lain käsite "tehokas" tulee suoraan direktiivistä. Tekninen suojakeino ei ole tehokas enää sen jälkeen, kun kuka tahansa käyttäjä voi hakea internetistä ohjelmiston, joka ohittaa suojauksen.

2228.5.2007 22:24

Aivan niin, lause: "Tekninen suojakeino ei ole tehokas enää sen jälkeen, kun kuka tahansa käyttäjä voi hakea internetistä ohjelmiston, joka ohittaa suojauksen." , on todella hyvä tulkinta; se todella vie merkityksen koko tehokkaalta suojaukselta ;-)

2329.5.2007 06:22

LAKI ON AINA OIKEASSA!

2429.5.2007 11:24
pohjamuta
Inactive

oikein :)

2529.5.2007 23:36
Gagadu
Inactive

Näin ne missin ja rattijuopon väärät lait kaatuu yksi kerrallaan.

2630.5.2007 10:22

Niin no, pakkohan tämänkin oli tapahtua...

http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=30610&tyyppi=1

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto